Gyógytorna állapotfelmérés lépésről-lépésre

Gyógytorna állapotfelmérés otthonában lépésről lépésre

Az otthoni gyógytorna egyre népszerűbb

Az otthoni gyógytorna terápia népszerűsége egyre nő napjainkban, tekintve, hogy nemcsak kényelmes, de hatékony megoldást is nyújt a pácienseknek mind a kezelések, mind a prevenció terén. A kezelési terv felállításához, a kezelések menetének megtervezéséhez azonban elengedhetetlen az állapotfelmérés. Az állapotfelmérés során a gyógytornászok felveszik a páciensek adatait, valamint alaposan körüljárják az esetet, és ez alapján tervezik meg a személyre szabott terápiát, figyelembe véve a páciens egyéni szükségleteit.

A következőkben lépésről lépésre levezetjük az állapotfelmérés és a terápia megtervezésének menetét.

1. lépés: Kapcsolatfelvétel és időpont-egyeztetés

Első lépésként a páciens jelzi igényét az otthoni gyógytorna szolgáltatásra. Ezt követően a gyógytornász személyesen hívja fel a pácienst vagy hozzátartozóját időpont-egyeztetés céljából, mely során nem csak az állapotfelmérés pontos időpontját beszélik meg, hanem a gyógytornász felveszi a páciens személyes adatait, illetve megbeszélik, miért igényli a páciens a szolgáltatást, dióhéjban megfogalmazza problémáját, hogy a gyógytornász az állapotfelmérésre már felkészülten tudjon érkezni.

2. lépés: Az állapotfelmérés előnyei

A gyógytornász a megbeszélt időpontban kimegy a páciens otthonába, melynek több előnye is van. Ez egy kényelmes és rugalmas megoldás, hiszen a páciens, illetve a gyógytornász is saját beosztásuk szerint egyeztetik össze az időpontot. Az időpont-egyeztetésnél érdemes figyelembe venni, hogy az állapotfelmérés – a későbbiekben pedig a terápiás alkalmak – nagyjából 50-60 percet ölelnek fel. Az otthoni gyógytorna szolgáltatás kifejezetten előnyös megoldás olyan páciensek számára, akik nem, vagy csak nehezen tudják elhagyni otthonukat.

További előny, hogy a páciens személyre szabott figyelmet kap a fizioterapeutától. Az egyéni terápia biztosítja, hogy a gyógytornász minden részletre oda tudjon figyelni, minél pontosabban fel tudja térképezni a páciens állapotát. A pontosabb kezelésiterv felállításához hozzájárulhat még, hogy a gyógytornász látja páciense mindennapi környezetét és életmódját, és ezt figyelembe véve állítja fel a terápiás tervet. Láthatja, milyen lehetőségek vannak a kezelés megvalósítására, milyen eszközökből gazdálkodhat, amikor „házi feladatot” ad a páciensnek.

3. lépés: Állapotfelmérés és vizsgálatok

A gyógytorna állapotfelmérés során a gyógytornász teljes képet kap nem csupán a páciens jelenlegi állapotáról, de kórelőzményeiről is. A terapeuta átnézi a beteg orvosi papírjait, zárójelentéseit, korábbi kezeléseit, panaszait, és azokat dokumentálja a későbbiekre nézve. Ezt követően feltérképezi jelenlegi panaszait is, kikérdezi jelenlegi fizikai és lelki állapotáról, fájdalmairól, objektív és szubjektív panaszairól.

Ezt követi a fizikális vizsgálat, mely során a szakképzett gyógytornász a problémára specifikus teszteket is elvégez, valamint figyelme kiterjed a páciens általános fizikai állapotára. A felmérés során a terapeuták igyekeznek nem csak az adott problémára koncentrálni, hanem a pácienst egészben nézni. Sokszor maga a probléma kihatással van a test különböző részeire, egyéb tüneteket, funkcióbéli romlást tud okozni, melyet a páciens magától nem vesz észre, vagy nem jelez. A gyógytornász feladata, hogy ezeket észre vegye, és a terápia során figyelje alakulásukat, a terápiával ezeken is javítson.

