A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A bokaduzzanat mögött súlyos betegségek is állhatnak

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még állás közben is a boka viseli testünk súlyát.

Nem meglepő tehát, hogy sokan tapasztalnak időnként bokaduzzanatot. De mi okozza ezt a kellemetlen tünetet? És hogyan enyhíthetünk rajta vagy akár hogyan előzhetjük meg?

Miért duzzad a bokánk? Mi az ödéma?

Az ödéma a testünkben lévő folyadék egyensúlyának zavarából ered. Gondoljunk úgy a bokánkra, mint egy kertre, ahol az öntözőrendszer (az ereink) gondoskodik a növények (szöveteink) megfelelő hidratálásáról. Ha az öntözés nem megfelelő, a kertben pangó víz (duzzanat) alakul ki. Az ödéma ezt a pangó vizet jelenti a bokánkban.

A bokaduzzanat típusai?

Amikor a bokánk duzzadni kezd, sokan aggódva figyelik a változást. Különösen azoknál szokott ez előfordulni, akik hosszú órákat töltenek ülve vagy állva. A legtöbb esetben a háttérben az ödéma, azaz a szövetek közötti folyadék felgyülemlése áll. Ezt elképzelhetjük úgy, mintha egy kert locsolórendszere túlzottan működne, és a víz nem tudna elszivárogni, így pocsolyák képződnének. Bár néha komolyabb betegség is állhat a duzzanat mögött, legtöbbször szerencsére ártalmatlan jelenségről van szó.

A duzzanat lehet átmeneti, különösen nyáron gyakoribb, amikor a nagy meleg hatására a lábak könnyebben megdagadnak. Ha mindkét bokánk egyidejűleg és rendszeresen duzzad, az komolyabb problémákra, például szívelégtelenségre vagy vesebetegségre is utalhat. Ezzel szemben, ha csak az egyik boka érintett, az gyakran egy korábbi sérülés vagy trauma következménye.

Néha a duzzanat csak a boka egy bizonyos részén jelentkezik, mint például a boka belső vagy külső oldalán. Ebben az esetben gyakran egy sérülés vagy ízületi gyulladás áll a háttérben. Ha a duzzanatot fájdalom is kíséri, az mélyvénás trombózis jele is lehet. Amennyiben pedig a boka pirosra színeződik, az egy fertőzés vagy egy gyulladás tünete is lehet.

A bokaduzzanat hátterében meghúzódó lehetséges okok

Szív- és veseproblémák

Amikor a szív vagy a vesék nem működnek megfelelően, a test nem tudja hatékonyan elvezetni a felesleges folyadékot. Az esti órákban megjelenő bokaduzzanat a vesék nem megfelelő működésének jele lehet, ami a só és a folyadék visszatartásához vezet. A kimerültség, az étvágytalanság, a váratlan súlygyarapodás vagy a mellkasi fájdalom mind utalhatnak arra, hogy szív- vagy veseproblémák állnak a háttérben. Különösen a mellkasi panaszok esetén fontos az azonnali orvosi ellátás.

 

bokaduzzanat kezelese

Májbetegség és a folyadékgyülem

Néhány májbetegség (cirrózis, hepatitis, alkoholos májbetegség, májrák, zsírmáj) csökkentheti az albumin fehérje termelődését, ami megakadályozza a vér szövetek közötti szivárgását. Ha a máj nem termel elegendő albumint, a folyadék felhalmozódhat a testben, ami a lábakban, a hasban vagy akár a mellkasban is duzzanatot okozhat.

Nyirokrendszeri problémák

A limfödéma a nyirokrendszer működési zavara, amely a szövetek közötti folyadék felgyülemlését okozza. Két fő típusa létezik: az elsődleges, ami veleszületett, és a másodlagos, amely valamilyen sérülés vagy betegség következtében alakul ki. Az elsődleges formában a duzzanat gyakran mindkét lábon, a kezeken vagy akár az arcon is megjelenhet. A másodlagos formában általában csak az egyik végtag érintett. A limfödémát folyamatos fáslizással lehet kordában tartani.

