A csípőprotézis műtét utáni gyógytorna 3 előnye

csípőprotézis műtét utáni rehabilitáció

A csípőprotézis műtét utáni gyógytorna célja a fájdalom csökkentése és a mozgásszabadság visszaszerzése.

Magyarországon az ízületi kopásos megbetegedések, így a csípőízületi kopás is, jelentős számban fordulnak elő. A csípőprotézis műtét az egyik leggyakoribb ortopédiai beavatkozás hazánkban. A Magyar Ortopéd Társaság adatai szerint évente mintegy 10 000-12 000 csípőprotézis műtétet végeznek el, és ez a szám folyamatosan nő. A műtéti beavatkozások növekedése összefüggésbe hozható az öregedő társadalommal és a krónikus betegségek elterjedésével.

7 aggasztó tünet, ami csípőízületi kopásra utal

A csípőízületi kopás (osteoarthritis) tünetei fokozatosan alakulnak ki, amiket a mozgás, a fokozott fizikai megterhelés, sőt még az időjárás is jelentősen befolyásolhatják. Az ízületi kopás okozta fájdalom és a mozgáskorlátozottság jelentősen befolyásolhatja az életminőséget, ezért, ha valaki az alábbi tüneteket tapasztalja, érdemes orvoshoz és/vagy gyógytornászhoz fordulni.

csípőprotézis műtét
csípőprotézis műtét
  • Fájdalom a csípőben, ami a mozgás során jelentkezik és a pihenés során is fennmaradhat.
  • A mozgás korlátozottsága, nehézség a mozgás megkezdésekor és a járás során.
  • A csípő merevsége, ami jellemzően a reggeli órákban a legerősebb.
  • A csípő stabilitásának csökkenése, ami az egyensúly elvesztését eredményezheti.
  • A csípőízület kattogása, kattanása vagy kocogása.
  • A csípőízület duzzanata, melyet fájdalom és a mozgás korlátozottsága kísérhet.
  • Fájdalom a lábban, a combban, a fenékben és a térdben.


ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE JELENTKEZEM

A csípőprotézis műtét utáni gyógytorna 3 fő előnye

A csípőprotézis műtét elsősorban azoknak ajánlott, akiknek az ízületi kopása olyan mértékű, hogy már a hétköznapi tevékenységeik elvégzése is komoly nehézségeket okoz, illetve akiknek már sem a fizioterápia, sem a gyógyszeres kezelés nem hatékony.

A csípőprotézis műtét után az orvosok gyógytornát is javasolnak a rehabilitációhoz. A csípő- és derékprotézis műtét utáni gyógytorna fontos része a felépülésnek, mivel a betegeknek újra meg kell tanulniuk járni, egyensúlyozni és nem mellékesen a fájdalomtól is szeretnének gyorsabban megszabadulni.

csípőprotézis műtét utáni rehabilitáció
csípőprotézis műtét utáni rehabilitáció

1 A mozgás újratanulása

A gyógytorna során az első lépés a műtét előtti mozgás helyreállítása. A gyógytornász feladata, hogy megtanítsa a betegnek a protézis használatát úgy, hogy a mozgás során ne terhelje túl a protézist.

2 Csípőprotézis műtét utáni fájdalomcsillapítás

Bár a probléma egy protézissel megoldható, a műtét is fájdalommal jár. A gyógytornász megmutatja azokat a mozdulatokat, amelyek csillapítják a mozgással járó fájdalmat. Továbbá megtanítja úgy használni a műtött testet, hogy a lehető legkevésbé terhelje a fájdalmas területet.

3 A test egyensúlyának helyreállítása

A csípőprotézis műtét utáni gyógytorna utolsó lépése a test egyensúlyának helyreállítása. A gyógytorna segít a betegnek visszaszerezni az egyensúlyát. Ennek köszönhetően visszakapja a biztonságérzetét és az önbizalmát, amelyek szükségesek ahhoz, hogy teljes életet élhessen.

A csípő- és derékprotézis műtét utáni gyógytorna legalább olyan fontos lépés a felépülésben, mint maga a műtét. Ha valaki kihagyja a gyógytornát, annak komoly következményei lehetnek. Lassabban tanul meg újra járni, és ha túlterheli a műtött területet erős fájdalommal kell együtt élnie. Gyógytorna nélkül a protézis élettartama is csökken, és fennáll a veszélye az ízületi kopás romlásának.

Otthonunk kényelmes és meghitt közegében, az utazással járó stressztől mentesen jobban egymásra tud hangolódni a páciens és a gyógytornász, ezért a kezelések – a kutatások szerint – akár 50 %-kal is hatékonyabbak lehetnek. Kevesebb alkalom is elég a rehabilitációhoz vagy a teljes gyógyuláshoz.


BEJELENTKEZEK ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

Nyiroködéma tünete

Nyiroködéma: 5 veszély, ha nem kezelteti

A nyiroködéma a nyirokkeringés zavara miatt kialakuló, a bőr felszínén megjelenő duzzanat. Az ödéma kialakulásának oka lehet sérülés, műtét vagy olyan betegség, mint például a

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?