5 ok, amiért az otthoni vérvétel az új normális

otthoni vérvétel

Az otthoni vérvétel a COVID-19 világjárvány óta egyre elfogadottabb az emberek körében.

A világjárvány 2 éve alatt gyakorlatilag megszoktuk, hogy a vérvétel házhoz megy. A legtöbben megkedvelték a kiszállásos szolgáltatás kényelmét. Ha ugyanis az otthonunkba kérünk laborvizsgálatot, elfeledkezhetünk az olyan járulékos veszteségekről, mint a rohanás, az utazás, a várakozás és a kényelmetlen érzés. Az otthoni vérvétel az érintettek időbeosztásához és életviteléhez tud igazodni, ami felszabadító érzés. Különösen akkor, ha egy krónikus betegség miatt gyakrabban van szükség az ilyen jellegű szakápolásra.

Az emberek ma már telefonon, chaten, vagy videó hívásban kérnek orvosi segítséget, és egyre többen laborvizsgálatokat is. Az AVIAN Care-nél arra is van lehetőség, hogy a Laboriránytű szolgáltatással segítsünk kiválasztani azokat a vizsgálatokat, amelyek feltétlen szükségesek a pontos diagnózis felállításában.

Mivel a járványok jönnek-mennek, az otthoni vérvétel lehet az új normális.

Az alábbiakban összefoglaltuk azokat az előnyöket, amelyeket a kiszállásos laborvizsgálat nyújthat önnek.

Az otthoni vérvétel 5 legnagyobb előnye

1 Nem kell utazni

Az egészségügyi intézményekbe való eljutás számos ponton problémát jelenthet. Mivel a legtöbb vérvételt a reggeli órákban kell elvégezni, az aktív dolgozóknak fejtörést okoz a korai munkakiesés. Vagy szívességet, vagy szabadságot kell ezért kivenni, ami kellemetlen, vagy szabadidő pazarlás. Az idősebb, illetve a mozgásukban korlátozott embereknek pedig már maga a kimozdulás is nehézkes. Az utazás balesetveszélyes, a taxi költséges, egy rokon segítsége pedig számára is időveszteséget jelent. Egy egyperces vérvétel több órás napi programmá is válhat, ha pedig ezt gyakran meg kell ismételni, felemésztheti az éves szabadságunk jelentős részét is. Az otthoni vérvételhez nem kell kitennie senkinek sem a lábát az otthonából, hiszen az előre megbeszélt időpontban megjelenik a szakápoló, és leveszi a vért.

kényelem

2 Nem kell várakozni

Akinek már volt vérvétele – nagy eséllyel mindenkinek -, tudja, hogy egy leegyeztetett időpont semmire sem garancia. A legtöbb vérvételi ponton tucatjával kapják ugyan azokat az időpontokat. Sokszor leülni sem lehet, és az emberek úgy várakoznak egy szűk kis helyen, mint a heringek. A pandémia óta azonban mindenkiben ott bujkál a félelem, hogy elkaphat valamit a többiektől. Az emberek ezért ingerültek, de ettől még nem lesz se gyorsabb, se kényelmesebb a laborvizsgálat. Az otthoni vérvétel ezzel szemben maga a megtestesült nyugalom. Gyakran előfordul, hogy a páciensek nem tudják az otthonukba fogadni a szakápolót, és a munkahelyükre kérik a vérvételt. Így időben beérnek, és a vizsgálaton is gyorsan átesnek.

3 Az otthoni vérvétel kényelmes

„Csak egy tűszúrás.” Talán már önnek is mondták ezt, vagy akár az ön szájából hangzott el ez a bíztatásnak bújtatott felkiáltás. Valójában sokkal többen vannak, akiknek hatalmas megpróbáltatást jelent a laborvizsgálat. Gondoljon csak egy rémült kisgyerekre, aki könnyes szemekkel csimpaszkodik édesanyjába, miközben megszúrják. De ha van idős szerette, bizonyára tudja, hogy ők sem szeretik elhagyni otthonuk biztonságos kényelmét. Bár a vérvétel valóban nem egy rizikós szakápolói beavatkozás, komoly érzelmi viharokat okozhat sok emberben. Számukra az otthoni vérvétel lehetősége maga a megváltás, hiszen saját környezetükben, csendben és nyugalomban eshetnek túl a számukra kényelmetlen vizsgálaton.

