Az éves szűrővizsgálat fontossága

éves szűrővizsgálat

Az éves szűrővizsgálat lehetőséget biztosít az emberek fizikai állapotának vizsgálatára, kiszűri a krónikus betegségeket vagy azok kockázati tényezőit.

Az éves szűrővizsgálat során megvizsgálják a szívet, a tüdőt, a szemet, a test egyéb rendellenességeit és a súlyunkat. De az alapos éves fizika vizsgálat egyik legfontosabb és gyakran figyelmen kívül hagyott egészségügyi szűrővizsgálata a vérvétel. Ha nem végeztet el évente legalább egy általános nagylaborvizsgálatot, akár veszélybe is sodorhatja az egészségét.

Mit mutat meg egy szűrővizsgálat?

Élete során valószínűleg már öntől is vettek vért valamilyen betegség megállapítása céljából. A szűrővizsgálatok a vér különböző összetevőit elemzik, hogy kimutassák a szervezetben bekövetkező fiziológiai és kémiai változásokat. Ezek a vérvizsgálatok kiszűrhetnek bizonyos egészségügyi problémákat, nyomon követhetik a krónikus betegségek kezelésének hatékonyságát, és alapinformációkat szolgáltathatnak a szervek működéséről.

A szűrővizsgálat gyakorisága személyenként eltérő. A krónikus egészségügyi problémákkal küzdő embereknek gyakoribb vérvételre lehet szükségük. Emellett az életkor előrehaladtával a szűrővizsgálatok gyakorisága és típusa nőhet. A korral járó hormonváltozások és bizonyos szervi elváltozások (férfiak esetében például a prosztatamegnagyobbodás) vérvizsgálattal megállapíthatók.

De még ha egészségesnek is érzi magát, lehetnek olyan elváltozások a szervezetében, amelyeket egy vérvizsgálat időben nyakon tud csípni. Amennyiben valóban nincs semmi baja, egy szűrővizsgálat alapként szolgálhat háziorvosának, amit évről-évre elő vehet, összehasonlíthatja az értékeket és észre veheti az eltéréseket.


NAGYLABOR VIZSGÁLATOT KÉREK KISZÁLLÁSSAL

10 ok, hogy végezzen évente általános nagylabor szűrővizsgálatot

Az alábbiakban összegyűjtöttük a tíz legfontosabb okot, amiért érdemes évente szűrővizsgálatra járni.

vérvétel

1 Megelőzés
Az évente végzett általános vérvizsgálat segít megelőzni, vagy időben diagnosztizálni különböző egészségügyi problémákat. A vérvétel macerásnak és feleslegesnek tűnhet egészségesen, de ha belegondolunk egy betegség miatt kieső időre, a vele járó nehézségekre és költségekre, akkor beláthatjuk az éves szűrővizsgálat fontosságát.

2 Általános ellenőrzés
A nagylabor a test általános egészségi állapotát ellenőrzi, mely tartalmazza többek között a vérszegénység, különféle fertőzések és az autoimmun betegségek vizsgálatát. Ilyenformán válaszokat kaphatunk olyan tünetekre, amiknek a vizsgálat előtt nem is sejtettük az okát.

3 Szív- és érrendszeri betegségek felismerése
Az általános vérvizsgálat segítségével számos szív- és érrendszeri probléma diagnosztizálható, beleértve a magas vérnyomást és a koleszterinszintet is. Az értékek ismeretében időben észrevehetők az eltérések, és azonnal kezelési javaslatokat kaphat orvosától.

4 Cukorbetegség diagnosztizálása
Az általános szűrővizsgálat segítségével például a cukorbetegség vagy az inzulinrezisztencia is felismerhető már korai stádiumban, mielőtt súlyosabb tünetek jelentkeznének.

5 Rákszűrés
Egy laborvizsgálat során az onkológusok felismerhetik a rákos sejtek jelenlétét, ami segít a korai diagnózisban és a terápiák azonnali elkezdésében. Illetve az általános szűrővizsgálat kiindulópontot ad további speciális vizsgálatok elvégzéséhez, hogy tűpontosan meg lehessen határozni a betegség okát és súlyosságát.

6 Vérzékenyég diagnosztizálása
Az általános vérvizsgálat segítségével a vérzékenység még a komolyabb tünetek jelentkezése előtt, korai stádiumában is felismerhető. Ha például ön sokat mozog, vagy ellenkezőleg, mozgásában korlátozott, és fennáll a gyakori esések és sérülések kockázata, ez az ismeret megóvhatja a nagyobb bajtól.


