A jó betegápoló 5 ismertetőjele

betegápoló

A betegápoló tudja, hogy az élete a gondozott körül fog forogni. Testileg, lelkileg, szakmailag felkészült a legváratlanabb lehetőségekre is.

A betegápolás nehéz és számos kihívást jelentő feladat, amely sok áldozatot igényel. A szükséges eszközök beszerzése és a folyamatos jelenlét jelentősen megváltoztathatja betegápoló hozzátartozó és az egész család mindennapjait.

A kialakult helyezt könnyebb, ha csak pár hetet kell megoldani egy kórházból kikerült hozzátartozó gondozásáról. Egy krónikus beteg vagy egy idős ember ellátása azonban hosszútávú stratégiát és folyamatos szervezést igényel a család részéről.

Milyen hátránya van, ha a családból kerül ki a betegápoló?

A betegápolónak nem csak az idejét kell adnia a gondozottnak. Olyan összetett készségekkel és tulajdonságokkal kell rendelkeznie, ami miatt nem mindenki alkalmas erre a feladatra.

Gyakran előfordul, hogy a család összefog, próbálják beosztani a gondozási időt egymás között. Az egész napirendjük a körül forog, mikor és mennyi időt kell a beteg vagy idős hozzátartozóval tölteniük. Ez gyakran feszültséget okoz, megy az egymásra mutogatás, de a belső feszültség sem ritka.

Amikor egy vagy több hozzátartozó veszi át a betegápoló feladatát, a kezdeti lelkesedés idővel alábbhagy, mivel a mindennapos stressz, a kimerültség és az áldozatok meghozása kimerítő.

Sokan elfeledkeznek, vagy a szőnyeg alá söprik a saját igényeiket és szükségleteiket. Szép dolog a törődés, és az is érthető, hogy ha idős hozzátartozónknak szeretnénk visszaadni azt a bánásmódot, amit tőle kaptunk korábban. Ugyanakkor legalább ilyen fontos a saját magunk lelkibékéje és nyugalma is.

betegápoló2

Minden embernek, még egy professzionális betegápolónak is szüksége van arra, hogy időről-időre kiszakadhasson a mókuskerékből. A legtöbbünknek van családja, gyermeke, munkája, barátai, hobbija, bármi, amelyek segítenek feltölteni a mindennapokban. Ha ez az egyensúly felborul, a betegápolói feladatokat sem lehet olyan türelemmel és figyelemmel elvégezni, ahogyan azt a gondozott állapota megkívánná.

A családi béke és a gondozott érekében előbb-utóbb sokan eljutnak arra a pontra, amikor felkeresnek egy egészségügyi szolgáltató céget és tapasztalt házi betegápoló segítségét kérik.

Jó betegápolót találni nem könnyű, de nem is lehetetlen. És bár mindenkinek más és más a preferenciája, vannak olyan szempontok, aminek egy jó betegápolónak meg kell felelnie. Az alábbiakban ezeket gyűjtöttük össze.

Mitől igazán jó egy házi betegápoló?

A házi betegápolás fontos szerepet játszik az idős és krónikus betegek életében. Ez a fajta betegellátás lehetővé teszi, hogy az emberek otthonukban maradhassanak, miközben szükségleteikre és egészségügyi állapotukra fókuszálva kapják meg a szükséges segítséget és kezelést. A házi betegápoló feladata, hogy biztosítsa a gondozott számára a megfelelő szintű ellátást, amelyhez bizonyos feltételeknek teljesülniük kell.

A jó betegápoló mentálisan stabil

Az otthonápolás során rendkívül fontos, hogy a betegápoló mentálisan stabil legyen. Az idős és beteg emberek általában nehéz időszakon mennek keresztül, és gyakran szükségük van az érzelmi támogatásra és biztatásra. A betegápolók gyakran szembesülnek olyan helyzetekkel, amelyek sok stresszt és érzelmi megterhelést okozhatnak. Ezért fontos, hogy a betegápoló jól tudja kezelni az érzelmi megpróbáltatásokat, a stresszt, és képes legyen szükség esetén a szakápolókkal is együttműködni a gondozott érdekében.

betegápoló türelmes

Türelmes és empatikus

A jó betegápoló végtelenül türelmes, mivel az idősebb és beteg emberek gyakran lassabban mozognak és nehezebben értenek meg dolgokat. A türelem segít a beteg jobb megértésében, a kommunikációban és az alapvető teendők elvégzésében. Nem borul ki, kordában tudja tartani az érzéseit, fókuszált, nem hívogatja óránként a családtagokat, hanem megoldja a váratlan kihívásokat is.

