A porckorongsérv tünetei, kezelése

porckorongsérv

A porckorongsérv okozhat állandó vagy időszakos fájdalmat, amely akár a hát alsó részén vagy a nyakban is jelentkezhet. A porckorongsérv tünete lehet még zsibbadás, a bizsergés és a gyengeség a sérv helyén. A fájdalom intenzitása változó lehet, attól függően, hogy mennyire súlyos a sérv, illetve, hogy mennyire van nyomás alatt az ideg.

Ezek a panaszok jelentősen befolyásolhatják az életminőséget és a mindennapi tevékenységeket, mint például az ülés, az állás vagy akár a járás. Az, aki porckorongsérvvel küzd, gyakran tapasztal még nehézséget a sportolásban, a munkában, vagy bármilyen hétköznapi tevékenységben, amihez a gerinc mozgatására van szükség.

Hogyan alakul ki a porckorongsérv?

A porckorongsérv (discus hernia) hátterében a porkorong kopása (discopathia), illetve elöregedése áll első sorban. Ez a természetes öregedési folyamat része, mely 30 éves kor körül kezdődik el.

A porckorong folyamatosan veszít víztartalmából, ezáltal a rugalmasságából, miközben magassága csökken, ellapul. A porcos rész szerkezetének megváltozása következtében veszít sokk-elnyelő képességéből, és ezzel együtt sérülékenyebbé válik a gerincoszlopot ért erőkkel szemben.

Így egy hirtelen, nagy erejű erőbehatásra a körkörös gyűrűk átszakadhatnak és a kocsonyás mag betüremkedhet a rostos gyűrűk rétegei közé. Ezt még csak kiboltosulásnak (protrusio) nevezzük.

porckorongsérv kialakulása

Amennyiben a kocsonyás mag átszakít minden gyűrűt és eléri a gerincvelői csatornát, már sérvről beszélünk (hernia). Ha ez a rész elválik a porckorongtól, kizáródás (sequestratio) jön létre. A sérv iránya szerint létrejöhet középen, hátul-oldalt és tisztán oldalt. Ezek közül leggyakoribb a hátulsó-oldalsó irány.

Nagy erejű erőbehatás lehet egy hirtelen történő rossz mozdulat, egy nehéz tárgy megemelése, vagy akár a bemelegítés nélkül végzett intenzív edzés, torna és sport.

A porckorongsérvnek azonban vannak hajlamosító tényezői, melyek az alábbiak:

⦁ genetikai hajlam
⦁ ülőfoglalkozás
⦁ nehéz súly többszöri, ismételt emelése
⦁ gyakori törzscsavarás és előre hajlás
⦁ ismétlődő, egész testet érő vibrációs ártalom
⦁ akut vagy korábbi sérülés az ágyéki szakaszon

A porckorongsérv tünetei

A porckorongsérv tünetei olykor azonnal (a kiszakadást követően), máskor pedig idővel, lassan és fokozatosan jelentkeznek. Az alábbi tünetek fordulhatnak elő:

⦁ helyi heves, éles fájdalom
⦁ tompa vagy sugárzó fájdalom az érintett területen
⦁ feszes, fájdalmas izmok az érintett terület körül
⦁ mozgáskorlátozottság az érintett szakaszon (fájdalom miatt)
⦁ kisugárzó fájdalom (nyaki sérv esetén felső végtagokba, ágyéki sérv esetén alsó végtagokba)
⦁ végtagok zsibbadása
⦁ végtagi izmok gyengülése (nehéz mozgatás)
⦁ reflexek renyhülése vagy fokozottsága
⦁ az érintett gerincvelői szegmenthez tartozó bőrterület érzésének zavara
⦁ széklet- és vizeletürítés kontrolljának zavara

A porckorongsérv diagnózisának felállításához az MRI vizsgálat lehet segítségünkre, melyen jól kirajzolódnak a lágyrészek, így pontos képet kaphatunk a porckorong állapotáról, illetve az esetleges kiboltosulás vagy sérv irányáról is.

Kiegészítő diagnosztikai eljárás lehet a CT (környező csontok állapotának felmérésére), az EMG (izmok ingerületátvevő képességét vizsgálja) és az ENG (idegek ingerületvezetési képességét vizsgálja).

porckorongsérv gyógytorna

A porckorongsérv kezelése

Amennyiben nem áll fent műtéti indikációk, konzervatív (nem műtéti) kezelést alkalmaznak. Ez az akut szakaszban pihenést és gyógyszeres terápiát jelent, melynek lényege a fájdalomcsillapítás és a gyulladáscsökkentés. Erre általában úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket javasolnak.

Komolyabb fájdalmak esetén szóba jöhet kórházi kezelés, mely intravénás infúzió vagy lokális injekció formájában történik (általában szteroid típusú gyulladáscsökkentővel). Kiegészítő kezelés lehet a gerinc mellé beadott blokád injekció, illetve a gerinccsatornába adott epiduralis injekció is.

Amikor jelentősen enyhül a fájdalom, megkezdhető a szakképzett gyógytornász vezetésével végzett gyógytorna. Ennek során célunk, hogy aktív mozgások segítségével felszabadítsuk az érintett ideggyököt a nyomás alól, lazítsuk a fájdalmasan feszes izmokat, erősítsük a gyengült izmokat és helyreállítsuk a gerinc mozgásainak terjedelmét és harmóniáját. Ezzel megszüntethetők a panaszok és elkerülhető a probléma kiújulása.

Amennyiben a páciens állapota romlik vagy nem javul 4-6 hét alatt (konzervatív kezelés mellett), úgy műtéti kezelés javasolt. Romlás alatt érthetjük a fájdalmak heves fokozódását, neurológiai tünetek megjelenését (pl. széklet/vizeletkontroll zavara, jelentős izomgyengülés).

Bár manapság már sokféle műtéti technika létezik, általában a gerincvelői szűkületet és/vagy idegszálak nyomását okozó kiboltosult porckorong-részlet (sérv) eltávolítását végzik. A műtétből való teljes felépüléshez pedig ismételten elkerülhetetlen a szakképzett gyógytornász vezetésével folytatott gyógytorna.

Ha a leírt panaszokat tapasztalja, és a fájdalom már ellehetetleníti a mindennapjait, mindenképp forduljon szakorvoshoz. Szakszerű terápiával, esetleg műtéttel és gyógytornával visszanyerheti a fájdalommentes mozgás szabadságát.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór 4 stádiuma

Az Alzheimer-kór egy lassan romló agyi betegség, amely az idősebb embereknél fordul elő gyakrabban. A betegségre általánosságban a memóriavesztés és az intellektuális képességek csökkenése jellemző.

házhoz járó gyógytornász

5 érv a házhoz járó gyógytornász mellett

A házhoz járó gyógytornász szolgáltatás nem csak kényelmes, de számos kellemetlenséget le tud venni egy család válláról. A gyógytorna számos ember számára segítséget nyújt az

A felfekvés megelőzése életet menthet

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló,

testtudatosság

A testtudatosság megóv a sportsérülésektől

A célzott mozgásprogrammal elérhető testtudatosság olyan összefüggésekre tanít, amelyek megóvhatnak a hétköznapi vagy a sportolás közbeni sérülésektől. Észrevette már, hogy a szokásos hétköznapi tevékenység már

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?