Csontritkulás – okok, tünetek, kezelés

csontritkulás

A csontritkulás egy olyan betegség, amely során a csontok elveszítik sűrűségüket és szilárdságukat, növelve így az esések és a törések kockázatát. Általában a menopauza utáni nőket érinti, de bármely korban előfordulhat. A betegségnek nincsenek korai tünetei, és az emberek gyakran csak akkor veszik észre, amikor már megtörténik a baj: eltörik valamilyük.

Az alábbiakban megvizsgáljuk, miért alakul ki a csontritkulás, mikor jelentkezik, és milyen tünetei vannak.

Miért alakul ki a csontritkulás?

Ez a mozgásszervi probléma azért alakul ki, mert a csontokban található ásványi anyagok (például a kalcium) felszívódása csökken, és a csontok lassabban épülnek, mint ahogy lebomlanak. Ez a folyamat fokozatosan csökkenti a csontok sűrűségét és szilárdságát, és növeli a törések kockázatát.

Az alábbi tényezők hozzájárulhatnak a kialakulásához:

A menopauza után a nők szervezetében csökkenek a hormonok, mint például az ösztrogén. Az ösztrogén szerepet játszik a csontok állapotának fenntartásában. Ha csökken a szintje, automatikusan beindul a  folyamat.

A kor előrehaladtával a csontok természetes módon elveszítik a sűrűségüket, így az idős emberek gyakran szembesülnek a csontritkulás okozta kockázatokkal.

A jelenség mögött genetikai hajlam is meghúzódhat. Ha a család más tagjai is szenvednek csontritkulásban, akkor az ön kockázata is magasabb lehet.

Az alacsony testtömegű embereknek általában kisebb a csontsűrűségük, ezért esetükben magasabb a törés kockázata.

A dohányzás rontja a csontok szerkezetét, mert csökkenti azok ásványi anyag tartalmát, károsítja a csontokat építő sejteket, és gátolja a csontok újra képződését. A dohányosok csontjai ezért könnyebben törnek, és gyorsabban elveszítik az ásványianyag tartalmukat. Emellett a dohányzás gyengíti a véráramlást is, ami szintén negatívan befolyásolja a csontok egészségét.

csontritkulas tunet

Bizonyos betegségek, például a cukorbetegség, és gyógyszerek, például a kortikoszteroidok (gyulladáscsökkentők), csökkenthetik a csontsűrűséget.

Milyen tünetei vannak a csontritkulásnak?

A csontritkulás korai szakaszában általában nincsenek tünetek. A betegség általában csak akkor mutatkozik meg, amikor már bekövetkezett egy törés. A törések általában a csípő, a csigolyák és a csuklók területén fordulnak elő, és gyakran súlyos egészségügyi szövődményeket okoznak, különösen az idősebb emberek számára.

A csontritkulás korai szakaszában tehát általában nincs semmilyen aggodalomra okot adó panasz, de ahogy a betegség előrehalad, a következő tünetek jelentkezhetnek.

Hát- vagy derékfájdalom: A csigolyák elvesztik sűrűségüket, ami fájdalmat okozhat az érintett területeken.

Csökkent testmagasság: A csontritkulás hatására a csigolyák összenyomódnak, ami általában csökkenti az emberek testmagasságát.

Helytelen testtartás: Az összenyomódott csigolyák miatt az emberek helytelen testtartást vehetnek fel. Ennek következtében a gerinc bármely területén fájdalom jelentkezik.

Törések: A csontritkulás növeli a törések kockázatát, különösen a csípő, a csigolyák és a csukló területén.

csontritkulas eses 2

Hogyan lehet megelőzni vagy kezelni a csontritkulást?

A kalcium és a D-vitamin kulcsfontosságúak a csontok egészségének fenntartásához. Amennyiben tehát szeretné megelőzni vagy lelassítani a csontritkulás folyamatát, figyeljen oda ezeknek a vitaminoknak és ásványi anyagoknak a napi fogyasztására, akár étrend-kiegészítő formájában is.

