Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

A kórházi fertőzések mindenkire átterjedhetnek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is komoly aggodalmat okozhatnak, és súlyos következményekkel járhatnak.

A leggyakoribb kórházi fertőzések közé tartoznak a húgyúti fertőzések, a műtéti fertőzések, a gasztroenteritisz, a meningitisz, MRSA vagy a tüdőgyulladás. Ezek a fertőzések nem csak az alapbetegség súlyosságát növelhetik, de a gyógyulási időt is meghosszabbíthatják, és további komplikációkat okozhatnak.

Kórházi fertőzések okai

A kórházi fertőzések kialakulásáért számos kórokozó felelős lehet, beleértve a vírusokat, baktériumokat és gombákat, és ezekkel a kórokozókkal különböző úton-módon kerülhetünk kapcsolatba.

Lehet ez közvetlen érintkezés más betegekkel, cseppfertőzés útján, a levegőben lebegő mikroszkopikus részecskék által, vagy szennyezett élelmiszerekkel, italokkal és tárgyakkal (ágynemű, matrac, pohár stb.). Még az egészségügyi személyzet is, akaratukon kívül, továbbíthatja a fertőzéseket.

Egyes esetekben – mint például az MRSA baktérium esetében – a beteg saját bőrén élő baktériumok is bejuthatnak a szervezetbe egy nyitott seben vagy egy műtéti beavatkozás során keletkezett nyíláson keresztül.

Azok, akik már gyengült immunrendszerrel érkeznek a kórházba, különösen fogékonyak a kórházi fertőzésekre, és a fertőzések súlyosbodhatnak egy esetleges antibiotikum-rezisztencia miatt.

korhazi fertozesek okai

Kórházi fertőzések tünetei

A kórházi fertőzések tünetei igen sokfélék lehetnek, mivel a fertőzéseket különböző kórokozók idézhetik elő. A tünetek sokrétűsége és az időbeli megjelenés is kritikus tényezők a fertőzések felismerésében és kezelésében.

A leggyakoribb fertőzések, mint a húgyúti fertőzések, a műtéti sebfertőzések és a gyomor- és bélrendszeri gyulladások, specifikus tüneteket produkálnak, melyek gyakran a kórházi felvétel, műtét vagy egyéb beavatkozások után jelennek meg.

A fertőzések időbeli megjelenése és a fertőzés forrása alapvetően befolyásolják a diagnózist és a terápiás választ. A tünetek gyakran a kórházi tartózkodás kezdeti szakaszában, vagy invazív beavatkozások, például katéterezés után kerülnek felszínre.

A leggyakoribb fertőzések tünetei a következők lehetnek:

 • Fájdalom vizelés közben és további vizelési zavarok.
 • Légzési problémák és köhögés.
 • Hasmenés, hányinger és hányás.
 • Intenzív fejfájás.
 • Láz és váladékozás a seb területén.
 • Bőrrel kapcsolatos fertőzések.

E tünetek korai felismerése és azonnali kezelése elengedhetetlen a súlyosabb komplikációk elkerülése és a gyorsabb gyógyulás érdekében. A betegeknek és az egészségügyi dolgozóknak egyaránt ébernek kell lenniük a tünetek megjelenésekor, és proaktívan kell cselekedniük a fertőzések kezelése érdekében.

Kórházi fertőzések megelőzése

A kórházi fertőzések megelőzése érdekében fontos a személyes higiénia, különösen a kézmosás. Az egészségügyi intézményeknek is szigorú higiéniai protokollokat kell követniük, beleértve a rendszeres fertőtlenítést és a steril eszközök használatát.

A betegeknek és hozzátartozóiknak is oda kell figyelniük a higiéniai szabályok betartására, és javasolt minél előbb hazamenni (ahogy az orvos engedélyt ad rá), és a rehabilitációt a beteg saját otthonában folytatni. A gyógyulás idejére javasolt 100 %-ban fertőtlenített elektromos, kórházi betegágyat bérelni, hogy megelőzzék a felfekvések kialakulását.

A közösség és az egyén felelőssége

A kórházi fertőzések súlyos és gyakran életveszélyes komplikációkat okozhatnak, de megfelelő óvintézkedésekkel és tudatossággal csökkenthető a kockázat. A higiénia, a tudatosság és a közösségi felelősségvállalás mind-mind kulcsszerepet játszanak a fertőzések megelőzésében.

A kórházi fertőzések megelőzése tehát közös felelősség. Az egészségügyi dolgozóknak, a betegeknek és a látogatóknak egyaránt részt kell venniük a megelőzési erőfeszítésekben. Az egyéni higiénia és a kórházi protokollok betartása mind hozzájárulnak a kórházi fertőzések csökkentéséhez és a közösség egészségének védelméhez.

Olvassa el a „Felfekvés (decubitus) megelőzése” írásunkat is, ha ön vagy egy szerette tartósan ágyban fekszik, és el szeretnék kerülni a súlyos felfekvések kialakulását.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

ülőmunka

A gyógytorna segít megelőzni ülőmunka veszélyeit

Az utóbbi években az ülőmunka gyakorisága Magyarországon az iparosodott világ tendenciájához hasonlóan látványosan megnövekedett. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség adatai szerint Magyarországon az általános munkakörülményekkel és

szülés előtti gyógytorna

Miért fontos a szülés előtti gyógytorna?

A szülés előtti gyógytorna olyan speciális mozgásprogramokat jelent, amelyek célja a terhesség alatti egészséges testmozgás folytatása, valamint a szülésre való felkészülés és az azt követő

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

  Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.

  Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


  * Kötelező kitölteni.

  Sikerült elérnie kollégánkat?