9 otthonápolási segédeszköz műtét után

otthonápolási segédeszköz

Az otthoni lábadozás során néhány otthonápolási segédeszköz megkönnyíti a beteg és a betegápoló életét, és hozzájárulnak a gyorsabb felépüléshez, valamint az esetleges balesetek és szövődmények elkerüléséhez.

A műtét utáni időszak nem csak a beteg, de az egész család számára nehéz. A páciensek gyakran szoronganak a fájdalom, a korlátozott mozgás és az önellátás nehézségei miatt. A család pedig aggódik, hogy a gondozásra szoruló szerettük a lehető legbiztonságosabb feltételek mellett gyógyulhasson otthona kényelmében.

Az otthonápolási segédeszközök sokféle lehetőséget kínálnak a kórházon kívüli rehabilitációban, ami olcsóbb, kényelmesebb és komfortosabb mindenki számára.

Az olyan otthonápolási segédeszközük, mint például az elektromos ágy, a kerekesszék vagy a WC emelő – csak, hogy párat kiemeljünk – olyan eszközük, amelyek segítenek a gyorsabb gyógyulásban, a biztonságosabb rehabilitációban, a jobb alvásban, a szövődmények megelőzésében vagy akár az önálló életvitel fenntartásában is.

Az otthonápolási segédeszközök kiválasztása fontos lépés a beteg gyógyulási folyamatában.

Még a műtét előtt érdemes felvenni a kapcsolatot egy egészségügyi szolgáltatóval, aki segít megtervezni a betegellátás lépéseit, rövidebb vagy hosszabb időre bérbe is tudja adni a szükséges eszközöket, valamint hozzáértő és megbízható házi betegápolót is rendelkezésre tud bocsátani a család számára.

Az otthonápolási segédeszközök megkönnyítik a gondozó életét is

Az otthonápolási segédeszközök beszerzése és használata nem csak a beteg számára előnyös, hanem a családtagok, illetve a gondozó(k) számára is. Egy magatehetetlen beteg ápolása komoly fizikai megterhelést ró a gondozókra, ezért az otthonápolási segédeszközök az ő egészségüket is védik. Egy-egy segédeszköz segítségével kisebb erőfeszítéssel lehet segíteni a mozgásában korlátozott betegen.

Az otthonápolási segédeszközök beszerzése és használata tehát nem csak a betegeknek, hanem a családtagoknak és a gondozóknak is megkönnyíti az életét. Ezek az eszközök lehetővé teszik a beteg számára, hogy a saját otthonában gyógyuljon, és visszanyerje idővel az önállóságát, miközben a családtagok és gondozók is könnyebben támogathatják őket ebben a folyamatban. Az otthonápolási segédeszközök beszerzése és használata tehát kulcsfontosságú a beteg vagy egy műtét után lábadozó ember gyógyulási folyamatában. Hozzájárulnak ahhoz, hogy a nehéz időszakot a lehető legkönnyebben és stresszmentesebben éljék át.

A legfontosabb otthonápolási segédeszközök

Elektromos betegágy

Az elektromos betegágy fejrésze és a lábrésze dönthető, így segíthet a fájdalom csökkentésében, a kényelmesebb alvásban, a könnyebb átfordulásban, ami javíthatja az önellátási képességet. Az elektromos betegágy magassága állítható, ami megkönnyíti az ágyról való leszállást anélkül, hogy a beteg megsérülne. Az ágy szélére szerelhető oldalvédők megakadályozzák a leesést, így a további sérülések kockázatát. Ez az otthonápolási eszköz a gondozó feladatait is megkönnyíti, hiszen rengeteg fizikai megterhelést vesz le a válláról. Az elektromos betegágyat bérelni is lehet, ennek köszönhetően csökkenthető az otthonápolás költsége és a kórházban töltött idő is.

antidecobitus matrac

Antidecubitus matrac

Az antidecubitus matrac egy olyan speciális matrac, amely megakadályozhatja a hosszú ágyban töltött idő alatti felfekvések kialakulásának a lehetőségét. Az antidecubitus matrac a testsúlyt egyenletesen osztja el az ágyon, így csökkenti a nyomáspontokat és megakadályozza a nyomási sebek kialakulását, amik további súlyos szövődményekhez vezethetnek. Egyes matracok légpárnás kialakításúak, levegőznek, így csökkentik a bőrirritációt és javítják a vérkeringést.

