Mi a különbség az otthoni szakápolás és a gondozás között?

otthoni szakápolás

Az otthoni szakápolás és az otthoni gondozás két különböző ellátás az idős vagy beteg emberek segítésére.

A mindennapi életben azonban gyakran összekeverik ezt a két kifejezést, ezért érdemes alaposan körbejárni a két ellátás mögött lévő szolgáltatásokat. Annál is inkább, mivel a két tevékenység célja teljes mértékben eltérő. Az alábbiakban megtudhatja az otthoni szakápolás és az otthoni gondozás közötti különbséget.

Az otthoni szakápolás az egészségügyi ellátásra fókuszál

Az otthoni szakápolás elsősorban a kórházon kívüli egészségügyi ellátásokra koncentrál. Ez azt jelenti, hogy a szakápolók – akik magasabb szintű szakképesítéssel rendelkeznek -, segítenek az idős vagy beteg emberek egészségének fenntartásában, javításában. Az orvosok által előírt kezeléseket (pl. sebkezelés, nyiroködéma kezelés, infúziózás, vérvétel) kizárólag képzett szakápolók végezhetnek el. Az otthoni szakápolás során ezek az egészségügyi szakemberek figyelemmel kísérik például a páciens vérnyomását vagy vércukorszintjét, és szükség esetén kapcsolatba lépnek az egészségügyi szolgáltatóval vagy az orvossal.

Az otthoni szakápolás során a páciens egészségügyi ellátása a cél

Amikor tehát szakápolót keres, fontos, hogy az ellátó rendelkezzen a szükséges papírokkal, végzettséggel és persze tapasztalattal.

Ahhoz, hogy megértse ennek a fontosságát, vegyük példaként az infúziófolyatást.

Az otthoni infúzió folyatásra általában olyan esetekben van szükség, amikor a páciens krónikus betegségben szenved (daganatos, krónikus beteg vagy fertőzéses állapotban van).

Az orvos ilyen esetben előírja az otthoni infúziózást, a szakápoló feladata pedig biztosítani a kezelés szakszerű és biztonságos elvégzését otthoni környezetben.

Az otthoni szakápolást kizárólag egészségügyi szakember végezhet.

Az otthoni szakápolás lehetővé teszi a páciens számára, hogy otthonában kapja meg a szükséges gyógyszert vagy kezelést, anélkül, hogy minden alkalommal kórházba kellene mennie. Ezzel nem csak időt spórol meg, de jóval kényelmesebb, és csökkenti az utazással járó felülfertőződés kockázatát is.

Otthoni gondozás – segítség a mindennapokban

Az otthoni gondozás a szakápolással ellentétben a mindennapi segítségnyújtásra és támogatásra összpontosít. Itt a hangsúly a napi tevékenységek és a háztartási feladatok elvégzésén van. A gondozók és a segítők lehetnek szakemberek vagy családtagok, akik rendszeresen vagy időszakosan látogatják az idős vagy a beteg embereket otthonukban az állapotuknak megfelelően.

A gondozók segítenek az olyan alapvető higiéniai teendőkben is, mint például az öltözködés, az étkezés, valamint a háztartási feladatok (takarítás, bevásárlás, főzés stb.). Az otthoni gondozás célja a páciensek életminőségének fenntartása vagy javítása, hogy az állapotuk ellenére a saját otthonuk nyugalmában maradhassanak.

Mit nyújt egy gondozó, ami az otthoni szakellátáson kívül esik?

Amikor egy család külső segítséget kér és egy családon kívüli személyt bíz meg a szerettük felügyeletével és gondozásával, az számos előnnyel jár.

Szakértelem és tapasztalat

A családon kívüli otthoni gondozók általában képzett és tapasztalt emberek, akik rendelkeznek az idősek gondozásához szükséges ismeretekkel. Ez azt jelenti, hogy képesek megfelelően kezelni az alapvető egészségügyi és gondozási szükségleteket, valamint felismerik és reagálnak a különböző helyzetekre és szükségletekre.

Rugalmasság és hatékony időbeosztás

Egy idős vagy beteg ember gondozása minden esetben időigényes. A páciens állapotától függően napi 1-2 vagy akár 24 órás felügyeletre is szorul. A családok számára az egyik legnagyobb kihívás a gondozási idő megszervezése, hiszen mindenkinek van saját életvitele és mindennapi teendője. Egy külső cégtől bérelt idősgondozó időbeosztása az ellátott igényeihez szabott, és az egész család időbeosztásához és igényeihez igazodik.

