Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

otthoni gyógytorna

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik a teljes felépülésben, ugyanis ennek hiánya számos kockázattal járhat. Az időben történő kezdés és a személyre szabott gyógytorna nagymértékben hozzájárulhat a gyorsabb felépüléshez és az optimális eredmények eléréséhez.

Műtét utáni otthoni gyógytorna – lendület az újra kezdéshez

Az otthoni gyógytorna lényegében lehetővé teszi, hogy a páciens saját környezetében, a számára ismerős és kényelmes otthonában kezdje el a rehabilitációt. Ezáltal a beteg sokkal könnyebben tudja beilleszteni a terápiát a mindennapi rutinjába, és motiváltabb marad az aktív részvételre.

Hogy miért fontos ez?

Egy kórházban a legtöbb esetben – amikor a páciens állapota megengedi -, azonnal elkezdik a gyógytornát. A zárójelentés kézhezvétele előtt sokan már megtanulják a legfontosabb gyakorlatsorokat, amelyek a gyorsabb felépülésben segíthetnek. Az otthoni gyógytorna gyógytornász nélkül azonban csak a legritkább esetben valósul meg.

Sokan, különösen az idősek, nem képesek egyedül elvégezni a feladatokat, mások pedig motiváció hiányában kihagyják a mozgás rehabilitáció legfontosabb részét: a gyógytornát.

otthoni gyogytorna gyakorlatok

Az állami egészségügyben lehetőség van ingyenes gyógytorna szakellátást igényelni. A hatályos jogszabályok értelmében gyógytornát kúra szerűen maximum 2 hónapig kaphat egy páciens, ami összesen 28 vizitet jelent. Ezt a műtét után egy éven belül egy alkalommal újra lehet kérvényezni ugyanarra a problémára.

A gond ezzel csupán az, hogy az ingyenes szakellátó szolgálat kerekei lassan őrölnek. Megeshet, hogy 2-3 vagy több hetet is várni kell az első vizitre. A gyógyulás eredményét azonban minden egyes nap késedelem rontja. Az sem ritka, hogy egy bonyolultabb műtét után sokkal több kezelésre szorul az ápolt. Ha például egy csípőprotézis műtét után nem folyamatos a mozgásrehabilitáció a kórházi tartózkodás után, a páciens járása lassabban javul, és nagy eséllyel sántítani fog, amit csak további kezelésekkel lehet korrigálni.

Az otthoni gyógytorna előnyei – azonnal kezdve a legeredményesebb

A korai kezdés azért kiemelten fontos, mert ez az az időszak, amikor a test a leginkább fogékony a gyógyító és erősítő hatásokra. Az izmok és az ízületek megfelelő mozgékonyságának helyreállítása, az izomerő és az állóképesség növelése, valamint az egyensúly és a koordináció javítása mind olyan célok, melyek elérése szorosan összefügg az időben megkezdett gyógytornával.

A személyre szabott gyógytorna pedig a beteg egyedi állapotát és céljait veszi figyelembe. Ennek eredményeként a terápia pontosan azokat a gyakorlatokat, technikákat és kezeléseket foglalja magában, amelyek a páciens számára a legmegfelelőbbek és leghatékonyabbak. Ezáltal növeli a siker esélyeit, és segít elérni az optimális eredményeket a gyógyulási folyamat során.

otthoni gyogytorna elonyei 1

Az otthoni gyógytorna az első lépés a gyógyulás felé

Az otthoni gyógytorna azonnali megkezdése tehát kulcsfontosságú a kórházi ellátást követően. A korai kezdés és a személyre szabott terápia révén felgyorsíthatjuk a felépülés folyamatát, megerősíthetjük a testet, és elérhetjük az optimális eredményeket.

A rehabilitációs során az egyik legjobb döntés, ha nem várunk, hanem még a műtét előtt megszervezzük az otthoni gyógytorna programot és leszerződünk egy magánegészségügyi szolgáltatóval, aki azonnal tud szakképzett gyógytornászt küldeni.

Így kiküszöbölhető az akár több hetes várakozási idő és a páciens azonnal elkezdheti a rehabilitációt a kórházból történő távozás után. Ezáltal időt, energiát és felesleges idegeskedést spórolhatunk meg.

A rehabilitációban előre haladva nem csak fizikai javulást fogunk tapasztalni, de a beteg lelkiállapota is egyre jobb és jobb lesz. Ez amiatt van, mert a megszokott környezetben végzett gyakorlatok erősítik a pácines önállóságát és önbizalmát, valamint a gyógyulás iránti motivációt. A saját otthonában mindenki nyugodtabb légkörben gyógyulhat, ráadásul a gyógytornász olyan gyakorlatsorokat tud betanítani, ami a megszokott mozdulatokban és mozgásban is nagy segítséget jelent.

Várni, hogy időpontot kapjunk a szakorvostól vagy a háziorvostól, sokszor hosszú és frusztráló örökkévalóságnak tűnhet. A gyógyuláshoz azonban a lehető leghamarabb szükség van a megfelelő kezelésekre és terápiákra. Ha nem kapunk időben segítséget, akkor a gyógyulási folyamat lassabban zajlik, és szövődmények is kialakulhatnak. Emellett előfordulhat, hogy a teljes rehabilitációhoz több kezelésre lesz szükség, amelyekre az állam nem nyújt támogatást.

A magán egészségügyi szektorból érkező gyógytornász bevonásával viszont azonnali intézkedéseket tehet a gyorsabb és hatékonyabb mozgás rehabilitáció érdekében, miután ön vagy hozzátartozója elhagyta a kórházat.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

otthoni gyógytorna

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?