Szoba WC

Egy műtétet követően a szoba WC rendkívül hasznos lehet a beteg számára, különösen akkor, ha a betegség vagy a műtét után korlátozott a mozgása, vagy nehézséget okoz a testhelyzet változtatása, például a felállás vagy a leülés. Egy stroke vagy egy infarktus után például több hetes ágynyugalom, pihenés és kevésbé aktív életmód javasolt. A beteg ilyenkor ugyanis nagyon legyengül, könnyen leveszítheti az egyensúlyát, ami eséshez és további szövődményekhez vezethet. A szoba WC segíthet abban, hogy a beteg önállóan vagy minimális gondozói segítséggel higiénikus és emberi körülmények között is elláthassa a szükségleteit.

WC magasító – otthonápolási segédeszköz protézis műtét után

A WC magasítót azoknak ajánljuk, akiknek egy műtét után korlátozott a mozgásuk. Ilyen például egy térd- vagy egy csípőprotézis műtét, ami problémát okozhat a betegnek az egyensúlyozásban és a testhelyzet változtatásában. A magasító segítségével a frissen műtött betegnek nem kell mélyen lehajolnia, lehuppannia, így minimálisra csökkenthető annak az esélye, hogy a friss protézis kimozdul a helyéről. Ezen felül segíti a könnyebb felállást, minimalizálja az esések lehetőségét. Térd- és csípőprotézis műtét után a betegnek mozognia kell, tehát számára nem a szoba WC, hanem a WC magasító a jó megoldás.

Kád szélére kifordítható fürdetőszék

Egy műtétet követően a tisztálkodás is ugyan olyan nehézséget okozhat, mint a szükségleteink elvégzése, vagy maga a fekvés. A test gyenge, fájdalmak gyötörhetik, és ilyenkor a fürdőkádba való be- és kimászás is komoly nehézségekbe ütközhet. Ebben segít az a speciális otthonápolási segédeszköz, amit a kádas fürdőszobákhoz alakítottak ki. A kád szélére fordítható fürdetőszékre ráültetjük a beteget, majd egy óvatos mozdulattal befordítjuk a kád belső felére. A beteg közben biztonságosan és stabilan ül. Nem kell a kádba ülnie vagy állnia.

Kerekesszék

Amennyiben egy betegség vagy baleset miatti műtét után a betegnek tartósan csökken a lábereje, fájdalmai vannak, vagy instabil az állása, akkor a kerekesszék használata lehet a megoldás a biztonságos mozgás érdekében.
A kerekesszék használata a műtét utáni időszakban segíthet a könnyebb mozgásban és a mindennapi tevékenységek biztonságosabb elvégzésében. A szabadabb mozgás hozzájárul az önállóság érzésének fenntartásához, és segíti a beteget a mentális felépülésben is. Egyes műtétek, például a csípő- vagy térdprotézis beültetése után, az orvos javasolhatja a kezdeti időszakban a kerekesszék használatát, a test helyreállítja a normális funkcióit. Ez segíthet minimalizálni a további sérüléseket, és lehetővé teszi a betegnek a biztonságos rehabilitációt és a gyógyulást.

kerekesszék

Járókeret

Amennyiben egy műtét után fel kell állnia a betegnek, mert ez hozzájárul a gyógyulásához, de még instabil, a járókeret használatát szokták javasolni. A térd- és csípőprotézis műtét után is hasznos otthonápolási segédeszköz, amikor a beteg már annyira megerősödött, hogy kiszállhat a kerekesszékből. A járókeret segítségével stabil marad a páciens, meg tudja tartani az egyensúlyát, miközben kisebb terhelés mellett használja a megműtött végtagjait. A könnyített járás erősíti az izmokat, ezáltal felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat. Ez a segédeszköz szintén az önállóság egyik szimbóluma. Ha a beteg – némi rásegítéssel is – azt érzi, hogy képes egyedül is megtenni dolgokat, akkor lelkileg is erőre kap, ami nélkülözhetetlen az eredményes rehabilitációhoz.

