Miért fontos a szülés előtti gyógytorna?

szülés előtti gyógytorna

A szülés előtti gyógytorna olyan speciális mozgásprogramokat jelent, amelyek célja a terhesség alatti egészséges testmozgás folytatása, valamint a szülésre való felkészülés és az azt követő regeneráció elősegítése.

A szülés előtti időszak rendkívül fontos időszak a kismamák számára, mivel ebben az állapotban a szervezet felkészül a szülésre. A szülés előkészítéséhez szükséges változások azonban gyakran okozhatnak kellemetlenségeket és fájdalmakat a kismama számára.

A szülés előtti gyógytorna olyan speciális mozgásprogramokat jelent, amelyek célja a terhesség alatti egészséges testmozgás folytatása, valamint a szülésre való felkészülés és az azt követő regeneráció elősegítése.

Írásunkban részletesen taglaljuk a terhesség alatt bekövetkező változásokat, és megvizsgáljuk a szülés előtti gyógytorna előnyeit.

Milyen változások miatt szükséges a szülés előtti gyógytorna?

A terhesség alatt egy nő testében számos izom- és csontváltozás történik. Az alábbiakban megvizsgáljuk a legfontosabbakat.

Izomváltozások

A terhesség 9 hónapja alatt a nő testének súlya jelentősen megnőhet, amely számos izomcsoportra hatással van. A hát- és vállizmokban feszültséget tapasztalhatnak a helytelen testtartás és a megnövekedett mellméret miatt, miközben a hasizmok megnyúlnak, hogy helyet biztosítsanak a növekvő magzatnak. Mindemellett medencefenék izomzata is jelentős változáson megy át, hogy felkészüljön a szülésre.

Szülés előtti csontváltozások

Áldott állapotban a csontok szerkezetében is történhetnek változások. Az anyai csontsűrűség csökkenhet a magzat táplálkozási igénye miatt, így a terhesség alatt és után fontos a kalcium szint folyamatos ellenőrzése és a rendszeres és ellenőrzött testmozgás. Ezen túl a hormonális változások hatására a medencecsontok is lazábbak lesznek a szülésre való felkészülés miatt. Azonban ez az állapot általában csak átmeneti, és a medencecsontok a szülés után visszanyerik eredeti állapotukat. De addig fájdalommal és kényelmetlenséggel párosul, amitől minden kismama szívesen búcsút mondana. Sokan ezért választják a szülés előtti gyógytornát.

végtagfájdalmak

Végtag fájdalmak a terhesség alatt

A terhesség alatt a nőknek jelentős mellnagyobbodása lehet, ami miatt a karizomzat is befeszülhet. A folyamatosan növekvő has további terhelést jelent a felső végtagokra. Ha azonban a terhes nő rendszeresen végez szülés előtti gyógytorna gyakorlatokat, akkor könnyebben meg tud birkózni a karfájdalmakkal.

Végtagfájdalmakat okozhat az ösztrogén és a progeszteron hormonok hatására kialakuló vénás rendszer változása is. Az erek ilyenkor kitágulnak és csökkenhet a faluk feszessége. Ez a lábakban pangást és duzzanatot okozhat. A vizesedés megterheli az inakat és az izmokat, ami fájdalommal jár együtt.

Összességében a terhesség alatt egy nő testében olyan jelentős változások történnek, amelyek kényelmetlenné teszik a boldog várakozás hónapjait. A szülés előtti gyógytorna, a megfelelő testtartás és a fizikai aktivitás azonban csökkenthetik a fájdalmakat, és segítenek jó állapotban tartani az izomzatot és a csontozatot.

SZÜLÉSFELKÉSZÍTŐ GYÓGYTORNÁRA JELENTKEZEK

A szülés előtti gyógytorna előnyei

A gyógytorna nagyon hatékony mozgásforma a terhesség alatt, mivel segíthet a test kényelmesen tartásában. Javítja az egyensúlyt és a koordinációt, erősíti az izmokat és megkönnyíti a szülést. Az alábbiakban részletesen ismertetjük, hogy miben segíthet a szülés előtti gyógytorna egy kismamának.

A szülés előtti gyógytorna javítja a testtartást

A terhesség alatt a testtartás rendkívül fontos, mivel a növekvő méh és a súlygyarapodás miatt az ízületek és az izmok nagyobb terhelésnek vannak kitéve. A gyógytorna segíthet a test helyes tartásának megtartásában, hogy csökkentse az ízületi és izomfájdalmakat, és megelőzhessük a gerincferdülést.

testtartás

Egyensúly és koordináció javítása

A hasi térfogat növekedése és a központi súlypont elmozdulása miatt gyakran előfordulhat, hogy nehezebb az egyensúlyozás. A szülés előtti gyógytorna olyan gyakorlatokat tartalmaz, amelyek segítenek a koordináció javításában és az egyensúly megtartásában, hogy csökkentsék a sérülések kockázatát.

