A befagyott váll 3 fázisa: évekig elhúzódhat a gyógyulás

befagyott váll tünetei

PHS szindróma, másnéven a befagyott váll szindróma a vállízület gyulladása. A kórkép kezelés nélkül 3 fázisban zajlik, ami akár éveken át tartó fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal jár együtt.

Írásunkban Tóth Vivien gyógytornászunk összefoglalóját olvashatja a befagyott váll szindróma okairól, tüneteiről, fázisairól és a lehetséges kezelési módokról.

Mi a befagyott váll szindróma?

A befagyott váll szindróma a váll és a környező lágyszövetek krónikus gyulladásos megbetegedése.

A gyulladás hátterében állhat genetikai örökletesség (például reuma), vagy az ízület túlterhelése. Tóth Vivien gyógytornászunk arra hívja fel a figyelmet, hogy ha nem kezeltetjük a gyulladást, hosszú évekre „lebéníthatja” a sérült vállat megkeserítve így a mindennapjainkat.

Úgy kell ezt elképzelni, hogy a váll és a környező lágyszövet gyulladás esetén 3-4 mm-ről 1-2 cm-re is megvastagodhat. Merevvé válik, ezért akadályozza az ízületet a szabad mozgásban. Ha nincs kezelve a probléma, beindul egy ördögi kör. Amennyiben nem tudja használni a vállízületét, a karját sem tudja rendesen használni, ami még inkább kötötté teszi a lágy részeket. Amik végül befagynak.

Az egyik páciensem egy kisebb futás után kedvet kapott a futópálya melletti sportparkban tornázni. Futás közben látta, hogyan gyúrnak bicepszre a fiatal srácok, és gondolta, ő is kipróbálja. Hozzám már másfél év után jutott el, amikor már egy póló felvétele is kihívást jelentett számára. Ebben az a szomorú, hogy a gyógyulási folyamat még kezelés mellett is lassú: akár 2 évig is eltarthat.” – meséli Vivien.


KÉRJEN AJÁNLATOT SZEMÉLYRE SZABOTT GYÓGYTORNÁRA

befagyott váll
befagyott váll

Mi okozza a befagyott vállat?

A vállízületünknél inak, szalagok és izmok találkoznak, így kapcsolódnak a törzshöz. Komplexitása miatt ezért olykor elég egy rossz mozdulat is ahhoz, hogy komoly következménye legyen. Leggyakrabban valamilyen sérülés, baleset vagy műtét okozza a befagyott váll szindrómát. De a kiváltó okok közt van a cukorbetegség, a pajzsmirigybetegség vagy a Parkinson-kór is.

A PHS leggyakoribb lágyrészelváltozásai:

a rotátorköpeny (ROK) felszíni sérülése valamilyen mozgás következtében

a rotátorköpeny részleges vagy teljes szakadása (ínszakadás)

a váll körüli ín gyulladása és meszesedése idős korban

Azt gondolhatnánk, hogy az időkori meszesedés okozta befagyott váll szindrómába már bele kell nyugodni. Ám gyógytornászunk szerint még ez a fajta elváltozás is visszafordítható, mivel a gyógytorna segítségével a mész idővel felszívódik.

A befagyott váll tünetei és fázisai

1 Fagyás fázisa

Ez a fázis az első tünetek jelentkezésétől számolva 3-6 hónapig tart. A fájdalom napról-napra erősödik, miközben a vállízület annyira bemerevedik, hogy a mozgástartomány beszűkül.

2 Fagyott fázis

Ebben a fázisban (3-12 hónap) az esetek többségében a fájdalom enyhül, bár a mozgásban még korlátozott a beteg. A fájdalom mérséklődése rossz tanácsadó lehet annak, aki nem ismeri a befagyott váll szindróma sunyi alattomosságát.

3 Olvadás szakasz

A befagyott váll esetében a felengedés nem olyan gyors, mint a tavaszi hóolvadás. Akár egy évig is eltarthat. A fájdalom lassan, fokozatosan múlik el, de a teljes gyógyulást követően is fennmaradhat egy csökkent mozgásterjedelem, ami megnehezíti nem csak a hétköznapi mozdulatokat, de a sportolást vagy a munkavégzést is.

befagyott váll szakaszai
befagyott váll szakaszai

Milyen kezelési módok javasoltak a befagyott váll szindrómára?

A befagyott váll szindróma kezelése általában konzervatív módon történik gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek vagy injekciók formájában. Emellett kiemelten fontos a szakember által irányított gyógytorna, hisz a bemerevedett testrészt sokszor csak manuális terápiával újra hozzászoktatni a normális mozdulatokhoz. Alkalmazható még mindemellett fizikoterápia, ízület narkózisban történő bemozgatása, illetve műtéti megoldás is.

Ne várja meg, hogy a fájdalom és a mozgáskorlátozottság lebénítsa! Keressen fel bennünket, és kérje szakképzett gyógytornászaink segítségét! Gyógyulását otthona kényelmében segítjük.

A gyógytorna magába foglalja a passzív vállízületi átmozgatást, a lágyrészek mobilizációját és a megfelelően felépített aktív gyógytornát.

Mi a különbség az otthoni szakápolás és a gondozás között?

Az otthoni szakápolás és az otthoni gondozás két különböző ellátás az idős vagy beteg emberek segítésére. A mindennapi életben azonban gyakran összekeverik ezt a két …

Tovább olvasás →

9 otthonápolási segédeszköz műtét után

Az otthoni lábadozás során néhány otthonápolási segédeszköz megkönnyíti a beteg és a betegápoló életét, és hozzájárulnak a gyorsabb felépüléshez, valamint az esetleges balesetek és szövődmények …

Tovább olvasás →

A jó betegápoló 5 ismertetőjele

A betegápoló tudja, hogy az élete a gondozott körül fog forogni. Testileg, lelkileg, szakmailag felkészült a legváratlanabb lehetőségekre is. A betegápolás nehéz és számos kihívást …

Tovább olvasás →

Fejfájás enyhítése gyógytornával

A fejfájás gyakori probléma, és a legtöbb esetben nem belső probléma miatt jelentkezik, hanem például a rossz testtartás vagy a nyakmerevség miatt. Sok ember tévesen …

Tovább olvasás →

A leggyakoribb prosztataműtét utáni szövődmények

Ebben az írásunkban a leggyakoribb prosztataműtét utáni szövődményeket foglaltuk össze, a prosztatamegnagyobbodás és a prosztatarák tükrében. A műtéti beavatkozás fontos kezelési lehetőség mind a prosztatamegnagyobbodás, …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

Nyiroködéma tünete

Nyiroködéma: 5 veszély, ha nem kezelteti

A nyiroködéma a nyirokkeringés zavara miatt kialakuló, a bőr felszínén megjelenő duzzanat. Az ödéma kialakulásának oka lehet sérülés, műtét vagy olyan betegség, mint például a

fejfájás

Fejfájás enyhítése gyógytornával

A fejfájás gyakori probléma, és a legtöbb esetben nem belső probléma miatt jelentkezik, hanem például a rossz testtartás vagy a nyakmerevség miatt. Sok ember tévesen

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!


    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését!

    Sikerült elérnie kollégánkat?