Személyre szabott gyógytorna otthona kényelmében!

Gyógyulni mindenütt jó, de legjobb otthon!

Az otthoni gyógytorna nem luxuskezelés, tehát nem pusztán kényelmi szempontból érdemes alkalmazni, hanem úgy, mint a gyógyulásért tett erőfeszítéseink egyik legprecízebb és leghatásosabb módját. Ha a páciens mozgásképtelen vagy mozgásában erősen korlátozott, akkor nincs is más lehetőség, a segítségnek kell házhoz jönnie.

Az otthon végzett és szakember által vezetett gyógytornának számos előnye van. Azon túl, hogy a páciensnek nem kell utaznia, várakoznia és kitennie magát az egészségügyi intézményekben tapasztalható mindenféle kellemetlenségnek, fontos előny, hogy a magánlakás nyugalmában a gyógytornász figyelme nincs megosztva, nincsenek zavaró tényezők, így a szakember kizárólag a páciensre figyelhet. Ebből következően a kezelés személyre szabott lesz, speciálisan az Ön problémájára kidolgozva. Az egyéni igényekhez ill. a páciens konkrét egészségügyi állapotához igazított kezelés sokkal hatékonyabb és sokkal biztonságosabb, mint a csoportos foglalkozások. Állapottól függően egyes gyakorlatok akár még ronthatnak is a helyzeten, ezért kulcsfontosságú, hogy a gyógytornász “jól célozzon” a kezelés összeállításakor, vagyis csak és kizárólag olyan mozdulatsort végeztessen a pácienssel, amelyre neki valóban szüksége van.

Mivel a gyakorlatokat a páciens otthon tanulja meg és gyakorolja be, lehetőségében fog állni bármikor megismételni a tornát a szakember jelenléte nélkül is (egy családtag segítségével vagy akár teljesen egyedül). A szorgalmasan végzett önálló munka pedig rendkívüli mértékben felgyorsítja a gyógyulást ill. a panaszok enyhülését.

Amint láthatjuk, az otthoni gyógytorna a mozgásterápiák magasabb szintű megvalósítása: megfelelő szaktudás mellett biztonságosabb, hatékonyabb és kényelmesebb, mint más kezelési formák.
Ezek az előnyök azonban csak akkor érvényesülnek, ha a mozgásszervi problémák pontosan vannak diagnosztizálva, ill. ha a gyógytornász minden szükséges információ birtokában van. Ennek elérése érdekében minden kezelés egy alapos állapotfelméréssel kezdődik. Ez a vizsgálat szintén a páciens otthonában történik, a szakembereink minden beteghez ellátogatnak, hogy megismerjék a kiinduló fizikai és egészségügyi helyzetet, ill. hogy alaposan tájékozódjanak a kórelőzményekről.

Állapotfelmérés – Ezzel kezdődik minden terápia

Nagyon fontos, hogy a gyógytorna vagy terápia előtt sikerüljön pontosan azonosítani a tünetek mögött megbújó ízületi vagy izmokat érintő diszfunkciót, illetve előzetes kórházi kezelés esetén felmérni az aktuális egészségügyi állapotot, ugyanis csak ezáltal lehet célzott kezelést alkalmazni. A felderítéshez szükséges vizsgálatok az állapotfelmérés fontos részét képezik. A terapeuta továbbá megismeri a páciens kórtörténetét (voltak-e korábbi műtétek, van-e csontritkulás, voltak-e korábbi sérülések, van-e aktuális gyulladás stb.), ill. feltérképezi a mozgásszervek állapotát. Ezek azért is fontosak, mert feltétlenül ki kell szűrni azokat a gyakorlatokat, amelyeket a páciensnek nem szabad végeznie.

Amint a vizsgálatok befejeződtek (olykor indokolt lehet időigényesebb röntgen, CT vagy MRI vizsgálat is), a gyógytornász összegzi az eredményeket, majd megtervezi a hatékony, személyre szabott terápiát.

Az állapotfelmérés tehát egy olyan komplex vizsgálat, amely a kezelés elkezdését megelőzően hajtandó végre, helyben elvégezhető feladatokból, valamint korábbi sérülések és gyógyulások (a kórelőzmények) alapos felderítéséből, valamint (indokolt esetben) további vizsgálati eredmények értékeléséből áll. Mindezek célja, hogy a gyógytornász minden lényeges információnak a birtokába kerüljön, ugyanis csak ezek által képes a lehető legjobb módszer megtalálására és alkalmazására. Ha az állapotfelmérés sikeres, akkor garantált a kezelés hatékonysága.

Állapotfelmérés lépésről-lépésre

Gyógytorna otthon – Miért érdemes otthoni gyógytornát alkalmazni?

