Mi az a gondosóra és hogyan működik?

Mi az a gondosóra és hogyan működik?

Az idősebb korosztály számára a biztonság és a gondoskodás kiemelt fontosságúvá válik, különösen akkor, ha a fizikai egészségi állapotuk megváltozik. A gondosóra egy olyan innovatív eszköz, amelyet kifejezetten az idős emberek biztonságának és egészségének megőrzésére terveztek. De mi is az a gondosóra, és hogyan segíthet a mindennapokban?

1. A gondosóra funkciói

Ez a remek eszköz számos hasznos funkcióval rendelkezik, amelyek segítenek az idős emberek életének könnyebbé és biztonságosabbá tételében. Az alábbiakban áttekintjük a legfontosabb funkciókat és azokat a konkrét példaszituációkat, amikor ezek az eszközök életmentő szerepet játszhatnak.

Rövidtávú egészségügyi monitorozás

A gondosóra képes nyomon követni a viselőjének egészségi állapotát, mint például a pulzusszámot és a vérnyomást. Ez különösen hasznos lehet azoknak, akik szívproblémákkal küzdenek, vagy rendszeres ellenőrzésre szorulnak. Például, ha valakinél hirtelen kiugró pulzusszámot vagy vérnyomás-ingadozást érzékel az eszköz, értesítheti a családtagokat vagy az ápolókat, hogy gyorsan intézkedhessenek.

Konkrét példa: Egy magas vérnyomással élő idős ember esetében a gondosóra folyamatosan figyelheti a vérnyomást, és azonnal riasztást küldhet, ha a szint veszélyesen megemelkedik. Ez megelőzheti a komolyabb egészségügyi eseményeket, például a stroke-ot.

Segélyhívás funkció

Az idős emberek számára rendkívül fontos, hogy vészhelyzet esetén azonnal segítséget kérhessenek. A gondosórán egyetlen gombnyomással elérhető a segélyhívás funkció, amely értesíti a családtagokat vagy az illetékes ápolót.

Konkrét példa: Ha valaki otthon elesik, és nem tud felállni, a segélyhívó gomb megnyomásával azonnal segítséget kérhet anélkül, hogy el kellene érnie egy telefont. Ez különösen fontos az olyan idős emberek esetében, akik egyedül élnek, vagy nehezen mozognak.

family sitting garden with apples

GPS alapú helymeghatározás

A gondosóra beépített GPS-szel is rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a viselőjének pontos helyzete bármikor meghatározható legyen. Ez a funkció különösen fontos az Alzheimer-kórban vagy súlyos demenciában szenvedő betegek esetében, akik időnként eltévedhetnek, és nem tudnak segítséget kérni.

Konkrét példa: Egy súlyos demenciában szenvedő idős beteg elhagyja otthonát, de amikor visszafelé indulna, már nem emlékszik az útvonalra, ezért nem talál haza. Amennyiben nem találnak rá, súlyosan eltéved, valószínűleg megrémül, és bolyongása során akár még a lakott területet is elhagyja. A gondosórába beépített GPS révén a családtagok könnyen meg tudják határozni az idős családtag tartózkodási helyét, így könnyen érte mehetnek, vagy időben értesíthetik az illetékeseket (vagyis az ápoló vagy gondozó személyzetet), hogy vezessék őt visssza biztonságosan.

Esésérzékelés

Idősebb korban az elesés komoly veszélyt jelenthet (nagyobb a súlyos fizikai sérülés esélye), különösen akkor, ha a sérülés miatt a gondozott nem tud segítséget kérni. A gondosóra esésérzékelője automatikusan érzékeli, ha a viselője elesett, és értesítést küld a családnak vagy az ápolóknak, még akkor is, ha az illető nem tudja megnyomni a segélyhívó gombot.

Konkrét példa: Egy idős nő otthonában elesik, és nem tud felállni (eltörte a lábát vagy esetleg olyannyira beütötte a fejét, hogy az esés következtében eszméletét vesztette). Az esésérzékelő azonnal riasztja a családját, akik gyorsan értesítik a sürgősségi szolgáltatást, így a segítség időben megérkezik.

2. Hogyan működik a gondosóra?

A gondosóra nemcsak a viselője biztonságát és egészségi állapotát figyeli, hanem szorosan együttműködik a családtagokkal és gondozókkal is. Az óra által mért adatokat egy applikációval lehet követni, amely valós idejű információkat nyújt a viselő egészségi állapotáról, mozgásáról és tartózkodási helyéről. Ha probléma merül fel – legyen az egy esés, egészségügyi vészhelyzet vagy eltűnés –, az applikáció azonnal értesíti a megfelelő személyeket.

Az eszköz egyszerűen használható, és az ápolók, valamint a családtagok könnyen hozzájuthatnak a fontos információkhoz. A gondosóra tehát nemcsak egy figyelmeztető eszköz, hanem egy átfogó gondozási megoldás, amely folyamatos figyelemmel kíséri az idősek biztonságát.

friendly elderly couple waving with hands

3. Miért érdemes a gondosórát választani?

Ez az eszköz egy olyan megoldás, amely minden szempontból növeli az idős emberek biztonságérzetét és kényelmét. Azáltal, hogy lehetővé teszi a valós idejű nyomon követést és az azonnali értesítéseket, segít elkerülni a komolyabb egészségügyi problémákat és biztosítja, hogy a gondozottak mindig a megfelelő támogatást kapják. Azok számára, akik egyedül élnek, különösen fontos, hogy bármilyen helyzetben gyorsan segítséget tudjanak kérni, és családtagjaik nyugodtak lehessenek afelől, hogy minden rendben van.

