Miért fontos a szülés előtti gyógytorna?

szülés előtti gyógytorna

A szülés előtti gyógytorna olyan speciális mozgásprogramokat jelent, amelyek célja a terhesség alatti egészséges testmozgás folytatása, valamint a szülésre való felkészülés és az azt követő regeneráció elősegítése.

A szülés előtti időszak rendkívül fontos időszak a kismamák számára, mivel ebben az állapotban a szervezet felkészül a szülésre. A szülés előkészítéséhez szükséges változások azonban gyakran okozhatnak kellemetlenségeket és fájdalmakat a kismama számára.

A szülés előtti gyógytorna olyan speciális mozgásprogramokat jelent, amelyek célja a terhesség alatti egészséges testmozgás folytatása, valamint a szülésre való felkészülés és az azt követő regeneráció elősegítése.

Írásunkban részletesen taglaljuk a terhesség alatt bekövetkező változásokat, és megvizsgáljuk a szülés előtti gyógytorna előnyeit.

Milyen változások miatt szükséges a szülés előtti gyógytorna?

A terhesség alatt egy nő testében számos izom- és csontváltozás történik. Az alábbiakban megvizsgáljuk a legfontosabbakat.

Izomváltozások

A terhesség 9 hónapja alatt a nő testének súlya jelentősen megnőhet, amely számos izomcsoportra hatással van. A hát- és vállizmokban feszültséget tapasztalhatnak a helytelen testtartás és a megnövekedett mellméret miatt, miközben a hasizmok megnyúlnak, hogy helyet biztosítsanak a növekvő magzatnak. Mindemellett medencefenék izomzata is jelentős változáson megy át, hogy felkészüljön a szülésre.

Szülés előtti csontváltozások

Áldott állapotban a csontok szerkezetében is történhetnek változások. Az anyai csontsűrűség csökkenhet a magzat táplálkozási igénye miatt, így a terhesség alatt és után fontos a kalcium szint folyamatos ellenőrzése és a rendszeres és ellenőrzött testmozgás. Ezen túl a hormonális változások hatására a medencecsontok is lazábbak lesznek a szülésre való felkészülés miatt. Azonban ez az állapot általában csak átmeneti, és a medencecsontok a szülés után visszanyerik eredeti állapotukat. De addig fájdalommal és kényelmetlenséggel párosul, amitől minden kismama szívesen búcsút mondana. Sokan ezért választják a szülés előtti gyógytornát.

végtagfájdalmak

Végtag fájdalmak a terhesség alatt

A terhesség alatt a nőknek jelentős mellnagyobbodása lehet, ami miatt a karizomzat is befeszülhet. A folyamatosan növekvő has további terhelést jelent a felső végtagokra. Ha azonban a terhes nő rendszeresen végez szülés előtti gyógytorna gyakorlatokat, akkor könnyebben meg tud birkózni a karfájdalmakkal.

Végtagfájdalmakat okozhat az ösztrogén és a progeszteron hormonok hatására kialakuló vénás rendszer változása is. Az erek ilyenkor kitágulnak és csökkenhet a faluk feszessége. Ez a lábakban pangást és duzzanatot okozhat. A vizesedés megterheli az inakat és az izmokat, ami fájdalommal jár együtt.

Összességében a terhesség alatt egy nő testében olyan jelentős változások történnek, amelyek kényelmetlenné teszik a boldog várakozás hónapjait. A szülés előtti gyógytorna, a megfelelő testtartás és a fizikai aktivitás azonban csökkenthetik a fájdalmakat, és segítenek jó állapotban tartani az izomzatot és a csontozatot.

SZÜLÉSFELKÉSZÍTŐ GYÓGYTORNÁRA JELENTKEZEK

A szülés előtti gyógytorna előnyei

A gyógytorna nagyon hatékony mozgásforma a terhesség alatt, mivel segíthet a test kényelmesen tartásában. Javítja az egyensúlyt és a koordinációt, erősíti az izmokat és megkönnyíti a szülést. Az alábbiakban részletesen ismertetjük, hogy miben segíthet a szülés előtti gyógytorna egy kismamának.

