9 otthonápolási segédeszköz műtét után

otthonápolási segédeszköz

Az otthoni lábadozás során néhány otthonápolási segédeszköz megkönnyíti a beteg és a betegápoló életét, és hozzájárulnak a gyorsabb felépüléshez, valamint az esetleges balesetek és szövődmények elkerüléséhez.

A műtét utáni időszak nem csak a beteg, de az egész család számára nehéz. A páciensek gyakran szoronganak a fájdalom, a korlátozott mozgás és az önellátás nehézségei miatt. A család pedig aggódik, hogy a gondozásra szoruló szerettük a lehető legbiztonságosabb feltételek mellett gyógyulhasson otthona kényelmében.

Az otthonápolási segédeszközök sokféle lehetőséget kínálnak a kórházon kívüli rehabilitációban, ami olcsóbb, kényelmesebb és komfortosabb mindenki számára.

Az olyan otthonápolási segédeszközük, mint például az elektromos ágy, a kerekesszék vagy a WC emelő – csak, hogy párat kiemeljünk – olyan eszközük, amelyek segítenek a gyorsabb gyógyulásban, a biztonságosabb rehabilitációban, a jobb alvásban, a szövődmények megelőzésében vagy akár az önálló életvitel fenntartásában is.

Az otthonápolási segédeszközök kiválasztása fontos lépés a beteg gyógyulási folyamatában.

Még a műtét előtt érdemes felvenni a kapcsolatot egy egészségügyi szolgáltatóval, aki segít megtervezni a betegellátás lépéseit, rövidebb vagy hosszabb időre bérbe is tudja adni a szükséges eszközöket, valamint hozzáértő és megbízható házi betegápolót is rendelkezésre tud bocsátani a család számára.

Az otthonápolási segédeszközök megkönnyítik a gondozó életét is

Az otthonápolási segédeszközök beszerzése és használata nem csak a beteg számára előnyös, hanem a családtagok, illetve a gondozó(k) számára is. Egy magatehetetlen beteg ápolása komoly fizikai megterhelést ró a gondozókra, ezért az otthonápolási segédeszközök az ő egészségüket is védik. Egy-egy segédeszköz segítségével kisebb erőfeszítéssel lehet segíteni a mozgásában korlátozott betegen.

Az otthonápolási segédeszközök beszerzése és használata tehát nem csak a betegeknek, hanem a családtagoknak és a gondozóknak is megkönnyíti az életét. Ezek az eszközök lehetővé teszik a beteg számára, hogy a saját otthonában gyógyuljon, és visszanyerje idővel az önállóságát, miközben a családtagok és gondozók is könnyebben támogathatják őket ebben a folyamatban. Az otthonápolási segédeszközök beszerzése és használata tehát kulcsfontosságú a beteg vagy egy műtét után lábadozó ember gyógyulási folyamatában. Hozzájárulnak ahhoz, hogy a nehéz időszakot a lehető legkönnyebben és stresszmentesebben éljék át.

A legfontosabb otthonápolási segédeszközök

Elektromos betegágy

Az elektromos betegágy fejrésze és a lábrésze dönthető, így segíthet a fájdalom csökkentésében, a kényelmesebb alvásban, a könnyebb átfordulásban, ami javíthatja az önellátási képességet. Az elektromos betegágy magassága állítható, ami megkönnyíti az ágyról való leszállást anélkül, hogy a beteg megsérülne. Az ágy szélére szerelhető oldalvédők megakadályozzák a leesést, így a további sérülések kockázatát. Ez az otthonápolási eszköz a gondozó feladatait is megkönnyíti, hiszen rengeteg fizikai megterhelést vesz le a válláról. Az elektromos betegágyat bérelni is lehet, ennek köszönhetően csökkenthető az otthonápolás költsége és a kórházban töltött idő is.

antidecobitus matrac

Antidecubitus matrac

Az antidecubitus matrac egy olyan speciális matrac, amely megakadályozhatja a hosszú ágyban töltött idő alatti felfekvések kialakulásának a lehetőségét. Az antidecubitus matrac a testsúlyt egyenletesen osztja el az ágyon, így csökkenti a nyomáspontokat és megakadályozza a nyomási sebek kialakulását, amik további súlyos szövődményekhez vezethetnek. Egyes matracok légpárnás kialakításúak, levegőznek, így csökkentik a bőrirritációt és javítják a vérkeringést.

