A testtudatosság megóv a sportsérülésektől

testtudatosság

A célzott mozgásprogrammal elérhető testtudatosság olyan összefüggésekre tanít, amelyek megóvhatnak a hétköznapi vagy a sportolás közbeni sérülésektől.

Észrevette már, hogy a szokásos hétköznapi tevékenység már gondot okoz? A hétvégi takarítás vagy egy nagyobb bevásárlás után jól esik megpihenni? Indokolatlan szívdobogást érez már kisebb megerőltetéskor? A szürke hétköznapok után már nem okoz örömöt hétvégén kimozdulni és inkább az ágyban pihenne? A kedvenc sporttevékenysége már nehezére esik, vagy állandóan lesérül?

Egy gyógytornász által megtervezett célzott mozgásprogrammal a teljesítőképesség újra a régi lehet, visszakaphatja a mozgásszabadságát és ismét élvezheti a szabadidős és sporttevékenységeket – mondja File Zita gyógytornász.

Miért fontos a testtudatosság?

A testtudatosság kialakítása céljából végzett gyógytorna lényege nem az, hogy életünk végéig ott legyen mellettünk egy képzett szakember. A gyógytornász feladata ilyenkor az, hogy megtanítsa azokat a mozgásformákat, amelyeket életünk végéig kamatoztatni tudunk.

Vegyünk egy példát.

testtudatos sportolás
testtudatos sportolás

Egy zumba órán az oktatónak általában nincs lehetősége egyénileg foglalkozni a résztvevőkkel. De ha ön már tudja, mire figyeljen, hogy ne sérüljön le – mert megtanulta a testtudatosság alapszabályait -, élvezni fogja a zumba óra minden pillanatát.

Az ember mozgásra lett teremtve. Mozogjunk! Okosan. Jó minőségben. Fájdalommentesen.

A gyógytornász szakember megtanítja a fájdalom helyes értékelésére, hiszen nem minden fájdalom rossz! A fájdalom egy jel, aminek megjelenését és változását (jellege, erőssége) kell figyelni és értelmezni.

A mozgásnak számos jótékony hatása van, de nem mindegy hogyan csináljuk.
Ma már számos helyen ingyenesen letölthető gyógytorna programokat találhatunk. Videók sokasága áll rendelkezésünkre a népszerű oldalakon, sőt, ha nem keresünk, akkor is beleakadhatunk „remek” gyakorlatokba. Ezek szakmaisága sokszor kívánnivalót hagynak maguk után, de ami rosszabb: nem veszik figyelembe az egyéni igényeket – hívja fel a figyelmet a problémára gyógytornászunk.

testtudatosság gyógytornával
testtudatosság gyógytornával

A gyógytornász segít megtanítani a testtudatosságot

Sajnos hajlamosak vagyunk lekövetni mindent, amit látunk. De, ami jó valakinek, az egy másik embernek sérülést okozhat. Egy állapotfelméréssel könnyedén belátható a páciens számára is, hogy milyen mozgásformákra alkalmas a teste. A sikertelenség, a sérülés, a mozgás jótékony hatásába vetett hit és a motiváció elvesztése elkerülhető egy szakember bevonásával.

A gyógytornász segíti:
⦁ felmérni a saját korlátjainkat
⦁ szelektálni a nem nekünk való mozgásformákat
⦁ meghatározni mely izomcsoportokat érdemes lazítani, illetve erősíteni
⦁ fokozni az ízületi mobilitást
⦁ felkészíteni a keringési rendszert a mozgásra
⦁ egyedi mozgásprogramot javasolni
⦁ testtudatosságra tanítani
⦁ ellenjavallatokat, valamint kiegészítő terápiát javasolni
⦁ fejleszteni a koordinációt

A testtudatosság elengedhetetlen, hogy élvezetes legyen bármilyen jellegű mozgásforma.

Magyarország például félmaraton-lázban ég és vágyjuk az elismeréssel járó kilométerek elérését. De nem lehet nekiállni a futásnak felkészületlenül. Például egy túlsúlyt előbb rendezni kell, hogy elkerülhető legyen az ízületek károsodása. A keringésünket sem kezdhetjük el „gyilkolni”, ha korábban nem nagyon dolgoztattuk a szívünket – figyelmeztet File Zita.

A jó hír az, hogy nem kell lemondani a vágyott mozgástípusról, de szükség lehet egy alapozó mozgásprogramra. A gyógytornász segít kiválasztani a helyes utat.

Lehetséges, hogy kis kitérővel érhető el a cél, de egy fokozatosan felépített mozgásprogrammal és türelemmel elkerülhetők a komoly sérülések, amelyek rehabilitációja sokkal hosszadalmasabb és költségesebb mintha „csak” elfogadjuk azt, hogy lassabb léptekkel építkezzünk.

Így segít a gyógytorna Parkinson betegeknek

A Parkinson-kór kezelésében az elsődleges a gyógyszeres (vagy műtéti) terápia, azonban
egyre nagyobb szerepet kapnak a különböző rehabilitációs módszerek, mint a gyógytorna is,
melynek első sorban a prevencióban, a tünetek romlásának lelassításában van nagy szerepe. A gyógytorna Parkinson betegeknek tehát kulcsfontosságú lehet.

Tovább olvasás →

Gyógytorna állapotfelmérés lépésről-lépésre

Gyógytorna állapotfelmérés lépésről-lépésre

Tovább olvasás →

Manuálterápia – Ismerje meg a professzionális mobilizációs technikák hatékonyságát! 

Mikor van szükség manuálterápiára? Manuálterápiát krónikus mozgásszervi elváltozások esetén ajánlott alkalmazni, abban az esetben, ha a mozgatórendszer működészavarai (pl. funkcionális beszűkülések) visszafordíthatók. Hogyan lehet ezeket …

Tovább olvasás →

Személyre szabott gyógytorna otthona kényelmében!

Gyógyulni mindenütt jó, de legjobb otthon! Az otthoni gyógytorna nem luxuskezelés, tehát nem pusztán kényelmi szempontból érdemes alkalmazni, hanem úgy, mint a gyógyulásért tett erőfeszítéseink …

Tovább olvasás →

Otthonápolás és házi betegellátás: minden, amit tudnod kell

Miért olyan fontos és kinek van szüksége erre az ellátásra? Ez a kérdés talán fel sem merül azokban, akik baleset vagy betegség okán már szereztek …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

A felfekvés megelőzése életet menthet

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló,

testtudatosság

A testtudatosság megóv a sportsérülésektől

A célzott mozgásprogrammal elérhető testtudatosság olyan összefüggésekre tanít, amelyek megóvhatnak a hétköznapi vagy a sportolás közbeni sérülésektől. Észrevette már, hogy a szokásos hétköznapi tevékenység már

prosztataműtét

A leggyakoribb prosztataműtét utáni szövődmények

Ebben az írásunkban a leggyakoribb prosztataműtét utáni szövődményeket foglaltuk össze, a prosztatamegnagyobbodás és a prosztatarák tükrében. A műtéti beavatkozás fontos kezelési lehetőség mind a prosztatamegnagyobbodás,

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.

    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?