A cukorbetegség fajtái, tünetei és szövődményei

cukorbetegség

A cukorbetegség egy krónikus betegség, amely akkor fordul elő, amikor a test nem tudja megfelelően feldolgozni a glükózt, amely az élelmiszerekben található cukor formájában található. A cukorbetegség olyan súlyos egészségügyi problémákat okozhat, mint például a szívbetegségek, a vesebetegségek, a látásvesztés, az idegkárosodás és az amputáció.

Magyarországon az 50 év felettiek mintegy 8-10 százaléka, azaz kb. 400-500 ezer ember szenved a cukorbetegség valamilyen formájától. Az elmúlt években a cukorbetegség gyakorisága azonban drámaian megnőt. A statisztikák szerint a cukorbetegség előfordulása 2,5 százalékról 6,5 százalékra nőtt az elmúlt 25 évben, és várhatóan tovább növekszik a jövőben.

Az alábbiakban bemutatjuk a cukorbetegség fajtáit, tüneteit és lehetséges tüneteit. Olvasson tovább, és ha az említett panaszokat tapasztalja magán, azonnal keresse fel orvosát és végeztessen laborvizsgálatot.

I-es típusú cukorbetegség

Az I-es típusú cukorbetegség, más néven inzulin dependens diabetes mellitus (IDDM), a cukorbetegek kb. 10%-át teszi ki.

Hátterében az inzulin abszolút hiánya áll.

Ennek oka egy autoimmun folyamat, mely során a szervezet immunreakciót indít saját (ártalmatlan) sejtjei ellen, és egy gyulladásos folyamat következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulin termelő sejtjei. Kialakulásának hátterében állhatnak genetikai hajlamosító tényezők, vírusfertőzések, bizonyos étkezési szokások, ételallergia stb.

cukorbetegség gyerekkori

Bármely életkorban kialakulhat, de legjellemzőbb gyermek- és fiatal felnőttkorban. Az érintettek általában sovány testalkatúak, sőt gyakran jelentős fogyás is megelőzi a diagnózis felállítását. A tünetek kialakulása gyorsan történik, kezelés hiányában pedig akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezért a diagnózis felállítása után mihamarabb meg kell kezdeni a kezelést, ami elsősorban az inzulinpótlás. Szerencsére ennél az I-es típusú cukorbetegség esetében a sejtek inzulin iránti érzékenysége megmarad, így a megfelelő kezelés mellett akár tünetmentesen élheti életét az érintett.

Az 1-es típusú diabétesz tünetei

Rosszul kezelt vagy kezeletlen 1-es típusú cukorbetegség esetében (ritkán 2-es típusnál is) gyakran tapasztalhatunk diabéteszes ketózist. Tünetei általában lassan, fokozatosan jelentkeznek kb. 7 óra leforgása alatt.

Kezdetben a magas vércukorszint tünetei tapasztalhatók, mint a:
⦁ fáradtságérzés
⦁ kiszáradt száj
⦁ fokozott szomjúság
⦁ fokozott vizeletürítés

Amennyiben ezt az állapotot nem kezelik, megjelennek a ketoacidózis tünetei:
⦁ hasi fájdalom
⦁ hányinger, hányás
⦁ acetonos lehelet
⦁ gyors, mély légzés
⦁ zavarodottság
⦁ eszméletvesztés (ketoacidotikus/diabéteszes kóma)

Amennyiben valakin a fent említett tüneteket tapasztaljuk, hívjunk mentőt!

A ketoacidózis lényege, hogy a sejtek nem tudnak hozzájutni elsődleges energiaforrásukhoz a glükózhoz, ezért elkezdenek más típusú tápanyagokat (zsírokat, fehérjéket) lebontani. Ezekből a lebontó folyamatokból azonban ketontestek képződnek melléktermékként (pl: aceton), melyek már nem képesek részt venni a további anyagcsere folyamatokban.

Nem képesek lebomlani vagy kiürülni, ezért felhalmozódnak és megváltoztatják a szervezet pH-értékét, amely egy életveszélyes állapotot eredményez. Ilyenkor megváltozik a légzés és a metabolizmus, a szervezet elsavasodik, és az anyagcsere összeomlik.

A probléma kezelése függ a folyamat előrehaladottságától. Kómában lévő betegnek azonnali orvosi ellátásra van szüksége az intenzív osztályon, itt biztosítani tudják a légzést és a keringést, ezzel a szervek normál működését.

A dehidratációt, pH eltolódást és az elektrolitok egyensúlyát pedig vénás infúzió segítségével képesek helyreállítani. Enyhébb esetben a magas vércukorszintet kell kezelni a megfelelő gyógyszer vagy inzulin beadásával. Legfontosabb azonban a megelőzése, melyet a cukorháztartás megfelelő karbantartásával érhetünk el. Ezt rendszeres laborvizsgálattal ellenőrizni lehet.