A rehabilitáció során alkalmazott kezelések csak akkor vezethetnek gyógyuláshoz, ha kellő ideig tartanak, és nem maradoznak el akkor sem, amikor a beteg a kórházi kezelések után már hazakerült. Nem szabad elhanyagolni az orvos által előírt feladatokat még akkor sem, amikor jelentős javulás állt be a beteg állapotában. Ellenkező esetben pedig, amikor a felépülés látszólag megrekedt, nem szabad feladni a reményt, mert bár a gyógyulás ideje olykor végtelennek tűnik, a helyes irányba tett erőfeszítések végül mindig kifizetődnek.

A gyógytorna tipikusan olyan kezelés, amit érdemes hosszútávon alkalmazni. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetnének gyors és látványos eredményei. Legtöbb esetben a kellő önfegyelem mellett végzett és szakember által vezetett torna meglepően rövid időn belül érezteti jótékony hatását. De a részeredményekkel nem szabad megelégedni. A lábadozás útja hosszú és rögös, de mindenképpen érdemes végigmenni rajta.

A teljes felépülés eléréséhez rendkívüli kitartás kell. Minden olyan tényező, amely akadályozza a beteget a kezelésekhez való hozzájutásban, jelentősen lassítja a gyógyulás tempóját és lerontja a végső esélyeket. Ezért akkor van a legnagyobb esély a teljesértékű élet visszanyerésére (vagy az egészségmaximum elérésére), ha a legfontosabb kezelések a páciens számára a lehető legnagyobb kényelemben hozzáférhetők. Így lehet az otthoni gyógytorna a gyógyulás záloga.

Ha nem kell nap mint nap szembenézni az utazás nehézségeivel, az előírt torna mennyisége sokkal könnyebben és jobb kedvvel tartható. Hiszen általában éppen a mozgásukban korlátozott emberek szorulnak leginkább gyógytornára, akiknek sokkal nehezebb az utazás. Az otthoni gyógytorna tehermentesíti a családtagokat is, mert nem kell a beteget rendszeresen ide-oda utaztatni. Otthon nincs tétlenül várakozás sem a torna kezdetéig, szemben az egészségügyi intézményekkel, amelyekben szinte törvényszerű a hosszú várakozási idő. A kiszállással dolgozó gyógytornász mindig pontosan időre érkezik, így megkímélhetjük magunkat a várótermi kellemetlenségektől is. Ami pedig még ennél is fontosabb: az otthoni gyógytorna során a gyógytornász csak és kizárólag egy páciensre figyel, ezért a torna tökéletesen személyre szabott lesz, vagyis maximálisan hatékony, élvezetes és mindig professzionális.Ha a legjobb kezelést szeretné, amely gyorsabb, biztonságosabb és könnyebb felépülést biztosít, válassza az otthoni gyógytornát.

Így segít a gyógytorna Parkinson betegeknek

A Parkinson-kór kezelésében az elsődleges a gyógyszeres (vagy műtéti) terápia, azonban
egyre nagyobb szerepet kapnak a különböző rehabilitációs módszerek, mint a gyógytorna is,
melynek első sorban a prevencióban, a tünetek romlásának lelassításában van nagy szerepe. A gyógytorna Parkinson betegeknek tehát kulcsfontosságú lehet.

Tovább olvasás →

Gyógytorna állapotfelmérés lépésről-lépésre

Gyógytorna állapotfelmérés lépésről-lépésre

Tovább olvasás →

Manuálterápia – Ismerje meg a professzionális mobilizációs technikák hatékonyságát! 

Mikor van szükség manuálterápiára? Manuálterápiát krónikus mozgásszervi elváltozások esetén ajánlott alkalmazni, abban az esetben, ha a mozgatórendszer működészavarai (pl. funkcionális beszűkülések) visszafordíthatók. Hogyan lehet ezeket …

Tovább olvasás →

Személyre szabott gyógytorna otthona kényelmében!

Gyógyulni mindenütt jó, de legjobb otthon! Az otthoni gyógytorna nem luxuskezelés, tehát nem pusztán kényelmi szempontból érdemes alkalmazni, hanem úgy, mint a gyógyulásért tett erőfeszítéseink …

Tovább olvasás →

Otthonápolás és házi betegellátás: minden, amit tudnod kell

Miért olyan fontos és kinek van szüksége erre az ellátásra? Ez a kérdés talán fel sem merül azokban, akik baleset vagy betegség okán már szereztek …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

szülés előtti gyógytorna

Miért fontos a szülés előtti gyógytorna?

A szülés előtti gyógytorna olyan speciális mozgásprogramokat jelent, amelyek célja a terhesség alatti egészséges testmozgás folytatása, valamint a szülésre való felkészülés és az azt követő

testtudatosság

A testtudatosság megóv a sportsérülésektől

A célzott mozgásprogrammal elérhető testtudatosság olyan összefüggésekre tanít, amelyek megóvhatnak a hétköznapi vagy a sportolás közbeni sérülésektől. Észrevette már, hogy a szokásos hétköznapi tevékenység már

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?