Gyógytorna terhesség alatt: Biztonságos gyakorlatok és előnyök

Gyógytorna terhesség alatt

Gyógytorna terhesség alatt – Miért fontos a mozgás?

A terhesség során a nők teste számos változáson megy keresztül, melyek hatással lehetnek a mindennapi mozgásra, az erőnlétre, és az általános közérzetre. A fizikai aktivitás ebben az időszakban különösen fontos, de a legnagyobb odafigyeléssel kell kiválasztani, hogy milyen mozgásformákat végzünk: mindenek előtt arra kell ügyelnünk, hogy a torna (vagy más mozgás) során is biztonságban tartsuk magunkat és a magzatot. A gyógytorna az egyik legjobb mozgásforma, mivel a speciálisan kialakított gyakorlatok nemcsak a várandós nők testét erősítik, de segítenek a terhesség alatti kellemetlenségek, például a hátfájás és az ödéma csökkentésében is, valamint felkészíthetnek a szülés fizikai kihívásaira is.

Terhesség során bekövetkező testi változások

A terhesség alatt a test számos változáson megy keresztül, amelyek hatással vannak az ízületekre, az izomzat feszességére és nem utolsó sorban a test súlypontjára. A hormonális változások miatt az ízületek lazábbá válnak, így megnő a sérülések kockázata. Az egyre növekvő has és súlypontváltozás miatt a nők gyakran szenvednek hát- és derékfájdalmaktól. Az egyensúlyi problémák, a fokozott nyomás a lábakon, valamint a medence izmainak megterhelése mind olyan tényezők, amelyek miatt fontos a megfelelő mozgásforma kiválasztása.

Tudta? A terhesség során a test jelentős változásokon megy keresztül. Például a relaxin hormon hatására a medence és az ízületek lazábbá válnak, hogy a szülés folyamata könnyebb legyen. Azonban ez a lazulás növeli a sérülések kockázatát. Emellett a gerinc természetes görbülete is változik, amit lordosisnak hívunk, és ez a súlypont eltolódása miatt hátfájást okozhat. A hasizmok is különösen igénybe vannak véve: a növekvő méh miatt az egyenes hasizmok eltávolodhatnak egymástól, amit diastasis recti-nek nevezünk.

Lehet ugyan, hogy a kismama korábban intenzívebb sportokat űzött, de ezeket a várandósság ideje alatt szüneteltnie kell. A magzat egészséges fejlődése érdekében nyilvánvalóan abba kell hagyni a küzdősportokat, az atletikus mozgásokat (például távolugrás, magasugrás stb.) vagy akár a falmászást. Az ütközésekkel járó labdajátékok is kiesnek, miképpen a túl nagy erőkifejtést igénylő sportágak is. Az egyszerűbb erősítő edzések talán még egy ideig folytahatók, de ezeket is csak szakértő edző felügyelete és orvosi engedély mellett, rendkívül óvatosan végezhetik a várandós nők. Hogyan őrizzük hát meg a fizikai aktivitást, ami természetesen továbbra is nagyon fontos?

side view young pregnant woman exercising fitness ball

Miért ajánlott a gyógytorna terhesség alatt?

Terhesség alatt természetesen a gyógytorna a legjobb választás. Hiszen ez a mozgás biztonságosan és precízen igazítható a kismama és a magzat aktuális állapotához, valamint remekül megcélozhatók általa azok az izmok és ízületek, amelyek a terhesség alatt különösen fontossá válnak. A gyógytorna terhesség alatt segíthet abban, hogy a bekövetkező testi változásokat és az ezekből fakadó problémákat minimalizáljuk és felkészüljünk a szülésre.

A gyógytorna terhesség alatt az egyik legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja annak, hogy megőrizzük az erőnlétet és előkészítsük a testet a szülésre. A várandós-gyógytorna szakember vezetésével végzett gyakorlatokból épül fel, és kifejezetten a terhes nők szükségleteire szabottak. Miért van szükség a szakértői jelenlétre? A gyógytornász szakértelme nemcsak a gyakorlatok helyes elvégzését biztosítja, hanem segít abban is, hogy felismerjük, mikor kell módosítani a mozgásformát vagy megállni, ha a kismama bármilyen kellemetlenséget tapasztal. Ez nagyon fontos.

