Milyen az élet egy demens időssel?

demencia

Az öregedő társadalmunk számos problémát vet fel, többek között az idős és demens emberek gondozását.

Ha nem hallgatnánk híreket, a legtöbben akkor is szembesülnénk az öregedő társadalom problémájával. A KSH statisztikája szerint 2005 óta már több a 65 év feletti lakosok száma, mint a gyerekeké. Az idősek száma pedig folyamatosan nő.

Bár az átlagéletkor szintén magasabb napjainkban, mégsem mondható el, hogy az idősek egészségesen élnék le hátralévő életüket. Sok százezer idős ember él krónikus vagy daganatos betegséggel, látássérültként, vagy demens állapotban.

Milyen az élet egy demens idős mellett?

Az ősz hajú, aprócska Erzsi néni tavaly töltötte a 80. születésnapját. Sajnos nem emlékszik sem a tortájára, sem családja szerető ölelésére.

Erzsi néni demens. 70 éves korában diagnosztizálták nála az Alzheimer-kórt, és azóta teljesen leépült szellemileg. Nem emlékszik semmire. Nem ismeri fel a lányát, Katit sem, aki éveken át ápolta. A fejében összekuszálódtak az információk, és csak ugyan azt mondogatja folyamatosan.

Kati, Erzsi néni lánya, éveken át vigyázott édesanyjára. Még elevenen élt benne, milyen kedves és gondoskodó volt anyukája, mennyit segített neki gyerekkorában, majd akkor is, amikor ő is anya lett. Miután kiderült, hogy Erzsi néni demens, nem tudta magára hagyni, és az egész életét anyja ápolására tette fel.

„Édesanyám gyakran minden előzetes nélkül felkel, és elkezd bolyongani a lakásban. A körülötte lévő dolgokra viszont egyáltalán nem figyel. Észre sem vesz semmilyen változást, ezért gyakran nekimegy valaminek, vagy nem talál valamit, amitől kiborul. Ilyenkor teljesen elborul a feje.” – meséli Kati.

Mivel a családból senki más nem vállalta Erzsi néni felügyeletét, és állami otthonba sem sikerült bejuttatni, Kati lett a védőangyala.

demens néni

Ez viszont rengeteg áldozatot és lemondást követelt Katitól. Állandóan anyja nyomában kellett lennie. Figyelte, hogy evett-e, ivott-e, mert ezt is elfelejti a néni. Erzsi nénire a gyógyszerbevételt sem lehet bízni, mert vagy elfelejtené, vagy többet venne be. Olyan, mint egy időzített bomba.

„Édesanyám demens. Azt hittem, tudom mi vár rám, de tévedtem.” -meséli könnyes szemekkel Kati.
24 ÓRÁS HÁZI BETEGÁPOLÁSRA VAN SZÜKSÉGÜNK

Egy demens idős ember saját maga legnagyobb ellensége

Kati egy ideig próbálta folytatni a megszokott életét. Egy alkalommal elment a közeli szupermarketbe vásárolni, amíg anyukája aludt. Mikor hazaért, tárva-nyitva találta az ajtót, Erzsi néni pedig sehol.

Kirohant a házból, mindenkit kérdezgetett, akit csak látott. Majd megszólalt a telefonja. Egy mentős szólt bele, igazoltatta, majd tájékoztatta arról, hogy édesanyját a közeli kórházba szállítják. Utólag kiderült, hogy sétálni indult, majd elesett és eltörött a keze.

A baleset csak megerősítette Katit abban, hogy demens édesanyja gondozása 0-24 órás feladat. Elég egy kis lazítás, máris valami baj történik.

Be kellett látnia, hogy bármekkora odaadással és szeretettel is támogatja édesanyját, az ő élete teljesen összedőlt.

Férje eltávolodott tőle, a kisunokájával nem tud még pár órát sem eltölteni, és a munkája elvégzése is lehetetlenné vált. Hiába engedték meg neki a home office lehetőséget – adminisztrációs munkát végez -, demens édesanyja mellett nincs egy perc nyugta sem.

„Azzal még meg tudnék barátkozni, hogy nem megyek el a barátnőimmel kirándulni, mint korábban, de a munkámat nem veszíthetem el. Pénz nélkül mi teljesen meg lennénk lőve.” – mondja Kati, akinek mostanra már megoldódtak ezek a problémái.

demens házi betegápolás

Van mentőöv a demens idősek és hozzátartozóik számára

Napjainkban nagyon átalakultak a családszerkezetek. Sok esetben a felnőttek későn vállalnak gyereket, miközben azzal szembesülnek, hogy idős, demens vagy dagnatos beteg szüleikről is gondoskodni kell.

A fiatalok és az idősek generációja közé ékelődött középkorúaknak lefelé és fölfelé is gondoskodniuk kell, ahelyett, hogy a saját életüket élnék.

Kati is ebbe a cipőbe került és végső elkeseredésben így talált rá a magán házi betegápolás szolgáltatásra. Szüksége volt egy olyan cégre, aki folyamatos gondozást tud biztosítani, akár csak arra az időre is, amikor ő dolgozik. Fontos volt számára, hogy ha a helyzet úgy alakul, 24 órás felügyeletet is kapjon édesanyja, hogy közben ő is ki tudjon kapcsolódni. Vagy csak fel tudjon lélegezni, ki tudja magát pihenni.

A magán házi betegellátás igazi megkönnyebbülést jelent a családok számára. A szakképzett és emberileg is magasan kvalifikált gondozók tetszőleges napi óraszámban (2-4-8-24) vigyáznak a demens idősekre is. A gondozott személyes ellátása mellett bevásárolnak, takarítanak, főznek, felolvasnak, sétálnak a páciensekkel, ha kell, tisztába is teszik őket. Úgy épülnek be az idős emberek életébe, mintha családtagok lennének.

Kati most napi 10 órában veszi igénybe az otthoni betegápolás szolgálatot. Azóta újra teljes bedobással tud dolgozni, és nem kell azon aggódni, vajon mi történhet épp édesanyjával. Hétvégéken 24 órás felügyelettel oldja meg, hogy a férjével és a gyerekeivel is tudjon élményeket szerezni.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

éves szűrővizsgálat

Az éves szűrővizsgálat fontossága

Az éves szűrővizsgálat lehetőséget biztosít az emberek fizikai állapotának vizsgálatára, kiszűri a krónikus betegségeket vagy azok kockázati tényezőit. Az éves szűrővizsgálat során megvizsgálják a szívet,

Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór 4 stádiuma

Az Alzheimer-kór egy lassan romló agyi betegség, amely az idősebb embereknél fordul elő gyakrabban. A betegségre általánosságban a memóriavesztés és az intellektuális képességek csökkenése jellemző.

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?