II-es típusú cukorbetegség

Hivatalos nevén a nem-inzulin dependens diabetes mellitus (NIDDM) a cukorbetegek kb. 80%-át adja.

cukorbetegség tünete

Hátterében a sejtek csökkent inzulinérzékenysége (inzulin rezisztencia) vagy a hasnyálmirigy csökkent inzulintermelő képessége áll.

Általában felnőttkorban jelentkezik, kialakulásában pedig szerepet játszik a genetika (öröklődés) és az egészségtelen életvitel. Az életmódbeli tényezők közül kiemelendő a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a stressz, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás.

Ennél a típusnál gyakori az úgynevezett prediabétesz (diabéteszt megelőző állapot), vagy más néven inzulin rezisztencia (IR), melynek jeleit figyelembe véve megelőzhető a tényleges 2-es típusú cukorbetegség kialakulása. Azonban megfelelő kezeléssel később is karbantartható a kialakult betegség, mely az érintett életminőségét jelentősen befolyásolja. Kezelése kezdeti stádiumban diétával, testmozgással, majd előrehaladottabb esetben gyógyszerekkel, inzulinnal történhet.

A 2-es típusú cukorbetegség tünetei

A 2-es típusú cukorbetegség sokáig észrevétlen maradhat, hiszen kialakulása egy lassú folyamat eredménye. Ha viszont ismerjük a jeleit, időben elkezdődhet a kezelés, ami lassíthatja a betegség romlását, és jelentős mértékben javíthatja az érintett személy életminőségét.

A betegség jellemző tünetei az alábbiak:

⦁ fokozott vizeletürítés
⦁ fokozott szomjúság
⦁ gyengeség, fáradtság
⦁ fokozott éhségérzet
⦁ jó étvágy melletti fogyás
⦁ túlzott ingerlékenység
⦁ száraz, repedezett bőr, bőrviszketés
⦁ gyakori fertőzések, lassan gyógyuló sebek
⦁ homályos látás
⦁ hipo- és hiperglikémia

Terhességi diabétesz

A gesztációs, vagy terhességi diabétesz általában csak a várandósság idején áll fenn, de ritkán (főleg kezeletlen vagy rosszul kezelt esetben) a szülés után is visszamaradhat, és II-es típusú cukorbetegséggé válhat.

terhességi cukorbetegség

Hátterében a terhesség okozta hormonális változások állnak.

Mivel elég tünetszegény a betegség, rendszerint csak a terhességi szűrővizsgálatok során derül rá fény.

Kialakulására hajlamosító tényezők:
⦁ 35 évnél idősebb kismama
⦁ túlsúly
⦁ családi halmozódás (van cukorbeteg rokon)
⦁ korábbi inzulinrezisztencia
⦁ asszisztált reprodukcióval megfogantak

Amennyiben a szűrővizsgálatok során terhességi diabétesz igazolódik, szigorú diéta, illetve szükség esetén inzulin terápia mihamarabbi megkezdése javasolt a baba és a kismama egészsége érdekében.

A rosszul kezelt vagy kezeletlen cukorbetegség szövődményei

A cukorbetegség – bármilyen típusú is legyen – egy életre szóló betegség, ami számos életmódbéli változást igényel az érintettől. Az élethosszig tartó diéta, mozgás és kezelések mentálisan is megviselik az embereket, akik gyakran sutba dobják az orvosi előírásokat és nem tartják be az előírt javaslatokat. Ez azonban komoly szövődményekkel járhat.

A rosszul kezelt, vagy kezeletlen diabétesz szövődményei az alábbiak lehetnek:

Makroangiopátia: (közepes és nagy átmérőjű artériákban kialakuló érelmeszesedés a szív koszorús ereiben, az agyi erekben és a végtagok artériáiban).

Mikroangiopátia: A kis átmérőjű artériák és a hajszálerek (kapilllárisok) kóros elváltozásai. Ezen erek bazális membránja idővel megvastagodik a magas vércukorszint hatására. Ennek következményei az erek által ellátott szövetek károsodása.

Diabéteszes nefropátia (diabéteszes vesekárosodás): A vese kis erei károsodnak, melyek a vizelet szűrésében vesznek részt. Fő tünete a fehérje vizeletben való kóros mennyiségű megjelenése. A folyamat általában magas vérnyomással jár együtt, melyet szintén kezelni kell. Végső stádiumban akár dialízis (művesekezelés) is szóba jöhet.

Diabéteszes retinopátia: A szem recehártyájának (retina) kóros elváltozása. Enyhébb esetben szemfenéki vérzések, súlyosabb esetben a látást elhomályosító nagy vérömlenyek keletkezhetnek. Végső esetben a vérzés áttörhet az üvegtestbe és vakságot okozhat. Nehéz a folyamatot időben diagnosztizálni, mert látáspanaszokat csak a már súlyosabb elváltozások okoznak, ezért fontos a rendszeres kontrollvizsgálat. Diagnosztikája szemfenék vizsgálattal történik. Amennyiben már indokolt, lézerkezeléssel megállítható a folyamat.

