Fejfájás enyhítése gyógytornával

fejfájás

A fejfájás gyakori probléma, és a legtöbb esetben nem belső probléma miatt jelentkezik, hanem például a rossz testtartás vagy a nyakmerevség miatt.

Sok ember tévesen úgy gondolja, hogy a gyógytorna csak a végtagokhoz, különösen a lábakhoz és a gerinchez kapcsolódó problémákat képes kezelni. Azonban egy tapasztalt gyógytornász ismeri az összes ízületet és izmot a testben, és képes megoldást találni számos hétköznapi panaszra, ha az izomproblémából ered.

A fejfájás gyakori probléma, és a legtöbb esetben nem belső probléma miatt jelentkezik, hanem például a rossz testtartás vagy a nyakmerevség miatt. Ahhoz azonban, hogy hatékonyan kezelhessük a problémát gyógytornával, fontos alaposan megismerni a probléma hátterét.

Valóban okozhat fejfájást a rossz testtartás?

Az ülőmunka, az irodai életmód és az állandó képernyő előtti ücsörgés sajnos nagyon gyakoriak manapság, és számos egészségügyi problémát okozhatnak, köztük az egyik leggyakoribbat, a fejfájást is.

Az ülőmunka során a nyak és a váll izmai állandóan feszülnek, mivel a testünk hosszú időn keresztül egy helyzetben marad. Ez a feszültség és merevség az izomzatban, a nyakban és a vállakban könnyen előidézheti a fejfájás kialakulását.

De nem csak a nyakmerevség jelent problémát!

Az ülőmunka és a rossz testtartás hatással van az állkapocsra is. A stressz és az izomfeszültség miatt az állkapocsban csökkenhet a véráramlás és az oxigénellátás is, amitől szintén megfájdulhat a fejünk.

Az ülőmunka és a rossz testtartás miatt gyakran hajlamosak vagyunk rosszabbul lélegezni is. Amikor az altestünk görnyedt, az izmaink nem tudnak teljesen kitágulni légzés közben. Ennek következtében a tüdőnk nem kap elegendő oxigént, ami szintén okozhat fájdalmat.

Az ülőmunka és az állandó képernyő előtt töltött idő is szerepet játszhat a fejfájás kialakulásában. Amikor a szemünk folyamatosan a képernyőre fókuszál, a szemizmok folyamatosan dolgoznak. Ha a képernyőt rosszul helyezzük el vagy túl közel ülünk hozzá, akkor az szemfeszültséget és fejfájást okozhat.

fejfajas szemfeszultseg

A fejfájás típusai

A fájdalom mögött tehát gyakran egyszerűbb problémák állnak, mint azt elsőre gondolnánk. Az elsődleges típusú fejfájások, mint a migrén, a Cluster fájás vagy a tenziós fejfájás, általában nem szervi eltérések miatt jönnek létre, hanem olyan hétköznapi okok miatt, mint például a dehidratáltság, a fáradtság vagy az éhség.

Másodlagos fejfájások jelentkezhetnek különféle betegségek vagy elváltozások kísérőjeként, de ezeknél a fájdalom enyhítése önmagában nem elég. Az okot ki kell deríteni és kezelni. Az orrmellék- és szájüreg betegségei, különféle gyulladások, vérnyomás problémák, anyagcserezavarok, izom- és ízületi problémák, valamint az agyban történő elváltozások is okozhatnak ilyen típusú fájdalmat.

Az izom- és ízületi problémákból fakadó fejfájás jelentőségét nem célszerű alábecsülni, mivel ez a típusú fájdalom a gyógytornával hatékonyan kezelhető, és a dehidratáltság mellett rendszeresen ez okozza az embereknek a visszatérő fájdalmakat.

Általában a helytelen testtartás és a nyaki merevség okozza ezt a problémát, ami miatt a vállövi mozgás korlátozottá válik. Ennek következtében a nyakban futó erek nyomás alá kerülnek, ami lényegesen csökkenti az agyba jutó oxigén mennyiségét. Ilyenkor az erek rugalmassága is romlik, ami ideális feltételeket teremt a krónikus fejfájás kialakulásához.

Az izmok rugalmassága csökken, a nyak és a fej tartása pedig megváltozik. A gép előtt ülve, vagy az autót vezetve idővel tompa nyomást érezhetünk a fejünkben, ami egyre erősebbé és kellemetlenebbé válik.

fejfajas testtartas

Hogyan segít a gyógytorna a fejfájás kezelésében?

A gyógytorna segítségével az izom- és ízületi problémákból adódó fejfájás orvosolható. A kezelés lehet passzív vagy aktív, attól függően, hogy milyen a páciens állapota.

Passzív technika esetén a gyógytornász átmasszírozza a nyak- és a váll körüli izmokat, majd speciális mobilizációs technikákat alkalmaz, hogy a mozgásterjedelem megnövekedjen, és helyreálljon a vérkeringés.

