Személyre szabott gyógytorna otthona kényelmében!

Gyógyulni mindenütt jó, de legjobb otthon!

Az otthoni gyógytorna nem luxuskezelés, tehát nem pusztán kényelmi szempontból érdemes alkalmazni, hanem úgy, mint a gyógyulásért tett erőfeszítéseink egyik legprecízebb és leghatásosabb módját. Ha a páciens mozgásképtelen vagy mozgásában erősen korlátozott, akkor nincs is más lehetőség, a segítségnek kell házhoz jönnie.

Az otthon végzett és szakember által vezetett gyógytornának számos előnye van. Azon túl, hogy a páciensnek nem kell utaznia, várakoznia és kitennie magát az egészségügyi intézményekben tapasztalható mindenféle kellemetlenségnek, fontos előny, hogy a magánlakás nyugalmában a gyógytornász figyelme nincs megosztva, nincsenek zavaró tényezők, így a szakember kizárólag a páciensre figyelhet. Ebből következően a kezelés személyre szabott lesz, speciálisan az Ön problémájára kidolgozva. Az egyéni igényekhez ill. a páciens konkrét egészségügyi állapotához igazított kezelés sokkal hatékonyabb és sokkal biztonságosabb, mint a csoportos foglalkozások. Állapottól függően egyes gyakorlatok akár még ronthatnak is a helyzeten, ezért kulcsfontosságú, hogy a gyógytornász “jól célozzon” a kezelés összeállításakor, vagyis csak és kizárólag olyan mozdulatsort végeztessen a pácienssel, amelyre neki valóban szüksége van.

Mivel a gyakorlatokat a páciens otthon tanulja meg és gyakorolja be, lehetőségében fog állni bármikor megismételni a tornát a szakember jelenléte nélkül is (egy családtag segítségével vagy akár teljesen egyedül). A szorgalmasan végzett önálló munka pedig rendkívüli mértékben felgyorsítja a gyógyulást ill. a panaszok enyhülését.

Amint láthatjuk, az otthoni gyógytorna a mozgásterápiák magasabb szintű megvalósítása: megfelelő szaktudás mellett biztonságosabb, hatékonyabb és kényelmesebb, mint más kezelési formák.
Ezek az előnyök azonban csak akkor érvényesülnek, ha a mozgásszervi problémák pontosan vannak diagnosztizálva, ill. ha a gyógytornász minden szükséges információ birtokában van. Ennek elérése érdekében minden kezelés egy alapos állapotfelméréssel kezdődik. Ez a vizsgálat szintén a páciens otthonában történik, a szakembereink minden beteghez ellátogatnak, hogy megismerjék a kiinduló fizikai és egészségügyi helyzetet, ill. hogy alaposan tájékozódjanak a kórelőzményekről.

Állapotfelmérés – Ezzel kezdődik minden terápia

Nagyon fontos, hogy a gyógytorna vagy terápia előtt sikerüljön pontosan azonosítani a tünetek mögött megbújó ízületi vagy izmokat érintő diszfunkciót, illetve előzetes kórházi kezelés esetén felmérni az aktuális egészségügyi állapotot, ugyanis csak ezáltal lehet célzott kezelést alkalmazni. A felderítéshez szükséges vizsgálatok az állapotfelmérés fontos részét képezik. A terapeuta továbbá megismeri a páciens kórtörténetét (voltak-e korábbi műtétek, van-e csontritkulás, voltak-e korábbi sérülések, van-e aktuális gyulladás stb.), ill. feltérképezi a mozgásszervek állapotát. Ezek azért is fontosak, mert feltétlenül ki kell szűrni azokat a gyakorlatokat, amelyeket a páciensnek nem szabad végeznie.

Amint a vizsgálatok befejeződtek (olykor indokolt lehet időigényesebb röntgen, CT vagy MRI vizsgálat is), a gyógytornász összegzi az eredményeket, majd megtervezi a hatékony, személyre szabott terápiát.

Az állapotfelmérés tehát egy olyan komplex vizsgálat, amely a kezelés elkezdését megelőzően hajtandó végre, helyben elvégezhető feladatokból, valamint korábbi sérülések és gyógyulások (a kórelőzmények) alapos felderítéséből, valamint (indokolt esetben) további vizsgálati eredmények értékeléséből áll. Mindezek célja, hogy a gyógytornász minden lényeges információnak a birtokába kerüljön, ugyanis csak ezek által képes a lehető legjobb módszer megtalálására és alkalmazására. Ha az állapotfelmérés sikeres, akkor garantált a kezelés hatékonysága.

Állapotfelmérés lépésről-lépésre

Gyógytorna otthon – Miért érdemes otthoni gyógytornát alkalmazni?