Diabéteszes neuropátia: Az idegek kóros elváltozásai, melynek az oka nem teljesen ismert, de feltehetően az idegeket ellátó kiserek diabétesz általi károsodása lehet. Attól függően, hogy milyen típusú ér érintett, beszélhetünk szenzoros, motoros és vegetatív neuropátiáról.
Szenzoros neuropátia a kezek kesztyűujjszerű, illetve a lábak zokniszerű fájdalmával, zsibbadásával jár. A beteg érzékelése csökken, így később vagy egyáltalán nem veszi észre az esetleges sérüléseket ezeken a területeken.
Motoros neuropátia esetén az izmok gyengülését, sorvadását tapasztalhatjuk.
Vegetatív neuropátia a belső szervek működési zavarát okozhatja szapora szívverés, lassuló gyomorürülés, székrekedés vagy éppen hasmenés, esetleg potenciazavarok formájában.

Diabéteszes láb szindróma: A diabétesz komplex szövődménye, mely a makro- és mikroangiopátiás folyamatok közös következménye. A csökkent fájdalomérzés (neuropátia) miatt észrevétlenül maradnak szöveti sérülések, melyek az angiopátia miatt még megfelelő kezelés mellett is a normálisnál lassabban gyógyulnak. A motoros idegek károsodása okozta izomsorvadás miatt a beteg lába deformálódhat, amely további sérüléseket generál (pl: a cipő elnyomja). Izomgyengeség miatt az érintett mozgástartománya csökken, könnyebben elesik, melyhez társulhat a neuropátia okozta egyensúlyérzék romlása is. A károsodott erek által táplált bőr kiszárad, sérülékennyé válik, a sarkak könnyen berepedezhetnek. A talpat érő nyomáspontokon szövetelhalás történhet, melyből megfelelő kezelés hiányában idővel fekély képződhet. Ennek elfertőződése esetén a további területek megfertőződésének elkerülése végett amputációra kerülhet sor. Ennek elkerülése miatt rendkívül fontos a cukorbetegek esetében a láb mindennapos sebkezelése és ellenőrzése.

Gyógyítható-e a cukorbetegség?

Az orvostudomány mai állása szerint a cukorbetegség nem gyógyítható, de az időben megállapított diagnózis és a vércukorszintet normál értékeken belül tartó kezeléssel megelőzhetők az esetleges szövődmények, illetve javítható a betegek életminősége. Ez viszont a páciens részéről is kitartást, tudatosságot és élethosszig tartó odafigyelést igényel.

cukorbetegség kezelése

Egy korai stádiumában az életmódbéli változtatások is elegendők lehetnek. Későbbi stádiumban már szükség lehet gyógyszeres kezelésre (orális antidiabetikumok) vagy inzulin alkalmazására. Igazán előrehaladott stádiumban az esetlegesen felmerülő szövődmények kezeléséről a kezelőorvos dönt, mindig az adott probléma tükrében (pl: neuropátia esetén tüneti kezelés lehet B-vitaminok adása).

A kezelés fontos része a mozgásterápia. Cukorbetegség esetén a mozgás, az izommunka már önmagában csökkenti a vércukorszintet azáltal, hogy növeli a sejtek inzulinra való érzékenységét. Segítségével már egy korai stádiumban megfékezhető a betegség romlása (pl: inzulinrezisztenciában), de előrehaladott esetben a szövődmények kezelésében is jelentős szerepe van a gyógytornának.

A lassan gyógyuló sebek esetén a mozgással és légzőtornával kiváltott vérkeringés fokozása terápiás hatékonyságú. A neuropátia kapcsán csökkent egyensúlyérzék fejleszthető, az energiaszegény állapot miatt kialakult izomsorvadás visszafordítható izomerősítő gyakorlatokkal, a zsibbadás érzése csökkenthető a receptorok ingerlésével (pl: járógyakorlatok tüskés szőnyegen) és még számos panasz csökkenthető gyógytorna segítségével.

Komplex egészségügyi szolgáltatóként, az AVIAN Care-nél támogatni tudjuk kiszállásos laborvizsgálatokkal, gyógytornával, előrehaladott esetben pedig krónikus sebkezeléssel is. Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy segíthessünk jobbá tenni az életminőségét.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

szülés előtti gyógytorna

Miért fontos a szülés előtti gyógytorna?

A szülés előtti gyógytorna olyan speciális mozgásprogramokat jelent, amelyek célja a terhesség alatti egészséges testmozgás folytatása, valamint a szülésre való felkészülés és az azt követő

demencia

Milyen az élet egy demens időssel?

Az öregedő társadalmunk számos problémát vet fel, többek között az idős és demens emberek gondozását. Ha nem hallgatnánk híreket, a legtöbben akkor is szembesülnénk az

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?