Rovarcsípés és allergiás reakciók

Egy rovarcsípés helyi duzzanatot okozhat, de ha az egész láb vagy más testrész duzzad, az súlyos allergiás reakcióra utalhat, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Fertőzések és gyulladások

A boka pirosas színe és a fájdalom gyakran fertőzésre vagy gyulladásra utal. Különösen a cukorbetegeknek kell óvatosnak lenniük, mivel a csökkent érzékelés miatt a sérülések könnyen fertőződhetnek. Számos vírusos vagy bakteriális fertőzés gyorsan enyhíthető természetes hatóanyagok segítségével. 

Mélyvénás trombózis

A láb vénáiban kialakuló vérrög elzárhatja a vér útját, ami duzzanatot okoz. A mélyvénás trombózis különösen veszélyes állapot, mely azonnali orvosi beavatkozást igényel. A duzzanat mellett a vöröses szín és a láz is a betegség jele lehet.

Sérülések és azok következményei

A boka vagy a láb sérülése, mint például egy ficam vagy törés, bokaduzzanatot okozhat. A sérülés típusát és súlyosságát orvosi vizsgálattal lehet megállapítani.

Életmódbeli tényezők

A hosszú ideig tartó állás vagy ülés, a túlzott sóbevitel vagy a túlsúly mind hozzájárulhatnak a boka duzzanatához. A terhesség alatt is gyakori a lábdagadás, mivel a növekvő méh nyomást gyakorol a vénákra. Ezenkívül bizonyos gyógyszerek, mint a vérnyomáscsökkentők vagy a fogamzásgátlók, szintén okozhatnak duzzanatot.

A bokaduzzanat kezelése otthon

A boka duzzanatának enyhítésére számos otthoni módszer létezik, amennyiben a probléma nem súlyos orvosi beavatkozást igénylő betegségből ered. A lábakat érdemes magasabban tartani egy időre, mivel ez segíthet a duzzanat csökkentésében. A rendszeres testmozgás, különösen a gyógytorna, serkenti a vér- és nyirokkeringést, ami elősegíti a folyadék elvezetését. Egy kiegyensúlyozott étrend, amely magában foglalja a magnéziumot és a káliumot tartalmazó ételeket vagy étrend-kiegészítőket, továbbá a kompressziós harisnya viselése is hatékonyan hozzájárulhat a boka duzzanatának csökkentéséhez.

Összegzés

A bokaduzzanat sokak számára ismerős tünet, mely számos okra vezethető vissza, legyen az egyszerű életmódbeli tényező vagy komolyabb egészségügyi probléma. Fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül ezt a jelenséget, és ha a bokaduzzanat tartósan fennáll vagy egyéb tünetekkel társul, kérjünk orvosi tanácsot.

A korai felismerés és a megfelelő kezelés elengedhetetlen a probléma gyökereinek feltárásához és a hosszú távú egészség megőrzéséhez. A bokánk egészsége alapvetően befolyásolja mindennapi mozgásunkat, így érdemes rá különös figyelmet fordítani.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

prosztataműtét

A leggyakoribb prosztataműtét utáni szövődmények

Ebben az írásunkban a leggyakoribb prosztataműtét utáni szövődményeket foglaltuk össze, a prosztatamegnagyobbodás és a prosztatarák tükrében. A műtéti beavatkozás fontos kezelési lehetőség mind a prosztatamegnagyobbodás,

csontritkulás

Csontritkulás – okok, tünetek, kezelés

A csontritkulás egy olyan betegség, amely során a csontok elveszítik sűrűségüket és szilárdságukat, növelve így az esések és a törések kockázatát. Általában a menopauza utáni

testtudatosság

A testtudatosság megóv a sportsérülésektől

A célzott mozgásprogrammal elérhető testtudatosság olyan összefüggésekre tanít, amelyek megóvhatnak a hétköznapi vagy a sportolás közbeni sérülésektől. Észrevette már, hogy a szokásos hétköznapi tevékenység már

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?