A teniszkönyök nem csak a teniszezőké

teniszkonyok

Páciensünk a könyöke külső oldalába, illetve a felkarjába nyilalló éles fájdalom miatt fordult reumatológushoz, melyről az orvos megállapította, hogy az úgynevezett „teniszkönyökkel” állunk szemben. E jellegzetes fájdalom talán Önnek is ismerős lehet. Ebben a cikkben egy esetet mutatunk be, amely a gyógytorna fontosságára és hatékonyságára mutat rá a teniszkönyök kezelésében.

Mi a teniszkönyök?

A teniszkönyök, vagy orvosi nevén laterális epikondilitisz egy gyulladásos fájdalom, melyet a felkarcsont könyökízületet alkotó, alsó és külső részéről eredő, illetve tapadó ínak gyulladása vált ki. Eme gyulladás kiváltó oka legtöbbször az ismételt, erőltetett csukló és könyökmozgások, s ebből kifolyólag bizonyos sportok – mint a tenisz is –, illetve bizonyos szakmák hajlamosító tényezők lehetnek.

Nagyon gyakran alakul ki teniszkönyök a számítógépet sokat használó, a klaviatúrán sokat pötyögő embereknél. Ez az állapot nem csak mozgásra provokálja a fájdalmat, nyomásra és tapintásra is igencsak erős fájdalmat képes előidézni, akár a legváratlanabb pillanatokban. Gyakran fordul elő, hogy a páciensek arra panaszkodnak, hogy nem tudnak valamit megmarkolni, felemelni és megtartani. A teniszkönyök jellegzetes klinikai tünetei alapján könnyen beazonosítható, azonban ezen kívül képalkotó eljárásokkal is felállítható a biztos anamnézis. Gyógyulása 6-12 hét közé tehető, de ez mindenkinél eltérő és nagyban függ a kezelés intenzitásától, valamint a páciens közreműködésétől.

teniszkonyok kezeles gyogytorna

A gyógytorna szerepe a teniszkönyök kezelésében

A gyógytorna kulcsfontosságú, mikor a teniszkönyök kezeléséről beszélünk. Ezalatt érthetünk technikákat, melyet a terapeuta végez, de nem elhanyagolható a páciens közreműködése a kezelésben. A kórkép kezelésére alkalmazhatunk gyógytorna gyakorlatokat erősítés, illetve nyújtás céljából. Alkalmazhatunk masszázstechnikákat, illetve olyan manuálterápiás technikákat, mint az FDM. Ezen felül a kinesiotape hatékonyan hozzájárulhat a fájdalmak enyhítéséhez és a gyógyuláshoz. A páciens is hozzájárul a terápiához a gyógytornán megtanult gyakorlatok otthonában  való elvégzésével, illetve bizonyos masszázsfogások betanulásával, melyeket önmagán is végre tud hajtani. Mivel a teniszkönyök egy makacs kórkép, fontos, hogy a páciens tisztában legyen a kórképpel, és mielőbb ismerje meg a fájdalomcsökkentő módszereket. Igyekeznünk kell minél nagyobb önállóságra buzdítani, és elkerülni, hogy terapeuta-dependenssé váljon.

A gyógytorna gyakoriságát a terapeuta írja elő. Érdemes hetente minimum 2-3 alkalommal gyógytornásszal végezni a terápiát, a manuális technikák alkalmazása miatt. Azonban nagyon is szükséges a mindennapos gyakorlás és a páciens önálló munkája a hétköznapokban.

Egy teniszkönyök esetének ismertetése

Páciensünk egy 43 éves, igen elfoglalt ügyvezető, akinek munkája jórészt számítógép- és telefonhasználatot igényel. A férfi hat héttel a kezelés előtt kezdett enyhe fájdalmat érezni a könyöke külső részén. Fájdalma fokozódásával reumatológushoz fordult, aki felállította a teniszkönyök diagnózisát, s és injekció helyett inkább a gyógytornát javasolta mint szükséges kezelést.

A gyógytornász által felállított kezelésitervnek része volt az FDM (Fascia Disztorziós Modell), masszázstechnikák alkalmazása, kinesiotape alkalmazása, illetve gyakorlatok végzése, melyeket a páciens úgymond „házifeladatnak” is megkapott.

Az FDM egy a kötőszövet kezelését célzó technika, mellyel oldhatjuk a kötőszöveti rétegek le- illetve összetapadását, javíthatjuk a keringést, optimalizálhatjuk az idegek funkcióit. A különböző masszázstechnikákkal az izmok lazítása a célunk, illetve a különböző simítófogásoknak jelentős fájdalomcsillapító hatásuk van. A kinesiotape a bőr és a bőr alatt található felszínes kötőszöveti réteg megemelésével biztosítja az izmok akadálymentes mozgását, így csökkentve a fájdalmat. Továbbá a panaszokat aktivitással is tudjuk enyhíteni a már korábban is említett erősítő- és nyújtógyakorlatokkal.

