A porckorongsérv tünetei, kezelése

porckorongsérv

A porckorongsérv okozhat állandó vagy időszakos fájdalmat, amely akár a hát alsó részén vagy a nyakban is jelentkezhet. A porckorongsérv tünete lehet még zsibbadás, a bizsergés és a gyengeség a sérv helyén. A fájdalom intenzitása változó lehet, attól függően, hogy mennyire súlyos a sérv, illetve, hogy mennyire van nyomás alatt az ideg.

Ezek a panaszok jelentősen befolyásolhatják az életminőséget és a mindennapi tevékenységeket, mint például az ülés, az állás vagy akár a járás. Az, aki porckorongsérvvel küzd, gyakran tapasztal még nehézséget a sportolásban, a munkában, vagy bármilyen hétköznapi tevékenységben, amihez a gerinc mozgatására van szükség.

Hogyan alakul ki a porckorongsérv?

A porckorongsérv (discus hernia) hátterében a porkorong kopása (discopathia), illetve elöregedése áll első sorban. Ez a természetes öregedési folyamat része, mely 30 éves kor körül kezdődik el.

A porckorong folyamatosan veszít víztartalmából, ezáltal a rugalmasságából, miközben magassága csökken, ellapul. A porcos rész szerkezetének megváltozása következtében veszít sokk-elnyelő képességéből, és ezzel együtt sérülékenyebbé válik a gerincoszlopot ért erőkkel szemben.

Így egy hirtelen, nagy erejű erőbehatásra a körkörös gyűrűk átszakadhatnak és a kocsonyás mag betüremkedhet a rostos gyűrűk rétegei közé. Ezt még csak kiboltosulásnak (protrusio) nevezzük.

porckorongsérv kialakulása

Amennyiben a kocsonyás mag átszakít minden gyűrűt és eléri a gerincvelői csatornát, már sérvről beszélünk (hernia). Ha ez a rész elválik a porckorongtól, kizáródás (sequestratio) jön létre. A sérv iránya szerint létrejöhet középen, hátul-oldalt és tisztán oldalt. Ezek közül leggyakoribb a hátulsó-oldalsó irány.

Nagy erejű erőbehatás lehet egy hirtelen történő rossz mozdulat, egy nehéz tárgy megemelése, vagy akár a bemelegítés nélkül végzett intenzív edzés, torna és sport.

A porckorongsérvnek azonban vannak hajlamosító tényezői, melyek az alábbiak:

⦁ genetikai hajlam
⦁ ülőfoglalkozás
⦁ nehéz súly többszöri, ismételt emelése
⦁ gyakori törzscsavarás és előre hajlás
⦁ ismétlődő, egész testet érő vibrációs ártalom
⦁ akut vagy korábbi sérülés az ágyéki szakaszon

A porckorongsérv tünetei

A porckorongsérv tünetei olykor azonnal (a kiszakadást követően), máskor pedig idővel, lassan és fokozatosan jelentkeznek. Az alábbi tünetek fordulhatnak elő:

⦁ helyi heves, éles fájdalom
⦁ tompa vagy sugárzó fájdalom az érintett területen
⦁ feszes, fájdalmas izmok az érintett terület körül
⦁ mozgáskorlátozottság az érintett szakaszon (fájdalom miatt)
⦁ kisugárzó fájdalom (nyaki sérv esetén felső végtagokba, ágyéki sérv esetén alsó végtagokba)
⦁ végtagok zsibbadása
⦁ végtagi izmok gyengülése (nehéz mozgatás)
⦁ reflexek renyhülése vagy fokozottsága
⦁ az érintett gerincvelői szegmenthez tartozó bőrterület érzésének zavara
⦁ széklet- és vizeletürítés kontrolljának zavara

A porckorongsérv diagnózisának felállításához az MRI vizsgálat lehet segítségünkre, melyen jól kirajzolódnak a lágyrészek, így pontos képet kaphatunk a porckorong állapotáról, illetve az esetleges kiboltosulás vagy sérv irányáról is.

Kiegészítő diagnosztikai eljárás lehet a CT (környező csontok állapotának felmérésére), az EMG (izmok ingerületátvevő képességét vizsgálja) és az ENG (idegek ingerületvezetési képességét vizsgálja).

porckorongsérv gyógytorna

A porckorongsérv kezelése

Amennyiben nem áll fent műtéti indikációk, konzervatív (nem műtéti) kezelést alkalmaznak. Ez az akut szakaszban pihenést és gyógyszeres terápiát jelent, melynek lényege a fájdalomcsillapítás és a gyulladáscsökkentés. Erre általában úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket javasolnak.

