A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés megelőzése életet menthet

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint.

A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, körülírt szövetelhalás következménye. Az otthon ápolt betegeknél különösen nehéz a felfekvés megelőzése, holott ez nemcsak a fájdalom kivédése miatt fontos, hanem azért is, mert a kialakuló mély fekély súlyos, akár életveszélyes fertőzés kialakulásához is vezethet.

A felfekvés 4 stádiuma

A felfekvés súlyossági fokozatai a seb mélységétől függ.

1. stádium

Tartós bőrpír jellemzi, amely nem tűnik el ujjnyomásra. A bőr vizenyős, tartósan meleg tapintatú és fájdalmas duzzanatok, keményedések is megfigyelhetők. Ebben a fázisban a bőr általában sérülékeny és fájdalmas, mivel elvékonyodik.

2. stádium

Ebben a stádiumban már a bőr felső rétegei sérülnek, felületi horzsolások és felületesebb fekélyek alakulnak ki, különösen az irharéteg felső szakaszán. De ilyenkor a seb még jól kezelhető.

3. stádium

Ilyenkor a felfekvés olyan szakaszba ér, amikor már a seb érzéketlenné válik. A bőr teljes rétege elhal, és az inak, izmok, ínszalagok is sérülhetnek. A szövetelhalás felszíne lehet száraz, barnásvörös vagy feketésen elszínezett, de lehet nedvező és lepedékes is. Ami viszont biztos, hogy rossz szagú a seb, és a gyógyulási esély csekély.

4. stádium

Ebben a stádiumban már a csontszövetek is láthatóvá válnak, kialakulhatnak mély sipolyok is, és a csontvelőgyulladás. Nagyon hosszú altatásos műtét során zárt felfekvések is kialakulhatnak. Ilyenkor a mélyebb szövetek halnak el, a bőr felszínén azonban lehet elhalt, pörkös vagy nagyon vékony bőrréteg.

 

 

A felfekvés megelőzése

A gyakori mozgatás és forgatás elengedhetetlen az ágyban fekvő betegnél. Óránként, vagy ha lehetséges, még gyakrabban kell fordítani a beteget, hogy megelőzzük a felfekvések kialakulását.

A mozgatásban nagy segítséget jelenthet, ha egy családtag, vagy egy házigondozó folyamatosan jelen van a páciens mellett és mozgatja. A család számára is kényelmes és megbízható megoldást azonban az antidecubitus, azaz a felfekvés elleni matrac kínálhat. A kompresszoros antidecubitus folyamatosan mozgatja a páciens bőrfelületét: hatékonysága elektromos és mozgatható betegággyal fokozható.

Krémek, tisztítók a decubitus megelőzésére

A felfekvés kezelésére és megelőzésére számos krém és termék áll rendelkezésre. Ezek között szerepel a Medifleur felfekvést megelőző, regeneráló gél, amely hatékonyan nyugtatja az igénybe vett hámfelületet, csökkenti az égő, viszkető érzést, és segíti a sebgyógyulást.

A Medifleur termálvizes bőrregeneráló gél is kiváló alternatíva, amely termálvíz bázisú és gyorsan szívódik fel a bőrbe.

A felfekvés kezelésében a Sudocream is egy bevált termék, amely védi és nyugtatja a kipirosodott és sérült bőrfelületet, támogatva a bőr regenerációs folyamatait. Fontos megjegyezni, hogy a Sudocream csak megelőzésre és kisebb hámhiányok kezelésére használható, nyílt sebre nem alkalmazható.

A Neogranormon kenőcs hámosító hatású, és különösen alkalmas a felületes bőrsérülések, felmaródások és enyhe égési sebek hámosítására. A kenőcs hatóanyagai között szerepel az ergokalciferol (D2-vitamin), A-vitamin, pankreász-por és cink-oxid.

A már pelenkát használó, folyamatosan ágyban fekvő páciensek esetében a Sudocream Soft Clean és Sensitiv törlőkendők is hasznosak, mivel segítenek megőrizni a bőr tisztaságát és egészségét.

A felfekvés komoly egészségügyi probléma, különösen az idős és tartósan ágyban fekvő betegek számára. A megelőzés és a korai kezelés kulcsfontosságú a súlyosabb szövődmények elkerülése érdekében. A fent említett termékek és stratégiák segíthetnek a felfekvés megelőzésében és kezelésében, de fontos, hogy orvosi tanácsot is kérjünk a legmegfelelőbb kezelési terv kidolgozása érdekében.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

A bokaduzzanat mögött súlyos betegségek is állhatnak

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még

mellrákszűrés életet menthet

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon.

ülőmunka

A gyógytorna segít megelőzni ülőmunka veszélyeit

Az utóbbi években az ülőmunka gyakorisága Magyarországon az iparosodott világ tendenciájához hasonlóan látványosan megnövekedett. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség adatai szerint Magyarországon az általános munkakörülményekkel és

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.

    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?