Gyógyulási folyamat és eredmények

A kezelés a fentebb leírtak alapján zajlott tehát. A páciens állapota nagyban függött attól, hogy betartotta-e a „házifeladatot” és szorgalmasan csinálta-e, avagy sem. Abban az időszakban, mikor a gyakorlatokat tanulta és rendszeresen végezte a masszázsfogásokat, jelentős javulást tapasztalt. A gyógyulási folyamat során a páciens fájdalma jelentősen csökkent, a korábban fájdalmat kiváltó a mozgások és az erőkifejtés (például egy szorító fogás) már nem okozott neki gondot. A terápia során a páciens megtanulta, hogyan előzze meg a teniszkönyök újbóli kialakulását, illetve hogyan tartsa karban panaszait.

teniszkonyok 2

Tippek a teniszkönyök megelőzésére

Az otthon végezhető feladatok igen egyszerűek és hatékony megoldást nyújthatnak. Jó hatással lehetnek a panaszokra azok a gyakorlatok, melyek a csukló visszafeszítését, illetve a tenyér felfele fordítását célozzák. Ezt csinálhatjuk súllyal a kézben, gumiszalag ellenállásával szemben, de ha valaki nem rendelkezik ilyen eszközökkel otthonában, megteszi egy teli vizespalack is. Fontos továbbá a nyújtás, melyet a kézfej lefeszítésével és enyhe befele forgatásával tudunk a leghatékonyabban végrehajtani. Ezek a gyakorlatok egyszerűek és egyáltalán nem időigényesek.

A nyújtás illetve a rendes bemelegítés sporttevékenységek előtt kiemelkedően fontos. Akiknél pedig szakmai ártalomként alakult ki a kórkép, a helyes munkaállomás kialakítása esszenciális. Ezalatt érthetjük például irodistáknál a csukló alátámasztását számítógépezés közben.

Következtetés

A teniszkönyök kezelésében alapvető fontosságú a gyógytorna, mely nemcsak a fájdalmat csökkenti, hanem a hosszútávú gyógyulást is elősegíti. Azontúl a páciens megtanulja, hogyan előzze meg a kórkép kialakulását, s önállóan is folytathatja a gyakorlatok alkalmazását prevenció gyanánt. Fentebb leírt esetünk kiváló példa arra, hogyan könnyítheti meg a terápiát a házhoz érkező gyógytorna szolgáltatás a kifejezetten elfoglalt páciensek számára. Az AVIAN Care szolgáltatásai megkönnyítik az ilyen páciensek életét, s hozzásegítik őket a teljesebb, fájdalommentes élethez.

Olvasson tovább!

Tartásjavító torna – búcsú a rossz testtartásnak

5 érv a házhoz járó gyógytornász mellett

Manuálterápia – Ismerje meg a professzionális mobilizációs technikák hatékonyságát!

Hogyan Kezeljük Otthon a Rotátorköpeny Sérülést?

Tippek és Gyakorlatok a Sikeres Váll Rehabilitációhoz rotátorköpeny sérülés esetén A vállunk az egyik legmozgékonyabb ízületünk, és ezáltal az egyik legsérülékenyebb is. Gyulladás következtében elvékonyodhatnak …

Tovább olvasás →

Az otthonápolás előnyei az idősotthonokkal szemben

1. Miért válasszuk az otthonápolást? Az időskori gondozás kérdése sok család számára nehéz döntés. Ahogy szeretteink idősödnek, a legtöbb családban sajnos előbb-utóbb felmerül a kérdés: …

Tovább olvasás →

Vérvétel: hogyan kell felkészülnünk rá?

A vérvétel sokak számára stresszesnek tűnhet, különösen, ha valaki még nem sokszor vett részt ilyen vizsgálaton. Ugyanakkor, ha megfelelően felkészül, a vérvétel zökkenőmentesen és gyorsan …

Tovább olvasás →

A teniszkönyök nem csak a teniszezőké

Páciensünk a könyöke külső oldalába, illetve a felkarjába nyilalló éles fájdalom miatt fordult reumatológushoz, melyről az orvos megállapította, hogy az úgynevezett „teniszkönyökkel” állunk szemben. E …

Tovább olvasás →

Speciális ellátási igények kezelése

Az egészségügyi ellátásban egyre nagyobb figyelmet kap az egyénre szabott, speciális ellátási igényeknek megfelelő kezelések biztosítása. Minden ember különböző, így az egészségügyi szükségletek is eltérőek. …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

ülőmunka

A gyógytorna segít megelőzni ülőmunka veszélyeit

Az utóbbi években az ülőmunka gyakorisága Magyarországon az iparosodott világ tendenciájához hasonlóan látványosan megnövekedett. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség adatai szerint Magyarországon az általános munkakörülményekkel és

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?