Milyen az élet egy demens időssel?

demencia

Az öregedő társadalmunk számos problémát vet fel, többek között az idős és demens emberek gondozását.

Ha nem hallgatnánk híreket, a legtöbben akkor is szembesülnénk az öregedő társadalom problémájával. A KSH statisztikája szerint 2005 óta már több a 65 év feletti lakosok száma, mint a gyerekeké. Az idősek száma pedig folyamatosan nő.

Bár az átlagéletkor szintén magasabb napjainkban, mégsem mondható el, hogy az idősek egészségesen élnék le hátralévő életüket. Sok százezer idős ember él krónikus vagy daganatos betegséggel, látássérültként, vagy demens állapotban.

Milyen az élet egy demens idős mellett?

Az ősz hajú, aprócska Erzsi néni tavaly töltötte a 80. születésnapját. Sajnos nem emlékszik sem a tortájára, sem családja szerető ölelésére.

Erzsi néni demens. 70 éves korában diagnosztizálták nála az Alzheimer-kórt, és azóta teljesen leépült szellemileg. Nem emlékszik semmire. Nem ismeri fel a lányát, Katit sem, aki éveken át ápolta. A fejében összekuszálódtak az információk, és csak ugyan azt mondogatja folyamatosan.

Kati, Erzsi néni lánya, éveken át vigyázott édesanyjára. Még elevenen élt benne, milyen kedves és gondoskodó volt anyukája, mennyit segített neki gyerekkorában, majd akkor is, amikor ő is anya lett. Miután kiderült, hogy Erzsi néni demens, nem tudta magára hagyni, és az egész életét anyja ápolására tette fel.

„Édesanyám gyakran minden előzetes nélkül felkel, és elkezd bolyongani a lakásban. A körülötte lévő dolgokra viszont egyáltalán nem figyel. Észre sem vesz semmilyen változást, ezért gyakran nekimegy valaminek, vagy nem talál valamit, amitől kiborul. Ilyenkor teljesen elborul a feje.” – meséli Kati.

Mivel a családból senki más nem vállalta Erzsi néni felügyeletét, és állami otthonba sem sikerült bejuttatni, Kati lett a védőangyala.

demens néni

Ez viszont rengeteg áldozatot és lemondást követelt Katitól. Állandóan anyja nyomában kellett lennie. Figyelte, hogy evett-e, ivott-e, mert ezt is elfelejti a néni. Erzsi nénire a gyógyszerbevételt sem lehet bízni, mert vagy elfelejtené, vagy többet venne be. Olyan, mint egy időzített bomba.

„Édesanyám demens. Azt hittem, tudom mi vár rám, de tévedtem.” -meséli könnyes szemekkel Kati.

Egy demens idős ember saját maga legnagyobb ellensége

Kati egy ideig próbálta folytatni a megszokott életét. Egy alkalommal elment a közeli szupermarketbe vásárolni, amíg anyukája aludt. Mikor hazaért, tárva-nyitva találta az ajtót, Erzsi néni pedig sehol.

Kirohant a házból, mindenkit kérdezgetett, akit csak látott. Majd megszólalt a telefonja. Egy mentős szólt bele, igazoltatta, majd tájékoztatta arról, hogy édesanyját a közeli kórházba szállítják. Utólag kiderült, hogy sétálni indult, majd elesett és eltörött a keze.

A baleset csak megerősítette Katit abban, hogy demens édesanyja gondozása 0-24 órás feladat. Elég egy kis lazítás, máris valami baj történik.

Be kellett látnia, hogy bármekkora odaadással és szeretettel is támogatja édesanyját, az ő élete teljesen összedőlt.

Férje eltávolodott tőle, a kisunokájával nem tud még pár órát sem eltölteni, és a munkája elvégzése is lehetetlenné vált. Hiába engedték meg neki a home office lehetőséget – adminisztrációs munkát végez -, demens édesanyja mellett nincs egy perc nyugta sem.

„Azzal még meg tudnék barátkozni, hogy nem megyek el a barátnőimmel kirándulni, mint korábban, de a munkámat nem veszíthetem el. Pénz nélkül mi teljesen meg lennénk lőve.” – mondja Kati, akinek mostanra már megoldódtak ezek a problémái.

demens házi betegápolás

Van mentőöv a demens idősek és hozzátartozóik számára

Napjainkban nagyon átalakultak a családszerkezetek. Sok esetben a felnőttek későn vállalnak gyereket, miközben azzal szembesülnek, hogy idős, demens vagy dagnatos beteg szüleikről is gondoskodni kell.

