Az otthonápolás előnyei az idősotthonokkal szemben

Otthonápolás előnyei

1. Miért válasszuk az otthonápolást?

Az időskori gondozás kérdése sok család számára nehéz döntés. Ahogy szeretteink idősödnek, a legtöbb családban sajnos előbb-utóbb felmerül a kérdés: otthonápolás vagy idősotthon? Mindkét lehetőség biztosítja az idős emberek megfelelő ellátását, de alapvetően eltérő módon. Az otthonápolás lehetőséget ad arra, hogy a gondozott saját otthonában maradjon, míg az idősotthonok közösségi életet és állandó orvosi felügyeletet biztosítanak, de egy új és idegen helyen. A cikk célja, hogy bemutassa, miért lehet az otthonápolás előnyösebb az idősotthonokkal szemben sok idős ember számára.

otthonapolas

2. Az otthonápolás előnyei gyakorlati szempontból

Személyes kapcsolat a gondozóval

Az otthonápolás során a gondozó személyzet állandó, vagyis tőlünk függetlenül senki sem távolíthatja el szerettünk mellől azt a szakembert, akit már megkedveltünk, és akinek a munkájával elégedettek vagyunk. Ez lehetőséget ad arra, hogy valódi bizalmi kapcsolat alakuljon ki az ápoló és az idős ember között. Ez különösen fontos az idősebbek számára, akik sokkal nehezebben alkalmazkodnak az új emberekhez és helyzetekhez, valamint különösen fontos a család számára is, hiszen komoly bizalmat kell érezniük aziránt az ember iránt, akire a szeretett szülőt illetve nagyszülőt bízzák. Az állandó gondozó figyelemmel kíséri az idős ember állapotát, megismeri a szokásait, az igényeit, és személyre szabott gondoskodást nyújt, ami az idősotthonban gyakran nem tud megvalósulni, hiszen ott több ember ellátása között kell megosztani a figyelmet.

Kényelem és függetlenség

Az egyik legnagyobb előny, hogy az otthonápolás lehetővé teszi az idős emberek számára, hogy saját otthonuk kényelmében éljenek tovább, a megszokott környezetükben. Ez nemcsak fizikailag kényelmesebb, de lelkileg is sokkal megnyugtatóbb, hiszen az idős ember nem kényszerül arra, hogy elhagyja otthonát és új életet kezdjen egy intézményben. Emellett a család közelsége is óriási érzelmi támogatást nyújt, amely hozzájárulhat a jobb közérzethez és az általános egészségi állapothoz. Így a családtagok is gyakrabban tudnak részt venni a szülő vagy nagyszülő mindennapi életében, ami biztonságérzetet adhat az idősek számára.

Költségek rugalmassága

Az otthonápolás gyakran költséghatékonyabb megoldás lehet, mint az idősotthon, különösen akkor, ha az ápolás mértéke és időtartama igény szerint változtatható. A szolgáltatások széles skáláját lehet igénybe venni, az alkalmi segítségtől a teljes körű ellátásig. A család így jobban szabályozhatja a költségeket, és az ápolás mindig a páciens szükségleteihez igazítható.

AVIAN Tipp: Az AVIAN Care házi betegápolás szolgáltatását is többféle mértékben tudja igénybe venni. A napi rövid látogatásoktól kezdve a 24 órás, teljes felügyeletig négyféle csomag közül választhat, valamint külön igényelhet otthoni gyógytornát, vagy komolyabb ellátást igénylő esetekben otthoni szakellátást, krónikus sebkezelést illetve nyiroködéma kezelést. További részletekről tájékozódjon a szolgáltatásoldalakon vagy bátran lépjen kapcsolatba velünk.

3. Kevesebb stressz

Az idősotthonba költözés gyakran komoly pszichés terheket ró az idősekre. Sok idős ember nehezen viseli a megszokott környezet elhagyását és az új környezethez való alkalmazkodást. Ráadásul egy idősotthonban nem válogathatjuk meg a lakóközösség tagjait, így szeretett családtagunk könnyen kerülhet kellemetlen vagy problémás emberek közé, méghozzá viszonylag szoros életközösségen belül. Az időskorral együtt járó csökkent alkalmazkodóképesség miatt ez a folyamat különösen nehéz lehet. Az otthonápolás megoldás lehet ezekre a kihívásokra is, hiszen az ismerős környezet és a személyre szabott gondoskodás segít csökkenteni a szorongást és a félelmet, még betegség esetén is. Az otthoni ápolás során kevesebb változással kell megküzdeni, ami megkönnyíti a mindennapokat, és hozzájárul az idősek jobb lelki állapotához, ennek pedig kulcsszerepe lehet a gyógyulás vagy az egészségmegőrzés folyamatában.

otthonapolas elonyei 2

4. Szolgáltatások testreszabhatósága

Az otthonápolás nagy előnye a rugalmasság és a szolgáltatások személyre szabhatósága. Az ápolási tervet teljes mértékben az idős ember egészségi állapotához lehet igazítani, legyen szó gyógytornáról, otthoni gyógyszeradagolásról, rehabilitációról vagy akár speciális diétáról. A gondozók gyakran szoros együttműködésben dolgoznak az idős ember családjával és orvosával, így a lehető legjobb ellátást biztosítva. Minél pontosabban van elkészítve az ápolási terv, és minél nagyobb figyelemmel tudják ezt végrehajtani, annál valószínűbb, hogy az ellátott személy meggyógyul illetve megőrzi életkedvét és erejét.

