Szülés utáni rehabilitáció gyógytornával

szülés utáni tartásjavítás

A szülés utáni rehabilitáció elengedhetetlen ahhoz, hogy a kismama a lehető leggyorsabban visszanyerje fizikai jóllétét, és élvezhesse az anyaság örömeit.

A szülés egy nagyon fontos és intenzív élmény az anyák életében. A szülés után bekövetkező átalakulások azonban sok nő számára fájdalmas és kellemetlen lehetnek. Az anya teste sokkal gyengébb, mint korábban volt, az izmok és az ízületek pedig olyan változásokon mennek keresztül, amelyek befolyásolják az életminőséget, és ezzel a hangulatot is. A szülés utáni rehabilitáció segít gyorsabban visszatérni a kismama korábbi életéhez, életviteléhez és vitalitásához.

Az izmok és az ízületek változásai a terhesség alatt

A várandósság kilenc hónapja alatt az izmok és az ízületek azért változnak meg, hogy alkalmazkodjanak a terhességhez és a szüléshez. A terhesség alatt a hormonális változások hatására a test relaxint termel a medencecsont szélesebbé tételéhez, hogy a baba könnyebben világra tudjon jönni. Emellett a a hasi izmok és a hátizmok is megnyúlnak, hogy helyet biztosítsanak a növekvő baba számára.

A test változásai a szülés után

A kisbaba megszületése után az újdonsült anyuka teste azonban még mindig alkalmazkodik a változásokhoz. Az izmok és az ízületek általában visszatérnek a terhesség előtti állapotukhoz, bár időbe telik, amíg teljesen helyreállnak. Az anya teste viszont még mindig gyengébb lehet, mint korábban volt.

Az izmok és az ízületek visszatérését néhány tényező befolyásolhatja:

Szülési módszer
Azok a nők, akik császármetszéssel szültek, hosszabb ideig gyógyulhatnak, mint azok, akik hüvelyi szülés útján hozzák világra csecsemőjüket.

Gyógyszerek
A fájdalomcsillapítók és más gyógyszerek, amelyeket a szülés során használnak, befolyásolhatják a gyógyulást.

Szülés utáni rehabilitáció elkezdése
A szülés utáni időszakban az anya testének elegendő időt kell adni a gyógyulásra, mielőtt komolyabb tornába fognának. A túl korai és intenzív edzés súlyosbíthatja a problémákat.

szülés utáni gyógytorna

A szülés utáni rehabilitáció 3 legfontosabb tényezője

A test aktív élethez való visszatérése hosszadalmas lehet, de a szülés utáni rehabilitációval sokat tehet a kismama, hogy enyhítse a kellemetlenségeket, és elősegítse régi formájának a visszanyerését. Az alábbi három rekreációs tevékenység a kismama otthonában, kényelmesen elvégezhető úgy, hogy nem kell elmozdulni a baba mellől sem.

Pihenés

A szülés során a hasizmok, a medencefenék izmai, a hátizmok és az ínszalagok jelentősen megterhelődnek és megnyúlnak. Ez a nyúlás a terhesség alatt is folyamatosan tapasztalható, de a szülés során nagyobb mértékű lehet. A hasizmok például jelentősen megnyúlnak. Azok az édesanyák, akik jelentős súlygyarapodással indulnak a szülésnek, általában a lógó hasi bőrre, és a rossz testtartás miatti hátfájdalomra panaszkodnak a leggyakrabban.

Gyakran a medencefenék izmai is meggyengülhetnek, ami inkontinenciához, azaz a vizelettartási képesség csökkenéséhez vezethet.

Ha az anya nem piheni ki magát a szülés után, az izmok és az ízületek nem tudnak megfelelően regenerálódni és erősödni. Ezzel pedig azt éri el, hogy a szülés utáni regeneráció kitolódik, és nem lesz képes lépést tartani a babával, aki pedig egyre mozgékonyabbá válik.

Szülés után tehát érdemes minden segítséget elfogadni, amit csak felajánlanak. Lehet, hogy túl sok lesz közben a kéretlen tanács, de a pihenésért megéri bevállalni a túlbuzgó családtagok és barátok sürgés-forgását.

