A stroke utáni gyógytorna 5 elképesztő előnye

stroke utáni gyógytorna előnyei

A stroke utáni gyógytorna nagymértékben hozzájárulhat a rehabilitációban. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogy mi okozza a strokeot, és miért fontos a gyógytorna a rehabilitációban.

A stroke (szélütés) egy súlyos egészségügyi probléma, ami az agy vérellátásának megszakadásából adódik. A stroke után a test egyik oldala gyakran lebénulhat, és a mozgáskoordináció is károsodhat. Ebbe az állapotba nem kell és nem is szabad belenyugodni, hiszen sokat tehetünk a gyógyulásunk érdekében.

Mi okozza a strokeot és miért fontos a stroke utáni gyógytorna?

A szélütés két legjellemzőbb kiváltó oka az akut iszkémiás stroke és a vérzéses stroke.

Akut iszkémiás strokeok leggyakrabban egy vérrög okoz, ami elzárja az erekben futó vért megakadályozva így az agy vérellátását. A vérrög a szívben vagy az erekben jelentkezhet, és általában a koleszterin, a zsír és a fehérjék felhalmozódásától alakul ki.

A vérzéses stroke az agyban keletkező vérzés miatt vezet agykatasztrófához. Ennek oka leggyakrabban az erek falát gyengítő érelmeszesedés, amely megakadályozza a vér szabad áramlását. A vérzés az agyban alakul ki, és károsítja az agysejteket és a környező szöveteket.

A stroke kockázati tényezői

Bizonyos esetekben nem lehet beazonosítani a szélütés okát, de vannak olyan életmódbeli és örökletes faktorok, amelyek növelik a kockázatát. Ezek az alábbiak:

  • magas vérnyomás
  • cukorbetegség
  • dohányzás
  • magas koleszterinszint
  • öröklődés
  • szívbetegség
  • trombózis és a tromboembólia

Amennyiben ezeknek a tényezőknek a tudatában vagyunk, tehetünk a gutaütés megelőzése érdekében.

stroke utáni gyógytorna állapotfelmérés
stroke utáni gyógytorna állapotfelmérés


STROKE UTÁNI GYÓGYTORNÁT KERESEK

A stroke utáni gyógytorna előnyei

  1. Test egyensúlyának helyreállítása.
  2. Izomtónus és mozgáskoordináció javítása.
  3. Fizikai teljesítmény és általános egészségi állapot javítása.
  4. Fájdalom csökkentése és a mozgáskorlátozottság mérséklése.
  5. Érzelmi állapot helyreállítása.

A stroke következtében a test egyik oldala gyakran lebénul, illetve sérülhet a mozgáskoordináció. A személyre szabott szakavatott stroke utáni gyógytorna segít a test egyensúlyának helyreállításában, valamint javítja az izomtónust és a mozgáskoordinációt.

Emellett a gyógytorna segít rendbe hozni a vérkeringést, ami növeli az oxigén és tápanyagok szállítását a sérült agyterületekhez. Az izomgyakorlatok segítenek a megerősödésben, a mozgás újratanulásában és ezáltal az önállóság visszaszerzésében.

A szabadabb mozgás lehetővé teszi a fizikai állóképesség növelését, ami a teljes egészségi állapotra is pozitív hatással van.

stroke utáni rehabilitáció
stroke utáni rehabilitáció


ÁLLAPOTFELMÉRÉST KÉREK

A stroke utáni gyógytornának köszönhetően idővel csökken, majd fokozatosan megszűnik a fájdalom.

De a stroke utáni gyógytorna nem csak fizikailag segít visszanyerni régi önmagunkat. Mivel helyreállítja a sérült területeket, a beteg hangulata folyamatosan javul. Idővel búcsút mondhatunk a szorongásnak, a depressziónak és a korlátozottsággal együtt járó stressznek.

Egy stroke után számos kihívással kell szembenézni a betegnek, de a gyógytornász személyre szabott gyógytorna programmal segít gyorsabban visszanyerni korábbi életminőségünket.

A stroke egy súlyos egészségügyi probléma, amit az agy vérellátásának valamilyen jellegű megszakadása okoz. A stroke után a test egyik oldala gyakran lebénulhat, és a mozgáskoordináció is károsodhat. A szélütés utáni gyógytorna azonban nagymértékben hozzájárulhatnak a gyógyulásához és a rehabilitációhoz. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogy mi okozza a stroke-ot, és miért fontos a gyógytorna a stroke utáni rehabilitációban.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?