A hatékony rehabilitáció kulcsa az otthoni gyógytorna

rehabilitáció

A rehabilitáció célja a betegség vagy sérülés után a beteg egészségi állapotának helyreállítása, javítása, hogy a lehető leggyorsabban visszatérhessen a mindennapi tevékenységekhez.

A rehabilitáció általában egy több szakterületet érintő csapat által történik, amiben részt vehetnek orvosok, gyógytornászok, pszichológusok, táplálkozási, életmód és egyéb szakértők.

A helyreállítás általában az egész testre és az életminőségre kiterjed. Gyakori részei a fizikoterápia, a fizioterápia, az életmód- és étrendváltás, vagy akár az ergoterápia.

A rehabilitációra egy betegség vagy egy sérülés miatt lehet szükség. Célja, hogy segítsen a betegnek visszanyerni az erejét, a mozgékonyságát és az állóképességét, hogy javítsa az életminőségét, és megakadályozza a további egészségügyi problémák és egyéb szövődmények kialakulását.


ÉRDEKEL AZ OTTHONI GYÓGYTORNA

Milyen esetben segít a gyógytorna a rehabilitáció során?

Gyógytornával egybekötött rehabilitációra számos betegség, baleset vagy műtét után lehet szükségünk. Az alábbiakban összefoglaltuk a leggyakoribb példákat. Természetesen számos más egészségügyi probléma megkívánhatja a megtámogatást, erről kezelőorvosa tájékoztatja.

mozgásszervi betegség

Mozgásszervi betegségek
Az ilyen típusú betegségek közé tartoznak például a gerincproblémák, a csontritkulás, a reumás betegségek és az ízületi gyulladás. Az orvosok gyakran ajánlják az érintett területek gyógytornáját a fájdalom csökkentésére, az izomerő és a mozgástartomány növelésére és a mozgáskoordináció javítására.

Neurológiai betegségek
A stroke, az agyi sérülések és az olyan idegrendszeri betegségek, mint például a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex és az agyvelőgyulladás, gyakran neurológiai problémák, amelyek mobilizációt igényelnek. Ezekben az esetekben a gyógytorna a mozgás, a beszéd és az egyensúly javítására fókuszál.

Kardiológiai problémák
Egy szívroham, különféle szívbetegségek és a szívtranszplantáció után is ajánlott a rehabilitáció. A gyógytorna segíthet a szív- és érrendszeri állapot javításában, a fizikai erőnlét növelésében és a szívritmuszavarok kezelésében.

Rák kezelése
A kemoterápia és a sugárterápia által okozott mellékhatások, valamint az onkológiai műtétek után ajánlott a gyógytornával összekötött helyreállítás. Ez segíthet a fizikai erőnlét visszanyerésében, a fáradtság csökkentésében és a mozgás javításában.

Orthopédiai műtétek
Az ilyen típusú műtétek közé tartoznak például a térd- vagy csípőprotézis beültetés, a gerincstabilizáló műtétek és az Achilles-ín-rekonstrukció. A gyógytorna segíthet az izomerő és a mozgástartomány növelésében, az ágyhoz kötöttség időtartamának csökkentésében és a mindennapi tevékenységekhez való gyors visszatérésben.

Fontos megjegyezni, hogy a rehabilitáció és a gyógytorna az egyéni igények és a betegség típusa alapján eltérő lehet. A betegség vagy műtét utáni rehabilitációról a kezelőorvos ad részletes információt.

gyógytornász

Mi a gyógytorna szerepe a rehabilitációban?

A gyógytorna (vagy fizikoterápia) egy olyan rehabilitációs terápia, amelynek célja a betegségek vagy sérülések által károsodott testfunkciók javítása, és az egész test egészségének támogatása. A gyógytorna különféle gyakorlatsorok és egyéb fizikai terápiás eljárások alkalmazását jelenti a betegség vagy sérülés típusától és súlyosságától függően.

