Fejfájás enyhítése gyógytornával

fejfájás

A fejfájás gyakori probléma, és a legtöbb esetben nem belső probléma miatt jelentkezik, hanem például a rossz testtartás vagy a nyakmerevség miatt.

Sok ember tévesen úgy gondolja, hogy a gyógytorna csak a végtagokhoz, különösen a lábakhoz és a gerinchez kapcsolódó problémákat képes kezelni. Azonban egy tapasztalt gyógytornász ismeri az összes ízületet és izmot a testben, és képes megoldást találni számos hétköznapi panaszra, ha az izomproblémából ered.

A fejfájás gyakori probléma, és a legtöbb esetben nem belső probléma miatt jelentkezik, hanem például a rossz testtartás vagy a nyakmerevség miatt. Ahhoz azonban, hogy hatékonyan kezelhessük a problémát gyógytornával, fontos alaposan megismerni a probléma hátterét.

Valóban okozhat fejfájást a rossz testtartás?

Az ülőmunka, az irodai életmód és az állandó képernyő előtti ücsörgés sajnos nagyon gyakoriak manapság, és számos egészségügyi problémát okozhatnak, köztük az egyik leggyakoribbat, a fejfájást is.

Az ülőmunka során a nyak és a váll izmai állandóan feszülnek, mivel a testünk hosszú időn keresztül egy helyzetben marad. Ez a feszültség és merevség az izomzatban, a nyakban és a vállakban könnyen előidézheti a fejfájás kialakulását.

De nem csak a nyakmerevség jelent problémát!

Az ülőmunka és a rossz testtartás hatással van az állkapocsra is. A stressz és az izomfeszültség miatt az állkapocsban csökkenhet a véráramlás és az oxigénellátás is, amitől szintén megfájdulhat a fejünk.

Az ülőmunka és a rossz testtartás miatt gyakran hajlamosak vagyunk rosszabbul lélegezni is. Amikor az altestünk görnyedt, az izmaink nem tudnak teljesen kitágulni légzés közben. Ennek következtében a tüdőnk nem kap elegendő oxigént, ami szintén okozhat fájdalmat.

Az ülőmunka és az állandó képernyő előtt töltött idő is szerepet játszhat a fejfájás kialakulásában. Amikor a szemünk folyamatosan a képernyőre fókuszál, a szemizmok folyamatosan dolgoznak. Ha a képernyőt rosszul helyezzük el vagy túl közel ülünk hozzá, akkor az szemfeszültséget és fejfájást okozhat.

fejfajas szemfeszultseg

A fejfájás típusai

A fájdalom mögött tehát gyakran egyszerűbb problémák állnak, mint azt elsőre gondolnánk. Az elsődleges típusú fejfájások, mint a migrén, a Cluster fájás vagy a tenziós fejfájás, általában nem szervi eltérések miatt jönnek létre, hanem olyan hétköznapi okok miatt, mint például a dehidratáltság, a fáradtság vagy az éhség.

Másodlagos fejfájások jelentkezhetnek különféle betegségek vagy elváltozások kísérőjeként, de ezeknél a fájdalom enyhítése önmagában nem elég. Az okot ki kell deríteni és kezelni. Az orrmellék- és szájüreg betegségei, különféle gyulladások, vérnyomás problémák, anyagcserezavarok, izom- és ízületi problémák, valamint az agyban történő elváltozások is okozhatnak ilyen típusú fájdalmat.

Az izom- és ízületi problémákból fakadó fejfájás jelentőségét nem célszerű alábecsülni, mivel ez a típusú fájdalom a gyógytornával hatékonyan kezelhető, és a dehidratáltság mellett rendszeresen ez okozza az embereknek a visszatérő fájdalmakat.

Általában a helytelen testtartás és a nyaki merevség okozza ezt a problémát, ami miatt a vállövi mozgás korlátozottá válik. Ennek következtében a nyakban futó erek nyomás alá kerülnek, ami lényegesen csökkenti az agyba jutó oxigén mennyiségét. Ilyenkor az erek rugalmassága is romlik, ami ideális feltételeket teremt a krónikus fejfájás kialakulásához.

Az izmok rugalmassága csökken, a nyak és a fej tartása pedig megváltozik. A gép előtt ülve, vagy az autót vezetve idővel tompa nyomást érezhetünk a fejünkben, ami egyre erősebbé és kellemetlenebbé válik.

fejfajas testtartas

Hogyan segít a gyógytorna a fejfájás kezelésében?