Az aktív, célirányos gyakorlatok azonban a leghatékonyabbak mind a nyak-, mind a váll-, mind a vállöv ízületeinek ellazításában. Ilyen tornákat különféle légző gyakorlatokkal és nyújtásokkal kell kezdeni, majd a gerinc-, a nyak-, és a fej tornájával folytatni.

Példák:

Egy nyakmerevséggel és izomfájdalmakkal küzdő irodai dolgozót a gyógytornász először passzív technikával átmasszíroz, majd speciális mobilizációs technikákat alkalmazva segít helyreállítani a mozgásterjedelmet és a vérkeringést.

Egy aktív sportoló rehabilitációját – aki az intenzív edzések miatt izom-, és ízületi fájdalmakkal küzd – aktív gyakorlatokkal kezdik légzőgyakorlatokkal és nyújtással kombinálva.

Egy autóbalesetet szenvedett személy esetében, akinek súlyos nyakproblémái vannak, passzív gyógytornát alkalmaznak. Ennek során a gyógytornász alaposan átmasszírozza a nyak- és váll körüli izmokat, majd speciális mobilizációs technikákat alkalmaz, hogy helyreálljon a mozgásterjedelem és a vérkeringés.

Legjobb gyógytorna gyakorlatok a fejfájás enyhítésére

A nyak- és a vállöv izmainak enyhítésében – ami a fejfájás gyakori oka – a legeredményesebb gyógytorna gyakorlatok az olyan különféle lazítási technikák, mint például a relaxáció és az autogén tréning, valamint a manuálterápia és a fizioterápia. De a hideg-meleg kezelések és a nyújtó technikák is hatékonyak lehetnek a fejfájás enyhítésében.

Bár a gyógytorna legjobban a tenziós fejfájások esetében működik, más esetben is hasznos lehet kiegészítő terápiaként a gyógyszeres és egyéb orvosi kezelések mellett.

Az okok tisztázása mindig kulcsfontosságú, mivel a gyógytornász ezzel összhangban tudja megválasztani a megfelelő terápiát, amely akár más problémákra is pozitív hatást gyakorolhat.

fejfajas torna

A gyógytorna valóban segít a krónikus fejfájás megszűntetésében?

Az egyénre szabott gyógytorna ritkán jut az emberek eszébe, ha fejfájásról van szó. De tudni kell, hogy minden ember más testalkattal, és fizikai állapottal rendelkezik, amelyek együttesen hatással lehetnek a probléma kialakulására és kezelésére.

Az egyéni gyógytorna programokat a páciens személyes szükségletei és korlátai alapján állítják össze, és ezek lehetővé teszik, hogy a terápia a lehető leghatékonyabb legyen.

Az egyéni gyógytornával a terapeuta pontosan azokat a testrészeket célozza meg, amelyek a legnagyobb problémát okozzák a páciensnek, és olyan gyakorlatokat ajánl, amelyek az adott panaszok megoldására irányulnak. Ennek köszönhetően a fejfájás enyhítése mellett javítható a testtartás, a mozgáskoordináció és az izomtónus is.

Mi a különbség az otthoni szakápolás és a gondozás között?

Az otthoni szakápolás és az otthoni gondozás két különböző ellátás az idős vagy beteg emberek segítésére. A mindennapi életben azonban gyakran összekeverik ezt a két …

Tovább olvasás →

9 otthonápolási segédeszköz műtét után

Az otthoni lábadozás során néhány otthonápolási segédeszköz megkönnyíti a beteg és a betegápoló életét, és hozzájárulnak a gyorsabb felépüléshez, valamint az esetleges balesetek és szövődmények …

Tovább olvasás →

A jó betegápoló 5 ismertetőjele

A betegápoló tudja, hogy az élete a gondozott körül fog forogni. Testileg, lelkileg, szakmailag felkészült a legváratlanabb lehetőségekre is. A betegápolás nehéz és számos kihívást …

Tovább olvasás →

Fejfájás enyhítése gyógytornával

A fejfájás gyakori probléma, és a legtöbb esetben nem belső probléma miatt jelentkezik, hanem például a rossz testtartás vagy a nyakmerevség miatt. Sok ember tévesen …

Tovább olvasás →

A leggyakoribb prosztataműtét utáni szövődmények

Ebben az írásunkban a leggyakoribb prosztataműtét utáni szövődményeket foglaltuk össze, a prosztatamegnagyobbodás és a prosztatarák tükrében. A műtéti beavatkozás fontos kezelési lehetőség mind a prosztatamegnagyobbodás, …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

testtudatosság

A testtudatosság megóv a sportsérülésektől

A célzott mozgásprogrammal elérhető testtudatosság olyan összefüggésekre tanít, amelyek megóvhatnak a hétköznapi vagy a sportolás közbeni sérülésektől. Észrevette már, hogy a szokásos hétköznapi tevékenység már

házhoz járó gyógytornász

5 érv a házhoz járó gyógytornász mellett

A házhoz járó gyógytornász szolgáltatás nem csak kényelmes, de számos kellemetlenséget le tud venni egy család válláról. A gyógytorna számos ember számára segítséget nyújt az

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!


    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését!

    Sikerült elérnie kollégánkat?