A gyógytorna szerepe a rehabilitációban nagyon fontos, mivel segít visszaállítani és javítani az ideális mozgást, az izomfunkciókat, a mozgáskoordinációt és az egyensúlyt. A gyógytorna ezen kívül hozzájárul a beteg fizikai és mentális állapotának javításához lehetővé téve így a normális életvitelhez való gyorsabb visszatérést.

A gyógytornát szakképzett gyógytornász végzi, aki a betegség vagy sérülés típusától függően megfelelő gyakorlatokat és terápiás módszereket választ. Az egyénre szabott gyógytorna program minden esetben eredményesebb bármilyen ’önkéntes’ vagy csoportos mozgásnál, mivel a beteg állapotához van alakítva. Ezáltal elkerülhető az is, hogy egy jónak vélt mozgásforma – ami másnál bevált már – egy adott személy állapotában rosszabbodást hozzon.

A gyógytorna előnyei egy rehabilitációs során

A gyógytorna fontos szerepet játszik a rehabilitációban, mivel a beteg teljes egészségi állapotára kiterjedően támogatja a jobb életminőség elérését az alábbi területeken:

A helyes testtartás és a testtudatosságának javítása.
Az izomerő és az állóképesség növelése.
A fájdalom csökkentése és a gyulladások enyhítése.
A mozgékonyság és az ízületi rugalmasság javítása.
Az egyensúly visszaállítása a sérülések megelőzése érdekében.
Az életminőség javítása és a teljesítmény fokozása.


ÉRDEKEL AZ OTTHONI GYÓGYTORNA

gyógytorna előnyei

Az otthoni gyógytorna mentális előnyei a rehabilitációs során?

Az otthon végzett mindennapi torna számos mentális előnnyel is jár a rehabilitációs időszak során. Az első és talán legfontosabb, hogy nincs szükség utazásra vagy várakozásra egy szakrendelőben vagy egy rehabilitációs központban, ami csökkenti a stresszt és a szorongást a betegben. A saját otthonunk biztonságában és kényelmében végzett gyógytorna nagyobb motivációs erővel bír, ezért sokkal hatékonyabb.

Egy rehabilitációs program hónapokon át is eltarthat, és akkor lehet eredményes, ha napi szinten át van mozgatva a beteg a számára kialakított mozgásterv szerint. Az otthon végzett mozgásterápia során lehetőség nyílik arra, hogy a családtagok is részt vegyenek a kezelésekben, így megtanulják, hogyan tudnak segíteni azokon a napokon, amikor nincs jelen a gyógytornász.

A rehabilitáció nem igazán tud hatékony lenni a családtagok részvétele nélkül. A kezelések a klasszikus egészségügyi ellátások során ezért rengeteg időt elvesznek az életükből. A kiszállásos gyógytorna megoldást jelent az időbeosztásra, és az ezzel járó stressz csökkentésére, mivel a gyógytornász házhoz megy akkor, és annyiszor, amikor és ahányszor szükség van rá.

Végül, de nem utolsó sorban a saját környezetünkben végzett fizioterápia segít a betegnek, hogy a mindennapi élet kihívásaival szemben állva napról-napra magabiztosabb legyen, ami látványosan javítja az életminőséget.

A rehabilitáció során végzett, egyénre szabott gyógytorna tehát fontos szerepet játszik az egészségügyi állapot javításában és a teljes betegút végig kísérésében. Az időben megkezdett és megfelelő rehabilitáció segíthet a betegnek gyorsabban és hatékonyabban visszatérni a normális életvitelhez.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

csontritkulás

Csontritkulás – okok, tünetek, kezelés

A csontritkulás egy olyan betegség, amely során a csontok elveszítik sűrűségüket és szilárdságukat, növelve így az esések és a törések kockázatát. Általában a menopauza utáni

porckorongsérv

A porckorongsérv tünetei, kezelése

A porckorongsérv okozhat állandó vagy időszakos fájdalmat, amely akár a hát alsó részén vagy a nyakban is jelentkezhet. A porckorongsérv tünete lehet még zsibbadás, a

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?