A házi idősgondozás érzelmi támogatást is nyújt az idős embereknek

Támogatás és tehercsökkentés a család számára

Egy egészségügyi cégtől érkező otthonápoló segít a napi tevékenységekben, az ellátott higiéniai gondozásában, étkezésében és egyéb háztartási feladatok elvégzésében, így a családtagoknak több idő és energia maradhat a saját munkájukra, a gyerekeikre vagy más fontos kötelezettségeikre.

Professzionális felügyelet és biztonság

Az otthonápoló akár folyamatos felügyeletet (0-24 óra) is képes biztosítani a rászoruló személynek. Figyelemmel kíséri az egészségi állapotát, a gyógyszeradagolást, fogadja az otthoni szakápolót, valamint biztosítja a biztonságos környezetet az otthonában. Ez segít csökkenteni a balesetek és az egészségügyi problémák kockázatát, ezáltal nyugalmat ad mind az idős személynek, mind pedig a családnak.

Társaság és érzelmi támogatás

Az idősápoló azonban nem csak a fizikai szükségletek ellátásában nyújt segítséget. Az idős és/vagy beteg embereknek szükségük van az érzelmi támogatásra is. Ha van kihez szólni, van kivel beszélgetni, vagy lemenni egy kis sétára a parkba, az látványosan javítja az általános jóllétet és a hangulatot. A szerető és gondoskodó társaság legalább olyan fontos, mint a biztonság.

Összefoglalva, az otthoni szakápolás fókuszában az egészségügyi ellátás áll, míg az otthoni gondozás inkább a mindennapi tevékenységekben és a háztartási feladatokban nyújt segítséget. Mindkét szolgáltatás célja az idős személyek támogatása és az életminőségük javítása, de eltérő módon és különböző képzettséggel rendelkező szakemberek bevonásával történik.

Így segít a gyógytorna Parkinson betegeknek

A Parkinson-kór kezelésében az elsődleges a gyógyszeres (vagy műtéti) terápia, azonban
egyre nagyobb szerepet kapnak a különböző rehabilitációs módszerek, mint a gyógytorna is,
melynek első sorban a prevencióban, a tünetek romlásának lelassításában van nagy szerepe. A gyógytorna Parkinson betegeknek tehát kulcsfontosságú lehet.

Tovább olvasás →

Gyógytorna állapotfelmérés lépésről-lépésre

Gyógytorna állapotfelmérés lépésről-lépésre

Tovább olvasás →

Manuálterápia – Ismerje meg a professzionális mobilizációs technikák hatékonyságát! 

Mikor van szükség manuálterápiára? Manuálterápiát krónikus mozgásszervi elváltozások esetén ajánlott alkalmazni, abban az esetben, ha a mozgatórendszer működészavarai (pl. funkcionális beszűkülések) visszafordíthatók. Hogyan lehet ezeket …

Tovább olvasás →

Személyre szabott gyógytorna otthona kényelmében!

Gyógyulni mindenütt jó, de legjobb otthon! Az otthoni gyógytorna nem luxuskezelés, tehát nem pusztán kényelmi szempontból érdemes alkalmazni, hanem úgy, mint a gyógyulásért tett erőfeszítéseink …

Tovább olvasás →

Otthonápolás és házi betegellátás: minden, amit tudnod kell

Miért olyan fontos és kinek van szüksége erre az ellátásra? Ez a kérdés talán fel sem merül azokban, akik baleset vagy betegség okán már szereztek …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

gerincsérv kialakulása

6 érv a gerincsérv gyógytorna mellett

A gerincsérv gyógytornával való kezelése segít megerősíteni a hátizmokat, helyreállítja a helyes testtartást, növeli a gerinc rugalmasságát, és visszaadja a szabad mozgásképességet. A gerincproblémák egyik

porckorongsérv

A porckorongsérv tünetei, kezelése

A porckorongsérv okozhat állandó vagy időszakos fájdalmat, amely akár a hát alsó részén vagy a nyakban is jelentkezhet. A porckorongsérv tünete lehet még zsibbadás, a

házhoz járó gyógytornász

5 érv a házhoz járó gyógytornász mellett

A házhoz járó gyógytornász szolgáltatás nem csak kényelmes, de számos kellemetlenséget le tud venni egy család válláról. A gyógytorna számos ember számára segítséget nyújt az

szülés előtti gyógytorna

Miért fontos a szülés előtti gyógytorna?

A szülés előtti gyógytorna olyan speciális mozgásprogramokat jelent, amelyek célja a terhesség alatti egészséges testmozgás folytatása, valamint a szülésre való felkészülés és az azt követő

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.

    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?