A gyógytorna segítségével az izom- és ízületi problémákból adódó fejfájás orvosolható. A kezelés lehet passzív vagy aktív, attól függően, hogy milyen a páciens állapota.

Passzív technika esetén a gyógytornász átmasszírozza a nyak- és a váll körüli izmokat, majd speciális mobilizációs technikákat alkalmaz, hogy a mozgásterjedelem megnövekedjen, és helyreálljon a vérkeringés.

Az aktív, célirányos gyakorlatok azonban a leghatékonyabbak mind a nyak-, mind a váll-, mind a vállöv ízületeinek ellazításában. Ilyen tornákat különféle légző gyakorlatokkal és nyújtásokkal kell kezdeni, majd a gerinc-, a nyak-, és a fej tornájával folytatni.

Példák:

Egy nyakmerevséggel és izomfájdalmakkal küzdő irodai dolgozót a gyógytornász először passzív technikával átmasszíroz, majd speciális mobilizációs technikákat alkalmazva segít helyreállítani a mozgásterjedelmet és a vérkeringést.

Egy aktív sportoló rehabilitációját – aki az intenzív edzések miatt izom-, és ízületi fájdalmakkal küzd – aktív gyakorlatokkal kezdik légzőgyakorlatokkal és nyújtással kombinálva.

Egy autóbalesetet szenvedett személy esetében, akinek súlyos nyakproblémái vannak, passzív gyógytornát alkalmaznak. Ennek során a gyógytornász alaposan átmasszírozza a nyak- és váll körüli izmokat, majd speciális mobilizációs technikákat alkalmaz, hogy helyreálljon a mozgásterjedelem és a vérkeringés.

Legjobb gyógytorna gyakorlatok a fejfájás enyhítésére

A nyak- és a vállöv izmainak enyhítésében – ami a fejfájás gyakori oka – a legeredményesebb gyógytorna gyakorlatok az olyan különféle lazítási technikák, mint például a relaxáció és az autogén tréning, valamint a manuálterápia és a fizioterápia. De a hideg-meleg kezelések és a nyújtó technikák is hatékonyak lehetnek a fejfájás enyhítésében.

Bár a gyógytorna legjobban a tenziós fejfájások esetében működik, más esetben is hasznos lehet kiegészítő terápiaként a gyógyszeres és egyéb orvosi kezelések mellett.

Az okok tisztázása mindig kulcsfontosságú, mivel a gyógytornász ezzel összhangban tudja megválasztani a megfelelő terápiát, amely akár más problémákra is pozitív hatást gyakorolhat.

fejfajas torna

A gyógytorna valóban segít a krónikus fejfájás megszűntetésében?

Az egyénre szabott gyógytorna ritkán jut az emberek eszébe, ha fejfájásról van szó. De tudni kell, hogy minden ember más testalkattal, és fizikai állapottal rendelkezik, amelyek együttesen hatással lehetnek a probléma kialakulására és kezelésére.

Az egyéni gyógytorna programokat a páciens személyes szükségletei és korlátai alapján állítják össze, és ezek lehetővé teszik, hogy a terápia a lehető leghatékonyabb legyen.

Az egyéni gyógytornával a terapeuta pontosan azokat a testrészeket célozza meg, amelyek a legnagyobb problémát okozzák a páciensnek, és olyan gyakorlatokat ajánl, amelyek az adott panaszok megoldására irányulnak. Ennek köszönhetően a fejfájás enyhítése mellett javítható a testtartás, a mozgáskoordináció és az izomtónus is.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

prosztataműtét

A leggyakoribb prosztataműtét utáni szövődmények

Ebben az írásunkban a leggyakoribb prosztataműtét utáni szövődményeket foglaltuk össze, a prosztatamegnagyobbodás és a prosztatarák tükrében. A műtéti beavatkozás fontos kezelési lehetőség mind a prosztatamegnagyobbodás,

otthonápolási segédeszköz

9 otthonápolási segédeszköz műtét után

Az otthoni lábadozás során néhány otthonápolási segédeszköz megkönnyíti a beteg és a betegápoló életét, és hozzájárulnak a gyorsabb felépüléshez, valamint az esetleges balesetek és szövődmények

A bokaduzzanat mögött súlyos betegségek is állhatnak

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?