Csontritkulás kezelése gyógytornával 3 lépésben

egyensúlyfejlesztés

Csontritkulás kezelésével kapcsolatosan léteznek tévhitek. Az egyik ilyen, hogy osteoporózis esetén nem szabad mozogni.

Malárik Eszter gyógytornászunk szerint nem, hogy nem szabad, sokkal inkább ajánlott a mozgás csontritkulás esetében. Persze nem mindegy, milyen mozgást végzünk. A csontritkulás kezelése során sokan ódzkodnak a fizikai aktivitástól a lehetséges csonttörések miatt. A csontozatunk szempontjából az aktivitási szint csökkenése viszont pont, hogy ront a helyzeten.

A kérdés csak az marad: mit, és hogyan mozogjunk?

A csontritkulás megelőzése

Mielőtt a kezelés lépéseire térnénk, egy gondolat erejéig említsük meg a csontritkulás kialakulásának és az abból adódó csonttörések előfordulásának a megelőzési lehetőségeit.

Az alábbi életmódbeli szokásokkal sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért és a csúcscsonttömegünk eléréséért:
⦁ egészséges táplálkozás
⦁ megfelelő D-, és C-vitamin bevitel
⦁ dohányzás, túlzott alkohol fogyasztás elkerülése
⦁ fiatalkori fizikai aktivitás, sportolás

A csontritkulás kezelése gyógytornával 3 lépésben

A csontritkulás, az elesés és a csonttörés valós félelem, de mint ahogy gyógytornászunk felhívta rá a figyelmet, nem akadályozhatja meg a mozgást. Az aggodalmak elkerülése érdekében most bemutatjuk azt a három lépést, amivel és ahogyan a gyógytorna segíteni tud a mozgásfejlesztésben.

1 Csontritkulás kezelése 1. lépés – egyensúlyfejlesztés

Az első gyógytorna látogatások alkalmával gyakran ezt a kérdést teszik fel a pácinesek: „Szabad egyáltalán járnom, gyalogolnom?” – mondja Mihalik Eszter.

Ahogy már ki is tértünk erre a cikk elején, a mozgás kifejezetten ajánlott, hogy a beteg idővel visszakaphassa a mozgásszabadságát. Ha a csontritkulás olyan súlyos, hogy valóban fennáll a törés kockázata, akkor a mozgásterápiát esésmegelőző, egyensúlyfejlesztő és izomerősítő tréninggel kezdjük. Először stabil alátámasztási felületen gyakoroljuk a helyes testtartást és a jó ízületi helyzeteket, majd instabil felszínen történik a tréning. Ekkor már több korrigáló mozgást gyakorlunk be, hogy erősítsük a mélyizmokat. Miután felkészítettük a testet, elkezdhet a páciens járni, sétálni, később pedig kocogni is.

Csontritkulás kezelése

2 Csontritkulás kezelése 2. lépés – testtartásjavítás, fájdalomcsökkentés

A gyógytorna során egyénre szabottan tanítjuk meg a helyes testtartást és az emeléseket korrigáló mozdulatokat. A terápiánk ez a szakasza általában minimum 4 hónapot vesz igénybe, és heti 3 órában történik. Miután a páciens megtanulja a helyes testtartást a csontritkulás kezelése során és szűnnek a fájdalmai, bevezetjük a gyors sétát és a sportmozgásokat. Egyetlen kerülendő mozgás van, ez pedig a teljes hajlításban („görnyedt háttal”) végzett hosszas munka. Ilyenek lehetnek a súllyal végzett teljes törzshajlítás előre: például táskával a hátunkon való mélyre hajolás, nehéz tárgy felvétele hajlított háttal a földről, vagy a súllyal végzett hasizomgyakorlat.

3 Csontritkulás kezelése 3. lépés – izomerősítő és csonterősítő gyakorlatok

A gyógytornásszal végzett rehabilitáció során a második lépésben egy fokozatosan felépített, a gerincet és a csípőt körülvevő izomzatot megcélzó mozgásgyakorlatot alakítunk ki az állapotának megfelelően. Ilyen lehet a súllyal végzett kitörés, a guggolás, kis súlyemelések és a kargyakorlatok. A csonterősítés történhet futással, pilatessel, thai chi-vel, tánccal, labdajátékokkal. De fontos kihangsúlyozni, hogy ezeket a sportokat csak szakképzett gyógytornász felügyelete mellett javasolt végezni az esések elkerülése érdekében. Miután megtanulta a helyes mozdulatokat és megtörtént az egyensúlyfejlesztés, ezek a sportok önállóan is végezhetők.

Egy a csontritkulás kezelését szolgáló gyógytornával kapcsolatos kutatás azt találta, hogy a mozgásterápiát végző csontritkulásos betegek esetében 26 %-kal volt kevesebb az esések száma, és 16 %-kal kevesebb a töréseké, mint azoknál, akik nem vettek igénybe gyógytornát.

Ha önnél vagy hozzátartozójánál csontritkulást diagnosztizáltak, a gyógytorna segít abban, hogy idővel visszanyerje mozgásszabadságát és a megszokott életét.

Így segít a gyógytorna Parkinson betegeknek

A Parkinson-kór kezelésében az elsődleges a gyógyszeres (vagy műtéti) terápia, azonban
egyre nagyobb szerepet kapnak a különböző rehabilitációs módszerek, mint a gyógytorna is,
melynek első sorban a prevencióban, a tünetek romlásának lelassításában van nagy szerepe. A gyógytorna Parkinson betegeknek tehát kulcsfontosságú lehet.

Tovább olvasás →

Gyógytorna állapotfelmérés lépésről-lépésre

Gyógytorna állapotfelmérés lépésről-lépésre

Tovább olvasás →

Manuálterápia – Ismerje meg a professzionális mobilizációs technikák hatékonyságát! 

Mikor van szükség manuálterápiára? Manuálterápiát krónikus mozgásszervi elváltozások esetén ajánlott alkalmazni, abban az esetben, ha a mozgatórendszer működészavarai (pl. funkcionális beszűkülések) visszafordíthatók. Hogyan lehet ezeket …

Tovább olvasás →

Személyre szabott gyógytorna otthona kényelmében!

Gyógyulni mindenütt jó, de legjobb otthon! Az otthoni gyógytorna nem luxuskezelés, tehát nem pusztán kényelmi szempontból érdemes alkalmazni, hanem úgy, mint a gyógyulásért tett erőfeszítéseink …

Tovább olvasás →

Otthonápolás és házi betegellátás: minden, amit tudnod kell

Miért olyan fontos és kinek van szüksége erre az ellátásra? Ez a kérdés talán fel sem merül azokban, akik baleset vagy betegség okán már szereztek …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

házhoz járó gyógytornász

5 érv a házhoz járó gyógytornász mellett

A házhoz járó gyógytornász szolgáltatás nem csak kényelmes, de számos kellemetlenséget le tud venni egy család válláról. A gyógytorna számos ember számára segítséget nyújt az

demencia

Milyen az élet egy demens időssel?

Az öregedő társadalmunk számos problémát vet fel, többek között az idős és demens emberek gondozását. Ha nem hallgatnánk híreket, a legtöbben akkor is szembesülnénk az

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.

    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?