Csoportos vagy egyéni gyógytorna terhesség alatt?

Mindkettőnek megvan a maga előnye. Az egyéni foglalkozások során a gyógytornász teljes figyelmét a kismamára összpontosíthatja, míg a csoportos foglalkozások lehetőséget adnak a közösségi élményre és támogatásra.

Egy a fontos: soha ne feledjük, hogy a terhesség ideje alatt megváltozott körülmények között, megváltozott testtel, sokkal nagyobb kockázatokkal végezhető bármiféle fizikai aktivitás, ezért legyünk óvatosak, és ha lehetőségünkben áll, kérjük szakember tanácsát és segítségét.

pregnant woman practicing yoga edited scaled

Gyógytorna terhesség alatt – De melyek a biztonságos gyakorlatok és mikor?

Mindenekelőtt ismét felhívjuk a figyelmet arra, hogy a terhesség különleges és fokozottan védendő állapot. Ennek megfelelően bármilyen hatás, ami ez idő alatt a kismama testét éri, veszélyes lehet – így a fokozott fizikai aktivitás is. Vannak ugyan otthon és egyedül végezhető gyakorlatok, de ezek megtanulása (helyes kivitelezésének elsajátítása) is szakértő gyógytornász vezetését és jelenlétét igényelheti. Minden esetben konzultájunk a terhességet felügyelő orvossal is arról, hogy milyen mozgásformákat végzünk a terhesség alatt.

Először nézzük röviden a terhesség szakaszainak sajátosságait a mozgás szempontjából!

Trimeszter:

Az első trimeszter során a nők gyakran fáradékonyságot és hányingert tapasztalhatnak. Ebben az időszakban a könnyed mozgásformák, mint például a séta vagy a kismama jóga, biztonságosak lehetnek, de a terhesség alatt végzett gyógytornagyakorlatok is segíthetnek a test rugalmasságának megőrzésében.

Második trimeszter:

A második trimeszter a legtöbb nő számára az energiával teli időszak. Itt már főként a has növekedése befolyásolja a mozgásformák kiválasztását. A könnyed nyújtások és az erősítő gyakorlatok, mint a hátizom erősítése, ajánlottak. Fontos azonban, hogy kerüljük a hirtelen mozdulatokat és a hason fekvő gyakorlatokat.

Harmadik trimeszter:

A harmadik trimeszterben a hasméret jelentős, így a gyógytorna során az egyensúlyi és erősítő gyakorlatok kerülnek előtérbe. A test stabilitása ilyenkor csökkenhet, ezért ajánlott, hogy a gyakorlatokat inkább ülve vagy fekve végezzük.

Gyógytorna terhesség alatt – Három biztonságos gyakorlat

1. Medencebillentés

Ez a gyakorlat segít a hátfájdalom enyhítésében és a medence izmainak erősítésében. Kivitelezés: feküdjön le a hátára, térdeit húzza fel, talpait helyezze a talajra, és óvatosan billentse hátra a medencéjét, hogy a hát alsó részét a talajhoz nyomja. Ezt a gyakorlatot a terhesség mindhárom trimeszterében biztonsággal végezheti.

2. Mellkasnyitó nyújtás

Ez a gyakorlat a vállak és a hát felső részének átmozgatására szolgál. Üljön egy székre, karjait nyújtsa oldalra, majd lassan húzza össze a lapockáit, hogy a mellkas kinyíljon. A gyakorlat segít enyhíteni a hátfájást, amely gyakran jelentkezik a terhesség késői szakaszaiban is.

