A befagyott váll 3 fázisa: évekig elhúzódhat a gyógyulás

befagyott váll tünetei

PHS szindróma, másnéven a befagyott váll szindróma a vállízület gyulladása. A kórkép kezelés nélkül 3 fázisban zajlik, ami akár éveken át tartó fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal jár együtt.

Írásunkban Tóth Vivien gyógytornászunk összefoglalóját olvashatja a befagyott váll szindróma okairól, tüneteiről, fázisairól és a lehetséges kezelési módokról.

Mi a befagyott váll szindróma?

A befagyott váll szindróma a váll és a környező lágyszövetek krónikus gyulladásos megbetegedése.

A gyulladás hátterében állhat genetikai örökletesség (például reuma), vagy az ízület túlterhelése. Tóth Vivien gyógytornászunk arra hívja fel a figyelmet, hogy ha nem kezeltetjük a gyulladást, hosszú évekre „lebéníthatja” a sérült vállat megkeserítve így a mindennapjainkat.

Úgy kell ezt elképzelni, hogy a váll és a környező lágyszövet gyulladás esetén 3-4 mm-ről 1-2 cm-re is megvastagodhat. Merevvé válik, ezért akadályozza az ízületet a szabad mozgásban. Ha nincs kezelve a probléma, beindul egy ördögi kör. Amennyiben nem tudja használni a vállízületét, a karját sem tudja rendesen használni, ami még inkább kötötté teszi a lágy részeket. Amik végül befagynak.

Az egyik páciensem egy kisebb futás után kedvet kapott a futópálya melletti sportparkban tornázni. Futás közben látta, hogyan gyúrnak bicepszre a fiatal srácok, és gondolta, ő is kipróbálja. Hozzám már másfél év után jutott el, amikor már egy póló felvétele is kihívást jelentett számára. Ebben az a szomorú, hogy a gyógyulási folyamat még kezelés mellett is lassú: akár 2 évig is eltarthat.” – meséli Vivien.


KÉRJEN AJÁNLATOT SZEMÉLYRE SZABOTT GYÓGYTORNÁRA

befagyott váll
befagyott váll

Mi okozza a befagyott vállat?

A vállízületünknél inak, szalagok és izmok találkoznak, így kapcsolódnak a törzshöz. Komplexitása miatt ezért olykor elég egy rossz mozdulat is ahhoz, hogy komoly következménye legyen. Leggyakrabban valamilyen sérülés, baleset vagy műtét okozza a befagyott váll szindrómát. De a kiváltó okok közt van a cukorbetegség, a pajzsmirigybetegség vagy a Parkinson-kór is.

A PHS leggyakoribb lágyrészelváltozásai:

a rotátorköpeny (ROK) felszíni sérülése valamilyen mozgás következtében

a rotátorköpeny részleges vagy teljes szakadása (ínszakadás)

a váll körüli ín gyulladása és meszesedése idős korban

Azt gondolhatnánk, hogy az időkori meszesedés okozta befagyott váll szindrómába már bele kell nyugodni. Ám gyógytornászunk szerint még ez a fajta elváltozás is visszafordítható, mivel a gyógytorna segítségével a mész idővel felszívódik.

A befagyott váll tünetei és fázisai

1 Fagyás fázisa

Ez a fázis az első tünetek jelentkezésétől számolva 3-6 hónapig tart. A fájdalom napról-napra erősödik, miközben a vállízület annyira bemerevedik, hogy a mozgástartomány beszűkül.

2 Fagyott fázis

Ebben a fázisban (3-12 hónap) az esetek többségében a fájdalom enyhül, bár a mozgásban még korlátozott a beteg. A fájdalom mérséklődése rossz tanácsadó lehet annak, aki nem ismeri a befagyott váll szindróma sunyi alattomosságát.

3 Olvadás szakasz

A befagyott váll esetében a felengedés nem olyan gyors, mint a tavaszi hóolvadás. Akár egy évig is eltarthat. A fájdalom lassan, fokozatosan múlik el, de a teljes gyógyulást követően is fennmaradhat egy csökkent mozgásterjedelem, ami megnehezíti nem csak a hétköznapi mozdulatokat, de a sportolást vagy a munkavégzést is.

befagyott váll szakaszai
befagyott váll szakaszai

Milyen kezelési módok javasoltak a befagyott váll szindrómára?

A befagyott váll szindróma kezelése általában konzervatív módon történik gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek vagy injekciók formájában. Emellett kiemelten fontos a szakember által irányított gyógytorna, hisz a bemerevedett testrészt sokszor csak manuális terápiával újra hozzászoktatni a normális mozdulatokhoz. Alkalmazható még mindemellett fizikoterápia, ízület narkózisban történő bemozgatása, illetve műtéti megoldás is.

Ne várja meg, hogy a fájdalom és a mozgáskorlátozottság lebénítsa! Keressen fel bennünket, és kérje szakképzett gyógytornászaink segítségét! Gyógyulását otthona kényelmében segítjük.

A gyógytorna magába foglalja a passzív vállízületi átmozgatást, a lágyrészek mobilizációját és a megfelelően felépített aktív gyógytornát.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

otthoni gyógytorna

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?