Idősotthon vagy otthonápolás?

Otthonápolás

Költségtervezés – Miért fontos, hogy hosszútávon gondolkodjunk?

Amikor egy idős hozzátartozó ápolásáról döntünk, nemcsak a jelenlegi szükségleteket, hanem a hosszútávú szempontokat is figyelembe kell venni. Ebben a döntésben alapvető szerepet játszik a költségek tervezése és az ápolási szolgáltatások rugalmassága (vagyis az, hogy a változó körülményeket milyen mértékben képes az adott szolgáltatás lekövetni). Korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk, miért érdemes az otthonápolást választani az idősotthonok helyett. A témában érdekeltek számára ajánljuk ezt az írásunkat is.

Most további megfontolásokkal igyekszünk segíteni, méghozzá egy kiemelt szempont elemzésével. Ezúttal mélyedjünk el a költségek és a szolgáltatások rugalmasságának részleteiben. Célunk az, hogy reális képet alkothassunk az elhúzódó gondozás anyagi oldaláról, hiszen csak ez alapján lehet felelős és jó döntést hozni.

Otthonápolás: Rugalmas költségtervezés

Az otthonápolás egyik legnagyobb előnye a rugalmas költségtervezés. Az ápolási szolgáltatások igény szerint állíthatók össze, az idős ember aktuális állapotától függően. Amennyiben csak napi pár órás felügyeletre van szükség, az otthonápolás költséghatékonyabb megoldás lehet az idősotthoni ellátáshoz képest, ahol fix havidíjjal kell számolni. Az otthonápolás lehetőséget ad arra, hogy az ápolás mértéke és időtartama a beteg állapotához igazodva módosítható legyen. Ez a rugalmasság különösen fontos, ha az idős személy állapota változik (márpedig az állapotváltozás lehetősége általában nem zárható ki).

Példa: Ha egy idős családtag csak napi két órás segítséget igényel, például a személyes higiénia fenntartásában és a gyógyszerek adagolásában, az otthonápolás sokkal kedvezőbb költségekkel járhat, mint egy idősotthoni ellátás, ahol minden ellátás fix költségekhez van kötve.

COUPLE1

Idősotthonok hosszú várakozási ideje

Sok idősotthon esetében a bekerülési várakozási idő jelentős. Különösen a jobb minőségű otthonokban akár 6-12 hónapos várakozásra is számítani lehet, ami komoly kihívást jelenthet, pláne akkor, ha sürgős ellátásra van szükség. Ezzel szemben az otthonápolási szolgáltatások gyorsan, rugalmasan elérhetők. Ha egy idős személy állapota hirtelen romlik, az otthonápolás rövid időn belül megszervezhető, így biztosítva, hogy a szükséges gondoskodás minél hamarabb megkezdődjön.

A gondozás minősége és testreszabhatósága

Az otthonápolás személyre szabható szolgáltatást biztosít, ahol az idős személy ápolási terve teljes mértékben az egészségi állapotához és egyedi igényeihez igazítható. A család és az orvos szoros együttműködésével megtervezhető a gondozás folyamata, míg az idősotthonokban gyakran kevésbé személyre szabott ellátás érhető el. Az otthonápolásban a gondozási terv magában foglalhat (a szükséges szakápolási feladatokon túl) napi gyógytornát, étrendet, gyógyszeres kezelést, illetve akár pszichés támogatást is, mindezt a családtagok közvetlen bevonásával. A család jelenléte ráadásul biztosítja, hogy a kezelések színvonala valóban megfelelő legyen (hiszen az idős gondozott személlyel való rendszeres, akár napi találkozások alkalmával a gondozói munka könnyen ellenőrizhető). A szeretetteljes családi közeg sértetlensége pedig lelki és mentális szempontból felbecsülhetetlen értékű.

Példa: Egy ágyhoz kötött beteg számára speciális ápolási terv készíthető, amely napi tornát, rendszeres gyógyszeres kezelést és táplálkozási tanácsadást is magában foglal, biztosítva a beteg teljeskörű ellátását otthonában.