A tesztek az ízületek mozgásterjedelmét, izomerőt, illetve izomtónust hivatottak felmérni, de a terapeuták elvégeznek speciális és funkcionális vizsgálatokat is. A teszteket a páciens állapotához igazítják. A speciális tesztek a pontosabb diagnózishoz járulnak hozzá, míg a funkcionális tesztek a páciens képességeit mérik fel, inkább a hétköznapi mozgásokat, a páciensek képességeit nézik. Ezen eredmények dokumentálása is fontos a későbbiekre nézve, hiszen később ezen tesztek újbóli elvégzése adja a legbeszédesebb, leglátványosabb eredményt. Fontos megjegyezni, hogy a teszteket minden esetben csak fájdalomhatárig végezzük, nem célunk extra fájdalmat okozni a páciensnek. A funkcionális tesztek erre is kiválóan alkalmazhatók, a páciens tulajdonképpen azokat a mozgásokat és olyan módon mutatja be, ahogy azt a hétköznapi életében is alkalmazza, ebből pedig a terapeuta leszűri a megfelelő következtetéseket.

Amennyiben a páciens fájdalommal rendelkezik, a fájdalom szubjektív feltérképezésére kerül sor, illetve fájdalomkutatásra, ha a fájdalom oka ismeretlen. A páciensnek fájdalmát egy 1-10-ig terjedő skálán kell elhelyeznie, körülírni annak jellegét, illetve hogy mire van kihatással hétköznapi életében. A későbbiekben pedig a fájdalom alakulása is beszédes eredményként szolgálhat.

A tesztek és a páciens beszámolójából a gyógytornász összerakja a teljes képet a páciensről. A terapeuta szempontjából fontos figyelembe venni mind az objektív, mind a szubjektív adatokat, hiszen a terápia végén ezek alapján tudjuk kiértékelni majd az elért eredményeket.

4. lépés: Állapotfelmérés kiértékelése és dokumentálása

A gyógytornász már az állapotfelmérés során elkezdi kitölteni a megfelelő dokumentumokat, az alkalom végeztével pedig ezeket kigyűjti és kiértékeli. A dokumentáció fontos a későbbi kezelés szempontjából, valamint ahhoz, hogy a fejlődést nyomon tudjuk követni. A leírtak pontos képet adnak a terápia végén a terápia eredményességéről, de a terápia közbeni dokumentáció is elengedhetetlen.

A dokumentumok felmérik a páciens mozgással kapcsolatos képességeit, funkcióit. Ezen túl kiterjednek arra, milyen egyéb ápolási igényei vannak a páciensnek, a páciens szubjektív panaszaira. Dokumentálják a fájdalmat (amennyiben van) és annak alakulását, illetve az szóban forgó ízületek mozgásterjedelmét, az izmok erejét, tónusát, neurológiai jellegű panaszokat, funkcionalitást.

5. lépés: Terápiás cél megfogalmazása

Természetesen itt is egyénre szabottan, a pácienshez igazodva történik a további időpontok megbeszélése a terapeuta által javasolt rendszerességgel és intenzitással összeegyeztetve. A gyógytornász prezentálja, milyen eszközökkel tudják a célt megvalósítani, miből fog állni a terápia, mely már az állapotfelmérés alkalmával megkezdődik. Ez első sorban még csak a páciens gyógytorna gyakorlatokkal, illetve a gyógytornásszal való ismerkedésére szolgál, de sokszor a fájdalomcsillapítás megkezdése a cél, vagy éppen az alapgyakorlatok elsajátítása és a terápia tényleges megkezdése.

