A gyógytorna segít megelőzni ülőmunka veszélyeit

ülőmunka

Az utóbbi években az ülőmunka gyakorisága Magyarországon az iparosodott világ tendenciájához hasonlóan látványosan megnövekedett.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség adatai szerint Magyarországon az általános munkakörülményekkel és munkahelyi egészségvédelemmel kapcsolatos problémák között a mozgásszervi problémák és a stressz jelentik a leggyakoribb problémákat. Ez nagyrészt összefügg az ülőmunka túlzott mennyiségével, amely rengeteg embert érint.

A magyarországi irodai dolgozók többsége ülőmunkát végez, akik hosszú órákat töltenek ülve az asztaluknál, a számítógépük előtt. Az ülőmunka gyakorisága azonban más területeken is megnőtt, például a gépjárművezetői és az értékesítési szektorban. Munkagépvezetők, taxisok, kereskedők és területi képviselők tízezrei szelik ülve az országot hasonló problémákkal küzdve, mint az irodai alkalmazottak.

Elmondható tehát, hogy a napi 8-10 óra ülés, és az ezzel járó munkaegészségügyi kihívásoka egyre nagyobb problémát jelentenek a munkaadóknak és a munkavállalóknak egyaránt.

Az ülőmunka 10 leggyakoribb veszélye

Az ülőmunkából fakadó többnyire fizikai problémák oka a hosszantartó, rossz, statikus testtartás. A fej ilyenkor előrehajol, a vállak előre esnek, a gerincgörbület nő, a medencerész pedig hátra tolódik. A rossz testtartás következtében pedig felborul az izomegyensúly is. Egyes izmok összezsugorodnak, mások megnyúlnak, ezért alakul ki szinte elsőként a hátfájás és a nyakfájás.

Ülés közben az ágyéki gerincrész sincs a normális állapotában, ezért hatalmas nyomás nehezedik a porckorongra. És máris kész a derékfájás gyors receptje. Sok ülőmunkát végző ember panaszkodik azonban még végtagzsibbadásra vagy felborult emésztésre. Ez a rossz vérkeringés eredménye.

Az alábbiakban az ülőmunka tíz leggyakoribb következményét gyűjtöttük össze.

hátfájós ülőmunka

Hátfájás

Az ülőmunkával töltött hosszú órák következménye az állandó hátfájás. A nem kezelt probléma odáig fajulhat, hogy az éjszakákat is ellehetetlenítheti.

Nyakfájás

Az állandóan előre hajló testtartás és a monitor nézése miatt az ülőmunka során gyakran előfordulhat nyakfájás is. A rossz nyaki vérkeringés miatt pedig gyakori a fejfájás is az ülőmunkát végzők között.

Gerincproblémák

Az ülőmunka hosszú távon károsíthatja a gerincet, és hozzájárulhat a legkülönfélébb gerincproblémák (pl. gerincferdülés) kialakulásához.

Csukló- és karproblémák

Az egész napos billentyű püfölés és az egér használata miatt az ülőmunkát végzők gyakran panaszkodnak csukló- és karproblémákra (pl. ínhüvelygyulladás, tenisz könyök).

Szemfáradtság

Az ülőmunka többnyire a monitor nézésével párosul. A képernyő bámulása szemfáradtságot, szemszárazságot és egyéb szemirritációkat okozhat.

Visszérgyulladás

Az állandó ülés növelheti a visszérgyulladás kockázatát, mivel a tartós ülés során a vérkeringés lassul és pang.

Zsibbadás

A statikus és görbült testhelyzet miatt lassul a véráramlás, emiatt a lábak gyakran zsibbadhatnak.

Rossz testtartás

Mivel az ülés teljesen eldeformálja a gerincet, ez idővel állandósulhat, és testtartás problémáink lehetnek akkor is, ha nem ülünk.

Súlygyarapodás

Ülés közben kevesebb kalóriát égetünk, így fennáll a kockázata az elhízásnak. A túlsúlyról pedig tudjuk, hogy számos más krónikus betegség okozója, vagy súlyosbítója lehet.

Depresszió

Amiről pedig keveset beszélnek, az az ülőmunkával járó szociális izoláció, ami depressziót és szorongást okozhat.

ülőmunka veszélye

Hogyan segít a gyógytorna az ülőmunkát végzők számára?

A gyógytorna célja a helyes testtartás és a mozgás helyreállítása, valamint megerősítése. Támogatja továbbá az izmok és az ízületek megfelelő működését, javítja a vérkeringést, csökkenti a stresszt és az állandó ülés okozta feszültséget.