Mikor érdemes egy okosórát is beszerezni?

A gondosórák többsége rendelkezik egy olyan mobilalkalmazással, amely összekapcsolható az órával, és valós idejű értesítéseket küld a családtagoknak vagy gondozóknak. Azonban, az okosórákkal ellentétben a gondosóra elsősorban a biztonsági funkciókra fókuszál, mint a segélyhívás, esésérzékelés, és GPS alapú helymeghatározás. Ha a viselő hosszútávú egészségügyi adatokat szeretne követni, mint a vérnyomásnaplózás, alvásminőség-figyelés vagy pulzusszámváltozás, akkor inkább egy fejlettebb okosóra lehet a megfelelő választás. Az okosórákhoz kapcsolódó applikációk részletes egészségügyi adatok gyűjtésére és elemzésére is képesek, amelyek segíthetnek az egészségi állapot változásainak nyomon követésében.

A Gondosóra Program

Az idős emberek számára az egyik legfontosabb lehetőség jelenleg a Gondosóra Program, amely a magyar állam támogatásával ingyenesen elérhető minden 65 év feletti magyar állampolgár számára. A programban már több mint 300 ezer ember vesz részt, és az eszköz segít a biztonság növelésében olyan funkciókkal, mint az esésérzékelés, a segélyhívás és a GPS alapú helymeghatározás. Azok számára, akik önállóan szeretnék biztosítani idősebb hozzátartozóik biztonságát, a Gondosóra könnyen hozzáférhető és bizonyítottan jól működő megoldást jelent, amelyet egyre több magyar család használ​.

A Gondosóra Programról további információt találhat a hivatalos tájékoztató honlapon, vagyis a gondosóra.hu oldalon.

Emellett a piacon számos más hasonló gondosóra is elérhető, amelyek szintén rendelkeznek alapvető biztonsági funkciókkal, de ezeket általában magánúton kell megvásárolni, és nem részei az állami támogatási rendszernek. Ezek ára változó, 20.000 és 60.000 forint között mozoghat, attól függően, hogy milyen extra funkciókkal rendelkeznek. Ha valaki a program feltételeit nem teljesíti, érdemes lehet ezeket az alternatív eszközöket is megfontolni.

4. Gondoskodjon szerettei biztonságáról!

A gondosóra nemcsak a viselőjének ad biztonságérzetet, hanem a családtagok és gondozók számára is megnyugvást nyújt, hogy bármilyen probléma esetén azonnal értesülhetnek a helyzetről. Ha Ön is szeretné szeretteit a lehető legjobb gondoskodásban részesíteni, szerezze be a gondosórát, valamint fontolja meg az AVIAN Care házi betegápolás szolgáltatásait, amelyekkel a fizikai és pszichés támogatás is elérhető. Így tudhatja a legnagyobb biztonságban családtagját.

Olvasson tovább!

Az otthonápolás előnyei az idősotthonokkal szemben

Mi a különbség az otthoni szakápolás és a gondozás között?

A jó betegápoló 5 ismertetőjele

Gyógytorna terhesség alatt: Biztonságos gyakorlatok és előnyök

Gyógytorna terhesség alatt – Miért fontos a mozgás? A terhesség során a nők teste számos változáson megy keresztül, melyek hatással lehetnek a mindennapi mozgásra, az …

Tovább olvasás →

Idősotthon vagy otthonápolás?

Költségtervezés – Miért fontos, hogy hosszútávon gondolkodjunk? Amikor egy idős hozzátartozó ápolásáról döntünk, nemcsak a jelenlegi szükségleteket, hanem a hosszútávú szempontokat is figyelembe kell venni. …

Tovább olvasás →

Laborvizsgálatok időseknek: Milyen vizsgálatokra van szükség?

Az idősödéssel együtt járó egészségügyi problémák miatt egyre fontosabbá válik a rendszeres orvosi ellenőrzés. De vajon mi változik meg a kor előrehaladtával, és hogyan segíthetnek …

Tovább olvasás →

Ülőmunka hatása az egészségre és a manuálterápia szerepe a problémák kezelésében

Ülőmunka kihívásai és az egészségre gyakorolt hatásai Az ülőmunka egy nagyon elterjedt módja a munkavégzésnek, legyen szó irodistákról, tanulókról vagy bárkiről, akinek a munkája megkívánja, …

Tovább olvasás →

Krónikus betegek otthonápolása

A krónikus betegek otthonápolása leginkább a betegség tartóssága, vagyis az időben elhúzódó jellege miatt okozhat kiemelkedő nehézséget. A krónikus betegségek ugyanis olyan hosszútávú állapotok, amelyek …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

munkáltatói márkaépítés előnyei

Belülről épül a munkáltatói márka

A munkáltatói márka, azaz az employer branding építése egyre inkább a vállalatok szervezeti kultúrájának egyik legfontosabb elemévé vált az utóbbi években, mivel egy prosperáló cég

Otthonápolás

Idősotthon vagy otthonápolás?

Költségtervezés – Miért fontos, hogy hosszútávon gondolkodjunk? Amikor egy idős hozzátartozó ápolásáról döntünk, nemcsak a jelenlegi szükségleteket, hanem a hosszútávú szempontokat is figyelembe kell venni.

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?