A rehabilitáció során alkalmazott kezelések csak akkor vezethetnek gyógyuláshoz, ha kellő ideig tartanak, és nem maradoznak el akkor sem, amikor a beteg a kórházi kezelések után már hazakerült. Nem szabad elhanyagolni az orvos által előírt feladatokat még akkor sem, amikor jelentős javulás állt be a beteg állapotában. Ellenkező esetben pedig, amikor a felépülés látszólag megrekedt, nem szabad feladni a reményt, mert bár a gyógyulás ideje olykor végtelennek tűnik, a helyes irányba tett erőfeszítések végül mindig kifizetődnek.

A gyógytorna tipikusan olyan kezelés, amit érdemes hosszútávon alkalmazni. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetnének gyors és látványos eredményei. Legtöbb esetben a kellő önfegyelem mellett végzett és szakember által vezetett torna meglepően rövid időn belül érezteti jótékony hatását. De a részeredményekkel nem szabad megelégedni. A lábadozás útja hosszú és rögös, de mindenképpen érdemes végigmenni rajta.

A teljes felépülés eléréséhez rendkívüli kitartás kell. Minden olyan tényező, amely akadályozza a beteget a kezelésekhez való hozzájutásban, jelentősen lassítja a gyógyulás tempóját és lerontja a végső esélyeket. Ezért akkor van a legnagyobb esély a teljesértékű élet visszanyerésére (vagy az egészségmaximum elérésére), ha a legfontosabb kezelések a páciens számára a lehető legnagyobb kényelemben hozzáférhetők. Így lehet az otthoni gyógytorna a gyógyulás záloga.

Ha nem kell nap mint nap szembenézni az utazás nehézségeivel, az előírt torna mennyisége sokkal könnyebben és jobb kedvvel tartható. Hiszen általában éppen a mozgásukban korlátozott emberek szorulnak leginkább gyógytornára, akiknek sokkal nehezebb az utazás. Az otthoni gyógytorna tehermentesíti a családtagokat is, mert nem kell a beteget rendszeresen ide-oda utaztatni. Otthon nincs tétlenül várakozás sem a torna kezdetéig, szemben az egészségügyi intézményekkel, amelyekben szinte törvényszerű a hosszú várakozási idő. A kiszállással dolgozó gyógytornász mindig pontosan időre érkezik, így megkímélhetjük magunkat a várótermi kellemetlenségektől is. Ami pedig még ennél is fontosabb: az otthoni gyógytorna során a gyógytornász csak és kizárólag egy páciensre figyel, ezért a torna tökéletesen személyre szabott lesz, vagyis maximálisan hatékony, élvezetes és mindig professzionális.Ha a legjobb kezelést szeretné, amely gyorsabb, biztonságosabb és könnyebb felépülést biztosít, válassza az otthoni gyógytornát.

A legnépszerűbb laborvizsgálatok

A laborvizsgálatok alapvető szerepet játszanak az egészség megőrzésében, a betegségek korai felismerésében, valamint a már meglévő betegségek kezelésének követésében. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakrabban elvégzett …

Tovább olvasás →

Menstruációs Fájdalom Enyhítése

Menstruációs Fájdalom és PMS Enyhítése: Hatékony Otthoni Tornagyakorlatok és Manuálterápiás Technikák Hogyan Segíthet az Otthoni Torna a Menstruációs Fájdalom Enyhítésében? Napjainkban egyre nagyobb figyelmet fordítanak …

Tovább olvasás →

Otthoni Gyógytorna Tippek:

Otthoni Gyógytorna Tippek: Növelje Hatékonyságát Praktikákkal és Eszközökkel Az otthoni gyógytorna lehetőséget nyújt arra, hogy a mindennapokban is fenntartsa fizikai egészségét és mozgékonyságát. A megfelelő …

Tovább olvasás →

Otthonápolás Tippek: 4 Elengedhetetlen Szempont az Idősek Gondozásához

Otthonápolás Tippek: 4 Elengedhetetlen Szempont az Idősek Gondozásához Az otthonápolás az idősek és betegek számára a legnagyobb kényelmet és biztonságot nyújtja saját környezetükben. Az otthoni …

Tovább olvasás →

Idős Gondozás Otthon: Tippek és Tanácsok a Mindennapokhoz

Az idős gondozás otthoni környezetben kihívásokkal teli, mégis rendkívül kielégítő feladat lehet. Az otthoni gondozás nemcsak a fizikai szükségletek kielégítését jelenti, hanem a lelki támogatást …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

szülés előtti gyógytorna

Miért fontos a szülés előtti gyógytorna?

A szülés előtti gyógytorna olyan speciális mozgásprogramokat jelent, amelyek célja a terhesség alatti egészséges testmozgás folytatása, valamint a szülésre való felkészülés és az azt követő

ülőmunka

A gyógytorna segít megelőzni ülőmunka veszélyeit

Az utóbbi években az ülőmunka gyakorisága Magyarországon az iparosodott világ tendenciájához hasonlóan látványosan megnövekedett. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség adatai szerint Magyarországon az általános munkakörülményekkel és

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?