Azt mondják, hogy a testmozgás szinte mindenre gyógyír, és ez igaz a csontsűrűségünk megtartására is. A torna, különösen a súlyzós edzések segítenek fenntartani a csontsűrűséget.

Ahogy fentebb már olvashatta, a dohányzás a csontok egészségére is negatív hatással van, és ugyan ez a helyzet az alkohollal is. Ha sokáig szeretné élvezni a szabad mozgás örömét, kerülje a cigarettát és az alkohol minden formáját.

Ha ön bármelyik kockázati csoportba tartozik, fontos, hogy időről időre ellenőriztesse a csontsűrűségét, és ha szükséges, kezelje a betegséget.
Számos gyógyszer létezik a csontritkulás kezelésére, beleértve az ösztrogént és a biszfoszfonátokat.

Fontos megjegyezni, hogy a csontritkulás kezelése hosszú folyamat, és a betegség előrehaladásának lassítására, illetve a törések megelőzésére irányul.

A megfelelő életmódbeli változtatások, a helyes táplálkozás, a testmozgás, az egyénre szabott gyógytorna és a szakember által javasolt gyógyszerek együttes alkalmazása jelentheti a leghatékonyabb megoldást a csontritkulás kezelésére és megelőzésére.

Hogyan segít az egyénre szabott gyógytorna a csontritkulás kezelésében?

A személyre szabott gyógytorna kiemelkedő fontossággal bír a csontritkulás kezelésében. A csontritkulás a csontok csökkenő sűrűsége miatt következik be, ami a csontok gyengüléséhez és törékenységéhez vezet. A rendszeresen végzett és szakszerű, egyénre szabott gyógytorna segíthet az érintett betegeknek a csontok egészségének megőrzésében és javításában.

csontritkulas gyogytorna 1

A személyre szabott gyakorlatok célja a test erősítése, különösen azokon a területeken, amelyek érintettek lehetnek a csontritkulásban.

A gyógytorna egyik kiemelkedő előnye az, hogy segít fenntartani a csontok és izmok egészségét, növeli a test stabilitását és egyensúlyát, és javítja az állóképességet, ami nagyobb mobilitást és önállóságot biztosít a mindennapi tevékenységek során. Emellett a gyógytorna terápia segíthet a fájdalom enyhítésében, amely az izmok és a csontok gyengülése miatt jelentkezik.

Az egyénre szabott gyógytorna lényege, hogy a terápia a beteg egyedi szükségleteihez igazodik.

Az orvos vagy a gyógytornász által meghatározott gyakorlatok és mozgások egyedi célkitűzések alapján kerülnek kiválasztásra. Ez lehetővé teszi a terápia személyre szabását, és az olyan konkrét problémákra való fókuszálást, mint például a gerincoszlop fájdalma, a csípő vagy a lábak gyengesége, az egyensúlyhiány vagy a mozgáskoordináció hiánya.

A személyre szabott gyógytorna az egyik legfontosabb kezelési módszer a csontritkulás elleni harcban, és javasolt mindazoknak, akiknél már kialakult a betegség, illetve akiknek magas a kockázata annak kialakulására.

Fontos megjegyezni azonban, hogy a gyógytorna nem helyettesítheti a megfelelő táplálkozást, a D-vitamin és kalcium bevitelét, illetve a megfelelő gyógyszeres kezelést. Az egészséges életmód és a megfelelő orvosi kezelés mellett az egyénre szabott gyógytorna terápia segíthet a betegeknek javítani az életminőségüket és az aktív életmód fenntartását.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

betegápoló

A jó betegápoló 5 ismertetőjele

A betegápoló tudja, hogy az élete a gondozott körül fog forogni. Testileg, lelkileg, szakmailag felkészült a legváratlanabb lehetőségekre is. A betegápolás nehéz és számos kihívást

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?