NAGYLABOR VIZSGÁLATOT KÉREK KISZÁLLÁSSAL

7 Májbetegség szűrés

Az általános vérvizsgálat segítségével a májenzimek szintje is mérhető, ami segít felismerni a májbetegségeket. Ebben az esetben is kulcsfontosságú a lehetségesen fennálló elváltozások gyors kezelése.

labor

8 Vas és vitaminhiány felismerése
Az általános vérvizsgálat segítségével felismerhető a vas- és vitaminhiány is. A felszívódási zavarok, és a tápanyaghiányok ismeretében orvosa vagy dietetikusa olyan étrendet és kiegészítőket javasolhat, amelyek biztosítják szervezete optimális ellátottságát.

9 Gyógyszerek hatékonyságának az ellenőrzése
Az általános vérvizsgálat segítségével ellenőrizhető, hogy a szedett gyógyszerek hatékonyak-e és nem okoznak-e mellékhatásokat. Ha a szűrővizsgálatok során nem észlelhető változás, akkor új kezelési tervet kaphat, hogy visszanyerje jó egészségi állapotát.

10 Az egészséges életmód támogatása
Az évente végzett általános vérvizsgálat már önmagában egy kontrollt jelent az egészsége felett. Aki fontosnak tartja a rendszeres vérvételt, az sokkal nagyobb valószínűséggel fontosnak tartja az egészséges táplálkozást, az aktív életmódot, a stresszkezelést is.

Ahogy tehát láthatja, az évente végzett szűrővizsgálatok szerepe igen fontos az egészségmegőrzésben és az egészségügyi problémák korai felismerésében. Amennyiben konkrét panaszai vannak, érdemes orvosával konzultálni, mert lehetséges, hogy egy általános nagylabor már nem lesz elegendő a probléma okának feltárásához.

Ebben tud gyors segítséget nyújtani a Labor Iránytű Szolgáltatásunk is, mellyel optimalizáltuk a betegutat. Ön feltölti korábbi dokumentumait a szolgáltatás felületére, leírja valamennyi tünetét, mi pedig visszahívjuk és konkrét vérvizsgálatokat javaslunk, amiket a saját otthonába kiszállva el is tudunk végezni.

Így orvosa találgatások helyett konkrét szakorvosokhoz tudja irányítani, amivel ön időt és pénzt nyer.

laborvizsgálat

Hogyan készüljön fel a szűrővizsgálatra?

A laborvizsgálat során az egészségügyi szolgáltató mintát vesz az ön véréből, vizeletéből, egyéb testnedvéből vagy testszövetéből, hogy információt szerezzen az egészségi állapotáról. Ahhoz, hogy valós értékeket kapjon, javasolt néhány előírást betartania.

A legáltalánosabb szabály a koplalás. Mivel az ételekben vitaminok, ásványi anyagok vannak, a vérvétel előtti étkezés téves eredményeket adhat.
Gyakran mondják, hogy inni sem szabad, de ez úgy pontos, hogy csak vizet lehet inni laborvizsgálat előtt.

Fontos megjegyezni, hogy még egy apró változás is nagy hatással lehet a kész leleltre. Például vannak gyógyszerek, amelyek növelik vagy csökkentik a vércukorszintet. Ha a vérvétel előtt nem sokkal veszi be a gyógyszereit, akkor könnyen téves diagnózist kaphat, ami pedig felesleges izgalmakat okozna. A gyógyszereit tehát ne a vérvétel előtt vegye be.

Egyes szűrővizsgálatok esetében megkérheti, hogy a vérvétel előtt ne dohányozzon, kerülje az aktív testmozgást, ne egyen bizonyos ételeket, ne igyon, vagy épp ellenkezőleg, fogyasszon több folyadékot, hogy a vénái hidratáltabbak legyenek.

A vérvétel – még magán egészségügyi szolgáltatás keretén belül is – jóval kevesebbe kerül, mint egy betegség kezelésének a költségei. Járjon el rendszeresen szűrővizsgálatra, hogy kézbe tartsa egészségi ügyeit.

Az AVIAN Care-nél segítünk, hogy a lehető legpontosabb eredményeket kapja rövid időn belül. Foglalja le éves szűrővizsgálatát, lépjen kapcsolatba velünk.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

porckorongsérv

A porckorongsérv tünetei, kezelése

A porckorongsérv okozhat állandó vagy időszakos fájdalmat, amely akár a hát alsó részén vagy a nyakban is jelentkezhet. A porckorongsérv tünete lehet még zsibbadás, a

csontritkulás

Csontritkulás – okok, tünetek, kezelés

A csontritkulás egy olyan betegség, amely során a csontok elveszítik sűrűségüket és szilárdságukat, növelve így az esések és a törések kockázatát. Általában a menopauza utáni

szülés előtti gyógytorna

Miért fontos a szülés előtti gyógytorna?

A szülés előtti gyógytorna olyan speciális mozgásprogramokat jelent, amelyek célja a terhesség alatti egészséges testmozgás folytatása, valamint a szülésre való felkészülés és az azt követő

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?