A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés megelőzése életet menthet

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint.

A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, körülírt szövetelhalás következménye. Az otthon ápolt betegeknél különösen nehéz a felfekvés megelőzése, holott ez nemcsak a fájdalom kivédése miatt fontos, hanem azért is, mert a kialakuló mély fekély súlyos, akár életveszélyes fertőzés kialakulásához is vezethet.

A felfekvés 4 stádiuma

A felfekvés súlyossági fokozatai a seb mélységétől függ.

1. stádium

Tartós bőrpír jellemzi, amely nem tűnik el ujjnyomásra. A bőr vizenyős, tartósan meleg tapintatú és fájdalmas duzzanatok, keményedések is megfigyelhetők. Ebben a fázisban a bőr általában sérülékeny és fájdalmas, mivel elvékonyodik.

2. stádium

Ebben a stádiumban már a bőr felső rétegei sérülnek, felületi horzsolások és felületesebb fekélyek alakulnak ki, különösen az irharéteg felső szakaszán. De ilyenkor a seb még jól kezelhető.

3. stádium

Ilyenkor a felfekvés olyan szakaszba ér, amikor már a seb érzéketlenné válik. A bőr teljes rétege elhal, és az inak, izmok, ínszalagok is sérülhetnek. A szövetelhalás felszíne lehet száraz, barnásvörös vagy feketésen elszínezett, de lehet nedvező és lepedékes is. Ami viszont biztos, hogy rossz szagú a seb, és a gyógyulási esély csekély.

4. stádium

Ebben a stádiumban már a csontszövetek is láthatóvá válnak, kialakulhatnak mély sipolyok is, és a csontvelőgyulladás. Nagyon hosszú altatásos műtét során zárt felfekvések is kialakulhatnak. Ilyenkor a mélyebb szövetek halnak el, a bőr felszínén azonban lehet elhalt, pörkös vagy nagyon vékony bőrréteg.

 

 

A felfekvés megelőzése

A gyakori mozgatás és forgatás elengedhetetlen az ágyban fekvő betegnél. Óránként, vagy ha lehetséges, még gyakrabban kell fordítani a beteget, hogy megelőzzük a felfekvések kialakulását.

A mozgatásban nagy segítséget jelenthet, ha egy családtag, vagy egy házigondozó folyamatosan jelen van a páciens mellett és mozgatja. A család számára is kényelmes és megbízható megoldást azonban az antidecubitus, azaz a felfekvés elleni matrac kínálhat. A kompresszoros antidecubitus folyamatosan mozgatja a páciens bőrfelületét: hatékonysága elektromos és mozgatható betegággyal fokozható.

Krémek, tisztítók a decubitus megelőzésére

A felfekvés kezelésére és megelőzésére számos krém és termék áll rendelkezésre. Ezek között szerepel a Medifleur felfekvést megelőző, regeneráló gél, amely hatékonyan nyugtatja az igénybe vett hámfelületet, csökkenti az égő, viszkető érzést, és segíti a sebgyógyulást.

A Medifleur termálvizes bőrregeneráló gél is kiváló alternatíva, amely termálvíz bázisú és gyorsan szívódik fel a bőrbe.

A felfekvés kezelésében a Sudocream is egy bevált termék, amely védi és nyugtatja a kipirosodott és sérült bőrfelületet, támogatva a bőr regenerációs folyamatait. Fontos megjegyezni, hogy a Sudocream csak megelőzésre és kisebb hámhiányok kezelésére használható, nyílt sebre nem alkalmazható.

A Neogranormon kenőcs hámosító hatású, és különösen alkalmas a felületes bőrsérülések, felmaródások és enyhe égési sebek hámosítására. A kenőcs hatóanyagai között szerepel az ergokalciferol (D2-vitamin), A-vitamin, pankreász-por és cink-oxid.

A már pelenkát használó, folyamatosan ágyban fekvő páciensek esetében a Sudocream Soft Clean és Sensitiv törlőkendők is hasznosak, mivel segítenek megőrizni a bőr tisztaságát és egészségét.

A felfekvés komoly egészségügyi probléma, különösen az idős és tartósan ágyban fekvő betegek számára. A megelőzés és a korai kezelés kulcsfontosságú a súlyosabb szövődmények elkerülése érdekében. A fent említett termékek és stratégiák segíthetnek a felfekvés megelőzésében és kezelésében, de fontos, hogy orvosi tanácsot is kérjünk a legmegfelelőbb kezelési terv kidolgozása érdekében.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

gerincsérv kialakulása

6 érv a gerincsérv gyógytorna mellett

A gerincsérv gyógytornával való kezelése segít megerősíteni a hátizmokat, helyreállítja a helyes testtartást, növeli a gerinc rugalmasságát, és visszaadja a szabad mozgásképességet. A gerincproblémák egyik

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?