6 érv a gerincsérv gyógytorna mellett

gerincsérv kialakulása

A gerincsérv gyógytornával való kezelése segít megerősíteni a hátizmokat, helyreállítja a helyes testtartást, növeli a gerinc rugalmasságát, és visszaadja a szabad mozgásképességet.

A gerincproblémák egyik leggyakoribb formája a gerincsérv, amely a gerincvelői idegek kompressziója miatt alakul ki: lehet lumbális, thoracalis vagy cervicalis, attól függően, hogy melyik részén alakul ki.

A gerincsérv leggyakoribb tünetei a fájdalom, a zsibbadás, a bizsergés, a gyengeség érzete a végtagokban, valamint a reflexek csökkenése. Kezeléséhez leggyakrabban fizikoterápiát, gyógytornát és fájdalomcsillapítást használnak. Műtétre csak a legindokoltabb helyzetben kerül sor.

6 érv a gerincsérv gyógytornával való kezelése mellett

A gyógytornász segít a páciensnek megtanulni a helyes testtartást, és olyan személyre szabott gyakorlatokat javasol, amelyek segítik a gerinc helyreállítását.

A gyógytorna a gerincsérv kezelésében elsősorban a következő előnyöket nyújtja.

1 Erősíti a hátizmokat

A hátizmok erősítése segít a gerinc stabilitásának növelésében, és csökkenti a gerincsérv okozta fájdalmat.

2 Javítja a mozgáskészséget

A gyógytorna javítja a mozgáskészséget, ami fontos a gerinc helyreállításához és a fájdalom csökkentéséhez.

3 Növeli a rugalmasságot

A gyógytorna segítségével növelhető a gerinc rugalmassága, ami javítja a testtartást és csökkenti a gerincterhelést.

gerincsérv
gerincsérv

4 Csökkenti a fájdalmat
A gyógytorna javítja a vérkeringést és csökkenti az izomgörcsöket, ezáltal csökkenti a fájdalmas érzést.

5 Erősíti az általános egészséget

A gyógytorna hozzájárul az általános egészség javításához, így megkönnyíti a mindennapi tevékenységek végrehajtását és növeli a fizikai aktivitást.

6 Segít a helyes testtartás megtanulásában

A gyógytornász a megfelelő testtartás megtanításával segítséget nyújt a gerincproblémák megelőzésében, vagy a már meglévő elváltozások helyreállításában.


MEG AKAROK SZABADULNI A GERINCFÁJDALOMTÓL

A gyógytorna tehát nem csak akkor segít, ha már baj van: hozzájárul a gerincproblémák megelőzéséhez is. Ha nem akarunk kínzó fájdalmakkal élni. Ha nem szeretnénk, hogy az olyan egyszerű dolgok is, mint az ülés, az állás vagy a fekvés fájdalommal járjon, érdemes más életmódbéli változtatásokat is beiktatni az életünkbe.

  • Tartsuk a normál testsúlyunkat, mert a túlsúly növeli a gerinc terhelését.
  • Iktassunk be heti 3-4 sportolást, és erősítsük a hátizmainkat.
  • Ne üljünk sokáig egyhelyben, és rendszeresen váltsunk testhelyzetet.
  • Figyeljünk oda a megfelelő testtartásra, főleg, amikor ülünk, állunk vagy dolgozunk.

A gerincsérv kezelésének egyik legfontosabb része a megelőzés, amit a fenti tanácsok segítségével elérhet. Ha mégis gerincproblémái vannak, a gyógytorna segíthet a gyógyulásban.

gerincsérv gyógytorna
gerincsérv gyógytorna


ÁLLAPOTFELMÉRÉST KÉREK

A gerincsérv kezelésére alkalmazható gyógytorna technikák

A Pilates gyakorlatok segítenek a hátizmok erősítésében, a testtartás javításában, a mozgáskészség növelésében és a fájdalom csökkentésében.

A McKenzie-McClure módszer speciális gyakorlatokat alkalmaz, amelyek a gerinc izmaira és a hátizmokra fókuszálnak, hogy javítsák a gerinc stabilitását és csökkentsék a gerincsérv okozta fájdalmat.

A McKenzie és a jóga kombinációja hozzájárul a gerinc stabilitásának növeléséhez, az izmok erősítéséhez, a testtartás javításához, valamint a gerincsérv okozta fájdalom csökkentéséhez.

A Feldenkrais módszer a testmozgásokra és a testtartás javítására fókuszál. Segít a gerinc stabilitásának növelésében és a gerincsérv okozta fájdalom csökkentésében.

A fenti módszerek közül az egyén adottságait, állapotát és az orvosi leleteit figyelembe véve, a gyógytornász választja ki a számára legmegfelelőbb gyógytornát a gyógyulás érdekében. Egy személyre szabott és folyamatos gyógytorna kúra segíthet megszabadulni a gerincproblémáktól.


ÁLLAPOTFELMÉRÉST KÉREK

A műtét csak a gerincsérv kezelésének utolsó lehetőségének számít, amikor a konzervatív kezelési módszerek (fájdalomcsillapítás, fizioterápia, gyógytorna) már nem hoznak pozitív változást. Műtétet akkor javasolnak, ha a gerincsérv végtagi bénulást, a végtagi reflexek elvesztését, zsibbadást vagy vizelet- és székletinkontinenciát okoz.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

testtudatosság

A testtudatosság megóv a sportsérülésektől

A célzott mozgásprogrammal elérhető testtudatosság olyan összefüggésekre tanít, amelyek megóvhatnak a hétköznapi vagy a sportolás közbeni sérülésektől. Észrevette már, hogy a szokásos hétköznapi tevékenység már

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?