A stroke utáni gyógytorna 5 elképesztő előnye

stroke utáni gyógytorna előnyei

A stroke utáni gyógytorna nagymértékben hozzájárulhat a rehabilitációban. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogy mi okozza a strokeot, és miért fontos a gyógytorna a rehabilitációban.

A stroke (szélütés) egy súlyos egészségügyi probléma, ami az agy vérellátásának megszakadásából adódik. A stroke után a test egyik oldala gyakran lebénulhat, és a mozgáskoordináció is károsodhat. Ebbe az állapotba nem kell és nem is szabad belenyugodni, hiszen sokat tehetünk a gyógyulásunk érdekében.

Mi okozza a strokeot és miért fontos a stroke utáni gyógytorna?

A szélütés két legjellemzőbb kiváltó oka az akut iszkémiás stroke és a vérzéses stroke.

Akut iszkémiás strokeok leggyakrabban egy vérrög okoz, ami elzárja az erekben futó vért megakadályozva így az agy vérellátását. A vérrög a szívben vagy az erekben jelentkezhet, és általában a koleszterin, a zsír és a fehérjék felhalmozódásától alakul ki.

A vérzéses stroke az agyban keletkező vérzés miatt vezet agykatasztrófához. Ennek oka leggyakrabban az erek falát gyengítő érelmeszesedés, amely megakadályozza a vér szabad áramlását. A vérzés az agyban alakul ki, és károsítja az agysejteket és a környező szöveteket.

A stroke kockázati tényezői

Bizonyos esetekben nem lehet beazonosítani a szélütés okát, de vannak olyan életmódbeli és örökletes faktorok, amelyek növelik a kockázatát. Ezek az alábbiak:

 • magas vérnyomás
 • cukorbetegség
 • dohányzás
 • magas koleszterinszint
 • öröklődés
 • szívbetegség
 • trombózis és a tromboembólia

Amennyiben ezeknek a tényezőknek a tudatában vagyunk, tehetünk a gutaütés megelőzése érdekében.

stroke utáni gyógytorna állapotfelmérés
stroke utáni gyógytorna állapotfelmérés


STROKE UTÁNI GYÓGYTORNÁT KERESEK

A stroke utáni gyógytorna előnyei

 1. Test egyensúlyának helyreállítása.
 2. Izomtónus és mozgáskoordináció javítása.
 3. Fizikai teljesítmény és általános egészségi állapot javítása.
 4. Fájdalom csökkentése és a mozgáskorlátozottság mérséklése.
 5. Érzelmi állapot helyreállítása.

A stroke következtében a test egyik oldala gyakran lebénul, illetve sérülhet a mozgáskoordináció. A személyre szabott szakavatott stroke utáni gyógytorna segít a test egyensúlyának helyreállításában, valamint javítja az izomtónust és a mozgáskoordinációt.

Emellett a gyógytorna segít rendbe hozni a vérkeringést, ami növeli az oxigén és tápanyagok szállítását a sérült agyterületekhez. Az izomgyakorlatok segítenek a megerősödésben, a mozgás újratanulásában és ezáltal az önállóság visszaszerzésében.

A szabadabb mozgás lehetővé teszi a fizikai állóképesség növelését, ami a teljes egészségi állapotra is pozitív hatással van.

stroke utáni rehabilitáció
stroke utáni rehabilitáció


ÁLLAPOTFELMÉRÉST KÉREK

A stroke utáni gyógytornának köszönhetően idővel csökken, majd fokozatosan megszűnik a fájdalom.

De a stroke utáni gyógytorna nem csak fizikailag segít visszanyerni régi önmagunkat. Mivel helyreállítja a sérült területeket, a beteg hangulata folyamatosan javul. Idővel búcsút mondhatunk a szorongásnak, a depressziónak és a korlátozottsággal együtt járó stressznek.

Egy stroke után számos kihívással kell szembenézni a betegnek, de a gyógytornász személyre szabott gyógytorna programmal segít gyorsabban visszanyerni korábbi életminőségünket.

A stroke egy súlyos egészségügyi probléma, amit az agy vérellátásának valamilyen jellegű megszakadása okoz. A stroke után a test egyik oldala gyakran lebénulhat, és a mozgáskoordináció is károsodhat. A szélütés utáni gyógytorna azonban nagymértékben hozzájárulhatnak a gyógyulásához és a rehabilitációhoz. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogy mi okozza a stroke-ot, és miért fontos a gyógytorna a stroke utáni rehabilitációban.

Mi a különbség az otthoni szakápolás és a gondozás között?

Az otthoni szakápolás és az otthoni gondozás két különböző ellátás az idős vagy beteg emberek segítésére. A mindennapi életben azonban gyakran összekeverik ezt a két …

Tovább olvasás →

9 otthonápolási segédeszköz műtét után

Az otthoni lábadozás során néhány otthonápolási segédeszköz megkönnyíti a beteg és a betegápoló életét, és hozzájárulnak a gyorsabb felépüléshez, valamint az esetleges balesetek és szövődmények …

Tovább olvasás →

A jó betegápoló 5 ismertetőjele

A betegápoló tudja, hogy az élete a gondozott körül fog forogni. Testileg, lelkileg, szakmailag felkészült a legváratlanabb lehetőségekre is. A betegápolás nehéz és számos kihívást …

Tovább olvasás →

Fejfájás enyhítése gyógytornával

A fejfájás gyakori probléma, és a legtöbb esetben nem belső probléma miatt jelentkezik, hanem például a rossz testtartás vagy a nyakmerevség miatt. Sok ember tévesen …

Tovább olvasás →

A leggyakoribb prosztataműtét utáni szövődmények

Ebben az írásunkban a leggyakoribb prosztataműtét utáni szövődményeket foglaltuk össze, a prosztatamegnagyobbodás és a prosztatarák tükrében. A műtéti beavatkozás fontos kezelési lehetőség mind a prosztatamegnagyobbodás, …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

ülőmunka

A gyógytorna segít megelőzni ülőmunka veszélyeit

Az utóbbi években az ülőmunka gyakorisága Magyarországon az iparosodott világ tendenciájához hasonlóan látványosan megnövekedett. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség adatai szerint Magyarországon az általános munkakörülményekkel és

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!


  Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését!

  Sikerült elérnie kollégánkat?