gyerek vérvétel

4 Biztonságos

Az otthoni vérvétel mind a páciensek, mind az egészségügyi szolgáltatók biztonságát szolgálja. A laborvizsgálatok – különösen a járványos időszakokban – nem csak a vérvételre érkezők, de a dolgozók számára is kockázatos lehet. Amikor kis légtérben sok ember gyűlik össze, óhatatlanul elkaphatunk bármit. Aki tehát teheti, elkerüli a járványgócokat, és igénybe veszi az otthoni vérvétel szolgálatot (is). Sokan azonban nem csak emiatt tartják biztonságosnak ezt a fajta laborvizsgálatot. Ahogy fentebb már írtuk, az idősebbek és a mozgáskorlátozottak számára minden utazás egy veszélyforrás, amit az otthoni vérvétellel el tudnak kerülni.

5 Empatikus

Végül, de nem utolsó sorban fontos kiemelni az emberek azon -jogos – elvárását, hogy az orvosi és a szakápolói ellátás legyen emberközpontú és empatikus. Ha ön is néz híreket, tudja, mekkora munkaerőhiány van a központi szakellátásban. A megmaradt állomány akár napi több száz embert átpörget a kezei között. Nehéz ilyen körülmények között személyes elbánást és osztatlan figyelmet elvárni (bár sokan megteszik). Az otthoni várvétel szolgáltatásnak azonban ez az egyik legnagyobb előnye. A szakápoló abban a kis időben csak önre koncentrál. Nem zavarja meg egy kopogás, egy telefoncsörrenés, egy kolléga kérdése. Kérdez, figyel, és igyekszik mindent úgy irányítani, hogy önnek a lehető legkomfortosabb legyen a procedúra.

Ha ön Budapesten él, és magánegészségügyi ellátás keretén belül laborvizsgálatot szeretne házhoz kérni, vegye fel velünk a kapcsolatot.

A bokaduzzanat okai, tünetei, kezelése

A boka az emberi test egyik kulcsfontosságú ízülete, mely nap mint nap hatalmas terhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak bele: minden lépésnél, minden felkelésnél, sőt, még …

Tovább olvasás →

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon. …

Tovább olvasás →

Kórházi fertőzések árnyékában – okok, tünetek

Magyarországon, mint sok más országban, a kórházi fertőzések jelentős egészségügyi kihívást jelentenek. A kórházakban szerzett fertőzések nem csak a betegek, de a hozzátartozók számára is …

Tovább olvasás →

A felfekvés (decubitus) megelőzése

A felfekvés, vagy más néven decubitus, egy súlyos állapot, amely főként tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős betegeket érint. A felfekvés lényegében tartós nyomás hatására kialakuló, …

Tovább olvasás →

Otthoni gyógytorna – nincs több hetes várakozás

Az otthoni gyógytorna rendkívül jó gyógyulási kilátásokat nyújt a kórházi ellátást követően, és kiemelkedő fontosságú a műtétek utáni rehabilitáció során. Azonnali megkezdése kritikus szerepet játszik …

Tovább olvasás →

Hasonló cikkek

ülőmunka

A gyógytorna segít megelőzni ülőmunka veszélyeit

Az utóbbi években az ülőmunka gyakorisága Magyarországon az iparosodott világ tendenciájához hasonlóan látványosan megnövekedett. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség adatai szerint Magyarországon az általános munkakörülményekkel és

mellrákszűrés életet menthet

Mellrákszűrés

Mellrákszűrés – önvizsgálat, vizsgálatok A mellrákszűrés életbevágóan fontos, különösen a nők számára, mivel a mellrák a nők körében a vezető daganatos megbetegedések között van Magyarországon.

Kérjük töltse ki az alábbi részt és hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot!

    Kérjük, töltse ki a mezőket és fogadja el az Adatvédelmi nyilatkozatot az űrlap elküldéséhez.





    Kérjük a gyorsabb és szakszerű ellátás érdekében csatolja legutóbbi zárójelentését! (1db file feltöltése engedélyezett)


    * Kötelező kitölteni.

    Sikerült elérnie kollégánkat?