5. Az idősotthonokkal való összehasonlítás

Míg az idősotthonok előnyei közé tartozik az állandó orvosi felügyelet és a közösségi élet lehetősége (bár ez utóbbi adott esetben könnyen válhat hátránnyá is, gondoljunk a kellemelten vagy problémás lakótársakra), sok esetben az ellátás kevésbé személyes és rugalmas. Az idősotthonokban az ápolók figyelme megoszlik a lakók között, és az időseknek alkalmazkodniuk kell a ház szabályaihoz, az időbeosztásához és az idegen környezethez. Az otthonápolás ezzel szemben lehetővé teszi, hogy az idős ember saját ritmusában élje mindennapjait, miközben a család is aktívan részt vehet az ellátásban.

Tudta? 2024-ben Magyarországon egy hónapnyi időskori ellátás egy idősotthonban átlagosan 250-400 ezer forintba kerül, attól függően, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt az intézmény (de nem ritka az ennél is drágább szolgáltatás sem, sőt egyes intézményekben a havidíjon felül bekerülési díjat is kérhetnek). A jobb idősotthonokban azonban a bekerülés előtti várakozási idő jelentős is lehet, gyakran 6-12 hónap, vagy akár ennél is hosszabb, különösen a nagyobb városokban és az intézményi kapacitások korlátozottsága miatt. Ezért sok család választja inkább az otthonápolást, amely gyorsabban elérhető és rugalmasabb megoldást kínál. (További idősotthonokra vonatkozó statisztikai adatok itt.)

OtthonápolásIdősotthon
Személyes kapcsolat a gondozóvalKevesebb személyes figyelem, váratlan személyzetváltás lehetősége
Kényelem és megszokott környezetKözösségi szabályokhoz való alkalmazkodás
Családi támogatásTávolság a családtól
Rugalmas ellátásKötöttségek és alkalmazkodási kényszer
Kevesebb stresszPszichés terhek és érzelmi nehézségek
Szolgáltatások testreszabhatóságaKorlátozottan személyre szabható ellátás
Gyors elérhetőségHosszú várakozási idő

6. Összegzés

Az otthonápolás számos előnyt kínál az idősotthonokkal szemben, különösen azok számára, akik szeretnék megőrizni önállóságukat, és a saját otthonuk kényelmében, a családjuk közelségében élni. Az egyénre szabott ellátás, a megszokott környezet és a kevesebb alkalmazkodási kényszer mind hozzájárulnak az idős emberek testi és lelki jólétéhez, valamint ahhoz is, hogy csak a szükséges mértékben fizessünk gondozási szolgáltatásokért. Érdemes alaposan mérlegelni az otthonápolás nyújtotta lehetőségeket, mielőtt döntést hozunk szeretteink jövőjéről.

Nézze meg az AVIAN Care házi betegápolás szolgáltatását, és válassza ki az Önnek leginkább megfelelő csomagot!

7. Olvasson tovább!

Hogyan Kezeljük Otthon a Rotátorköpeny Sérülést?

Tippek és Gyakorlatok a Sikeres Váll Rehabilitációhoz rotátorköpeny sérülés esetén A vállunk az egyik legmozgékonyabb ízületünk, és ezáltal az egyik legsérülékenyebb is. Gyulladás következtében elvékonyodhatnak …

Tovább olvasás →

Az otthonápolás előnyei az idősotthonokkal szemben

1. Miért válasszuk az otthonápolást? Az időskori gondozás kérdése sok család számára nehéz döntés. Ahogy szeretteink idősödnek, a legtöbb családban sajnos előbb-utóbb felmerül a kérdés: …

Tovább olvasás →

Vérvétel: hogyan kell felkészülnünk rá?

A vérvétel sokak számára stresszesnek tűnhet, különösen, ha valaki még nem sokszor vett részt ilyen vizsgálaton. Ugyanakkor, ha megfelelően felkészül, a vérvétel zökkenőmentesen és gyorsan …

Tovább olvasás →

A teniszkönyök nem csak a teniszezőké

Páciensünk a könyöke külső oldalába, illetve a felkarjába nyilalló éles fájdalom miatt fordult reumatológushoz, melyről az orvos megállapította, hogy az úgynevezett „teniszkönyökkel” állunk szemben. E …

Tovább olvasás →

Speciális ellátási igények kezelése

Az egészségügyi ellátásban egyre nagyobb figyelmet kap az egyénre szabott, speciális ellátási igényeknek megfelelő kezelések biztosítása. Minden ember különböző, így az egészségügyi szükségletek is eltérőek. …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

Nyiroködéma tünete

Nyiroködéma: 5 veszély, ha nem kezelteti

A nyiroködéma a nyirokkeringés zavara miatt kialakuló, a bőr felszínén megjelenő duzzanat. Az ödéma kialakulásának oka lehet sérülés, műtét vagy olyan betegség, mint például a

Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór 4 stádiuma

Az Alzheimer-kór egy lassan romló agyi betegség, amely az idősebb embereknél fordul elő gyakrabban. A betegségre általánosságban a memóriavesztés és az intellektuális képességek csökkenése jellemző.

Gyógytorna Parkinson betegeknek

Így segít a gyógytorna Parkinson betegeknek

A Parkinson-kór kezelésében az elsődleges a gyógyszeres (vagy műtéti) terápia, azonban
egyre nagyobb szerepet kapnak a különböző rehabilitációs módszerek, mint a gyógytorna is,

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?