Haskötő

Egy baba születése előtt hosszú listákat írnak a kismamák a beszerzendő tárgyak listájáról. Van babalista és külön kórházi lista a picúrnak és a mamának. Az egyik legfontosabb kismama kellék a haskötő, de ehelyett egy centit érdemes betenni a táskába. Miután megszületett a kisbaba, akkor javasolt megmérni a haskörfogatot. Ilyenkor lehet az apukát azzal a feladattal megbízni, hogy szerezzen be egy megfelelő méretű haskötőt. Amíg ez nem történik meg, a hideg vizes törölközős hasbetekerés is jót tesz az izom- és bőrösszehúzódásoknak.

Szülés után sok nő tapasztalhat fájdalmat és kellemetlenséget a hasi területen. A haskötő használatakor a területre gyakorolt nyomás segít enyhíteni ezeket a panaszokat. Mindezek mellett a haskötő abban is segíti a kismamát, hogy helyesen tartsa a gerincét, ami szülés után a megnövekedett mellek miatt ismét terhelés alá kerül. Valamint megfelelő pozícióba tartja a medencei csontokat is.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a haskötő csak egy segédeszköz a szülés utáni regenerációhoz, és nem helyettesítheti a megfelelő gyógytornát és az orvosi kezelést.

kismamatorna

SZÜLÉS UTÁNI GYÓGYTORNÁRA JELENTKEZEK

Szülés utáni gyógytorna, a rehabilitáció fontos része

Az egyénre szabott szülés utáni gyógytorna fontos szerepet játszik az anya testének regenerálódásában és visszanyerésében. A gyógytorna többet ad, mint gondolnánk. Nem csak a fájdalmakat csillapítja, de segít helyreállítani a testtartást, az ízületeket és az izmokat.

Fontos azonban azzal számolni, hogy csak akkor lehet elkezdeni, amikor a kismama egészségi állapota már megengedi. Nem elég azt érezni, hogy készen áll. Akkor szabad belevágni, ha az orvos szabad utat ad a mozgáshoz. Általában 6-8 hét pihenést javasolnak– hacsak nem volt komplikáció -, és ezt követően elkezdhető a szülés utáni rehabilitáció legélvezetesebb része, a gyógytorna.

A szülés utáni gyógytorna, mint minden más fizioterápiás kezelés, akkor hatékony, ha legalább heti 1-2 alkalommal végzik. Egy csecsemő mellől azonban nem olyan könnyű elmozdulni, még akkor sem, ha van segítség. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha házhoz megy a gyógytornász. A kiszállásos gyógytorna egyik legfontosabb előnye az egyénre szabottság. Igaz, hogy a YouTube-on ezernyi videó található, de minden kismama állapota más. Néha egy kisebb rossz mozdulat is nagyobb kárt okozhat, mintha semmit sem csinálna. Az egyénre szabott gyógytorna biztonságos, hatékony, és olyan mozgássorok megtanulására is alkalmas, amelyeket az anyuka később egyedül is elvégezhet a lakás adottságainak megfelelően.

A szülés után az anya teste tehát komoly változásokon megy keresztül, amelyek befolyásolhatják az izmok és az ízületek állapotát. A terhesség előtti állapot általában visszatér, de ez időbe telik, és tenni is kell érte. A szülés utáni rehabilitáció során minden kismamának azt javasoljuk, hogy pihenjen, majd, amikor eljön az ideje, lásson hozzá a mozgásgyakorlatokhoz. Ha az anya bármilyen kellemetlenséget vagy fájdalmat tapasztal, fontos, hogy konzultáljon az orvosával vagy a szülésznőjével, hogy segítséget kapjon a megfelelő kezeléshez.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

éves szűrővizsgálat

Az éves szűrővizsgálat fontossága

Az éves szűrővizsgálat lehetőséget biztosít az emberek fizikai állapotának vizsgálatára, kiszűri a krónikus betegségeket vagy azok kockázati tényezőit. Az éves szűrővizsgálat során megvizsgálják a szívet,

combnyaktörés műtét utáni gyógytorna

Combnyaktörés műtét utáni gyógytorna

A combnyaktörés műtét utáni gyógytorna lehetővé teszi, hogy a rehabilitáció folyamata gyorsabb és hatékonyabb legyen. Képzelje el, hogy gyorsabban visszatérhet a mindennapjaihoz, fájdalom nélkül járhat

testtudatosság

A testtudatosság megóv a sportsérülésektől

A célzott mozgásprogrammal elérhető testtudatosság olyan összefüggésekre tanít, amelyek megóvhatnak a hétköznapi vagy a sportolás közbeni sérülésektől. Észrevette már, hogy a szokásos hétköznapi tevékenység már

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?