Pénzügyi kisokos – Várható költségek tervezése

Fontos hangsúlyozni, hogy az ápolás teljes körű megtervezése pénzügyi szempontból is kihívásokat jelenthet. Bár az otthonápolás – főként rugalmassága miatt – általában költséghatékonyabb megoldásnak tekinthető (az idősotthonokkal szemben), meg kell jegyeznünk, hogy a várható költségek nemcsak a gondozási szolgáltatások díjából áll, hanem számos egyéb kiadást is magában foglal(hat). Annak érdekében, hogy előre fel tudjon készülni a váratlan kiadásokra, és adott esetben el tudja kerülni a teljesen felesleges anyagi terheket, érdemes előre átgondolni, hogy pontosan milyen kiadásokra számíthat. Az alábbi lista hasznos vonalvezetőként szolgálhat, segítve abban, hogy pontos képet kapjon a felmerülő költségekről, és ennek megfelelően tervezhesse meg pénzügyeit.

Nézzük az otthonápolással kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kiadásokat:

  • Gondozó vagy szakápoló szolgáltatás díja: Az ápolás mértékétől függően ez lehet óradíjas, napi, heti vagy havi elszámolású. Mértéke pedig természetesen főleg attól függ, hogy milyen hosszú és milyen komoly gondozást illetve ápolást kérünk.
  • Állapotfelmérés: Kezdeti egészségügyi állapotfelmérés a személyre szabott ápolási terv kialakításához, amit rendszeresen meg kell ismételni a beteg állapotának nyomon követése érdekében. Ez olykor különdíjas eljárás lehet, amit a gondozás előtt el kell végeztetnünk (az állapotfelmérést a szolgáltatást végző személyek végzik, tehát nem kell külön szakembert keresnünk).
  • Gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök: Szükség lehet rendszeres gyógyszerekre, sebkötöző anyagokra, vérnyomásmérőre, illetve különböző segédeszközökre (pl. járókeret, ágy). Nem ritka, hogy a mozgásában erősen korlátozott idős emberek otthonában fel kell szerelni néhány mozgást segítő kiegészítőt (többnyire kapaszkodókat és csúszásgátlókat), valamint némi átalakítást kell végezni a bútorok elrendezését illetően, hogy közöttük akár kerekesszékkel, akár járókerettel, akár az ápolóval összekapaszkodva is lehessen közlekedni. Ezek az átalakítások és segédeszközök nagyobb költségvetési tételt jelenthetnek, viszont csak egyszer kell beruháznunk rájuk.
  • Orvosi és szakvizsgálatok: Rendszeres orvosi ellenőrzések vagy szakorvosi vizsgálatok, ha a beteg állapota ezt megkívánja. Ezek részleteiről a kezelő orvosoktól kell tájékoztatást kérni. Az ő ajánlásaik alapján kereshetünk olyan plusz vizsgálatokat is, amelyeket a magánegészségügyben érhetünk el.
  • Kiegészítő terápiák (pl. gyógytorna): Rendszeres rehabilitációs vagy gyógytornász szolgáltatás, amely segíti az állapot javulását vagy stabilizálását. A legtöbb esetben ezek fontos és nagyon hatékony kezelések, amelyek költségeit jól lehet tervezni. Ilyen például az AVIAN Care otthoni gyógytorna szolgáltatása is, amelynek részleteiről itt olvashat.
  • Segédeszközök bérlése vagy vásárlása: Ápolási ágy, emelőberendezések, lélegeztetőgépek, illetve egyéb eszközök beszerzése, amik az ellátás színvonalát növelik. Ezek az eszközök kiemelkedően nagy értékűek, ezért érdemes a bérlési lehetőségeket keresni. Az AVIAN Care kínálatában (itt) megtalálja a legfontosabb segédeszközöket, kiváló minőségben, remek áron.
  • Ételkiszállítás vagy speciális étrend: Az ápolt személy számára megfelelő, előírt diéta fenntartása. Ez szintén állandó és jól tervezhető költség, ha állandó étkeztetést kérünk.
  • Utazási költségek: Ha a gondozó ingázik, vagy ha időnként szükséges kórházi látogatásokat tenni, akkor számolnunk kell a gondozási díjon felül megállapított esetleges úti költségekkel.

