A leggyakoribb prosztataműtét utáni szövődmények

prosztataműtét

Ebben az írásunkban a leggyakoribb prosztataműtét utáni szövődményeket foglaltuk össze, a prosztatamegnagyobbodás és a prosztatarák tükrében.

A műtéti beavatkozás fontos kezelési lehetőség mind a prosztatamegnagyobbodás, mind a prosztata rák esetében. A prosztatamegnagyobbodás a férfiak idősebb korában (50 év felett 50 %-ban) gyakori probléma, mely az életminőséget is drámaian befolyásolja. A prosztatarák pedig a férfiak egyik leggyakoribb daganata, és a korai felismerésének kulcsfontosságú szerepe van a sikeres kezelésben.

Sajnos a prosztatarák korai stádiumaiban nincsenek, vagy csak enyhe tünetek, így sokan már csak későn kerülnek szakorvoshoz. Mivel a prosztata rák bármelyik korban kialakulhat, létfontosságú, hogy a férfiak rendszeresen járjanak el szűrővizsgálatokra.

A prosztatamegnagyobbodás műtéti lehetőségei

A prosztatamegnagyobbodás kezelésére többféle módszer is létezik.

TURP

A leggyakoribb műtéti beavatkozás az úgynevezett transzuretrális prosztata resectio (TURP), mely során a prosztatát a húgycsövön keresztül egy speciális eszközzel távolítják el. A műtét során a prosztata megnagyobbodásából eredő akadályokat is eltávolítják, így a vizelés is javulhat a beavatkozás után. A TURP hatékony és biztonságos módszer, azonban nem mindenki számára javasolt, például, ha a betegnek más betegségei vannak, vagy nagyon nagy a prosztatája. Ez egy invazív eljárás, amelyet esetében a prosztataműtét utáni szövődmények gyakorisága nagyobb lehet.

HoLEP

A másik lehetőség a prosztatamegnagyobbodás kezelésére a holmium lézeres enukleáció (HoLEP), mely szintén a húgycsőn keresztül történik. Ebben az esetben egy lézeres eszközzel távolítják el a prosztatát, és a nagyobbodás okozta akadályokat. A HoLEP egy hatékony és biztonságos módszer, és nagyobb prosztaták esetében is alkalmazható.

prosztataműtét utáni szövődmények

A prosztatarák gyakori műtéti beavatkozásai

Laparoszkópos vagy robottechnikás műtés

A prosztatarák kezelése szintén többféle módon történhet. Az elsődleges terápia lehet a műtét, mely során a prosztata daganatos részét távolítják el. A műtétet általában laparoszkópos vagy robottechnikával végzik, ami rövidebb kórházi tartózkodást és gyorsabb felépülést eredményezhet. Azonban a műtétnek vannak mellékhatásai is, a leggyakoribb prosztataműtét utáni szövődmények pl. az inkontinencia és az impotencia kialakulása.

Sugárterápia

A másik lehetőség a sugárterápia, mely során a daganatos sejteket sugárzással pusztítják el. A sugárterápia lehet külső vagy belső sugárzás, attól függően, hogy a beteg milyen stádiumban van. A sugárterápia is hatékony módszer,  amelynek szintén vannak mellékhatásai. Az ilyen prosztataműtét utáni szövődmények közül a leggyakoribb a vizelési nehézség vagy a végbélirritáció.

Hormonterápia

A harmadik lehetőség a hormonterápia, mely során az androgén hormon termelését gátolják. Az androgén hormonoknak fontos szerepük van a prosztatarák növekedésében. Ha csökkentik a szintjüket, a daganat mérete is csökkenhet. A hormonterápia hatékony lehet a kezdeti stádiumú prosztatarák esetében, vagy ha a beteg nem alkalmas a műtétre vagy a sugárterápiára. Azonban a hormonterápia mellékhatásai közé tartozik az impotencia és a csonttörések kockázatának növekedése.

Fontos hangsúlyozni, hogy minden esetben a beteg stádiumának megfelelő kezelési tervet kell kidolgozni, és figyelembe kell venni az egészségi állapotát, a korát, az esetleges egyéb betegségeit és a rák stádiumát. A kezelés során kiemelten fontos a rendszeres kontroll, mely segít nyomon követni a betegség alakulását, és szükség esetén időben módosítani a kezelési tervet.

Lehetséges műtét utáni szövődmények prosztatamegnagyobbodás esetében

Az invazívnak számító TURP prosztata műtét utáni szövődmények sokfélék lehetnek, a leggyakrabban az alábbiak fordulnak elő.