Elektromos betegemelő

Bizonyos műtétek után (mint például a gerincműtét, a csípőprotézis vagy a térdprotézis műtét) gyakran szükség lehet elektromos betegemelőre is, különösen akkor, ha a betegnek korlátozott a mozgásan, és nehéz vagy fájdalmas neki a mozgás. Az elektromos betegemelő segítségével a beteget biztonságosan és kényelmesen át lehet helyezni az ágyról a székbe, a fürdőszobába vagy más helyekre.

oxigénkoncentrátor

Oxigénkoncentrátor

Egyes megbetegedések esetében (pl. COPD, tüdőgyulladás, szívbetegségek, alvási apnoe, tüdő-, vagy szívműtét) az oxigénkoncentrátor az oxigénterápia nélkülözhetetlen kelléke. Ha a kórházon kívül, a saját otthonában szeretne lábadozni a beteg, akkor ennek az otthonápolási segédeszköznek mindenképp rajta kell lennie a beszerzendők listáján. Az oxigénterápia célja a vér oxigéntartalmának a növelése, a légzés könnyítése, az immunrendszer és az anyagcsere folyamatok támogatása. Egy szívműtét után az oxigénkoncentrátor segíti az oxigénszállítást, hogy megelőzhetők legyenek az esetlegesen kialakuló szövődmények. Az alvási apnoe fennállásakor garantálja, hogy a páciens ne kerüljön oxigénhiányos állapotba, valamint gondoskodik így a nyugodt és mély alvásról. Ez persze csak néhány példa arra, hogy az oxigénkoncentrátor hogyan segíthet a gyorsabb felépülésben egy kórházi kezelés vagy műtét után.

Egy műtét után számtalan eszközt és berendezést be kell szerezni, ha a beteg a saját otthonában szeretne újult erőre kapni. Ebben az írásunkban azokat a legfontosabb otthonápolási segédeszközöket gyűjtöttük össze, amelyek valóban megkönnyítik a beteg és a gondozó életét, felgyorsíthatják a gyógyulási folyamatot, valamint segíthetnek megelőzni további sérüléseket és szövődményeket. Mielőtt kórházi beavatkozáson esne át ön vagy egy hozzátartozója, tudakozzon a nélkülözhetetlen segédeszközök bérlése felől, és vegye fel a kapcsolatot egy otthonápolással foglalkozó egészségügyi céggel, akik a gondozó biztosításától kezdve segíteni tud az eszközök bérléséig mindenben.

Így segít a gyógytorna Parkinson betegeknek

A Parkinson-kór kezelésében az elsődleges a gyógyszeres (vagy műtéti) terápia, azonban
egyre nagyobb szerepet kapnak a különböző rehabilitációs módszerek, mint a gyógytorna is,
melynek első sorban a prevencióban, a tünetek romlásának lelassításában van nagy szerepe. A gyógytorna Parkinson betegeknek tehát kulcsfontosságú lehet.

Tovább olvasás →

Gyógytorna állapotfelmérés lépésről-lépésre

Gyógytorna állapotfelmérés lépésről-lépésre

Tovább olvasás →

Manuálterápia – Ismerje meg a professzionális mobilizációs technikák hatékonyságát! 

Mikor van szükség manuálterápiára? Manuálterápiát krónikus mozgásszervi elváltozások esetén ajánlott alkalmazni, abban az esetben, ha a mozgatórendszer működészavarai (pl. funkcionális beszűkülések) visszafordíthatók. Hogyan lehet ezeket …

Tovább olvasás →

Személyre szabott gyógytorna otthona kényelmében!

Gyógyulni mindenütt jó, de legjobb otthon! Az otthoni gyógytorna nem luxuskezelés, tehát nem pusztán kényelmi szempontból érdemes alkalmazni, hanem úgy, mint a gyógyulásért tett erőfeszítéseink …

Tovább olvasás →

Otthonápolás és házi betegellátás: minden, amit tudnod kell

Miért olyan fontos és kinek van szüksége erre az ellátásra? Ez a kérdés talán fel sem merül azokban, akik baleset vagy betegség okán már szereztek …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

szülés utáni tartásjavítás

Szülés utáni rehabilitáció gyógytornával

A szülés utáni rehabilitáció elengedhetetlen ahhoz, hogy a kismama a lehető leggyorsabban visszanyerje fizikai jóllétét, és élvezhesse az anyaság örömeit. A szülés egy nagyon fontos

Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór 4 stádiuma

Az Alzheimer-kór egy lassan romló agyi betegség, amely az idősebb embereknél fordul elő gyakrabban. A betegségre általánosságban a memóriavesztés és az intellektuális képességek csökkenése jellemző.

ülőmunka

A gyógytorna segít megelőzni ülőmunka veszélyeit

Az utóbbi években az ülőmunka gyakorisága Magyarországon az iparosodott világ tendenciájához hasonlóan látványosan megnövekedett. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség adatai szerint Magyarországon az általános munkakörülményekkel és

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?