Szoba WC

Egy műtétet követően a szoba WC rendkívül hasznos lehet a beteg számára, különösen akkor, ha a betegség vagy a műtét után korlátozott a mozgása, vagy nehézséget okoz a testhelyzet változtatása, például a felállás vagy a leülés. Egy stroke vagy egy infarktus után például több hetes ágynyugalom, pihenés és kevésbé aktív életmód javasolt. A beteg ilyenkor ugyanis nagyon legyengül, könnyen leveszítheti az egyensúlyát, ami eséshez és további szövődményekhez vezethet. A szoba WC segíthet abban, hogy a beteg önállóan vagy minimális gondozói segítséggel higiénikus és emberi körülmények között is elláthassa a szükségleteit.

WC magasító – otthonápolási segédeszköz protézis műtét után

A WC magasítót azoknak ajánljuk, akiknek egy műtét után korlátozott a mozgásuk. Ilyen például egy térd- vagy egy csípőprotézis műtét, ami problémát okozhat a betegnek az egyensúlyozásban és a testhelyzet változtatásában. A magasító segítségével a frissen műtött betegnek nem kell mélyen lehajolnia, lehuppannia, így minimálisra csökkenthető annak az esélye, hogy a friss protézis kimozdul a helyéről. Ezen felül segíti a könnyebb felállást, minimalizálja az esések lehetőségét. Térd- és csípőprotézis műtét után a betegnek mozognia kell, tehát számára nem a szoba WC, hanem a WC magasító a jó megoldás.

Kád szélére kifordítható fürdetőszék

Egy műtétet követően a tisztálkodás is ugyan olyan nehézséget okozhat, mint a szükségleteink elvégzése, vagy maga a fekvés. A test gyenge, fájdalmak gyötörhetik, és ilyenkor a fürdőkádba való be- és kimászás is komoly nehézségekbe ütközhet. Ebben segít az a speciális otthonápolási segédeszköz, amit a kádas fürdőszobákhoz alakítottak ki. A kád szélére fordítható fürdetőszékre ráültetjük a beteget, majd egy óvatos mozdulattal befordítjuk a kád belső felére. A beteg közben biztonságosan és stabilan ül. Nem kell a kádba ülnie vagy állnia.

Kerekesszék

Amennyiben egy betegség vagy baleset miatti műtét után a betegnek tartósan csökken a lábereje, fájdalmai vannak, vagy instabil az állása, akkor a kerekesszék használata lehet a megoldás a biztonságos mozgás érdekében.
A kerekesszék használata a műtét utáni időszakban segíthet a könnyebb mozgásban és a mindennapi tevékenységek biztonságosabb elvégzésében. A szabadabb mozgás hozzájárul az önállóság érzésének fenntartásához, és segíti a beteget a mentális felépülésben is. Egyes műtétek, például a csípő- vagy térdprotézis beültetése után, az orvos javasolhatja a kezdeti időszakban a kerekesszék használatát, a test helyreállítja a normális funkcióit. Ez segíthet minimalizálni a további sérüléseket, és lehetővé teszi a betegnek a biztonságos rehabilitációt és a gyógyulást.

kerekesszék

Járókeret

Amennyiben egy műtét után fel kell állnia a betegnek, mert ez hozzájárul a gyógyulásához, de még instabil, a járókeret használatát szokták javasolni. A térd- és csípőprotézis műtét után is hasznos otthonápolási segédeszköz, amikor a beteg már annyira megerősödött, hogy kiszállhat a kerekesszékből. A járókeret segítségével stabil marad a páciens, meg tudja tartani az egyensúlyát, miközben kisebb terhelés mellett használja a megműtött végtagjait. A könnyített járás erősíti az izmokat, ezáltal felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat. Ez a segédeszköz szintén az önállóság egyik szimbóluma. Ha a beteg – némi rásegítéssel is – azt érzi, hogy képes egyedül is megtenni dolgokat, akkor lelkileg is erőre kap, ami nélkülözhetetlen az eredményes rehabilitációhoz.