Vérzés – a prosztataműtétek utáni szövődmények gyakori jele

A műtét során a prosztatát körülvevő szövetek és erek károsodhatnak, ami vérzést okozhat. Az enyhe vérzés általában nem okoz problémát, de súlyosabb esetekben további kezelésre lehet szükség.

Vizeletinkontinencia

A műtét során a húgycsövet körülvevő izmok és szövetek is sérülhetnek, ami vizeletinkontinenciát (vizeletürítési nehézséget) okozhat. Ez általában idővel javul, de néhány esetben további kezelésre van szükség. A helyzet iróniája, hogy a prosztatamegnagyobbodás egyik jellemző tünete a vizelési nehézség.

prosztatamutet3

Húgyúti fertőzés

A műtét során a húgyhólyag és a húgycső belsejébe behatoló baktériumok húgyúti fertőzést okozhatnak. Ez olyan tüneteket okozhat, mint például az égető érzés vizeléskor, a gyakori vizelés és a láz. Ezeket antibiotikumokkal kezelik.

Vizeletürítési nehézségek

Néhány betegnél a műtét után még mindig nehézségeik lehetnek a vizeletürítéssel. A műtét során az izmok és a szövetek ugyanis roncsolódnak, ami hosszabb ideig tartó vizeletürítési nehézségeket okozhat.

Impotencia és ejakulációs problémák

Néhény esetben a prosztataműtét utáni szövődmények között az impotencia (merevedési zavar) is előfordulhat, ami jelentősen befolyásolhatja az életminőséget. Ennek oka az, hogy a műtét során a húgycső körüli szövetek és idegek károsodhatnak. Egyeseknél ejakulációs problémák is jelentkezhetnek, mint például a sperma visszafolyása a húgyhólyagba az orgazmus során.

Hólyagkövek

A prosztataműtét utáni szövődmények egy másik kellemetlen velejárója a hólyagkövek kialakulása, ami húgyúti fertőzéshez vezethet.

Ezek a szövődmények bár megnehezítik a lábadozást, csak ritkán fordulnak elő. A műtétet végző orvosnak minden esetben fel kell készülnie azok azonnali kezelésére és a beteg figyelmes ellenőrzésére.

Prosztatarák műtét utáni lehetséges szövődmények

A prosztatarák műtét utáni szövődmények lehetnek aneszteziológiaiak (légzési, szív- és érrendszeri), vagy sebészetiek. Egy másik szövődmény, ami közvetetten az operációhoz kapcsolódik a trombózis (a lábakban vagy a tüdőben vérrögök) kialakulása. Valamint a hosszabb ágyban fekvés nem csak fájdalmat, de felfekvéseket, azok pedig fertőzéseket is okozhatnak.

Általánosságban a prosztatarák műtétek után fennállhatnak vérzéses szövődmények, fertőzések és a sebszétválás veszélye is. Ha a műtétet követően fertőzésre utaló tünetek jelentkeznek, azonnali kivizsgálás szükséges. A prosztata teljes eltávolítását követő leggyakoribb szövődmények közé tartoznak a merevedési és vizelettartási zavarok is. Ritkán előfordulhat végbélsérülés a műtét során, amely helyrehozatalához újabb operáció lehet szükséges.

Az esetek többségében olyan kisebb mértékű prosztataműtét utáni szövődmények fordulnak elő, mint például a székrekedés, az ionháztartási zavar vagy a folyadékegyensúly felborulása, amelyek néhány nap alatt rendeződnek. A műtét utáni gondozás fontos a beteg gyorsabb felépülése érdekében.

Amennyiben a műtét során a nyirokcsomók eltávolítása is megtörtént, előfordulhat a nyirokfolyadék felhalmozódása, amelyet leszívással kell eltávolítani. Ezen kívül, ritka szövődmény lehet a végbél sérülése műtét közben, amely esetben újabb hasüregi beavatkozás lehet szükséges.

A prosztatabetegségek kezelése és a műtétek utáni szövődmények kellemetlenek, fájdalmasok, és esetenként végzetesek is lehetnek. Ezért létfontosságú, hogy már fiatalon elkezdjenek a férfiak rendszeres szűrővizsgálatra járni. Időben diagnosztizálva a prosztatarák nagy eséllyel gyógyítható, a prosztatamegnagyobbodás pedig természetes módon is megelőzhető.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

betegápoló

A jó betegápoló 5 ismertetőjele

A betegápoló tudja, hogy az élete a gondozott körül fog forogni. Testileg, lelkileg, szakmailag felkészült a legváratlanabb lehetőségekre is. A betegápolás nehéz és számos kihívást

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?