Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok

A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. A korai felismerés és a rendszeres szűrővizsgálatok, beleértve a mammográfiát és az önvizsgálatot, létfontosságúak a sikeres kezelés és a gyógyulás szempontjából.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a 45-65 év közötti nőknek, kétévente automatikusan meghívót küld mammográfiai vizsgálatra, így minden nő, aki ebbe a korcsoportba tartozik, emlékeztetőt kap a vizsgálat prevenciós jelentőségéről.

Az önvizsgálatot azonban már 20 éves kortól javasolják az orvosok.

Mellrákszűrés vizsgálatok

A mellrák kialakulásának kockázata nő az életkor előrehaladtával, és különösen veszélyeztetettek azok, akiknek a családjában már előfordult emlőrák, vagy akik egészségtelen életmódot folytatnak, például dohányoznak. Az elmúlt években a 40 évnél fiatalabb nők között is megnőtt a mellrák kialakulásának esélye, különösen a posztmenopauzás időszakban.

Az önvizsgálat során fontos figyelni az emlők alakjára, nagyságára, a mellbimbók állapotára és az emlő bőrére. Bármilyen gyanús jelet fedezel fel, például ismeretlen eredetű, nem gyógyuló sebet, azonnal keress fel egy szakorvost.

A mammográfia és az emlőultrahang képesek kimutatni a korai stádiumú mellrákot, még akkor is, ha az még nem tapintható.

Otthoni mellvizsgálat 5 lépésben

Az önvizsgálat, bár nem helyettesíti a szakorvosi vizsgálatot, mégis fontos eszköz a korai felismerésben. Azok a nők, akik rendszeresen végeznek önvizsgálatot, nagyobb eséllyel ismerik fel időben a mellrák jeleit, mint azok, akik elhanyagolják ezt az egyszerű tapintásos módszert.

Ne halogass! Végezd el az önvizsgálatot most! Csak 5 perc az egész!

01 1. Állj egy tükör elé, engedd le a kezeidet, és lazítsd el a válladat! Figyeld meg a melleid formáját! Nézd meg, látható-e bármilyen szokatlan bőrelválozás, elszíneződés, duzzanat, vagy bármilyen atipikus forma, mint például a mellbimbók befelé húzódása. Ismételd meg a megfigyeléseket úgy, hogy mindkét kezed a fejed fölé emeled! Nézd meg, találsz-e valamilyen szokatlan csomót vagy érzed-e a bőröd megvastagodását.
02 1 2. Vizsgáld meg melleid úgy, hogy egymás után mindkettőt kézbe veszed, és tenyered először függőlegesen, majd vízszintesen mozgatva végig húzod rajtuk. A jobb kezed összezárt ujjaival végezz enyhe nyomást, és körkörös mozdulatokkal, kívülről befelé haladva tapintsd át mindkét melled! Figyeld meg, észlelsz-e bármilyen rendellenes csomót vagy bőrmegvastagodást.
04 e1696348266555 3. Feküdj le kényelmesen hanyatt, helyezd az egyik kezed a fejed alá, egy kispárnát pedig a vállad alá, és körkörös mozdulatokkal vizsgáld meg sorban mindkét melled; az ujjaid hegyével tapintsd át a hónaljadat is!
04 e1696348266555 4. Ezután helyezd a karod a tested mellé, és ismételd meg a tapintásos vizsgálatot, először az egyik, aztán a másik oldalon.
05 5. Óvatosan nyomd meg a mellbimbókat! Figyeld meg, távozik-e belőlük bármilyen folyadék.

A mellrákszűrés és a korai diagnózis nem csak az életminőség megőrzésében játszik kulcsszerepet, hanem a kezelési költségek csökkentésében is. A korai stádiumban felismert mellrák kezelése gyakran kevésbé invazív és költséghatékonyabb, mint a késői stádiumban diagnosztizálté.

Nézd meg a Semmelweis Egyetem oktató videóját is, amelyben Prof. Dr. Dank Magdolna, az onkológiai profil vezetője ismerteti az önvizsgálat részleteit!

Forrás: Semmelweis Egyetem, youtube.com/@SemmelweisEgyetemvideo

Mammográfia

A mammográfia kulcsfontosságú vizsgálat a mellrák korai diagnosztizálásában, amely a mell szöveteinek röntgen alapú képalkotó vizsgálatával tárja fel a szöveti eltéréseket. Ezzel a módszerrel akár már 5 mm átmérőjű korai daganatot is képesek kimutatni.

A vizsgálat során a szabaddá tett melleket a röntgenfilmet tartalmazó felületre kell helyezni. Óvatosan összenyomják, hogy a röntgensugarak hatékonyan átjussanak a szöveteken, és hogy a képek részletgazdagok legyenek. A vizsgálat rövid ideig tart, és a vele járó kellemetlenség gyorsan elmúlik.

A radiológus értékeli a felvételeket, és az eredményeket postán küldik el. Abban az esetben, ha eltérést találnak, további vizsgálatokra lehet szükség.

Emlőultrahang

Az emlőultrahang a mell és a hónalj területének részletes vizsgálatát teszi lehetővé. A vizsgálat során egy ultrahang fejet használnak, ami ultrahanghullámokat bocsát ki, ez halad végig a bőr felületén. Ezek a hullámok visszaverődnek a szövetekről, és képet alkotnak az emlő belső szerkezetéről. A vizsgálat során a páciens hanyatt fekszik, és a vizsgáló orvos alaposan megvizsgálja mindkét emlőt és a hónalj területét is.

Az emlőultrahang fájdalommentes, nem invazív vizsgálat – mivel nem használnak ionizáló sugárzást -, ezért biztonságos és ismételhető is. Az ultrahang segítségével a radiológus láthatja a mell szöveteit, és képes azonosítani a daganatokat, cisztákat és egyéb eltéréseket.

Az emlőultrahang különösen hasznos lehet a fiatalabb nők számára, akiknek a mellszövete sűrűbb, valamint azok számára is, akiknél a mammográfia kontraindikált.

Amennyiben az ultrahang vagy a mammográfia során eltérést észlelnek, további vizsgálatok, például biopszia, emlő-MR, lehetnek szükségesek a pontos diagnózis felállításához.

A mellrákszűrés egy szeretetteljes cselekedet is

A mellrákszűrés és az önvizsgálat nem csak egy egyszerű orvosi eljárás vagy rutin, hanem egy odaadó gesztus önmagunk és szeretteink felé. A mellrák korai felismerése életet menthet, és minden nőnek joga és kötelessége is, hogy törődjön saját egészségével, és megtegye a szükséges lépéseket a megelőzés érdekében.

Az önvizsgálat és a rendszeres szűrővizsgálatok lehetővé teszik, hogy időben észrevegyük a mellünkben bekövetkezett változásokat, és azonnal cselekedjünk, ha valami nem stimmel.

A mellrák nem válogat. Érinti az anyákat, lányokat, nagymamákat, barátnőket, és minden nőt, aki fontos számunkra. A korai felismerés és a proaktív hozzáállás nem csak a saját életünket mentheti meg, hanem példát is mutathat másoknak, és ösztönözheti a körülöttünk lévő nőket, hogy ők is törődjenek az egészségükkel.

A mellrákszűrés és az önvizsgálat nem csak egy felelősség, hanem egy szeretetteljes cselekedet is. Egy olyan cselekedet, amely azt mutatja, hogy törődünk magunkkal, hogy szeretnénk hosszú, boldog és egészséges életet élni a szeretteink körében.

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?