Sokat görnyed? Ezért fontos a helyes testtartás.

helyes testtartás

A kompakt megoldások világában úgy tűnik, hiánycikk a helyes testtartás. Kínálnak csodaszert a fogyásra, az arcfiatalításra, de olyan magic box-ot nem tudunk a polcokról leemelni, ami újjá varázsolná a gerincünket.

A helyes testtartásra nehéz bárkinek is odafigyelnie. Az irodistáknak akár napi 8 órát kell görnyedniük a számítógépek felett, de nincsenek jobb helyzetben a fizikai munkát végzők és az autójukban élők sem. Sajnos a tartásproblémák már gyerekkorban elkezdődnek a súlyos iskolatáskák cipelésével és a padban üléssel. Gyakorlatilag alig akad ember, kortól és nemtől függetlenül, akinek ne lenne tartásproblémája.

Ha meg szeretne szabadulni a fájdalmaktól, rendesen ki akarja éjjelente pihenni magát, akkor azért meg kell dolgozni. Persze egy anatómiai matrac enyhíthet a panaszokon, de az okokat nem szűnteti meg. A halogatással és a látszatmegoldásokkal csak azt érjük el, hogy a helyes testtartás visszaállítása még hosszadalmasabb lesz.

Miért feledkezünk meg a helyes testtartásról?

Mostanában szinte mindenki olyan munkát végez, amely hosszú távon árt a gerincnek. Ha sem tartozik a szerencsés kivételek közé, akkor valószínűleg rossz testtartással éli az élete nagy részét. Gondoljon csak bele, hogyan ül a számítógép előtt! Görbén tartja a hátát és a vállát? Előre dönti a fejét, hogy láthassa a monitort? Egész nap hajolgat, emelget és cipelget valamit?

házimunka

Az állandó nyak- és vállfájdalmat tovább rontják a mindennapi szokásaink is. A mobiltelefonozás, a tévézés, az autóvezetés, a nehéz táskák cipelése, az ülő és a fizikai munka, a házimunka, a gyereknevelés és a közös játék, stb. Minden tevékenység megterheli a gerinc izmait. Ha azok nem elég erősek, hogy megbirkózzanak a feladattal, a teste kénytelen valamilyen kompenzációs mechanizmust alkalmazni.

Ha ülőmunkát végez…

Mennyit ül a számítógép előtt naponta?
Jól van beállítva a széke a gépeléshez?
A karjának van támasza?
A monitor a szemével egy vonalban van?

Ma már nehéz elkerülni az elektronikus eszközök használatát, de a környezetet, és ahogy használja azokat, a teste kényelmére alakíthatja.

Figyeljen a testére, és segítsen neki a helyes testtartásban!

Mi történik, ha elfeledkezünk a helyes testtartásról?

Ha rossz testhelyzetben dolgozunk, az izmokat a legkülönbözőbb mértékben terheljük. Egyes izomcsoportokat túlterhelünk, másokat pedig nem vagy alig használunk. Ennek következtében a gerincünkben olyan ív jön létre, amely nagyon megterheli a csigolyákat és a porckorongokat, ez pedig sérvesedést okozhat. A sérv hosszú távon kóros igénybevételnek teszi ki a gerincet, és előbb-utóbb idő előtt beindul a porckopás és más ízületi elváltozások folyamata.

helytelen testtartás

Az állandó előre dőlt testtartás sok más kellemetlenséggel is együtt járhat. A nyakizmokat érő nagy terhelés például fejfájást, fülzúgást, vagy akár szemproblémákat is okozhat. Ha pedig sok időt töltünk a mobiltelefonunk képernyőjét nézegetve, a nyakunk egyfolytában lefelé hajlik, ami nemcsak a nyakizmokat, hanem a szemünket is elfáraszthatja.

Az irodai munka is hasonló hatást gyakorolhat a testünkre. Ha a számítógép előtt ülve dolgozunk, fontos odafigyelni a helyes testtartásra. A szék magassága legyen beállítva úgy, hogy az alkarunk az íróasztallal párhuzamosan, a monitor pedig a szemmagasságunkban legyen elhelyezve, így elkerülhetjük a gerincpanaszokat. Ha pedig autót vezetünk, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a szék és a kormány beállítása is nagyon fontos a helyes testtartás és kényelem érdekében.

Visszanyerhető a helyes testtartás?

A helyes testtartás nem csak kényelmes és jót tesz a testnek, de hosszú távon meg is óvja a gerincet a kóros igénybevételtől. Ha hosszú órákat tölt ülve az íróasztalnál, akkor érdemes óránként felállni, 5 percet sétálni, mély levegőt venni és nyújtózkodni. Íme néhány gyakorlat, amelyeket szerintünk könnyen beilleszthet a napjába.

Nyakkörzés

Lassan körözzön a nyakával mindkét irányba, hogy megkönnyítse a nyak izmainak ellazulását.

Tarkónyújtás

Helyezze a kezeit a fejtetőre és húzza a tarkó izmait az alábbiak szerint. Emelje a karjait a feje fölé, majd engedje le a kezeit a tarkójára és nyomja a fejét kissé előre. Ebben a helyzetben lazítsa ki a nyakát és hagyja, hogy a karjai súlya nyújtsa a tarkó izmait.

Vállkörzések

Először lógó karokkal, majd a kezeket a vállra helyezve körözzön a vállaival előre és hátra.

irodai torna

Háthajlítás

A lapockák közelítésével emelje ki mellkasát és nyújtózkodjon a gerinc mentén a fejét a plafon felé fordítva.

Törzshajlítások

Forgassa el mellkasát a medencéhez képest mindkét oldalra, és végezzen oldalirányú törzshajlításokat.

Az erős hátizom fontos a helyes testtartás megtartásához vagy visszaszerzéséhez. A fenti gyakorlatok ugyan átmenetileg enyhíthetik a terhelés miatti fájdalmakat, de a legtöbb esetben nem elegendők ahhoz, hogy visszanyerje a gerince helyes tartását. Amennyiben gerincferdülést vagy sérvet állapítottak meg, illetve az állandó fájdalom ellehetetleníti a mindennapjait, valószínűleg gyógytornára lesz szüksége.

Az egyénre szabott gyógytorna kulcsfontosságú a jó testtartás visszaállításában, hiszen ahány ember, annyiféle deformáció és szövődmény lehetséges. Mindenkit abban a tempóban és azokkal a mozgásformákkal érdemes rehabilitálni, ami a felépülését a leghatékonyabban és legbiztonságosabban garantálja.

Amennyiben a mindennapi teendőibe már nem fér bele, hogy ön menjen a gyógytornászhoz, képzett szakembereink Budapest területén házhoz mennek. Így ön időt megspórolva, nyugodtan, a saját otthona biztonságos környezetében nyerheti vissza a helyes testtartását.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

Nyiroködéma tünete

Nyiroködéma: 5 veszély, ha nem kezelteti

A nyiroködéma a nyirokkeringés zavara miatt kialakuló, a bőr felszínén megjelenő duzzanat. Az ödéma kialakulásának oka lehet sérülés, műtét vagy olyan betegség, mint például a

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?