Kéztőalagút szindróma – tünetek és kezelése

kéztőalagút szindróma

A kéztőalagút szindróma (Carpet Tunel) a csuklótáj és a kéz egyik leggyakoribb betegsége.

Ahhoz, hogy megértsük a kéztőalagút szindróma kialakulását, érdemes egy kicsit megismerni a kéz anatómiáját. A hajlító izmok inai, az erek és középideg egy csatornában haladnak, amelyet a kéztőcsontok és egy vastag kötőszövet alkotnak. Ismétlődő mozgások következtében a hajlító izmok inai begyulladhatnak, az ideg pedig beszorul az alagútba, és ez fokozatosan erősödő kéz és ujjzsibbadáshoz, valamint fájdalom kialakulásához vezet.

A kéztőalagút szindróma kialakulása

Fontos, hogy orvosi vizsgálat segítségével diagnosztizálják a problémát, mivel a kezelés a kiváltó októl függ. Számos betegség vagy életmódbeli szokás is kiválthatja a kéztőalagút szindrómát, ezek az alábbiak lehetnek:

hormonháztartással járó betegségek
autoimmun kórkép (pl. cukorbetegség)
várandósság
csontritkulás
ízületi kopás
idegnyomás
trauma (sérülés)
izmok, inak vagy a bőr gyulladása
vérellátási zavar
rheumatoid arthritis

Fontos megjegyezni, hogy amikor traumáról vagy sérülésről beszélünk, nem feltétlen kell komoly balesetre gondolni. Teljesen hétköznapi ismétlődő mozgások is kiválthatják a kéztőalagút szindrómát. Ilyenek például az egysíkú és ismétlődő cipekedés, a gépelés, a hosszan tartó egér használata, a kalapálás és egyéb folytonos vibrációs hatások. Ilyenkor az inakban gyulladás alakul ki. Megduzzadnak és a csontos csatornában nyomás alá helyezik a középidegeket.

kéztőalagút szindróma oka

A kéztőalagút szindróma tünetei

A kéz fájdalma eleinte nappal és rövid időre jelentkezik különösen „használat” közben. Később egyre hosszabb ideig elhúzódik a fájdalom, és éjjel sem szűnik. Majd a kézfej lezsibbad, és a fájdalom a hüvely, a mutató és a középső ujj területén érezhető. Az ujjak megduzzadhatnak, és a zsibbadás hatására tapintási érzéketlenség alakulhat ki.

Amennyiben nem kezelik a kéztőalagút szindrómát, a tünetek folyamatosan (nyugalmi állapotban is) fennállnak. A kéz gyengeségéhez és funkciózavarához, illetve izomsorvadáshoz vezethet.


EZELNI AKAROM A TÜNETEKET

Mivel kezelhető és csökkenthető a fájdalom?

Az általános kezelési lehetőségek közé tartozik a gyógytorna, a gyógyszeres kezelés, az életmódbeli változtatások és végső esetben a műtéti beavatkozás.

Amennyiben időben diagnosztizálják a Carpet Tunel szindrómát, akkor konzervatív kezeléssel csökkenthető a fájdalom. Ha nem egyéb kórkép áll a háttérben, hanem valamilyen túlterhelés, akkor a kéztőfejet érő ismétlődő hatást le kell csökkenteni, vagy meg kell szűntetni.

Azért is fontos a korai diagnosztizálás, mert, ha későn jut el a beteg az orvoshoz, és már nem tudja a kezét használni, akkor elveszítheti a munkaképességét (pl. irodai munka, szakipari tevékenység) és a hétköznapi feladatait sem tudja ellátni.

kéztőalagút szindróma kezelése

A konzervatív kezelés lehetséges formái:

idegmobilizációs gyakorlatok
manuálterápia
dynamic tape felhelyezése
sín használata éjszaka vagy napközben kis időre
ultrahangos kezelés
mágneses terápia
iontoforázis (fájdalomcsillapítás alacsonyfrekvenciás áramkezeléssel)
injekciók beadása
gyógytorna
szelektív ingeráram kezelés (izomsorvadás esetében)

Kéztőalagút szindróma esetében minden olyan mozgást kerülni kell, ahol a kézfejünk hátrafeszül. Ezek a mozdulatok ugyanis fokozzák a panaszokat, mivel feszítik az ideget. Sportolás során pedig a csuklótámaszos mozdulatokat – például négykézláb helyzet, tenyértámasz az asztalon – cseréljük le alkartámaszos pozíciókra.

Milyen szövődményei lehetnek a kezeletlen kéztőalagút szindrómának?

Az izmok, az inak és a bőr állandó feszülése súlyosbíthatja a fájdalmat, és megnehezítheti a mindennapi tevékenységeket. Az előrehaladt betegség korlátozhatja a kéz mozgásának spektrumát, ami az önálló életvitelre nézve nagyon megnehezítheti a dolgokat. Az elhanyagolt betegség vérellátási zavarokhoz, további ízületi károsodásokhoz és az izmok teljes elgyengüléséhez vezethetnek.

A folyamatos fájdalom és a kéz funkcionális korlátozottsága lelki terhet is ró a betegre, ami stresszt, szorongást és depressziót okozhat.

A kéztőalagút szindróma időben való felismerése és kezeljése segíthet megakadályozni a súlyosabb szövődmények kialakulását, és visszakapni a megszokott életminőséget.


ÁLLAPOTFELMÉRÉSRE JELENTKEZEK

Manuálterápia – Ismerje meg a professzionális mobilizációs technikák hatékonyságát! 

Mikor van szükség manuálterápiára? Manuálterápiát krónikus mozgásszervi elváltozások esetén ajánlott alkalmazni, abban az esetben, ha a mozgatórendszer működészavarai (pl. funkcionális beszűkülések) visszafordíthatók. Hogyan lehet ezeket …

Tovább olvasás →

Személyre szabott gyógytorna otthona kényelmében!

Gyógyulni mindenütt jó, de legjobb otthon! Az otthoni gyógytorna nem luxuskezelés, tehát nem pusztán kényelmi szempontból érdemes alkalmazni, hanem úgy, mint a gyógyulásért tett erőfeszítéseink …

Tovább olvasás →

Otthonápolás és házi betegellátás: minden, amit tudnod kell

Miért olyan fontos és kinek van szüksége erre az ellátásra? Ez a kérdés talán fel sem merül azokban, akik baleset vagy betegség okán már szereztek …

Tovább olvasás →

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

betegápoló

A jó betegápoló 5 ismertetőjele

A betegápoló tudja, hogy az élete a gondozott körül fog forogni. Testileg, lelkileg, szakmailag felkészült a legváratlanabb lehetőségekre is. A betegápolás nehéz és számos kihívást

A felfekvés megelőzése életet menthet

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló,

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.

    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?