A szülés előtti gyógytorna javítja a testtartást

A terhesség alatt a testtartás rendkívül fontos, mivel a növekvő méh és a súlygyarapodás miatt az ízületek és az izmok nagyobb terhelésnek vannak kitéve. A gyógytorna segíthet a test helyes tartásának megtartásában, hogy csökkentse az ízületi és izomfájdalmakat, és megelőzhessük a gerincferdülést.

testtartás

Egyensúly és koordináció javítása

A hasi térfogat növekedése és a központi súlypont elmozdulása miatt gyakran előfordulhat, hogy nehezebb az egyensúlyozás. A szülés előtti gyógytorna olyan gyakorlatokat tartalmaz, amelyek segítenek a koordináció javításában és az egyensúly megtartásában, hogy csökkentsék a sérülések kockázatát.

Izomerősítés

A súlygyarapodás és a hormonális változások hatására bizonyos izmok gyengülhetnek, különösen a hasi és a medencefenék tájékán. Az egyénre szabott szülés előtti gyógytorna programban olyan gyakorlatokat épít be a gyógytornász, amelyekkel megerősítik ezeket az izmokat, hogy bírják a szüléssel járó kihívásokat.

A szülés megkönnyítése

A terhesség alatt a medencefenék izmai különösen fontosak, mivel segítenek a szülés alatt a magzatot kihajtani. A gyógytorna olyan gyakorlatokat tartalmaz, amelyek megcélozzák a medencefenék izmait, hogy segítsék azokat az erőfeszítéseket, amelyek a szülés során szükségesek lehetnek.

A szülés előtti gyógytorna az egyik legjobb mozgásforma a terhesség alatt, mivel segít a test helyes tartásának megtartásában, javítja az egyensúlyt és a koordinációt, erősíti az izmokat és megkönnyíti a szülést.

A gyógytornát azonban szakértői felügyelet mellett szabad csak végezni, és mindig figyelni kell a test jelzéseire, hogy elkerüljük a túlzott terhelést vagy a sérüléseket.

Fontos megjegyezni, hogy a gyógytorna nem csak a terhesség alatt, hanem a szülés után is nagyon hasznos lehet a test regenerálódása és az egészséges állapot visszaállítása szempontjából. A megfelelő gyógytornagyakorlatok segíthetnek a test összes izmának erősítésében és nyújtásában, valamint a testtartás javításában. Ez segíthet a szülést követő rehabilitációban, a hasi és medencefenéki izmok helyreállításában és az esetleges fájdalmak enyhítésében.

Amennyiben el szeretné kerülni a hirtelen súlygyarapodással és fizikai változással járó szövődményeket és fájdalmakat, keressen fel bennünket. Gyógytornászaink Budapest területén kiszállnak, hogy ön a saját otthona kényelmében, a saját időbeosztása szerint kényelmesen fel tudjon készülni a babavárásra.

Manuálterápia – Ismerje meg a professzionális mobilizációs technikák hatékonyságát! 

Mikor van szükség manuálterápiára? Manuálterápiát krónikus mozgásszervi elváltozások esetén ajánlott alkalmazni, abban az esetben, ha a mozgatórendszer működészavarai (pl. funkcionális beszűkülések) visszafordíthatók. Hogyan lehet ezeket …

Tovább olvasás →

Személyre szabott gyógytorna otthona kényelmében!

Gyógyulni mindenütt jó, de legjobb otthon! Az otthoni gyógytorna nem luxuskezelés, tehát nem pusztán kényelmi szempontból érdemes alkalmazni, hanem úgy, mint a gyógyulásért tett erőfeszítéseink …

Tovább olvasás →

Otthonápolás és házi betegellátás: minden, amit tudnod kell

Miért olyan fontos és kinek van szüksége erre az ellátásra? Ez a kérdés talán fel sem merül azokban, akik baleset vagy betegség okán már szereztek …

Tovább olvasás →

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

combnyaktörés műtét utáni gyógytorna

Combnyaktörés műtét utáni gyógytorna

A combnyaktörés műtét utáni gyógytorna lehetővé teszi, hogy a rehabilitáció folyamata gyorsabb és hatékonyabb legyen. Képzelje el, hogy gyorsabban visszatérhet a mindennapjaihoz, fájdalom nélkül járhat

Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór 4 stádiuma

Az Alzheimer-kór egy lassan romló agyi betegség, amely az idősebb embereknél fordul elő gyakrabban. A betegségre általánosságban a memóriavesztés és az intellektuális képességek csökkenése jellemző.

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.

    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?