Nyiroködéma: 5 veszély, ha nem kezelteti

Nyiroködéma tünete

A nyiroködéma a nyirokkeringés zavara miatt kialakuló, a bőr felszínén megjelenő duzzanat. Az ödéma kialakulásának oka lehet sérülés, műtét vagy olyan betegség, mint például a vénás elégtelenség vagy a lymphaticus rendszer elzáródása.

A kezdeti nyiroködéma első tünete a végtag püffedése, amit könnyen össze lehete téveszteni a vizesedéssel. Ha a vízhajtó nem szűnteti meg pár napon belül a duzzanatot, és volt a fentieknek megfelelő kórelőzmény, nyiroködémára gyanakodhat.

A nyiroködéma kezelést nyirokterápiás szakemberek végzik, akik masszázsokat vagy speciális fáslizást alkalmaznak a duzzadt területen, hogy javítsák a nyirokkeringést. Vannak terapeuták, akik kifejezetten masszázsra szakosodnak, de valójában ez önmagában nem hoz megkönnyebbülést: a folyamatos fáslizás képes csak támogatni a nyirokrendszert a méregtelenítésben, és a duzzanat visszaszorításában.

Ha a nyiroködéma nincs időben diagnosztizálva és kezelve, a duzzanat folyamatosan növekedik, kellemetlen és fájdalmas lesz.

Nyiroködéma
Nyiroködéma

A kezeletlen nyiroködéma elefántláb kialakulásához vezethet

A nyiroködéma odáig fajulhat, hogy a betegnek úgynevezett elefántlába lesz. Ez gyakorlatilag a nyiroködéma utolsó fázisa, amikor a duzzanat már olyan mértékű, hogy a láb extrém módon megvastagodik, megkeményedik és narancsbőr szerű elváltozás lesz a bőrlefüleltén. A duzzanattól elvékonyodott bőr megrepedhet, ráadásul növeli a mélyvénás trombózis kockázatát és a lábszárfekély kialakulását is. Extrém esetben a végtagok funkciójának teljes károsodásához, valamint mozgáskorlátozottsághoz vezethet.

5 veszély, ha a nyiroködéma nincs kezelve

A nyiroködéma – ha egyszer kialakul – élethosszig tartó gondozást igényel. Ehhez tudatos hozzáállás, és fegyelem szükséges. Sokan pont ezért hanyagolják, pedig nem kellene.

Az alábbiakban megmutatunk 5 veszélyt, ha nem foglalkoznak a nyiroködémával.

1 A bőr károsodása

Az állandó duzzanat károsíthatja a bőrt, ami fekélyek kialakulásához, valamint a baktériumok és gombák szaporodásához vezethet.

2 Érrendszeri károsodás

A nyirokrendszer működésének a felborulása a vénás rendszer elégtelenségéhez vezethet. Ez számos más betegséghez vezethet, például nyirokcsomó gyulladáshoz, nyirokérgyulladáshoz (lymhangitis), a nyirok utak elzáródásához (lymphoedema), a nyirokrendszer rosszindulatú daganatához (lymphoma) vagy a filariázishoz (fonalféreg betegség).

Nyiroködéma tünetei
Nyiroködéma tünetei

3 A nyirokrendszer károsodása

A nyirokrendszer károsodása a nyirokkeringés romlásához és a nyiroködéma súlyosbodásához vezethet. Ha a vénás keringés elégtelen, a nyirok nem tud a vénákba ömleni: a nyirokerekben elkezd pangani a nyirok. Emiatt fehérjék és folyadék lép ki a szövet közi térbe, ez okozza az ödémákat: a hurkaszerű ujjakat, az elefántlábat, a csecsemőráncokat a végtaghajlatokban.

4 Kéz-láb szindróma

A duzzadt terület nyomása károsíthatja az idegrendszert, ez pedig a kéz-láb szindróma kialakulásához vezethet. Ennek jellegzetes tünetei az állandó fájdalom, a bizsergés és a zsibbadás a végtagokban.

5 Fertőzések, szepszis

Az ödéma területén pangó nedvesség és a csökkent véráramlás ideális körülményeket teremt a baktériumok és gombák elszaporodásához, ami fertőzéseket, legrosszabb esetben pedig vérmérgezést, azaz szepszist okozhat.

A nyiroködéma kezelését orvosok vagy nyirokterapeuták végzik, akik folyamatosan figyelik a beteg állapotát, és ennek megfelelően módosítják a kezelést.

Mivel a nyiroködéma folyamatos felügyeletet igényel, a szakorvosi ellátás súlyos többlet feladatokat és költségeket ró a betegre, ráadásul a fájdalmak miatt rengeteg kellemetlenséggel járhat. A nyiroködéma kezelést azonban otthona kényelmében is igénybe veheti. Szakképzett terapeutánk segítségével a lehető legjobb állapotba hozzuk duzzadt végtagjait, hogy élhetővé tegyük a mindennapjait, és elkerülhesse a szakellátásba járással történő terheket.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

gerincsérv kialakulása

6 érv a gerincsérv gyógytorna mellett

A gerincsérv gyógytornával való kezelése segít megerősíteni a hátizmokat, helyreállítja a helyes testtartást, növeli a gerinc rugalmasságát, és visszaadja a szabad mozgásképességet. A gerincproblémák egyik

munkáltatói márkaépítés előnyei

Belülről épül a munkáltatói márka

A munkáltatói márka, azaz az employer branding építése egyre inkább a vállalatok szervezeti kultúrájának egyik legfontosabb elemévé vált az utóbbi években, mivel egy prosperáló cég

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?