Az Alzheimer-kór 4 stádiuma

Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór egy lassan romló agyi betegség, amely az idősebb embereknél fordul elő gyakrabban. A betegségre általánosságban a memóriavesztés és az intellektuális képességek csökkenése jellemző. Bár a pontos okokat még mindig vizsgálják, egyre több kutatás utal arra, hogy az Alzheimer-kór kialakulása több tényező összességének eredménye, beleértve a genetikát és az életmódot is.

Az Alzheimer-kór kialakulása és folyamata

Az Alzheimer-kór kialakulásával kapcsolatosan a kutatók azt feltételezik, hogy a betegség kialakulásának több tényezője is lehet, például a genetikai hajlam és az egyéb betegségek megléte, valamint egyes életmódbéli szokások. A rizikók közé tartozik a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a dohányzás is. Az elmúlt évtizedekben végzett kutatások azt is kimutatták, hogy a betegségben szenvedő emberek agyában káros fehérje lerakódások jelennek meg, amelyek az Alzheimer-kór kifejezett jellemzői.

Az Alzheimer-kór folyamata hosszú és lassú. Az első jelek a memóriavesztésben és az intellektuális képességek csökkenésében mutatkoznak meg. Az agy fokozatosan veszíti el a kognitív képességét, és az idegsejtek pusztulása miatt szűkül az agyterület, ami szintén hozzájárul a betegség súlyosságához.

Alzheimer kor 1 stadium

Az Alzheimer-kór 4 stádiuma

Az Alzheimer-kór a progresszív neurodegeneratív betegségek egyike, amely a memória és a kognitív funkciók fokozatos csökkenésével jár. Az Alzheimer-kór általában lassan kezdődik, és az első tünetek gyakran alig észrevehetők.

Az Alzheimer-kór 1. stádiuma

Az Alzheimer-kór első stádiumában általában nehéz észrevenni a tüneteket, és sok esetben az érintettek saját maguk sem akarják elismerni, hogy nem olyanok, mint korábban.

Első jele általában a rövid távú memória romlása. Az érintettek elfelejtik, mit csináltak pár perccel korábban, hogy hová tettek dolgokat. Nem emlékeznek egy beszélgetés elején elhangzottakra, vagy az elvégzendő feladataikra.

Nehézséget okozhat számukra az idő és tér érzékelése is. Elfelejtik a megbeszélt időpontokat, eltévesztik a korábban rutin útvonalakat, vagy akár a saját lakcímüket is.

Az olyan szokásos feladatok is problémát okozhatnak, mint a bevásárlás, az étkezés vagy az öltözködés. Nehezebben kezelik a pénzt, és gondot okozhat saját maguk gondozása.

Az Alzheimer-kórban szenvedőknek már az első stádiumban is nehézséget okozhat a megfelelő szavak megtalálása, a beszéd és a kommunikáció. Romlik a szókincsük, az összetetteb mondatok formálása és a beszéd megértése. Ennek következtében pedig látványos személyiségváltozásokon mehetnek keresztül. Szociálisan elszigetelődhetnek, elvesztik az érdeklődésüket, és a hangulatuk ingadozóvá válhat.

Az Alzheimer-kór 2. stádiuma

Az Alzheimer-kór az idő és a kor előrehaladtával súlyosabbá válik. A második stádiumában a tünetek általában jelentősebbek, mint az elsőben, és a betegek számára egyre nehezebbé válik a mindennapi életben való részvétel.

Az Alzheimer-kór második stádiumban már a hosszútávú emlékezet is gondot okoz. Olyan dolgokról is megfeledkeznek, mint a születésnapok, vagy a rendszeresen ismétlődő fontos események.

A kommunikációs készségek tovább romlanak. Egyre nehezebben találják a megfelelő szavakat, és már az egyszerűbb mondatok megformálása is nehézségekbe ütközik.

Ebben a szakaszban már a saját otthonukban is bolyonganak, nem találják a helyüket, nem ismerik fel az utcán az útmutató jelzéseket, gyakorlatilag ellehetetlenül számukra az önálló közlekedés.

Az érintett személy a passzív elszigeteltségből kitör, és heves indulatok törnek elő belőle. Ingerlékennyé válik és agresszív lehet a körülötte lévő emberekkel. Ebben a stádiumban már nem érdekli őket a régi hobbijuk, a barátaik, sem a családtagjaik.

Az önellátás képessége is drámaian visszaesik. Elveszíthetik az étvágyukat, elfelejtenek enni, fürödni vagy felöltözni.

