A porckorongsérv tünetei, kezelése

porckorongsérv

A porckorongsérv okozhat állandó vagy időszakos fájdalmat, amely akár a hát alsó részén vagy a nyakban is jelentkezhet. A porckorongsérv tünete lehet még zsibbadás, a bizsergés és a gyengeség a sérv helyén. A fájdalom intenzitása változó lehet, attól függően, hogy mennyire súlyos a sérv, illetve, hogy mennyire van nyomás alatt az ideg.

Ezek a panaszok jelentősen befolyásolhatják az életminőséget és a mindennapi tevékenységeket, mint például az ülés, az állás vagy akár a járás. Az, aki porckorongsérvvel küzd, gyakran tapasztal még nehézséget a sportolásban, a munkában, vagy bármilyen hétköznapi tevékenységben, amihez a gerinc mozgatására van szükség.

Hogyan alakul ki a porckorongsérv?

A porckorongsérv (discus hernia) hátterében a porkorong kopása (discopathia), illetve elöregedése áll első sorban. Ez a természetes öregedési folyamat része, mely 30 éves kor körül kezdődik el.

A porckorong folyamatosan veszít víztartalmából, ezáltal a rugalmasságából, miközben magassága csökken, ellapul. A porcos rész szerkezetének megváltozása következtében veszít sokk-elnyelő képességéből, és ezzel együtt sérülékenyebbé válik a gerincoszlopot ért erőkkel szemben.

Így egy hirtelen, nagy erejű erőbehatásra a körkörös gyűrűk átszakadhatnak és a kocsonyás mag betüremkedhet a rostos gyűrűk rétegei közé. Ezt még csak kiboltosulásnak (protrusio) nevezzük.

porckorongsérv kialakulása

Amennyiben a kocsonyás mag átszakít minden gyűrűt és eléri a gerincvelői csatornát, már sérvről beszélünk (hernia). Ha ez a rész elválik a porckorongtól, kizáródás (sequestratio) jön létre. A sérv iránya szerint létrejöhet középen, hátul-oldalt és tisztán oldalt. Ezek közül leggyakoribb a hátulsó-oldalsó irány.

Nagy erejű erőbehatás lehet egy hirtelen történő rossz mozdulat, egy nehéz tárgy megemelése, vagy akár a bemelegítés nélkül végzett intenzív edzés, torna és sport.

A porckorongsérvnek azonban vannak hajlamosító tényezői, melyek az alábbiak:

⦁ genetikai hajlam
⦁ ülőfoglalkozás
⦁ nehéz súly többszöri, ismételt emelése
⦁ gyakori törzscsavarás és előre hajlás
⦁ ismétlődő, egész testet érő vibrációs ártalom
⦁ akut vagy korábbi sérülés az ágyéki szakaszon

A porckorongsérv tünetei

A porckorongsérv tünetei olykor azonnal (a kiszakadást követően), máskor pedig idővel, lassan és fokozatosan jelentkeznek. Az alábbi tünetek fordulhatnak elő:

⦁ helyi heves, éles fájdalom
⦁ tompa vagy sugárzó fájdalom az érintett területen
⦁ feszes, fájdalmas izmok az érintett terület körül
⦁ mozgáskorlátozottság az érintett szakaszon (fájdalom miatt)
⦁ kisugárzó fájdalom (nyaki sérv esetén felső végtagokba, ágyéki sérv esetén alsó végtagokba)
⦁ végtagok zsibbadása
⦁ végtagi izmok gyengülése (nehéz mozgatás)
⦁ reflexek renyhülése vagy fokozottsága
⦁ az érintett gerincvelői szegmenthez tartozó bőrterület érzésének zavara
⦁ széklet- és vizeletürítés kontrolljának zavara

A porckorongsérv diagnózisának felállításához az MRI vizsgálat lehet segítségünkre, melyen jól kirajzolódnak a lágyrészek, így pontos képet kaphatunk a porckorong állapotáról, illetve az esetleges kiboltosulás vagy sérv irányáról is.

Kiegészítő diagnosztikai eljárás lehet a CT (környező csontok állapotának felmérésére), az EMG (izmok ingerületátvevő képességét vizsgálja) és az ENG (idegek ingerületvezetési képességét vizsgálja).

porckorongsérv gyógytorna

A porckorongsérv kezelése

Amennyiben nem áll fent műtéti indikációk, konzervatív (nem műtéti) kezelést alkalmaznak. Ez az akut szakaszban pihenést és gyógyszeres terápiát jelent, melynek lényege a fájdalomcsillapítás és a gyulladáscsökkentés. Erre általában úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket javasolnak.

