24 órás házi betegápolás – mikor és miért létfontosságú

24 órás házi betegápolás

A 24 órás házi betegápolás szolgáltatást a legtöbben azért veszik igénybe, hogy a gondozott családtag ne veszítse el a függetlenség érzését, és a saját otthona biztonságában kapja meg a szükséges segítséget.

Ha egy családtag elveszíti a saját magáról való gondoskodás képességét, az a szerettei életét is drámaian megváltoztathatja. Sokan maguk szeretnének gondoskodni idős hozzátartozójukról, de a munka és egyéb családi kötelezettségek mellett nem tudják azt az odafigyelést és gondoskodást nyújtani, amit szeretnének. Az idősek gondozása, illetve a tartós betegek ápolása non stop jelenlétet igényel, hiszen bármikor történhet olyan esemény, amire azonnal kell reagálni.

Miért veszik igénybe a családok a 24 órás házi betegápolás szolgáltatást?

Az idő vasfoga senkit sem kímél. Elszáll mindenki felett. Az idő múlása és az önmagunkról való gondoskodás képtelensége már eleve kiszolgáltatottá teszi az időseket. Ha ehhez betegség(ek) is párosul, az egész család élete fenekestől felfordul. Sokan azt gondolják, hogy az egyetlen megoldás ilyenkor az idősek otthona.

De van ennél humánusabb lehetőség is.

Van mód arra, hogy szerettünk a lehető legkényelmesebb módon öregedjen meg. A megszokott környezetében, az emlékeivel körülvéve, a saját foteljában pihenve régi fotókat nézegetve, miközben a kedvenc csészéjéből issza a feketéjét. Az otthonában.

A 24 órás házi betegápolás az idősek otthoni ápolásának a legmegnyugtatóbb formája. A gondozott életkörülményei változatlanok maradnak, nem kell új helyre költöznie, ahol minden idegen és rideg. A családtagok pedig teljes nyugalommal élhetik a megszokott életüket, tudva, hogy idős hozzátartozójuk jó kezekben van. Nem kell feladni a munkájukat, el tudják látni a saját kis családjuk feladatait és az egyéb ügyeiket is.

Ez a fajta biztonságérzet és nyugalom különösen fontos, ha az idős gondozásra szoruló szerettünk valamilyen betegséggel is küzd. Ilyenkor a legalapvetőbb teendők is gondot okozhatnak. Nem tudják elvégezni a ’dolgukat’, elfelejtik bevenni a gyógyszereiket (vagy többször is beveszik), képtelenek egyedül az evésre, ivásra, fennáll a sérülések és elesések esélye.

24 oras hazi betegapolas otthon

Ezen felül egy idős és/vagy beteg ember sokkal jobban ki van téve a fertőzések kockázatának, amit egy elfekvő otthonban nehezebb elkerülni, mint a saját otthonunkban.

Nézzük meg, melyek azok a jelek és okok, amikor már nem hagyhatják magára idős szerettüket egy percre sem nyugodt szívvel.

Jelek és okok, amikor eljött az ideje a 24 órás házi betegápolásnak:

⦁ az idős családtag nem tudja ellátni magát
⦁ a demencia előrehaladott állapota
⦁ műtét utáni rehabilitáció
⦁ teljes bizonytalanság
⦁ gyakori esések
⦁ időskori látásproblémák
⦁ daganatos betegségek
⦁ vizeletvisszatartási problémák (pelenkázás)
⦁ csípőtörés*
⦁ stroke
⦁ szívroham
⦁ mozgáskorlátozottság
⦁ felfekvések
⦁ Alzheimer-kór
⦁ Parkinson-kór

A 24 órás házi betegápolás előnyei

Ház körüli segítség

A 24 órás házi betegápolás során a szakképzett gondozó gyakorlatilag családtagként integrálódik a beteg életébe, és segít olyan egyszerű feladatok elvégzésében, mint például a rendrakás, a bevásárlás, a főzés, az étkezés vagy akár az ügyintézés. A családtagoknak nem kell többfelé szakadniuk a feladatokban és nyugodtan élhetik mindennapjaikat tudva, hogy idős szerettük eszik, iszik, friss levegőt szív, és nincs egyedül.

Egyéni figyelem

A 24 órás házi betegápolás egyik kiemelkedő előnye az idősek otthonával szemben, hogy kizárólag a gondozottra fókuszál. Míg egy otthonban egy ápolóra akár 15-20 idős ember is juthat, addig az otthoni idős gondozás személyes és egyénre szabott. Gondozásra szoruló családtagja megkaphatja a megérdemelt személyes figyelmet, sőt, olyan kötődés alakulhat ki közte és a gondozója között, mintha barátok vagy családtagok lennének.
24 ÓRÁS HÁZI BETEGÁPOLÁSRA VAN SZÜKSÉGÜNK

A társadalmi elszigeteltség rendkívül káros lehet az idősek egészségére. Sok ember számára az otthoni gondozás olyan, mintha egy ismerős baráttól kapna segítséget.