Alzheimer kor 2 stadium

Az Alzheimer-kór 3. stádiuma

Az Alzheimer-kór harmadik stádiuma az egyik legnehezebb szakasz a betegek és családtagjaik számára.

A harmadik stádiumban olyan mértékű a memóriavesztés, hogy már szinte alig ismerik fel a családtagjaikat és az ismerőseiket. Már a korábbi évek eseményeire sem emlékeznek, ezért gyakorlatilag nem lehet velük kommunikálni.

Ekkor már jóval nagyobb nehézséget okoz a kommunikáció, mint az előző szakaszokban. Az érintettek már a szavakat és a rövidebb mondatokat is nehezebben taláják, és a beszédük érthetetlenné válik.

Már nem csak a térbeli tájékozódásukat veszítik el, de azt sem tudják, milyen nap van vagy milyen évszak. Képesek lehetnek télen egy szál hálóingben kimenni az utcára, ha nincs mellettük állandó felügyelet.

Az öngondoskodás szintje olyan mélyre süllyed, hogy a WC használat is problémát jelent. Állandó pelenkázásra szorul.

Alzheimer kor 3 stadium

Az Alzheimer-kór 4. stádiuma

Az Alzheimer-kór negyedik stádiuma jelentős változásokat hoz magával az érintettek számára. A betegek továbbra is nehézségekkel küzdenek az önellátásban és a kommunikációban, azonban az állapotuk súlyosabbá válik, és a tünetek jelentősebbek lesznek.

A betegek memóriavesztése tovább romlik. Már nem ismerik fel az embereket, és gyakorlatilag semmire sem emlékeznek.

Mivel már alig találják a szavakat, mondanivalójuk teljesen érthetetlenné válik, így kiszorulnak a beszélgetésekből.

Ebben a stádiumban véglegesen elvesztik az idő- és térérzékelésüket. Az ismerős helyeken is eltévednek. Nem lehet magukra hagyni őket egy percre sem.

Hangulatuk szélsőséges. Hol szoronganak, hol nyugtalanok vagy agresszívek. Nem ismerik fel az érzelmeket mások arcán sem.

Az Alzheimer-kór negyedik stádiumában a betegeknek nehézséget okozhat a fizikai aktivitás, és teljesen legyengülnek. Képtelenek az önálló mozgásra, ami további romlást okoz a helyzetükben. Fontos, hogy legyen mellettük valaki, aki átmozgatja őket, sétál velük.

Alzheimer kor 4 stadium

Az Alzheimer-kór időben diagnosztizálva lassítható folyamat

A betegség előrehaladtával az Alzheimer-kórban szenvedő emberek gyakran megsérülnek, elesnek, különféle fertőzéseket szednek össze. Ezért is fontos, hogy soha ne hagyjuk magukra őket, mert tudtukon kívül saját maguk a legnagyobb ellenségük.

Bár jelenleg nincs gyógymód az Alzheimer-kórra, különféle kezelések segíthetnek a tünetek enyhítésében és a betegség előrehaladásának lassításában. Az időben történő diagnózis és kezelés fontos szerepet játszik a betegség súlyosságának csökkentésében.

Az érintett személyeknek továbbá támogatásra és állandó segítségre van szükségük a mindennapi életben. Amennyiben nem tudják a 24 órása felügyeletet családon belül megoldani, empatikus és hozzáértő házi betegápolóink átsegítik a beteget és a családot a nehéz időszakon.

Összességében az Alzheimer-kór egy veszélyes és lassan romló agyi betegség, amely idősebb embereket érint leginkább. Bár a betegség pontos okai még mindig nem ismertek teljesen, a kutatások azt sugallják, hogy genetikai és életmód tényezők is szerepet játszanak a betegség kialakulásában. A kór előrehaladtával az érintettek és családtagjaik élete egyre nehezebbé válik, de az időben történő diagnózis és kezelés, valamint az állandó felügyelet fontos szerepet játszik a betegség súlyosságának és következményeinek a csökkentésében.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

A felfekvés megelőzése életet menthet

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló,

szülés előtti gyógytorna

Miért fontos a szülés előtti gyógytorna?

A szülés előtti gyógytorna olyan speciális mozgásprogramokat jelent, amelyek célja a terhesség alatti egészséges testmozgás folytatása, valamint a szülésre való felkészülés és az azt követő

betegápoló

A jó betegápoló 5 ismertetőjele

A betegápoló tudja, hogy az élete a gondozott körül fog forogni. Testileg, lelkileg, szakmailag felkészült a legváratlanabb lehetőségekre is. A betegápolás nehéz és számos kihívást

otthoni gyógytorna

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?