6 érv a gerincsérv gyógytorna mellett

gerincsérv kialakulása

A gerincsérv gyógytornával való kezelése segít megerősíteni a hátizmokat, helyreállítja a helyes testtartást, növeli a gerinc rugalmasságát, és visszaadja a szabad mozgásképességet.

A gerincproblémák egyik leggyakoribb formája a gerincsérv, amely a gerincvelői idegek kompressziója miatt alakul ki: lehet lumbális, thoracalis vagy cervicalis, attól függően, hogy melyik részén alakul ki.

A gerincsérv leggyakoribb tünetei a fájdalom, a zsibbadás, a bizsergés, a gyengeség érzete a végtagokban, valamint a reflexek csökkenése. Kezeléséhez leggyakrabban fizikoterápiát, gyógytornát és fájdalomcsillapítást használnak. Műtétre csak a legindokoltabb helyzetben kerül sor.

6 érv a gerincsérv gyógytornával való kezelése mellett

A gyógytornász segít a páciensnek megtanulni a helyes testtartást, és olyan személyre szabott gyakorlatokat javasol, amelyek segítik a gerinc helyreállítását.

A gyógytorna a gerincsérv kezelésében elsősorban a következő előnyöket nyújtja.

1 Erősíti a hátizmokat

A hátizmok erősítése segít a gerinc stabilitásának növelésében, és csökkenti a gerincsérv okozta fájdalmat.

2 Javítja a mozgáskészséget

A gyógytorna javítja a mozgáskészséget, ami fontos a gerinc helyreállításához és a fájdalom csökkentéséhez.

3 Növeli a rugalmasságot

A gyógytorna segítségével növelhető a gerinc rugalmassága, ami javítja a testtartást és csökkenti a gerincterhelést.

gerincsérv
gerincsérv

4 Csökkenti a fájdalmat
A gyógytorna javítja a vérkeringést és csökkenti az izomgörcsöket, ezáltal csökkenti a fájdalmas érzést.

5 Erősíti az általános egészséget

A gyógytorna hozzájárul az általános egészség javításához, így megkönnyíti a mindennapi tevékenységek végrehajtását és növeli a fizikai aktivitást.

6 Segít a helyes testtartás megtanulásában

A gyógytornász a megfelelő testtartás megtanításával segítséget nyújt a gerincproblémák megelőzésében, vagy a már meglévő elváltozások helyreállításában.


MEG AKAROK SZABADULNI A GERINCFÁJDALOMTÓL

A gyógytorna tehát nem csak akkor segít, ha már baj van: hozzájárul a gerincproblémák megelőzéséhez is. Ha nem akarunk kínzó fájdalmakkal élni. Ha nem szeretnénk, hogy az olyan egyszerű dolgok is, mint az ülés, az állás vagy a fekvés fájdalommal járjon, érdemes más életmódbéli változtatásokat is beiktatni az életünkbe.

  • Tartsuk a normál testsúlyunkat, mert a túlsúly növeli a gerinc terhelését.
  • Iktassunk be heti 3-4 sportolást, és erősítsük a hátizmainkat.
  • Ne üljünk sokáig egyhelyben, és rendszeresen váltsunk testhelyzetet.
  • Figyeljünk oda a megfelelő testtartásra, főleg, amikor ülünk, állunk vagy dolgozunk.

A gerincsérv kezelésének egyik legfontosabb része a megelőzés, amit a fenti tanácsok segítségével elérhet. Ha mégis gerincproblémái vannak, a gyógytorna segíthet a gyógyulásban.

gerincsérv gyógytorna
gerincsérv gyógytorna


ÁLLAPOTFELMÉRÉST KÉREK

A gerincsérv kezelésére alkalmazható gyógytorna technikák

A Pilates gyakorlatok segítenek a hátizmok erősítésében, a testtartás javításában, a mozgáskészség növelésében és a fájdalom csökkentésében.

A McKenzie-McClure módszer speciális gyakorlatokat alkalmaz, amelyek a gerinc izmaira és a hátizmokra fókuszálnak, hogy javítsák a gerinc stabilitását és csökkentsék a gerincsérv okozta fájdalmat.

A McKenzie és a jóga kombinációja hozzájárul a gerinc stabilitásának növeléséhez, az izmok erősítéséhez, a testtartás javításához, valamint a gerincsérv okozta fájdalom csökkentéséhez.

A Feldenkrais módszer a testmozgásokra és a testtartás javítására fókuszál. Segít a gerinc stabilitásának növelésében és a gerincsérv okozta fájdalom csökkentésében.

A fenti módszerek közül az egyén adottságait, állapotát és az orvosi leleteit figyelembe véve, a gyógytornász választja ki a számára legmegfelelőbb gyógytornát a gyógyulás érdekében. Egy személyre szabott és folyamatos gyógytorna kúra segíthet megszabadulni a gerincproblémáktól.


ÁLLAPOTFELMÉRÉST KÉREK

A műtét csak a gerincsérv kezelésének utolsó lehetőségének számít, amikor a konzervatív kezelési módszerek (fájdalomcsillapítás, fizioterápia, gyógytorna) már nem hoznak pozitív változást. Műtétet akkor javasolnak, ha a gerincsérv végtagi bénulást, a végtagi reflexek elvesztését, zsibbadást vagy vizelet- és székletinkontinenciát okoz.

Így segít a gyógytorna Parkinson betegeknek

A Parkinson-kór kezelésében az elsődleges a gyógyszeres (vagy műtéti) terápia, azonban
egyre nagyobb szerepet kapnak a különböző rehabilitációs módszerek, mint a gyógytorna is,
melynek első sorban a prevencióban, a tünetek romlásának lelassításában van nagy szerepe. A gyógytorna Parkinson betegeknek tehát kulcsfontosságú lehet.

Tovább olvasás →

Gyógytorna állapotfelmérés lépésről-lépésre

Gyógytorna állapotfelmérés lépésről-lépésre

Tovább olvasás →

Manuálterápia – Ismerje meg a professzionális mobilizációs technikák hatékonyságát! 

Mikor van szükség manuálterápiára? Manuálterápiát krónikus mozgásszervi elváltozások esetén ajánlott alkalmazni, abban az esetben, ha a mozgatórendszer működészavarai (pl. funkcionális beszűkülések) visszafordíthatók. Hogyan lehet ezeket …

Tovább olvasás →

Személyre szabott gyógytorna otthona kényelmében!

Gyógyulni mindenütt jó, de legjobb otthon! Az otthoni gyógytorna nem luxuskezelés, tehát nem pusztán kényelmi szempontból érdemes alkalmazni, hanem úgy, mint a gyógyulásért tett erőfeszítéseink …

Tovább olvasás →

Otthonápolás és házi betegellátás: minden, amit tudnod kell

Miért olyan fontos és kinek van szüksége erre az ellátásra? Ez a kérdés talán fel sem merül azokban, akik baleset vagy betegség okán már szereztek …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

otthoni gyógytorna

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik

ülőmunka

A gyógytorna segít megelőzni ülőmunka veszélyeit

Az utóbbi években az ülőmunka gyakorisága Magyarországon az iparosodott világ tendenciájához hasonlóan látványosan megnövekedett. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség adatai szerint Magyarországon az általános munkakörülményekkel és

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?