Elektromos betegemelő

Bizonyos műtétek után (mint például a gerincműtét, a csípőprotézis vagy a térdprotézis műtét) gyakran szükség lehet elektromos betegemelőre is, különösen akkor, ha a betegnek korlátozott a mozgásan, és nehéz vagy fájdalmas neki a mozgás. Az elektromos betegemelő segítségével a beteget biztonságosan és kényelmesen át lehet helyezni az ágyról a székbe, a fürdőszobába vagy más helyekre.

oxigénkoncentrátor

Oxigénkoncentrátor

Egyes megbetegedések esetében (pl. COPD, tüdőgyulladás, szívbetegségek, alvási apnoe, tüdő-, vagy szívműtét) az oxigénkoncentrátor az oxigénterápia nélkülözhetetlen kelléke. Ha a kórházon kívül, a saját otthonában szeretne lábadozni a beteg, akkor ennek az otthonápolási segédeszköznek mindenképp rajta kell lennie a beszerzendők listáján. Az oxigénterápia célja a vér oxigéntartalmának a növelése, a légzés könnyítése, az immunrendszer és az anyagcsere folyamatok támogatása. Egy szívműtét után az oxigénkoncentrátor segíti az oxigénszállítást, hogy megelőzhetők legyenek az esetlegesen kialakuló szövődmények. Az alvási apnoe fennállásakor garantálja, hogy a páciens ne kerüljön oxigénhiányos állapotba, valamint gondoskodik így a nyugodt és mély alvásról. Ez persze csak néhány példa arra, hogy az oxigénkoncentrátor hogyan segíthet a gyorsabb felépülésben egy kórházi kezelés vagy műtét után.

Egy műtét után számtalan eszközt és berendezést be kell szerezni, ha a beteg a saját otthonában szeretne újult erőre kapni. Ebben az írásunkban azokat a legfontosabb otthonápolási segédeszközöket gyűjtöttük össze, amelyek valóban megkönnyítik a beteg és a gondozó életét, felgyorsíthatják a gyógyulási folyamatot, valamint segíthetnek megelőzni további sérüléseket és szövődményeket. Mielőtt kórházi beavatkozáson esne át ön vagy egy hozzátartozója, tudakozzon a nélkülözhetetlen segédeszközök bérlése felől, és vegye fel a kapcsolatot egy otthonápolással foglalkozó egészségügyi céggel, akik a gondozó biztosításától kezdve segíteni tud az eszközök bérléséig mindenben.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

Nyiroködéma tünete

Nyiroködéma: 5 veszély, ha nem kezelteti

A nyiroködéma a nyirokkeringés zavara miatt kialakuló, a bőr felszínén megjelenő duzzanat. Az ödéma kialakulásának oka lehet sérülés, műtét vagy olyan betegség, mint például a

házhoz járó gyógytornász

5 érv a házhoz járó gyógytornász mellett

A házhoz járó gyógytornász szolgáltatás nem csak kényelmes, de számos kellemetlenséget le tud venni egy család válláról. A gyógytorna számos ember számára segítséget nyújt az

testtudatosság

A testtudatosság megóv a sportsérülésektől

A célzott mozgásprogrammal elérhető testtudatosság olyan összefüggésekre tanít, amelyek megóvhatnak a hétköznapi vagy a sportolás közbeni sérülésektől. Észrevette már, hogy a szokásos hétköznapi tevékenység már

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?