Gyógytorna hátfájás enyhítésére és megelőzésére

Hátfájás kezelése gyógytornával

A gyógytorna hátfájás enyhítésére és megelőzésére nem luxus dolog napjainkban. Sőt, az egészséges életmód egy fontos része, ami az életminőségünket is javíthatja.

A hát- és derékfájás az egyik leggyakoribb panasz, amely előbb-utóbb minden embert érint valamilyen formában. Az állandó stressz, az ülő életmód és a helytelen testtartás mind hozzájárulhatnak a probléma  kialakulásához.

Mi okozhat hátfájást?

A hátfájás számos okból megkeserítheti az emberek életét, például:

 • gerincbetegségek, mint például az osteoarthritis, a herniated lemez, vagy a scoliosis formájában
 • izom- és ízületi problémák (pl. spondylitis, fibromyalgia, tendinitis) miatt
 • gerincsérülések, mint például a vertebrális törések, a diszkopácia vagy a spondylolisthesis következtében
 • a hát izmainak túlterhelése (a túl sok ülőmunka vagy a túl sok testmozgás) miatt
 • egészségügyi problémák (pl. vese- vagy húgyúti problémák, gyulladásos bélbetegségek vagy a méhnyakrák) mellékhatásaként
 • stressz és pszichológiai problémák, például a depresszió és az állandó feszültség hatására
hátfájás enyhítése
hátfájás enyhítése


IDŐPONTOT EGYEZTETEK

Így segít a hátfájás enyhítésében a gyógytorna

A hátfájásra fókuszáló gyógytorna célja a hátizmok erősítése, a testtartás javítása és a mozgásszabadság növelése. Ezek eléréséhez olyan gyakorlatokat alkalmazhatunk, mint a hátizom-erősítő gyakorlatok, a gerinctorna vagy a jóga.

A hátizom-erősítő gyakorlatok közé tartozik például a guggolás, a hátizomnyújtás vagy a hátizomfeszítés. Ezek a gyakorlatok erősítik a hátizmokat, javítják a testtartást és csökkentik a hátfájást.

A gerinctorna a gerinc egészségére összpontosít: javítja a testtartást, erősíti a gerinc menti izmokat és növeli a gerinc mobilitását.

A gyógytorna mellett a jóga is hatékony lehet a hátfájás enyhítésében. A jóga gyakorlatok között megtalálható számos olyan mozdulatsor, mint a gerinctornában. Ilyenek például a nyújtás vagy a hátizomerősítő gyakorlatok.

A hátfájás megelőzésében és enyhítésében a helyes testtartás is fontos szerepet játszik. A gyógytorna során azt is megtanítják a gyógytornászok, hogyan üljünk, álljunk úgy, hogy közben kíméljük a hátunkat.

hátfájás enyhítése gyógytornával
hátfájás enyhítése gyógytornával


EGYÉNRE SZABOTT GYÓGYTORNÁT SZERETNÉK

Hogyan történik a hátfájás kezelése gyógytornával?

A gyógytorna kezdeti szakaszában a gyakorlatokat általában könnyebb, általános formában végzik. A későbbi szakaszokban azonban a gyakorlatok egyre nehezebbek lesznek, hogy tovább erősítsék a hát izmait és javítsák a testtartást.

Mindezeken túl, a fájdalomcsillapítókkal és gyulladáscsökkentőkkel kombinált terápia hatékonyabb a fájdalom csillapítására.

5 táplálkozási baki, ami rontja a hátfájást

Bár az étkezés közvetlenül nem befolyásolja a hátfájást, de bizonyos táplálkozási tényezők és szokások hozzájárulhatnak a kialakulásához vagy romlásához. Ezek az alábbiak lehetnek:

 1. Túlsúly: a túlsúly extra terhet jelent a gerinc számára, ami növeli a fájdalmat.
 2. Hiányos táplálkozás: a vitaminok, az ásványi anyagok és a nyomelemek hiánya hozzájárulhat a gerinc- és izomproblémákhoz.
 3. Alacsony rosttartalmú étrend: a rostok segítenek a bélmozgásban, és ha kevés rostot fogyasztunk, akkor a székrekedés és a puffadás fájdalmat okozhat a hátban.
 4. Magas sótartalmú étrend: a magas sóbevitel hozzájárulhat a víz visszatartáshoz, ami szintén nem előnyös a hát szempontjából.
 5. Szénhidrátok iránti túlzott vágy: a túlzott szénhidrátbevitel hozzájárulhat a túlsúlyhoz és a cukorbetegség kialakulásához, ami összefüggésben lehet a hátfájással.

A gyógytorna tehát egy hatékony módja a hát- és derékfájás enyhítésének és megelőzésének. A rendszeres és személyre szabott gyakorlással erősíthetjük a hátizmokat, javíthatjuk a testtartást és növelhetjük a mozgásszabadságot.

A gyógytornát ajánlott fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők szedésével kombinálni, hogy a kezelés még hatékonyabb legyen. A gyors regenerálódást támogathatja a túlsúlytól való megszabadulás és bizonyos ételek kerülése.


IDŐPONTOT SZERETNÉK EGYEZTETNI

Manuálterápia – Ismerje meg a professzionális mobilizációs technikák hatékonyságát! 

Mikor van szükség manuálterápiára? Manuálterápiát krónikus mozgásszervi elváltozások esetén ajánlott alkalmazni, abban az esetben, ha a mozgatórendszer működészavarai (pl. funkcionális beszűkülések) visszafordíthatók. Hogyan lehet ezeket …

Tovább olvasás →

Személyre szabott gyógytorna otthona kényelmében!

Gyógyulni mindenütt jó, de legjobb otthon! Az otthoni gyógytorna nem luxuskezelés, tehát nem pusztán kényelmi szempontból érdemes alkalmazni, hanem úgy, mint a gyógyulásért tett erőfeszítéseink …

Tovább olvasás →

Otthonápolás és házi betegellátás: minden, amit tudnod kell

Miért olyan fontos és kinek van szüksége erre az ellátásra? Ez a kérdés talán fel sem merül azokban, akik baleset vagy betegség okán már szereztek …

Tovább olvasás →

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

  Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.

  Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


  * Kötelező kitölteni.

  Sikerült elérnie kollégánkat?