A fogyatékossággal, demenciával vagy krónikus betegséggel élők számára a 24 órás házi betegápolás szolgáltatás által nyújtott társaság nagymértékben hozzájárulhat a mentális egészség és pozitív lelkiállapot megőrzéséhez.

Az otthoni gondozók az olyan személyes ápolási feladatokban is segítenek, mint például a fürdés, a borotválkozás, az öltözködés, a hajmosás vagy akár a tisztába rakás. Az időseknek már a fürdőkádba lépés, vagy az időjárásnak megfelelő ruházat kiválasztása is nehézségekbe ütközhet. A 24 órás házi betegápolónak mindenre van figyelme. Segít a gombolkodástól a cipőfűzésig mindenben.

24 oras hazi betegapolas seta

Az idősek gondozásának egyik elengedhetetlen része a személyes higiénia. Mivel a fürdés már komoly nehézségekbe ütközhet, és veszélyes is lehet, sok idős egyszerűen legyint a tisztálkodásra. Ilyenkor nem csak a szagok zavarók, de a nem megfelelő higiénia figyelmen kívül hagyása fertőzésekhez is vezethet.

Személyre szabott étkezés

Sokak szerint az idősotthoni ételek sok kívánnivalót hagynak maguk után. Az ilyen környezetben élőknek általában napirend szerint kell étkezniük, és azt, amit kapnak. Akár szeretik, akár nem. A 24 órás házi betegápoló feladatai között a bevásárlás, az étkeztetés is kiemelt szerepet játszik. A gondozó külön kérésre előre főzhet, vagy megmelegítheti a már kész ételeket. Akkor és azt ad az idős gondozottnak, amikor és amit megkíván, amire szüksége van, vagy amit az orvos előír. De ennél jóval többet nyújt. Egészen konkrétan a kanalat is, ha az idős embernek már annak a felemelése is nehézséget okoz.

Vannak olyan esetek is, amikor a gondozott még tud és akar is főzni, de már elfelejt dolgokat. A fűszerek kihagyása ugyan utólag pótolható, de egy égve hagyott tűzhely katasztrófához is vezethet. A házi betegápoló mellett a gondozott megőrizheti szabadságát, miközben egy szempár folyamatosan figyeli és elhárítja a kockázatokat.

Segítség az utazásban

Sok idős embernek problémát jelent egyik helyről a másikra jutni. Bár az igényük meg van rá, vagy egészen egyszerűen muszáj – például elmenni egy vizsgálatra -, de fizikailag már nem képesek sem vezetni, sem tömegközlekedéssel utazni. A 24 órás házi betegápolás szolgáltatásba belefér az is, hogy akár autóval, taxival vagy más módon eljuttassák a gondozottat az orvoshoz, vagy egy parkba sétálni és friss levegőt szívni.

Szakmai háttér és biztonság

Egy idős ember esetében, különösen, ha krónikus vagy daganatos betegsége van, előfordulhatnak vészhelyzetek. Mivel a gondozó 24 órában mellette van, azonnal tudja értesíteni a családot, az orvost vagy annak a magánegészségügyi szolgáltatónak a szakápolóit, akinél alkalmazásba van. Ezenkívül támaszt nyújt, amikor a gondozott egészségügyi ellátást kap otthonában, legyen szó injekciózásról, infúziózásról vagy gyógytornáról. A gondozottal együtt elsajátítja az állapot fenntartásához szükséges mozgássorokat, és segít a páciensnek azok mindennapos elvégzésében is, ha szükséges.

Ha többet szeretne megtudni arról, hogyan segíthet a 24 órás házi betegápolás idős szerettének, vegye fel a kapcsolatot velünk. Missziónk, hogy az idősek és a betegek kényelemben és biztonságban legyenek, ezért olyan idős gondozókat foglalkoztatunk, akik a legnehezebb élethelyzetekkel is megbirkóznak a szakmai hátterünkkel karöltve.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

A bokaduzzanat mögött súlyos betegségek is állhatnak

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még

Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór 4 stádiuma

Az Alzheimer-kór egy lassan romló agyi betegség, amely az idősebb embereknél fordul elő gyakrabban. A betegségre általánosságban a memóriavesztés és az intellektuális képességek csökkenése jellemző.

házhoz járó gyógytornász

5 érv a házhoz járó gyógytornász mellett

A házhoz járó gyógytornász szolgáltatás nem csak kényelmes, de számos kellemetlenséget le tud venni egy család válláról. A gyógytorna számos ember számára segítséget nyújt az

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?