Az idős és beteg emberek gyakran magányosak és szomorúak. Betegen és kiszolgáltatottan nem képesek megbirkózni azokkal a nehézségekkel, amelyek betegágyba kényszerítik őket. A betegápoló egyik legfontosabb tulajdonsága az empátia, az együttérzés, a megértés, hogy támogassa a gondozottat az élethelyzete elfogadásában. Empatikus környezetben az idős és beteg ember biztonságban érzi magát, és végeredményben az ő nyugalma az egész család öröme.

Támogató és megbízható

A krónikus betegek vagy a magatehetetlen idősek gyakran a legegyszerűbb dolgokat sem tudják megtenni. Képtelenek egyedül enni, tisztálkodni, gyógyszert bevenni, inni, mosdóba menni stb. A jó betegápoló nem csak kötelességből végzi el ezeket a feladatokat, hanem egy családtag szeretetével és odaadásával biztosítja a gondozott kényelmét és biztonságát. A betegápoló emellett nyugodtsággal lengi be a teret. Nem csak a gondozottat képes minden pillanatban megnyugtatni, de az aggódó családtagokat is. Sohasem tűnik el, pontos, megbízható, időre érkezik, felveszi a telefont. Ideális esetben egy egészségügyi szolgáltató áll mögötte, aki gondoskodik a helyettesítéséről, amikor neki van szüksége egy kis levegővételre.

Az idős és beteg emberek gyakran magányosak és szomorúak. Betegen és kiszolgáltatottan nem képesek megbirkózni azokkal a nehézségekkel, amelyek betegágyba kényszerítik őket. A betegápoló egyik legfontosabb tulajdonsága az empátia, az együttérzés, a megértés, hogy támogassa a gondozottat az élethelyzete elfogadásában. Empatikus környezetben az idős és beteg ember biztonságban érzi magát, és végeredményben az ő nyugalma az egész család öröme.

Gyakorlott és magabiztos

A házi betegápolás egy igen jó megélhetési forrás lett, különösen a nyugdíjhoz közeli és/vagy utáni emberek körében, akik ki szeretnék egészíteni a bevételeiket. Sokan könnyű megélhetésnek tekintik, holott a betegápolás különösen nagy rutint és magabiztosságot igényel. Egy beteg vagy idős ember gondozása során számtalan nem várt esemény és fordulat következhet be, amit egy laikus nem tud kezelni. A tapasztalt betegápoló rendelkezik annyi rutinnal, hogy a legnehezebb pillanatokban is képes mosolyogva és hidegvérrel cselekedni. Nem ösztönösen cselekszik, nem improvizál, hanem valós szakmai tudás és rengeteg tapasztalat alapján végzi feladatait.

betegápoló állóképesség

Fizikailag erős

A betegápolónak fizikailag is erőseknek kell lennie ahhoz, hogy eredményes legyen a munkájában. A betegápolás során ugyanis szükség lehet a páciens emelésére, mozgatására, valamint fürdetésére, és ehhez jó fizikai állapotban kell lennie. Egy betegápoló adott esetben sétálni viheti a beteget, vagy kerekesszékkel viszi ki levegőzni. Ha nem is kell ehhez kigyúrtnak lenni, az biztos, hogy a jó állóképesség egy fontos tulajdonsága.

Egy jó betegápolónak tehát ezeknek a kritériumoknak kell megfelelnie, hogy a beteg vagy idős ember számára a legjobb és leghatékonyabb ellátást tudja biztosítani úgy, hogy a család is nyugodtan tudja élni az életét. Egy tapasztalt, empatikus, türelmes, megbízható betegápoló az idős és krónikus beteg számára lehetővé teszi, hogy az saját otthona kényelmében élvezhesse a szükséges ellátásokat.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

csípőprotézis műtét utáni rehabilitáció

A csípőprotézis műtét utáni gyógytorna 3 előnye

A csípőprotézis műtét utáni gyógytorna célja a fájdalom csökkentése és a mozgásszabadság visszaszerzése. Magyarországon az ízületi kopásos megbetegedések, így a csípőízületi kopás is, jelentős számban

testtudatosság

A testtudatosság megóv a sportsérülésektől

A célzott mozgásprogrammal elérhető testtudatosság olyan összefüggésekre tanít, amelyek megóvhatnak a hétköznapi vagy a sportolás közbeni sérülésektől. Észrevette már, hogy a szokásos hétköznapi tevékenység már

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?