Hospice szolgálat – a végstádiumos betegek ellátása

hospice szolgálat előnyei

A hospice szolgáltatás célja a végstádiumban lévő betegek életminőségének és kényelmének a támogatása.

Ha ön vagy egy hozzátartozója olyan betegségben szenved, amit már nem lehet meggyógyítani, fontólóra veheti a hospice szolgáltatás igénybevételét.

Fontos tudnia, hogy egy betegség gyógyítását célzó kezelés befejezése nem jelent egyet az összes kezelés abbahagyásával. Jó példa lehet erre egy rákos beteg, akinél az orvos megállapította, hogy hatástalan a kemoterápia és minden más gyógymód. A beteg otthoni hospice szolgáltatást választ, ahol az alapellátása a saját otthonában folytatódhat. Ha például magas a vérnyomása az illetőnek, a hospice alatt is kap rá gyógyszert.

Mit jelent a hospice szolgáltatás?

A hospice szolgáltatás azoknak szól, akik betegségükből kifolyólag életük végéhez közelednek. Az otthoni segítségnyújtásban számos egészségügyi szakember vehet részt. Például 0-24 vagy 8-10 órás gondozók, szakápolók, doktorok, szociális gondozók, pszichológusok, akik fizikailag, szociálisan és mentálisan támogatják a végstádiumos beteg és a hozzátartozói állapotát. A hospice szolgálat korai igénybevétele szakszerű ellátást és több minőségi időt biztosít a betegnek a szerettei körében.

Mikor érdemes elkezdeni a hospice szolgáltatás igénybevételét?

A hospice ellátást a legtöbben akkor veszik igénybe, amikor például egy gyógyíthatatlan rákos beteg olyan előrehaladott állapotba kerül, amikor az orvosi kezelések már nem tudják meggyógyítani. A végstádiumos beteg házi ellátásának elkezdéséről általában az orvos, a beteg és a család közösen dönt.

A hospice szolgáltatást többnyire akkor javasolják, amikor a betegnek már csak 6 vagy kevesebb hónapja van még hátra. A gyakorlatban az tapasztalható, hogy sokan nem veszik igénybe időben az otthoni segítségnyújtást. Ennek hátterében gyakran az áll, hogy a hospice szolgáltatást a remény feladásával azonosítják.

Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a hospice már csak akkor kerül szóba, amikor valóban nincs esély a gyógyulásra, de a beteg még hónapokig is köztünk maradhat. Ilyenkor egyáltalán nem mindegy, milyen körülmények között tölti az utolsó napjait.

hospice szolgáltatás otthon

Milyen hospice szolgáltatások közül lehet választani?

Egyes kórházaknak van hospice osztályuk, ezt nevezik köznyelven elfekvőnek. Itt a beteg megkapja a szükséges ellátásokat és a fájdalomcsillapítókat, de egy rideg korházi ágyon fekszik, távol az otthonától és a szeretteitől.

Ennél jóval komfortosabb megoldást kínálnak a hospice házak, amelyek kifejezetten a végstádiumban lévő betegek minőségi ellátására szakosodnak. Egy ilyen intézményben adott a fizikai és a mentális gondozás, a kényelem és a törődés, de nem tudja megadni a saját otthon biztonságát. Mivel kevés van belőlük, ritkábbak a családi és a baráti látogatások, amik az utolsó hetekben-hónapokban a legtöbbet adhatnák a beteg számára.

A beteg ellátásáról azonban a saját otthonában is lehet gondoskodni. A megszokott környezet, a szomszédok, a barátok és a családtagok közelsége a legjobbat hozza ki a végstádiumban lévő személy életéből. Utolsó napjait méltósággal, szeretettel övezve töltheti el.

A hospice szolgáltatás fajtái

Házi betegápolás, szakápolás kiszállással

Az otthoni hospice szolgáltató csapata gondoskodhat a fekvőbeteg-ellátásról, azaz a szakellátásról, valamint a beteg általános gondozásáról. A gondozó napi 8-10, vagy akár 24 órában a beteg rendelkezésére áll. Segít a beteg ellátásában (tisztába rakás, tisztálkodás, etetés, gyógyszer beadása), és az otthoni munkák (bevásárlás, főzés, rendrakás) elvégzésében. Mindezek mellett jelen van, így a beteg nem érzi magát egyedül. Ha pedig baj van, a gondozó értesíti a csapat vezető szakápolóját, aki szükség esetén – az orvossal konzultálva – változtathat a szakápolói feladatokon. A szakápolók végzik a valós betegellátást. Ők adják be az injekciókat, ők folyatják le az infúziókat, vagy felfekvés estén kezelik a sebeket. Egy szakápoló akkor megy, ha olyan kezelést (például vénás fájdalomcsillapító lefolyatását) kell kapnia az ellátottnak, amit csak orvos vagy szakképzett szakápoló végezhet el.

hospice szolgáltatás szakápolás

Amennyiben a végstádiumban lévő személy fájdalmait is szeretnék csillapítani, a szakellátás elkerülhetetlen. Egy gondozó felfogadása ugyanakkor a család lehetőségeitől függ. Ha a családtagok dolgoznak, vagy egyéb más teendőik miatt nem tudnak non-stop a beteggel lenni, megfontolandó egy gondozó felfogadása is.