A fiatalok és az idősek generációja közé ékelődött középkorúaknak lefelé és fölfelé is gondoskodniuk kell, ahelyett, hogy a saját életüket élnék.

Kati is ebbe a cipőbe került és végső elkeseredésben így talált rá a magán házi betegápolás szolgáltatásra. Szüksége volt egy olyan cégre, aki folyamatos gondozást tud biztosítani, akár csak arra az időre is, amikor ő dolgozik. Fontos volt számára, hogy ha a helyzet úgy alakul, 24 órás felügyeletet is kapjon édesanyja, hogy közben ő is ki tudjon kapcsolódni. Vagy csak fel tudjon lélegezni, ki tudja magát pihenni.

A magán házi betegellátás igazi megkönnyebbülést jelent a családok számára. A szakképzett és emberileg is magasan kvalifikált gondozók tetszőleges napi óraszámban (2-4-8-24) vigyáznak a demens idősekre is. A gondozott személyes ellátása mellett bevásárolnak, takarítanak, főznek, felolvasnak, sétálnak a páciensekkel, ha kell, tisztába is teszik őket. Úgy épülnek be az idős emberek életébe, mintha családtagok lennének.

Kati most napi 10 órában veszi igénybe az otthoni betegápolás szolgálatot. Azóta újra teljes bedobással tud dolgozni, és nem kell azon aggódni, vajon mi történhet épp édesanyjával. Hétvégéken 24 órás felügyelettel oldja meg, hogy a férjével és a gyerekeivel is tudjon élményeket szerezni.

Mi a különbség az otthoni szakápolás és a gondozás között?

Az otthoni szakápolás és az otthoni gondozás két különböző ellátás az idős vagy beteg emberek segítésére. A mindennapi életben azonban gyakran összekeverik ezt a két …

Tovább olvasás →

9 otthonápolási segédeszköz műtét után

Az otthoni lábadozás során néhány otthonápolási segédeszköz megkönnyíti a beteg és a betegápoló életét, és hozzájárulnak a gyorsabb felépüléshez, valamint az esetleges balesetek és szövődmények …

Tovább olvasás →

A jó betegápoló 5 ismertetőjele

A betegápoló tudja, hogy az élete a gondozott körül fog forogni. Testileg, lelkileg, szakmailag felkészült a legváratlanabb lehetőségekre is. A betegápolás nehéz és számos kihívást …

Tovább olvasás →

Fejfájás enyhítése gyógytornával

A fejfájás gyakori probléma, és a legtöbb esetben nem belső probléma miatt jelentkezik, hanem például a rossz testtartás vagy a nyakmerevség miatt. Sok ember tévesen …

Tovább olvasás →

A leggyakoribb prosztataműtét utáni szövődmények

Ebben az írásunkban a leggyakoribb prosztataműtét utáni szövődményeket foglaltuk össze, a prosztatamegnagyobbodás és a prosztatarák tükrében. A műtéti beavatkozás fontos kezelési lehetőség mind a prosztatamegnagyobbodás, …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

csontritkulás

Csontritkulás – okok, tünetek, kezelés

A csontritkulás egy olyan betegség, amely során a csontok elveszítik sűrűségüket és szilárdságukat, növelve így az esések és a törések kockázatát. Általában a menopauza utáni

testtudatosság

A testtudatosság megóv a sportsérülésektől

A célzott mozgásprogrammal elérhető testtudatosság olyan összefüggésekre tanít, amelyek megóvhatnak a hétköznapi vagy a sportolás közbeni sérülésektől. Észrevette már, hogy a szokásos hétköznapi tevékenység már

házhoz járó gyógytornász

5 érv a házhoz járó gyógytornász mellett

A házhoz járó gyógytornász szolgáltatás nem csak kényelmes, de számos kellemetlenséget le tud venni egy család válláról. A gyógytorna számos ember számára segítséget nyújt az

éves szűrővizsgálat

Az éves szűrővizsgálat fontossága

Az éves szűrővizsgálat lehetőséget biztosít az emberek fizikai állapotának vizsgálatára, kiszűri a krónikus betegségeket vagy azok kockázati tényezőit. Az éves szűrővizsgálat során megvizsgálják a szívet,

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!


    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését!

    Sikerült elérnie kollégánkat?