Izomerősítés

A súlygyarapodás és a hormonális változások hatására bizonyos izmok gyengülhetnek, különösen a hasi és a medencefenék tájékán. Az egyénre szabott szülés előtti gyógytorna programban olyan gyakorlatokat épít be a gyógytornász, amelyekkel megerősítik ezeket az izmokat, hogy bírják a szüléssel járó kihívásokat.

A szülés megkönnyítése

A terhesség alatt a medencefenék izmai különösen fontosak, mivel segítenek a szülés alatt a magzatot kihajtani. A gyógytorna olyan gyakorlatokat tartalmaz, amelyek megcélozzák a medencefenék izmait, hogy segítsék azokat az erőfeszítéseket, amelyek a szülés során szükségesek lehetnek.

A szülés előtti gyógytorna az egyik legjobb mozgásforma a terhesség alatt, mivel segít a test helyes tartásának megtartásában, javítja az egyensúlyt és a koordinációt, erősíti az izmokat és megkönnyíti a szülést.

A gyógytornát azonban szakértői felügyelet mellett szabad csak végezni, és mindig figyelni kell a test jelzéseire, hogy elkerüljük a túlzott terhelést vagy a sérüléseket.

Fontos megjegyezni, hogy a gyógytorna nem csak a terhesség alatt, hanem a szülés után is nagyon hasznos lehet a test regenerálódása és az egészséges állapot visszaállítása szempontjából. A megfelelő gyógytornagyakorlatok segíthetnek a test összes izmának erősítésében és nyújtásában, valamint a testtartás javításában. Ez segíthet a szülést követő rehabilitációban, a hasi és medencefenéki izmok helyreállításában és az esetleges fájdalmak enyhítésében.

Amennyiben el szeretné kerülni a hirtelen súlygyarapodással és fizikai változással járó szövődményeket és fájdalmakat, keressen fel bennünket. Gyógytornászaink Budapest területén kiszállnak, hogy ön a saját otthona kényelmében, a saját időbeosztása szerint kényelmesen fel tudjon készülni a babavárásra.

Így segít a gyógytorna Parkinson betegeknek

A Parkinson-kór kezelésében az elsődleges a gyógyszeres (vagy műtéti) terápia, azonban
egyre nagyobb szerepet kapnak a különböző rehabilitációs módszerek, mint a gyógytorna is,
melynek első sorban a prevencióban, a tünetek romlásának lelassításában van nagy szerepe. A gyógytorna Parkinson betegeknek tehát kulcsfontosságú lehet.

Tovább olvasás →

Gyógytorna állapotfelmérés lépésről-lépésre

Gyógytorna állapotfelmérés lépésről-lépésre

Tovább olvasás →

Manuálterápia – Ismerje meg a professzionális mobilizációs technikák hatékonyságát! 

Mikor van szükség manuálterápiára? Manuálterápiát krónikus mozgásszervi elváltozások esetén ajánlott alkalmazni, abban az esetben, ha a mozgatórendszer működészavarai (pl. funkcionális beszűkülések) visszafordíthatók. Hogyan lehet ezeket …

Tovább olvasás →

Személyre szabott gyógytorna otthona kényelmében!

Gyógyulni mindenütt jó, de legjobb otthon! Az otthoni gyógytorna nem luxuskezelés, tehát nem pusztán kényelmi szempontból érdemes alkalmazni, hanem úgy, mint a gyógyulásért tett erőfeszítéseink …

Tovább olvasás →

Otthonápolás és házi betegellátás: minden, amit tudnod kell

Miért olyan fontos és kinek van szüksége erre az ellátásra? Ez a kérdés talán fel sem merül azokban, akik baleset vagy betegség okán már szereztek …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

combnyaktörés műtét utáni gyógytorna

Combnyaktörés műtét utáni gyógytorna

A combnyaktörés műtét utáni gyógytorna lehetővé teszi, hogy a rehabilitáció folyamata gyorsabb és hatékonyabb legyen. Képzelje el, hogy gyorsabban visszatérhet a mindennapjaihoz, fájdalom nélkül járhat

A bokaduzzanat mögött súlyos betegségek is állhatnak

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még

testtudatosság

A testtudatosság megóv a sportsérülésektől

A célzott mozgásprogrammal elérhető testtudatosság olyan összefüggésekre tanít, amelyek megóvhatnak a hétköznapi vagy a sportolás közbeni sérülésektől. Észrevette már, hogy a szokásos hétköznapi tevékenység már

ülőmunka

A gyógytorna segít megelőzni ülőmunka veszélyeit

Az utóbbi években az ülőmunka gyakorisága Magyarországon az iparosodott világ tendenciájához hasonlóan látványosan megnövekedett. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség adatai szerint Magyarországon az általános munkakörülményekkel és

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?