Lelki gondozás

A végső stádiumban lévő beteg emberek számára gyakran fontos a lelki gondozás is. A halál feldolgozása, a szeretteinktől való elbúcsúzás sok esetben külső támogatást igényelhet. A lelki gondozás a beteg vallásos vagy spirituális meggyőződésétől függően változó lehet. Segíthet egy családsegítő, egy pap vagy egy lelkész, egy mentálterapeuta, vagy bárki más, akiből erőt és szeretet tud meríteni a távozó.

Családi tájékoztatók, felkészítések

A rendszeres megbeszéléseken, amelyeket gyakran a hospice szakápoló vezet, tájékoztatják a családtagokat a beteg állapotáról és arról, mire számíthatnak. Ezek a találkozók mindenkinek lehetőséget adnak az érzéseik megosztására, a halál és a haldoklás folyamatának megismerésére, miközben átbeszélik mikor, mi történik. Ezek a beszélgetések – a napi formális tájékoztatás mellett – az itt maradó családtagokat támogatják azáltal, hogy próbálják levenni róluk a látottak okozta stresszt. Ez legalább olyan fontos, mint a beteg lelki gondozása, hiszen akkor tud békében távozni valaki, és élvezni az utolsó heteit, ha szerettein nem a rettegést látja.

Gyászgondozás

A szeretetteljes búcsúidőszak ellenére sokan nem, vagy nagyon nehezen tudják feldolgozni a veszteség okozta gyászt. Ilyenkor érdemes lehet csatlakozni egy gyászfeldolgozó csoporthoz, de segíthet egy pszichológus, egy mentálterapeuta, vagy egy egyházi személy is.

A hospice szolgáltatások tehát a gyógyítás helyett az ellátást hangsúlyozzák. Célja a beteg kényelmének biztosítása élet utolsó hónapjaiban és napjaiban.

Mi a különbség az otthoni szakápolás és a gondozás között?

Az otthoni szakápolás és az otthoni gondozás két különböző ellátás az idős vagy beteg emberek segítésére. A mindennapi életben azonban gyakran összekeverik ezt a két …

Tovább olvasás →

9 otthonápolási segédeszköz műtét után

Az otthoni lábadozás során néhány otthonápolási segédeszköz megkönnyíti a beteg és a betegápoló életét, és hozzájárulnak a gyorsabb felépüléshez, valamint az esetleges balesetek és szövődmények …

Tovább olvasás →

A jó betegápoló 5 ismertetőjele

A betegápoló tudja, hogy az élete a gondozott körül fog forogni. Testileg, lelkileg, szakmailag felkészült a legváratlanabb lehetőségekre is. A betegápolás nehéz és számos kihívást …

Tovább olvasás →

Fejfájás enyhítése gyógytornával

A fejfájás gyakori probléma, és a legtöbb esetben nem belső probléma miatt jelentkezik, hanem például a rossz testtartás vagy a nyakmerevség miatt. Sok ember tévesen …

Tovább olvasás →

A leggyakoribb prosztataműtét utáni szövődmények

Ebben az írásunkban a leggyakoribb prosztataműtét utáni szövődményeket foglaltuk össze, a prosztatamegnagyobbodás és a prosztatarák tükrében. A műtéti beavatkozás fontos kezelési lehetőség mind a prosztatamegnagyobbodás, …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

fejfájás

Fejfájás enyhítése gyógytornával

A fejfájás gyakori probléma, és a legtöbb esetben nem belső probléma miatt jelentkezik, hanem például a rossz testtartás vagy a nyakmerevség miatt. Sok ember tévesen

csípőprotézis műtét utáni rehabilitáció

A csípőprotézis műtét utáni gyógytorna 3 előnye

A csípőprotézis műtét utáni gyógytorna célja a fájdalom csökkentése és a mozgásszabadság visszaszerzése. Magyarországon az ízületi kopásos megbetegedések, így a csípőízületi kopás is, jelentős számban

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!


    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését!

    Sikerült elérnie kollégánkat?