Az ülőmunkát végzőknek kifejlesztett céges gyógytornaprogramok általában olyan gyakorlatokat tartalmaznak, amelyek segítik:

 • a testtartásjavítást
 • az ülőhelyzetből való felállást
 • az izmok és az ízületek erősítését
 • a gerinc rugalmasságának helyreállítását
 • a mobilizációt
 • a fájdalomcsillapítást
 • az állóképesség növelését
 • a vérkeringés optimalizálását
 • a stressz csökkentését

Sajnos az irodai munkát végzők vagy nem jutnak el egyénileg gyógytornászhoz (mert nincs idejük), vagy nem olyan mozgásformát űznek, ami az egészséges testtartásukat támogatnák. Bármi is legyen a háttérben, a vállalatok sokat tehetnek dolgozóik támogatásában, ha céges gyógytorna programot szerveznek számukra a munkaidőn belül.

céges gyógytorna előnye

Milyen előnyöket jelent a céges gyógytorna a vállalatok számára?

A számos egyéb juttatás mellett a céges gyógytorna egyre népszerűbb támogatási és ösztönzési rendszer a vállalatok számára.

Azok a cégek, akik nem szeretnének évi több hét munkakieséssel, vagy alacsony produktivitással kalkulálni a sok ülés miatt kialakulható betegségek miatt, egyre gyakrabban szerveznek céges gyógytorna programokat irodáikban.

Az erős, és egészséges munkaerő kevésbé valószínű, hogy gyakran lebetegszik. Ezzel pedig hosszútávon jelentős összegeket takaríthatnak meg a cégek, mivel csökkennek az egészségügyi kiadások, valamint a betegségekből adódó munkanapveszteség is.

Az állandó fájdalom és a mozgáskorlátozottság gyakran nem teszi lehetővé, hogy az irodisták kiaknázhassák a bennük lévő potenciált. A céges gyógytorna során viszont mindenki megtanulhatja azokat a mozdulatsorokat, amelyeket a helyi adottságok lehetővé tesznek az ellazuláshoz. Egy fitt kolléga pedig érthető módon jobban teljesít, mint az, aki hétté görnyed a munkában.

A fájdalom csökkenésével és a könnyebb mobilizációval nem csak a test szabadul fel, de a lélek is. Azok az ülőmunkát végzők, akik rendszeresen tornáznak, nyújtanak a munka alatt is, sokkal elégedettebbek, és kevesebbet stresszelnek. A jó hangulat pedig ragadós.

A nagyvállalatok egy része a céges gyógytornát már beépítette a munkáltatói imázsába is, hiszen ki ne akarna egy figyelmes és gondoskodó csapat részese lenni.

Összességében az ülőmunka veszélyeinek elkerülése érdekében szervezett céges gyógytorna olyan előnyöket nyújthat egy vállalatnak, amelyek közvetlenül és közvetve befolyásolhatják a munkahelyi környezetet, a dolgozók egészségét és jólétét.

Mi a különbség az otthoni szakápolás és a gondozás között?

Az otthoni szakápolás és az otthoni gondozás két különböző ellátás az idős vagy beteg emberek segítésére. A mindennapi életben azonban gyakran összekeverik ezt a két …

Tovább olvasás →

9 otthonápolási segédeszköz műtét után

Az otthoni lábadozás során néhány otthonápolási segédeszköz megkönnyíti a beteg és a betegápoló életét, és hozzájárulnak a gyorsabb felépüléshez, valamint az esetleges balesetek és szövődmények …

Tovább olvasás →

A jó betegápoló 5 ismertetőjele

A betegápoló tudja, hogy az élete a gondozott körül fog forogni. Testileg, lelkileg, szakmailag felkészült a legváratlanabb lehetőségekre is. A betegápolás nehéz és számos kihívást …

Tovább olvasás →

Fejfájás enyhítése gyógytornával

A fejfájás gyakori probléma, és a legtöbb esetben nem belső probléma miatt jelentkezik, hanem például a rossz testtartás vagy a nyakmerevség miatt. Sok ember tévesen …

Tovább olvasás →

A leggyakoribb prosztataműtét utáni szövődmények

Ebben az írásunkban a leggyakoribb prosztataműtét utáni szövődményeket foglaltuk össze, a prosztatamegnagyobbodás és a prosztatarák tükrében. A műtéti beavatkozás fontos kezelési lehetőség mind a prosztatamegnagyobbodás, …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

szülés utáni tartásjavítás

Szülés utáni rehabilitáció gyógytornával

A szülés utáni rehabilitáció elengedhetetlen ahhoz, hogy a kismama a lehető leggyorsabban visszanyerje fizikai jóllétét, és élvezhesse az anyaság örömeit. A szülés egy nagyon fontos

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!


  Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését!

  Sikerült elérnie kollégánkat?