Komolyabb fájdalmak esetén szóba jöhet kórházi kezelés, mely intravénás infúzió vagy lokális injekció formájában történik (általában szteroid típusú gyulladáscsökkentővel). Kiegészítő kezelés lehet a gerinc mellé beadott blokád injekció, illetve a gerinccsatornába adott epiduralis injekció is.

Amikor jelentősen enyhül a fájdalom, megkezdhető a szakképzett gyógytornász vezetésével végzett gyógytorna. Ennek során célunk, hogy aktív mozgások segítségével felszabadítsuk az érintett ideggyököt a nyomás alól, lazítsuk a fájdalmasan feszes izmokat, erősítsük a gyengült izmokat és helyreállítsuk a gerinc mozgásainak terjedelmét és harmóniáját. Ezzel megszüntethetők a panaszok és elkerülhető a probléma kiújulása.

Amennyiben a páciens állapota romlik vagy nem javul 4-6 hét alatt (konzervatív kezelés mellett), úgy műtéti kezelés javasolt. Romlás alatt érthetjük a fájdalmak heves fokozódását, neurológiai tünetek megjelenését (pl. széklet/vizeletkontroll zavara, jelentős izomgyengülés).

Bár manapság már sokféle műtéti technika létezik, általában a gerincvelői szűkületet és/vagy idegszálak nyomását okozó kiboltosult porckorong-részlet (sérv) eltávolítását végzik. A műtétből való teljes felépüléshez pedig ismételten elkerülhetetlen a szakképzett gyógytornász vezetésével folytatott gyógytorna.

Ha a leírt panaszokat tapasztalja, és a fájdalom már ellehetetleníti a mindennapjait, mindenképp forduljon szakorvoshoz. Szakszerű terápiával, esetleg műtéttel és gyógytornával visszanyerheti a fájdalommentes mozgás szabadságát.

Mi a különbség az otthoni szakápolás és a gondozás között?

Az otthoni szakápolás és az otthoni gondozás két különböző ellátás az idős vagy beteg emberek segítésére. A mindennapi életben azonban gyakran összekeverik ezt a két …

Tovább olvasás →

9 otthonápolási segédeszköz műtét után

Az otthoni lábadozás során néhány otthonápolási segédeszköz megkönnyíti a beteg és a betegápoló életét, és hozzájárulnak a gyorsabb felépüléshez, valamint az esetleges balesetek és szövődmények …

Tovább olvasás →

A jó betegápoló 5 ismertetőjele

A betegápoló tudja, hogy az élete a gondozott körül fog forogni. Testileg, lelkileg, szakmailag felkészült a legváratlanabb lehetőségekre is. A betegápolás nehéz és számos kihívást …

Tovább olvasás →

Fejfájás enyhítése gyógytornával

A fejfájás gyakori probléma, és a legtöbb esetben nem belső probléma miatt jelentkezik, hanem például a rossz testtartás vagy a nyakmerevség miatt. Sok ember tévesen …

Tovább olvasás →

A leggyakoribb prosztataműtét utáni szövődmények

Ebben az írásunkban a leggyakoribb prosztataműtét utáni szövődményeket foglaltuk össze, a prosztatamegnagyobbodás és a prosztatarák tükrében. A műtéti beavatkozás fontos kezelési lehetőség mind a prosztatamegnagyobbodás, …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

gerincsérv kialakulása

6 érv a gerincsérv gyógytorna mellett

A gerincsérv gyógytornával való kezelése segít megerősíteni a hátizmokat, helyreállítja a helyes testtartást, növeli a gerinc rugalmasságát, és visszaadja a szabad mozgásképességet. A gerincproblémák egyik

csípőprotézis műtét utáni rehabilitáció

A csípőprotézis műtét utáni gyógytorna 3 előnye

A csípőprotézis műtét utáni gyógytorna célja a fájdalom csökkentése és a mozgásszabadság visszaszerzése. Magyarországon az ízületi kopásos megbetegedések, így a csípőízületi kopás is, jelentős számban

csontritkulás

Csontritkulás – okok, tünetek, kezelés

A csontritkulás egy olyan betegség, amely során a csontok elveszítik sűrűségüket és szilárdságukat, növelve így az esések és a törések kockázatát. Általában a menopauza utáni

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!


    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését!

    Sikerült elérnie kollégánkat?