Gyógytorna terápia és gyakorlatok

A terápia a páciens igényeinek megfelelően sok összetevőből állhat. A megfelelő gyógytorna gyakorlatok elengedhetetlenek a fejlődéshez. A gyakorlatok lehetnek erősítő jellegűek, szolgálhatnak a mozgásterjedelem növelésére, fájdalomcsillapításra, a keringés javítására, de a funkció megőrzésére és javítására is. Ezeket kiegészítendő a terapeuták alkalmazhatnak manuálterápiás módszereket, illetve egyéb eszközökkel segíthetik elő a gyógyulást. A terápia során a páciens és a gyógytornász szorosan együttműködve dolgoznak. A páciens a kapott házifeladatok elvégzésével tud hozzájárulni az eredményesebb és gyorsabb felépüléshez.

gyogytornasz allapotfelmerest vegez

Hatékony és biztonságos kezelés

A hatékony és biztonságos kezeléshez elengedhetetlen az állapotfelmérés a kezelések megkezdése előtt. Ezen alkalommal a terapeuta pontos képet kap pácienséről, felméri egyedi igényeit és problémáit, majd ennek megfelelően alakítja ki a terápiás tervet, ezzel biztosítva, hogy a páciens a lehető legjobb eredményeket érje el.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Ha Ön is szeretne részt venni egy állapotfelmérésen, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó cikkek és források

Személyre szabott gyógytorna otthona kényelmében

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Manuálterápia – Ismerje meg a professzionális mobilizációs technikák hatékonyságát 

Gyakran Ismételt Kérdések

Miért fontos az állapotfelmérés?

Az állapotfelmérés elengedhetetlen a személyre szabott kezelési terv kialakításához és a hatékony terápia megkezdéséhez.

Mennyi ideig tart egy állapotfelmérés?

Az állapotfelmérés általában 50-60 percet vesz igénybe.

Hogyan készülhetek fel az állapotfelmérésre?

Fontos, hogy minden korábbi orvosi dokumentációt, zárójelentést és egyéb releváns iratot hozzon magával.

Gyógytorna terhesség alatt: Biztonságos gyakorlatok és előnyök

Gyógytorna terhesség alatt – Miért fontos a mozgás? A terhesség során a nők teste számos változáson megy keresztül, melyek hatással lehetnek a mindennapi mozgásra, az …

Tovább olvasás →

Idősotthon vagy otthonápolás?

Költségtervezés – Miért fontos, hogy hosszútávon gondolkodjunk? Amikor egy idős hozzátartozó ápolásáról döntünk, nemcsak a jelenlegi szükségleteket, hanem a hosszútávú szempontokat is figyelembe kell venni. …

Tovább olvasás →

Laborvizsgálatok időseknek: Milyen vizsgálatokra van szükség?

Az idősödéssel együtt járó egészségügyi problémák miatt egyre fontosabbá válik a rendszeres orvosi ellenőrzés. De vajon mi változik meg a kor előrehaladtával, és hogyan segíthetnek …

Tovább olvasás →

Ülőmunka hatása az egészségre és a manuálterápia szerepe a problémák kezelésében

Ülőmunka kihívásai és az egészségre gyakorolt hatásai Az ülőmunka egy nagyon elterjedt módja a munkavégzésnek, legyen szó irodistákról, tanulókról vagy bárkiről, akinek a munkája megkívánja, …

Tovább olvasás →

Krónikus betegek otthonápolása

A krónikus betegek otthonápolása leginkább a betegség tartóssága, vagyis az időben elhúzódó jellege miatt okozhat kiemelkedő nehézséget. A krónikus betegségek ugyanis olyan hosszútávú állapotok, amelyek …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

etelerzekenyseg-vs-etelallergia

Ételérzékenység vs. Ételallergia

Ételérzékenység vs. Ételallergia: Mi a Különbség? Az ételérzékenység és az ételallergia gyakran összetéveszthető, pedig jelentős különbségek vannak közöttük. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a két

szülés utáni tartásjavítás

Szülés utáni rehabilitáció gyógytornával

A szülés utáni rehabilitáció elengedhetetlen ahhoz, hogy a kismama a lehető leggyorsabban visszanyerje fizikai jóllétét, és élvezhesse az anyaság örömeit. A szülés egy nagyon fontos

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?