Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

otthoni gyógytorna

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik a teljes felépülésben, ugyanis ennek hiánya számos kockázattal járhat. Az időben történő kezdés és a személyre szabott gyógytorna nagymértékben hozzájárulhat a gyorsabb felépüléshez és az optimális eredmények eléréséhez.

Műtét utáni otthoni gyógytorna – lendület az újra kezdéshez

Az otthoni gyógytorna lényegében lehetővé teszi, hogy a páciens saját környezetében, a számára ismerős és kényelmes otthonában kezdje el a rehabilitációt. Ezáltal a beteg sokkal könnyebben tudja beilleszteni a terápiát a mindennapi rutinjába, és motiváltabb marad az aktív részvételre.

Hogy miért fontos ez?

Egy kórházban a legtöbb esetben – amikor a páciens állapota megengedi -, azonnal elkezdik a gyógytornát. A zárójelentés kézhezvétele előtt sokan már megtanulják a legfontosabb gyakorlatsorokat, amelyek a gyorsabb felépülésben segíthetnek. Az otthoni gyógytorna gyógytornász nélkül azonban csak a legritkább esetben valósul meg.

Sokan, különösen az idősek, nem képesek egyedül elvégezni a feladatokat, mások pedig motiváció hiányában kihagyják a mozgás rehabilitáció legfontosabb részét: a gyógytornát.

otthoni gyogytorna gyakorlatok

Az állami egészségügyben lehetőség van ingyenes gyógytorna szakellátást igényelni. A hatályos jogszabályok értelmében gyógytornát kúra szerűen maximum 2 hónapig kaphat egy páciens, ami összesen 28 vizitet jelent. Ezt a műtét után egy éven belül egy alkalommal újra lehet kérvényezni ugyanarra a problémára.

A gond ezzel csupán az, hogy az ingyenes szakellátó szolgálat kerekei lassan őrölnek. Megeshet, hogy 2-3 vagy több hetet is várni kell az első vizitre. A gyógyulás eredményét azonban minden egyes nap késedelem rontja. Az sem ritka, hogy egy bonyolultabb műtét után sokkal több kezelésre szorul az ápolt. Ha például egy csípőprotézis műtét után nem folyamatos a mozgásrehabilitáció a kórházi tartózkodás után, a páciens járása lassabban javul, és nagy eséllyel sántítani fog, amit csak további kezelésekkel lehet korrigálni.

Az otthoni gyógytorna előnyei – azonnal kezdve a legeredményesebb

A korai kezdés azért kiemelten fontos, mert ez az az időszak, amikor a test a leginkább fogékony a gyógyító és erősítő hatásokra. Az izmok és az ízületek megfelelő mozgékonyságának helyreállítása, az izomerő és az állóképesség növelése, valamint az egyensúly és a koordináció javítása mind olyan célok, melyek elérése szorosan összefügg az időben megkezdett gyógytornával.

A személyre szabott gyógytorna pedig a beteg egyedi állapotát és céljait veszi figyelembe. Ennek eredményeként a terápia pontosan azokat a gyakorlatokat, technikákat és kezeléseket foglalja magában, amelyek a páciens számára a legmegfelelőbbek és leghatékonyabbak. Ezáltal növeli a siker esélyeit, és segít elérni az optimális eredményeket a gyógyulási folyamat során.

otthoni gyogytorna elonyei 1

Az otthoni gyógytorna az első lépés a gyógyulás felé

Az otthoni gyógytorna azonnali megkezdése tehát kulcsfontosságú a kórházi ellátást követően. A korai kezdés és a személyre szabott terápia révén felgyorsíthatjuk a felépülés folyamatát, megerősíthetjük a testet, és elérhetjük az optimális eredményeket.

A rehabilitációs során az egyik legjobb döntés, ha nem várunk, hanem még a műtét előtt megszervezzük az otthoni gyógytorna programot és leszerződünk egy magánegészségügyi szolgáltatóval, aki azonnal tud szakképzett gyógytornászt küldeni.

Így kiküszöbölhető az akár több hetes várakozási idő és a páciens azonnal elkezdheti a rehabilitációt a kórházból történő távozás után. Ezáltal időt, energiát és felesleges idegeskedést spórolhatunk meg.

A rehabilitációban előre haladva nem csak fizikai javulást fogunk tapasztalni, de a beteg lelkiállapota is egyre jobb és jobb lesz. Ez amiatt van, mert a megszokott környezetben végzett gyakorlatok erősítik a pácines önállóságát és önbizalmát, valamint a gyógyulás iránti motivációt. A saját otthonában mindenki nyugodtabb légkörben gyógyulhat, ráadásul a gyógytornász olyan gyakorlatsorokat tud betanítani, ami a megszokott mozdulatokban és mozgásban is nagy segítséget jelent.

Várni, hogy időpontot kapjunk a szakorvostól vagy a háziorvostól, sokszor hosszú és frusztráló örökkévalóságnak tűnhet. A gyógyuláshoz azonban a lehető leghamarabb szükség van a megfelelő kezelésekre és terápiákra. Ha nem kapunk időben segítséget, akkor a gyógyulási folyamat lassabban zajlik, és szövődmények is kialakulhatnak. Emellett előfordulhat, hogy a teljes rehabilitációhoz több kezelésre lesz szükség, amelyekre az állam nem nyújt támogatást.

A magán egészségügyi szektorból érkező gyógytornász bevonásával viszont azonnali intézkedéseket tehet a gyorsabb és hatékonyabb mozgás rehabilitáció érdekében, miután ön vagy hozzátartozója elhagyta a kórházat.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

testtudatosság

A testtudatosság megóv a sportsérülésektől

A célzott mozgásprogrammal elérhető testtudatosság olyan összefüggésekre tanít, amelyek megóvhatnak a hétköznapi vagy a sportolás közbeni sérülésektől. Észrevette már, hogy a szokásos hétköznapi tevékenység már

A bokaduzzanat mögött súlyos betegségek is állhatnak

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még

fejfájás

Fejfájás enyhítése gyógytornával

A fejfájás gyakori probléma, és a legtöbb esetben nem belső probléma miatt jelentkezik, hanem például a rossz testtartás vagy a nyakmerevség miatt. Sok ember tévesen

ülőmunka

A gyógytorna segít megelőzni ülőmunka veszélyeit

Az utóbbi években az ülőmunka gyakorisága Magyarországon az iparosodott világ tendenciájához hasonlóan látványosan megnövekedett. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség adatai szerint Magyarországon az általános munkakörülményekkel és

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?