Ezek azok a leggyakoribb tételek, amelyekre érdemes előre felkészülni, ha otthonápolási szolgáltatást tervezünk igénybe venni. A pénzügyi tervezéshez és a költségek nyomonkövetéséhez használhatunk direkt erre a célra fejlesztett telefonos alkalmazásokat is, amelyek nagyban megkönnyítik az anyagi helyzetünk áttekintését (ilyen például a Money Manager). Mindenekelőtt azonban fontos tisztában lennünk az idős hozzátartozó állapotával és legfőbb igényeivel. Természetesen mindent érdemes előre megbeszélni vele, hogy a lehető legnagyobb komfortot biztosítsuk a számára meglepetések és idegenkedés nélkül, hiszen ez az alapvető cél.

front view piggy bank stationery items

Összegzés: Az otthonápolás gyorsasága és rugalmassága

Az otthonápolás számos előnnyel bír az idősotthoni ellátással szemben, különösen, ha a költségek rugalmas tervezéséről és a gyors elérhetőségről van szó. A testreszabott ápolási terv, a család közvetlen bevonása és a váratlan állapotváltozásra adott gyors reagálás mind hozzájárulnak az idősek jobb ellátásához és hosszútávú életminőségének megőrzéséhez. Érdemes alaposan mérlegelni az otthonápolás lehetőségeit, hiszen ezzel nemcsak a költségeket optimalizálhatjuk, de a gondoskodás is személyre szabottabb és kényelmesebb lehet.

Ha Ön is szeretné megismerni az AVIAN Care otthonápolási szolgáltatásait, részletesen tájékozódhat az igénybe vehető ellátásokról és azok költségeiről itt.

Gyógytorna terhesség alatt: Biztonságos gyakorlatok és előnyök

Gyógytorna terhesség alatt – Miért fontos a mozgás? A terhesség során a nők teste számos változáson megy keresztül, melyek hatással lehetnek a mindennapi mozgásra, az …

Tovább olvasás →

Idősotthon vagy otthonápolás?

Költségtervezés – Miért fontos, hogy hosszútávon gondolkodjunk? Amikor egy idős hozzátartozó ápolásáról döntünk, nemcsak a jelenlegi szükségleteket, hanem a hosszútávú szempontokat is figyelembe kell venni. …

Tovább olvasás →

Laborvizsgálatok időseknek: Milyen vizsgálatokra van szükség?

Az idősödéssel együtt járó egészségügyi problémák miatt egyre fontosabbá válik a rendszeres orvosi ellenőrzés. De vajon mi változik meg a kor előrehaladtával, és hogyan segíthetnek …

Tovább olvasás →

Ülőmunka hatása az egészségre és a manuálterápia szerepe a problémák kezelésében

Ülőmunka kihívásai és az egészségre gyakorolt hatásai Az ülőmunka egy nagyon elterjedt módja a munkavégzésnek, legyen szó irodistákról, tanulókról vagy bárkiről, akinek a munkája megkívánja, …

Tovább olvasás →

Krónikus betegek otthonápolása

A krónikus betegek otthonápolása leginkább a betegség tartóssága, vagyis az időben elhúzódó jellege miatt okozhat kiemelkedő nehézséget. A krónikus betegségek ugyanis olyan hosszútávú állapotok, amelyek …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

Speciális ellátási igények kezelése

Speciális ellátási igények kezelése

Az egészségügyi ellátásban egyre nagyobb figyelmet kap az egyénre szabott, speciális ellátási igényeknek megfelelő kezelések biztosítása. Minden ember különböző, így az egészségügyi szükségletek is eltérőek.

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?