Komolyabb fájdalmak esetén szóba jöhet kórházi kezelés, mely intravénás infúzió vagy lokális injekció formájában történik (általában szteroid típusú gyulladáscsökkentővel). Kiegészítő kezelés lehet a gerinc mellé beadott blokád injekció, illetve a gerinccsatornába adott epiduralis injekció is.

Amikor jelentősen enyhül a fájdalom, megkezdhető a szakképzett gyógytornász vezetésével végzett gyógytorna. Ennek során célunk, hogy aktív mozgások segítségével felszabadítsuk az érintett ideggyököt a nyomás alól, lazítsuk a fájdalmasan feszes izmokat, erősítsük a gyengült izmokat és helyreállítsuk a gerinc mozgásainak terjedelmét és harmóniáját. Ezzel megszüntethetők a panaszok és elkerülhető a probléma kiújulása.

Amennyiben a páciens állapota romlik vagy nem javul 4-6 hét alatt (konzervatív kezelés mellett), úgy műtéti kezelés javasolt. Romlás alatt érthetjük a fájdalmak heves fokozódását, neurológiai tünetek megjelenését (pl. széklet/vizeletkontroll zavara, jelentős izomgyengülés).

Bár manapság már sokféle műtéti technika létezik, általában a gerincvelői szűkületet és/vagy idegszálak nyomását okozó kiboltosult porckorong-részlet (sérv) eltávolítását végzik. A műtétből való teljes felépüléshez pedig ismételten elkerülhetetlen a szakképzett gyógytornász vezetésével folytatott gyógytorna.

Ha a leírt panaszokat tapasztalja, és a fájdalom már ellehetetleníti a mindennapjait, mindenképp forduljon szakorvoshoz. Szakszerű terápiával, esetleg műtéttel és gyógytornával visszanyerheti a fájdalommentes mozgás szabadságát.

Manuálterápia – Ismerje meg a professzionális mobilizációs technikák hatékonyságát! 

Mikor van szükség manuálterápiára? Manuálterápiát krónikus mozgásszervi elváltozások esetén ajánlott alkalmazni, abban az esetben, ha a mozgatórendszer működészavarai (pl. funkcionális beszűkülések) visszafordíthatók. Hogyan lehet ezeket …

Tovább olvasás →

Személyre szabott gyógytorna otthona kényelmében!

Gyógyulni mindenütt jó, de legjobb otthon! Az otthoni gyógytorna nem luxuskezelés, tehát nem pusztán kényelmi szempontból érdemes alkalmazni, hanem úgy, mint a gyógyulásért tett erőfeszítéseink …

Tovább olvasás →

Otthonápolás és házi betegellátás: minden, amit tudnod kell

Miért olyan fontos és kinek van szüksége erre az ellátásra? Ez a kérdés talán fel sem merül azokban, akik baleset vagy betegség okán már szereztek …

Tovább olvasás →

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

szülés előtti gyógytorna

Miért fontos a szülés előtti gyógytorna?

A szülés előtti gyógytorna olyan speciális mozgásprogramokat jelent, amelyek célja a terhesség alatti egészséges testmozgás folytatása, valamint a szülésre való felkészülés és az azt követő

ülőmunka

A gyógytorna segít megelőzni ülőmunka veszélyeit

Az utóbbi években az ülőmunka gyakorisága Magyarországon az iparosodott világ tendenciájához hasonlóan látványosan megnövekedett. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség adatai szerint Magyarországon az általános munkakörülményekkel és

fejfájás

Fejfájás enyhítése gyógytornával

A fejfájás gyakori probléma, és a legtöbb esetben nem belső probléma miatt jelentkezik, hanem például a rossz testtartás vagy a nyakmerevség miatt. Sok ember tévesen

csípőprotézis műtét utáni rehabilitáció

A csípőprotézis műtét utáni gyógytorna 3 előnye

A csípőprotézis műtét utáni gyógytorna célja a fájdalom csökkentése és a mozgásszabadság visszaszerzése. Magyarországon az ízületi kopásos megbetegedések, így a csípőízületi kopás is, jelentős számban

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.

    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?