3. Kismama guggolás

A lábak és a medence izmainak erősítésére kiváló gyakorlat. Fontos, hogy a gyakorlatot lassan és stabilan végezze, hogy elkerülje az egyensúlyvesztést. Álljon vállszélességű terpeszbe, majd lassan ereszkedjen guggolásba, miközben hátát egyenesen tartja. Ha nehezebbnek érzi, a harmadik trimeszterben érdemes valamilyen támasztékot használni.

pregnant woman practicing yoga mat home edited scaled

Összegzés: Miért a legjobb a gyógytorna terhesség alatt?

A gyógytorna terhesség alatt nemcsak segít az egészség megőrzésében, hanem a szülésre való felkészülés része is lehet. A rendszeres gyógytorna segít minimalizálni a hátfájdalmakat, javítja a keringést és erősíti a medence izmait, amelyek a szülés során kulcsszerepet játszanak.

Az AVIAN Care otthoni gyógytorna szolgáltatása révén Ön szakértői felügyelettel, biztonságosan végezheti ezeket a gyakorlatokat a saját otthonában. Vegye fel velünk a kapcsolatot, és tapasztalja meg, hogy milyen előnyökkel jár a gyógytorna terhesség alatt. A szolgáltatás részleteiről itt olvashat.

Olvasson tovább!

Gyógytorna állapotfelmérés lépésről-lépésre

Manuálterápia vagy gyógytorna?

Ülőmunka hatása az egészségre és a manuálterápia szerepe a problémák kezelésében

Gyógytorna terhesség alatt: Biztonságos gyakorlatok és előnyök

Gyógytorna terhesség alatt – Miért fontos a mozgás? A terhesség során a nők teste számos változáson megy keresztül, melyek hatással lehetnek a mindennapi mozgásra, az …

Tovább olvasás →

Idősotthon vagy otthonápolás?

Költségtervezés – Miért fontos, hogy hosszútávon gondolkodjunk? Amikor egy idős hozzátartozó ápolásáról döntünk, nemcsak a jelenlegi szükségleteket, hanem a hosszútávú szempontokat is figyelembe kell venni. …

Tovább olvasás →

Laborvizsgálatok időseknek: Milyen vizsgálatokra van szükség?

Az idősödéssel együtt járó egészségügyi problémák miatt egyre fontosabbá válik a rendszeres orvosi ellenőrzés. De vajon mi változik meg a kor előrehaladtával, és hogyan segíthetnek …

Tovább olvasás →

Ülőmunka hatása az egészségre és a manuálterápia szerepe a problémák kezelésében

Ülőmunka kihívásai és az egészségre gyakorolt hatásai Az ülőmunka egy nagyon elterjedt módja a munkavégzésnek, legyen szó irodistákról, tanulókról vagy bárkiről, akinek a munkája megkívánja, …

Tovább olvasás →

Krónikus betegek otthonápolása

A krónikus betegek otthonápolása leginkább a betegség tartóssága, vagyis az időben elhúzódó jellege miatt okozhat kiemelkedő nehézséget. A krónikus betegségek ugyanis olyan hosszútávú állapotok, amelyek …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

Otthoni gyógytorna tippek

Otthoni Gyógytorna Tippek:

Otthoni Gyógytorna Tippek: Növelje Hatékonyságát Praktikákkal és Eszközökkel Az otthoni gyógytorna lehetőséget nyújt arra, hogy a mindennapokban is fenntartsa fizikai egészségét és mozgékonyságát. A megfelelő

manuálterápia vagy gyógytorna

Manuálterápia vagy gyógytorna?

Az egészségügyi szolgáltatások sokszínűsége sokszor elbizonytalaníthatja az embereket, hogy milyen kezelést válasszanak saját maguk vagy szeretteik számára. A mozgásszervi problémák esetén a két leggyakrabban alkalmazott

A legnépszerűbb laborvizsgálatok

A legnépszerűbb laborvizsgálatok

A laborvizsgálatok alapvető szerepet játszanak az egészség megőrzésében, a betegségek korai felismerésében, valamint a már meglévő betegségek kezelésének követésében. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakrabban elvégzett

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?